Bowers & Wilkins P9 Signature

Lightning-oordopjes en koptelefoons voor je iPhone: deze raden we aan

Beter dan EarPods

Vind je de EarPods die Apple meelevert bij de iPhone helemaal niks? Kijk dan eens naar deze Lightning-oordopjes en -hoofdtelefoons van andere fabrikanten. We hebben de meest interessante voor je op een rijtje gezet.

Sinds Apple is gestopt met de koptelefoonaansluiting raken we langzamerhand gewend aan muziek luisteren zonder 3,5mm-plug. Wie liever niet draadloos luistert kan kiezen voor Lighting hoofdtelefoons en oordopjes, die je aansluit op de Lighting-poort van je iPhone of iPad. Wat is er momenteel zoal verkrijgbaar en welke raden we aan? Dat zie je in dit overzicht.

Lightning hoofdtelefoons en oordopjes

De Lightning-oordopjes en -hoofdtelefoons die we hieronder bespreken werken ook met eerdere toestellen met Lightning-aansluiting, ook als ze nog steeds voorzien zijn een 3,5mm-aansluiting. De meeste zijn geschikt om te genieten van lossless 48kHz digitale muziek in stereo en je hoeft ze niet op te laden, omdat ze stroom krijgen via je toestel. Een nadeel is wel dat je niet tegelijk muziek kunt luisteren en je toestel opladen, maar daar hebben sommige fabrikanten ook iets op gevonden. Het mooie van gebruik van de Lightning-poort is dat er ook geïntegreerde digital-to-analogue converters (DAC’s) en versterkers in kunnen worden verwerkt, zodat er minder interferentie optreedt.

Is het slim om een Lightning-koptelefoon te kopen? Dat ligt eraan. We vinden dat er relatief weinig ontwikkelingen zijn geweest: de Philips-koptelefoon die we in dit overzicht bespreken verscheen al in 2015 en heeft sindsdien geen opvolger gehad. Je hebt bovendien redelijk weinig keuze uit producten. De fabrikanten die we hieronder bespreken hebben vaak maar één model in hun assortiment. Gelukkig zijn ze er wel in allerlei prijsklassen. Van de goedkoopste – notabene eentje van Apple – tot de allerduurste van Bowers & Wilkins. Goedkopere opties vind je op de bekende adressen in China, maar daarvan kunnen we niet garanderen dat er goed geluid uit komt.

Wil je meer keuze, dan kun je beter kiezen voor draadloze Bluetooth oordopjes.

urBeats3

Apple belooft je met deze urBeats3-oortjes nogal wat: ‘altijd optimaal geluid’, wat voor muziek je ook luistert. Ventilatie voor een ‘gebalanceerde bas met microdruk’. En een ‘zorgvuldig afgesteld akoestisch design via een axiaal uitgelijnde driver’. Dit alles moet zorgen voor een uitzonderlijke luisterervaring. Je krijgt er oortips in vier verschillende maten, verwijderbare vleugeltips en een opberghoesje bij. Je kunt kiezen uit zwart, zilver en goudkleur.

Bekijken (ca. €100)

urbeats3 oortjes

Pioneer Rayz Plus

De Pioneer Rayz Plus hebben ingebouwde noise-cancelling technologie die zich aanpast aan je oren. Tegelijk laten deze oordopjes geluid van buiten door, zodat je veiliger bent in het verkeer. De muziek pauzeert automatisch als je de oordopjes uit je oren haalt, net als bij de AirPods. En het speelt verder zodra je ze weer in je oren stopt. Met een knop op de kabel kun je de muziek-app openen, instellingen aanpassen of gesprekken afwijzen. ook handig: je kunt je iPhone opladen tijdens het luisteren naar de muziek. Via de Rayz-app kun je de instellingen van de oortjes en de speciale knop aanpassen aan jouw wensen. Zo kun je bijvoorbeeld profielen voor de equalizer aanmaken en bewaren, de HearThru-modus inschakelen zodat je omgevingsgeluid kunt horen of AutoPause activeren zodat je muziek automatisch stopt wanneer je de Rayz-oortjes uit doet.

Bekijken (ca. €180)

Pioneer Rayz

JBL Reflect Aware

Ben je iemand die graag sport tijdens het luisteren naar muziek, dan is de JBL Reflect Aware wat je zoekt. Deze oordopjes zijn wat meer gericht op sporters en hebben oorhaken om te voorkomen dat ze tijdens het rennen uit je oor vallen. Ze zijn water- en zweet-bestendig en hebben een reflecterende coating zodat ze opvallen in het donker. Deze oordopjes hebben ook ruisonderdrukking, dat je eventueel uit kunt schakelen via de bijbehorende app. Ze klinken ook nog eens fantastisch, al heeft de fabrikant wel wat veel nadruk op de bas gelegd.

Bekijken (ca. €120)

JBL Aware

Bowers & Wilkins P9 Signature

Goedkoop is ‘ie niet, deze Bowers & Wilkins P9 Signature, die op de markt kwam vanwege het 50-jarige bestaan van de fabrikant. De Signature-Lijn laat het beste zien wat Bowers & Wilkins kan maken en de P9 is een perfect voorbeeld daarvan. De buitenkant is gemaakt van fijn Italiaans leer, terwijl aan de binnenkant de oorschelpen zijn getuned door dezelfde audio-engineers die de high-end 800 D3 luidsprekers hebben gemaakt. De drivers zijn zo gedraaid dat het geluid optimaal in je oor komt. Niet alleen geschikt voor de iPhone, want je krijgt er zowel een 3,5mm als een Lightning-kabel bij.

Bekijken (ca. €900)

Bowers & Wilkins P9 Signature zijkant

Audeze iSINE10

De Audeze iSine10 zijn de eerste planar-magnetische oortjes met een volledig geïntegreerde Lightning-kabel voor je iPhone en iPad. Er is een 24-bits DAC met hoge resolutie in de Lightning-kabel verwerkt. Via de app kun je de equalizer- en geluidsinstellingen aanpassen via je iPhone of iPad. Ook geschikt voor telefoongesprekken. De driver is groter dan in andere oortjes en zorgt voor een betere basrespons en een tiende van de vervorming die normaal gesproken optreedt. Goed gebalanceerd geluid en ziet er erg supersonisch uit. Maar dat mag ook wel bij die prijs.

Bekijken (ca. €480)

Audeze iSINE10

Philips M2L

Philips was de eerste fabrikant met Lightning-koptelefoon, die we alweer twee jaar geleden hebben besproken (lees hiervoor onze review Philips Fidelio M2L uit november 2015). Ondertussen brengt Philips nog steeds de M2L op de markt, al is de prijs ondertussen wel behoorlijk gezakt.

De M2L levert hi-res 24-bit audio via de neodymium drivers van 40mm. De M2L voelde twee jaar geleden nog als een experiment, bedoeld voor de meest audiofiele muziekfans die 24-bits audio willen beluisteren. Ondertussen is het vrij gebruikelijk geworden om via de Lightning-poort te luisteren en zien we de voordelen er wel van. Koop alleen niet deze hoofdtelefoon als je ‘m ook op je computer of stereo-installatie wilt aansluiten. Maar dat geldt voor alle Lightning-koptelefoons die we hier bespreken.

Bekijken (ca. €100)

Heb je liever draadloze Bluetooth oordopjes? Daar hebben we ook een overzicht van. Of kijk naar hippe hoofdtelefoons!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Accessoires
Onderwerpen hoofdtelefoon, lightning, oordopjes
Device iPhone
Software iOS