Slapen Apple Watch

Slaap meten met je Apple Watch: dit zijn de beste apps

Wil je slaap meten met je Apple Watch, dan heb je nog niet zoveel keuze. Wij hebben de apps op een rijtje gezet waarmee het wél kan.

De Apple Watch bevat standaard nog geen functie voor het meten van je slaapactiviteiten. Maar met apps van derden kun je toch makkelijk analyseren hoe diep je slaap is geweest. In deze gids lees je er meer over.

Slapen Apple Watch

Slaap meten met je Apple Watch

De meeste mensen laden hun Apple Watch ‘s nachts op, maar als je wilt kun je ook slaap meten terwijl je de smartwatch ‘s nachts draagt. Dat betekent wel dat je het opladen op een ander moment moet doen, bijvoorbeeld als je ‘s ochtends bezig bent met douchen en aankleden, of als je overdag op kantoor zit. Hieronder lees je welke apps geschikt zijn om je slaap te analyseren.

Vergeet ook niet de standaard aanwezige functies Bedtijd en Waakmelder, die op elke iPhone te vinden zijn (vanaf iOS 10):

iCulture adviseert: AutoSleep

AutoSleep is een app waarmee je je slaapactiviteiten op twee manieren kunt meten. De eerste is om je Apple Watch ‘s nachts om te houden. Je krijgt elke ochtend dan een reeks statistieken te zien, waaronder een grafiek van de slaapkwaliteit en de verschillende slaapcycli. Ook kun je zien hoeveel minuten je wakker hebt gelegen, of je een rustige slaap had en wat je gemiddelde hartslag was. AutoSleep is gemaakt door de mensen achter HeartWatch, de app waarmee je heel nauwkeurig je hartslagdata kunt meten. Beide apps werken dan ook met elkaar samen. Overigens levert HeartWatch op zich ook al aardig wat info over de mate van ontspanning tijdens het slapen, dus je zou het ook eerst met deze losse app kunnen proberen.

Wil je de Apple Watch niet in bed dragen, dan is er ook een alternatieve oplossing. Je kunt ook slaap meten door je Apple Watch aan de lader te hangen voordat je gaat slapen. Zodra je je iPhone of Apple Watch ‘s ochtends weer vastpakt, berekent AutoSleep de hoeveelheid slaap. Je krijgt daarbij wel minder data.

Sleep Pulse 2 Motion

Deze app werkt met watchOS 2.1 en hoger. Je bekijkt je slaapdata op je horloge, zodra je wakker wordt en synchroniseert de data daarna met je iPhone om nog meer statistieken te zien. Ook kun je op de wijzerplaat de voortgang van je slaap zien en de kwaliteit van de slaap van afgelopen nacht. De app is volgens de makers de eerste slaaptracker voor de Apple Watch, die je kunt dragen tijdens het slapen. De app meet je beweging, hartslag en fases van slaap. De app gebruikt data uit HealthKit en de bewegingssensoren in de Apple Watch om onderscheid te maken tussen slaap- en waakmomenten. Je weet wanneer je in slaap viel en wanneer je in diepe slaap was. Het is een native app, dus je kunt de app starten en stoppen zonder dat de iPhone in de buurt hoeft te zijn. Er zit geen wekkerfunctie in.

Sleep ++

Biedt Apple Watch-app en zelfs een iMessage-app voor iOS. Gebruikt de bewegingssensoren in je Apple Watch om de kwaliteit en duur van je slaap te meten. Advertenties kun je wegkopen met een in-app aankoop. Deze app gebruikt de versnellingsmeter in je Apple Watch om lichte en diepe slaap te meten, te kijken hoe rusteloos je bent en hoe vaak je half wakker ligt te woelen. Als je ‘s ochtends wakker wordt geeft de app je meteen feedback. Je kunt ook de slaapdata synchroniseren met de Gezondheid-app en met andere apps die met HealthKit werken.

Met ingang van versie 2.0 is een nieuw Nacht-detailscherm toegevoegd, waarop je duidelijke uitleg vindt van je slaapkwaliteit. Je ziet meteen wanneer je goed sliep en wanneer je rusteloos was. Desondanks heeft deze app niet zoveel publiciteit gekregen. En dat is jammer, want hij functioneert eigenlijk best goed.

Andere apps om slaap te meten

Er zijn nog meer apps om je slaap te meten. Sommige hebben een Apple Watch-app, maar er zijn slechts weinig die je ook ‘s nachts kunt dragen. Zoek je een alternatief voor AutoSleep, dan ben je met Sleep ++ het beste uit. Beddit heeft ook een Apple Watch-app, maar die kan geen data meten.

 • Pillow Automatic Sleep Tracker (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 10.0+) - Pillow kan net als bovengenoemde apps je activiteiten en hartslag meten tijdens het slapen met de Apple Watch om je pols.
 • Beddit Sleep Monitor (gratis, iPhone/ Watch, iOS 9.0+) - Apple Watch-app, waarop je je slaaphistorie kunt bekijken door aan de Digital Crown te draaien. Vereist apart accessoire.
 • Sleep Cycle alarm clock (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 10.0+) - Geen Apple Watch-app, slaap meten door je iPhone bij je bed te leggen. De bekendste app om je slaap te meten.
 • Bedtijd: Smart Alarm (gratis, iPhone + IAP, iOS 9.0+) - Geen Apple Watch-app, slaap meten en analyseren, in slaap vallen met natuurgeluiden en op het juiste moment gewekt worden.
 • Bedtijd+: Smart Alarm (€2,29, iPhone + IAP, iOS 9.0+) - Betaalde versie van bovengenoemde app, werkt ook met Apple’s HealthKit samen.
 • Sleep Genius: Revive Cycle Alarm, Nap, Relaxation (€5,49, iPhone, iOS 7.0+) - Geen Apple Watch-app, wel geschikt voor een power-nap.
 • SleepRate: Enjoy Healthy Sleep (gratis, iPhone/ Watch + IAP, iOS 10.0+) - Apple Watch-app beschikbaar. De beste resultaten krijg je als je SleepRate gebruikt in combinatie met een Bluetooth-hartslagmeter. Op de iPhone moet je een aantal vragen beantwoorden over je vermoeidheid en tussentijdse tukjes. Dit wordt meegenomen in de analyse van je slaapdata.
 • Sleep Watch by Bodymatter (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Een iets duurdere app, die eigenlijk dezelfde functies biedt als SleepMatic. Strak vormgegeven app met prettige autoslaap-functie, notificaties gedurende de week en snelle toegang vanaf de wijzerplaat. Biedt Apple Watch-app.
 • Sleep Tracker: by Sleepmatic (€2,29, iPhone, iOS 10.0+) - SleepMatic biedt twee interessante functies: automatische slaaptracking en de mogelijkheid om de gevoeligheid aan te passen. Je hoeft het dus niet steeds handmatig in te schakelen.
 • Sleep Diary (gratis, iPhone, iOS 11.0+) - Laat je niet afschrikken door de Russische teksten; deze app is ook in het Engels te gebruiken. Bevat heel veel handige functies, waaronder het combineren van slaapdata met hartslagdata, waardoor je nieuwe inzichten krijgt.
 • Goedemorgen - Wekker (€5,49, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Op het startscherm zie je een wekker en weerbericht, zodat de app iets informatiever is dan alleen je slaap meten. Werkt samen met HealthKit. Er is ook een gratis variant, maar toont naar onze smaak iets te veel advertenties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Apps
Onderwerp slapen