Libratone Q Adapt in-ear

Deze Lightning-oordopjes voor de iPhone kun je nog steeds kopen

Beter dan EarPods
Nu je geen EarPods meer bij de iPhone krijgt meegeleverd ben je misschien op zoek naar een alternatief. Wie niet volledig draadloos wil gaan kan kiezen voor oordopjes en hoofdtelefoons met Lightning-aansluiting. We hebben de meest interessante voor je op een rijtje gezet.

Sinds Apple is gestopt met de koptelefoonaansluiting raken we langzamerhand gewend aan draadloos muziek luisteren. Maar er zijn ook mensen die toch liever een kabeltje hebben. Je kunt dan kiezen voor oordopjes en hoofdtelefoons die voorzien zijn van een Lightning-aansluiting. Die sluit je rechtstreeks aan op je iPhone of iPad. Erg veel nieuw aanbod is er niet, maar voor wie dat wil zijn er toch nog best wat bekende merken te krijgen. Ook van bekende merken zoals Apple, Belkin en Skullcandy. Wat is er momenteel zoal verkrijgbaar en welke raden we aan? Dat zie je in dit overzicht.

Apple EarPods

Tot een paar jaar geleden kreeg je ze nog gratis bij een iPhone. Grote kans dat je nog wel ergens een setje hebt liggen. Maar mocht je toch nog op zoek zijn naar de EarPods, dan kun je ze ook los kopen. Ze zijn verkrijgbaar in slechts één kleur: wit. Je krijgt er geen eartips bij, omdat dit design in elk type oor zou moeten passen. Pas wel op voor namaak, want er zijn heel wat Chinese fabrikanten die oortjes met een vrijwel identieke verpakking namaken!

De EarPods zijn er tegenwoordig met drie aansluitingen: Lightning, usb-c en 3,5mm aansluiting.

EarPods in kartonnen verpakking
Bekijk ook

Apple EarPods: verkrijgbaar in drie varianten

De EarPods zijn anno nu helemaal terug! Je kunt kiezen uit drie versies en de nieuwste variant met usb-c hebben zelfs een verrassende nieuwe functie! Hier lees je alles over de bedrade EarPods, de witte oortjes

Belkin Rockstar

Belkin heeft de Rockstar, een speciaal voor de iPhone gemaakte set oordopjes met Lightning-aansluiting. Je kunt kiezen uit de kleuren zwart of wit. Er is ook een usb-c uitvoering voor Android-toestellen en toestellen met . Ze zijn Apple-gecertificeerd. en zijn voorzien van een kabel die niet in de knoop kan raken. Geschikt om muziek te luisteren en om mee te bellen. Ook zitten er knopjes op de kabel om de muziek te bedienen. Vergeleken met andere Lightning-oortjes zijn de Belkin Rockstar relatief goedkoop.

Belkin Rockstar Lightning oordopjes.

Prijzen Belkin Rockstar oordopjes

Skullcandy Lightning-oordopjes

Ben je fan van het merk Skullcandy, dan vind je bij bij Bol.com en Amazon.nl de sportoortjes van dit merk. Het gaat hier om de in-ear variant, die goed vast zit in je oren dankzij de rubberen eartips. Ze hebben een ingebouwde microfoon en bedieningsknoppen voor het aannemen van telefoontjes en het aanpassen van het volume. Pluspunt is dat ze comfortabel zitten. De IPX4-certificering geeft aan dat de oortjes spatwaterdicht zijn, maar niet ondergedompeld mogen worden. Ze kunnen echter goed tegen zweet.

Skullcandy Lightning oortjes

Libratone Q-Adapt in-ear

Bij Libratone vind je de Q-Adapt, in-ear oordopjes die hun energie halen uit de Lightning-poort van je iPhone. Deze oortjes zijn voorzien van CityMix ruisonderdrukking. Er zijn vier niveau’s van noice cancellation, zodat je meer of minder omgevingsgeluid te horen krijgt. Dit kan veiliger zijn in het verkeer. Maar als je je helemaal wilt afsluiten kan dat ook. Ze zijn er in de kleuren zwart, wit/zilver, Elegant Nude (beige) en Rose Pink. Ze werden in 2017 voor het eerst geïntroduceerd, dus zijn niet meer de allernieuwste.

Libratone Q Adapt in-ear

Symphonized oordopjes

De Symphonized NRG-oordopjes hebben iets bijzonders: ze zijn Made for iPhone-gecertificeerd en dat betekent dat ze door Apple zijn gekeurd. Deze oordopjes hebben een houten behuizing voor een luxe uitstraling. Uiteraard zit er ook een Lightning-aansluiting op. De oortjes zelf zijn voorzien van rubberen eartips, zodat het geluid wordt buitengesloten. Voor de bekabeling kun je kiezen uit vier kleuren: rood, zwart of wit.

Symphonized NRG oordopjes

Goedkope oordopjes met Lightning-connector

Zoek je goedkope merkloze Lightning-oortjes? Dan moet je ook eens bij Amazon gaan kijken, want je vindt er veel nagemaakte EarPods met Lightning-kabel. Ook zijn er enkele minder bekende merken zoals Avantree en Palovue waaruit je kunt kiezen.

Alternatief: Apple’s Lighting-naar-mini-jack adapter

Vind je het lastig om goede oortjes met Lightning-aansluiting te vinden, dan is er nog een andere oplossing. Apple verkoopt een Lightning-naar-mini‑jack-adapter (€10,-). Deze zorgt ervoor dat je elke oordopjes met 3,5mm aansluiting kunt blijven gebruiken, dus ook je favoriete oordopjes van vroeger. Je vindt deze adapter bij heel veel winkels, maar om heel eerlijk te zijn: bij Apple is ‘ie vaak het goedkoopst en dan weet je zeker dat je met een origineel product te maken hebt. Er zijn ook soortgelijke Lightning-naar-3,5mm-adapters van andere merken, die nauwelijks goedkoper zijn. Dus in dit geval kiezen we dan liever voor het origineel.

Lightning naar mini-jack adapter van Apple


Voordelen van Lightning hoofdtelefoons en oordopjes

De Lightning-oordopjes en -hoofdtelefoons die we hieronder bespreken werken ook met eerdere toestellen met 3,5mm-aansluiting, als je een verloopstukje gebruikt. Het voordeel van zo’n bekabelde oplossing is dat je niet hoeft op te laden, omdat ze stroom krijgen via je toestel. Ook zijn ze vaak geschikt om muziek in betere kwaliteit te luisteren, bijvoorbeeld lossless 48kHz digitale muziek in stereo. Het mooie van gebruik van de Lightning-poort is dat er ook geïntegreerde digital-to-analogue converters (DAC’s) en versterkers in kunnen worden verwerkt, zodat er minder interferentie optreedt.

Er zijn ook nadelen

Een nadeel is echter dat je niet tegelijk muziek kunt luisteren en je toestel opladen, maar daar hebben sommige fabrikanten ook iets op gevonden. Verder vinden we dat er relatief weinig ontwikkelingen zijn geweest. Sinds we de allereerste Philips-koptelefoon met Lightning in 2015 bespraken kwam er geen opvolger en ook andere fabrikanten zijn niet zo heel actief. Je hebt daardoor relatief weinig keuze. Vaak hebben fabrikanten maar één model met Lighting-aansluiting in het assortiment.

Gelukkig kun je wel kiezen uit heel veel prijsklassen. Van de goedkoopste – notabene eentje van Apple – tot de allerduurste van Bowers & Wilkins. Goedkopere opties vind je bij Chinese webwinkels.

Wil je meer keuze, dan kun je beter kiezen voor draadloze Bluetooth oordopjes.

Heb je liever draadloze Bluetooth oordopjes? Daar hebben we ook een overzicht van. Of kijk naar hoofdtelefoons om je even helemaal af te sluiten!

Bekijk ook

De beste draadloze oordopjes voor muziek luisteren op je iPhone

Draadloze oordopjes zijn ideaal als je gaat sporten. Maar ook tijdens dagelijks gebruik zijn Bluetooth oortjes erg handig, omdat je nooit meer achter de kabel blijft hangen. De draadloze oordopjes die we in dit overzicht bespreken zijn onze aanraders, die zowel met de iPhone, iPad als Apple Watch werken.