Sonos Beam bovenkant

Review Sonos Beam: compacte tv-speaker voor je slimme huis

Nu in de winkel
Met de Sonos Beam haal je een tv-soundbar in huis die ook te gebruiken is als smart speaker, bijvoorbeeld onder een keukenkastje. Is deze compacte Beam een slimme keuze? Of ben je beter af met de andere tv-speakers van Sonos? In deze Sonos Beam review kijken we naar de mogelijkheden en de plus- en minpunten ten opzichte van de alternatieven.

Review Sonos Beam

Sonos heeft een nieuwe, compacte tv-speaker die goedkoper is dan eerdere modellen. Dat was nodig ook, want als je met de bestaande Sonos tv-speakers een home cinema-opstelling met sub wil neerzetten zit je qua prijs al snel op 2.000 euro. Terwijl lang niet iedereen daar behoefte aan heeft. Mensen die in een wat kleiner appartement wonen hebben meer interesse in één speaker die meerdere rollen kan vervullen. Dat is dan ook precies de doelgroep van de nieuwe Sonos Beam, die we voor deze test alvast konden proberen, nog voor het product op 17 juli verkrijgbaar is via Bol.com (€449), Coolblue (€449) en andere winkels en dat is een stuk goedkoper dan de Sonos Playbar (€675) en de Sonos Playbase (€799)

We hebben een review van een nieuwere versie van dit product. Check onze Sonos Beam 2021 review voor alle details!

Review, tekst en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny). Deze review heeft betrekking op de eerste generatie Sonos Beam uit 2018 en beschrijft de situatie op dat moment.

Wat is Sonos Beam?

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Sonos Beam:

 • Compacte tv-speaker met spraakfuncties
 • Verkrijgbaar in zwart of wit
 • Adviesprijs 449 euro
 • HDMI ARC
 • Ondersteuning voor Amazon Alexa
 • Binnenkort ondersteuning voor AirPlay 2, Siri (beperkt) en Google Assistant

Sonos’ eerste tv-speaker was de Sonos Playbar (review), die nog steeds prima te gebruiken is als onderdeel van je home cinema-systeem. De Playbar dateert uit februari 2013, toen we ons nog niet druk maakten over slimme speakers, spraakassistenten, Chromecasts en 4K-televisies. Netflix was nog niet van start gegaan in Nederland en Apple Music moest nog worden aangekondigd. Sindsdien is er een hoop veranderd in de manier waarop we tv-kijken en muziek luisteren. De Sonos Beam houdt rekening met die veranderende gewoonten – en met het feit dat er onder de televisie vaak maar weinig ruimte is. De Sonos Beam is compacter en goedkoper dan de eerdere twee modellen en voegt ook nog wat extra’s toe: spraakfuncties, HDMI-input en AirPlay 2. Dat laatste zal vanaf juli 2018 ook op de Sonos Playbase (review) te vinden zijn, de wat grotere ‘soundplate’ die je onder de tv zet.

Bekijk ook

Sonos: alles over dit multiroom speakersysteem voor je huis

Sonos maakt speakers om in het hele huis muziek te luisteren. Lees hier alles over het multiroom speakersysteem van Sonos: welke Sonos-modellen zijn er verkrijgbaar, hoe werkt het en wat zijn de prijzen? Hier lees je alles!

Sonos wil met de Beam een goedkopere oplossing bieden om de audiokwaliteit van films, tv-series en streaming muziekdiensten te verbeteren. Audiofreaks trekken nu misschien hun neus op, omdat ze thuis een veel beter/mooier/duurder systeem hebben staan, maar feit is wel dat Sonos het voor een grote groep consumenten gemakkelijk heeft gemaakt om de audio thuis te upgraden naar iets wat goed klinkt en wat je naar eigen voorkeur kunt uitbreiden.

Design Sonos Beam

Sonos vertelde tijdens een demo waar iCulture bij aanwezig was, dat de meeste slimme speakers gemaakt zijn voor de keuken en niet voor de woonkamer. De meeste zijn bolvormig en bedoeld om ergens op een kastje neer te zetten, niet om onder de tv te zetten en de tv mee aan te sturen. Bij de Sonos Beam is daar wel rekening mee gehouden: het is de bedoeling dat je de speaker onder de tv zet, of aan de muur bevestigt met een beugel. Vanwege de geringe hoogte kan de Beam vóór de tv staan, zonder dat het zicht wordt belemmerd. Sonos is daarmee niet de enige, want ook Sony heeft oog voor wat compactere tv-speakers, terwijl Samsung juist een andere richting inslaat door subwoofers in te bouwen. De Sonos Beam is 65cm breed, 10cm diep en 6,85cm hoog. Hij weegt 2,8 kilo. Daarmee neemt hij qua volume ongeveer de helft in van de Playbar, die 90cm breed is. Het past altijd, ongeacht hoe je woont.

In ons artikel Sonos Beam vs Playbar lees je meer over de verschillen.

Bekijk ook

Sonos Beam: verschillen met Playbar en HomePod

Sonos gaat binnenkort de Sonos Beam uitbrengen, een compactere soundbar voor onder de televisie. Moet je je huidige Sonos Playbar de deur uit doen? Of ben je beter af met een HomePod, als je op zoek bent naar een extra speaker voor de tv?

Omdat de Beam zo klein is kun je ‘m ook onder een keukenkastje monteren, ook al is ‘ie daar niet in eerste instantie voor bedoeld. Het idee is eigenlijk niet eens zo gek, want niet iedereen heeft op het aanrecht ruimte voor een HomePod of Google Home-speaker en bovendien heb je dan al snel last van vlekken. Bij de Sonos Beam kunnen er ook vlekken ontstaan op de stoffen bekleding van stof, die je er eventueel met een vlekkenspray eruit kunt krijgen. In de wasmachine doen is geen optie.

Sonos Beam buitenkant

Je kunt bij de Sonos Beam kiezen uit de kleuren zwart of wit, terwijl de Playbar er alleen in het zwart is. Ben je een smeerpoets of wil je de speaker in de keuken gebruiken waar bakvet en waterspetters wat sneller een probleem vormen, dan kun je beter kiezen voor zwart. Het uiterlijk sluit wat beter aan bij nieuwe modellen met een afgeronder design zoals de Play:5 en de Sonos One. Op de foto zie je nog de oudere Play:5 en Play:1, die inmiddels zijn opgevolgd door nieuwere varianten.

De Sonos Beam is een 3-in-1 speaker omdat je het apparaat kunt gebruiken als tv-speaker, om audio te luisteren en als slimme assistent. Bovenop vind je aanraakgevoelige knoppen voor volume, volgende/vorige track, spelen/pauzeren en een microfoonknop. Lampjes geven aan of de soundbar aan is en of de microfoon luistert naar spraakopdrachten.

Sonos Beam bovenkant

Aan de achterkant vind je een knop om te koppelen en aansluitingen voor HDMI ARC, Ethernet en stroom. De HDMI-poort is een bijzonderheid, want Sonos pakt het wat anders aan dan de meeste fabrikanten van soundbars. Dankzij de ondersteuning voor HDMI ARC (audio return channel) kan de Beam spraakcommando’s doorgeven aan de tv. Zo kun je Alexa vragen om de tv in en uit te schakelen. Je tv moet daarvoor wel HDMI ARC ondersteunen, wat voor de meeste hedendaagse tv’s geldt. Heb je een oudere tv, dan levert Sonos een optische adapter mee zodat je de HDMI-poort kunt gebruiken voor digitaal geluid. De adapter is speciaal gemaakt voor Sonos (er zit een chip in) en is dus niet voor andere apparaten geschikt. Het in- en uitschakelen van de tv via ARC werkt niet als je gebruik maakt van de optische audio-aansluiting.

Sonos Beam driver

Achter de grille van stof vind je in het midden een tweeter, met daar omheen vier ovale full-range drivers voor de middentonen en drie passieve radiators voor bass. Vanwege de beperkte ruimte moest dit allemaal opnieuw worden ontworpen. Voor de spraakbediening zitten er vijf microfoons met een groot bereik in. Dit zorgt ervoor dat je vanuit elke hoek in de kamer een opdracht kan geven. De HomePod van Apple heeft zes microfoons hiervoor. En dat is nodig, want als je met de vijf drivers naar zang luistert is het best ingewikkeld om nog de stem van de gebruiker te onderscheiden. Je kunt op de Beam de microfoons uitschakelen als je niet wilt dat Amazon, Google en Apple meeluisteren. Zelf benadrukt Sonos dat ze je data niet verhandelen en dat ook nooit zullen doen. We vermoeden dan ook dat Sonos geen toegang heeft tot de spraakopdrachten die je inspreekt, maar dat dit rechtstreeks naar de betreffende spraakdienst gaat.

Sonos Beam speaker

De Beam maakt gebruik van dual-band Wi-Fi, maar heeft ook Bluetooth Low Energy ingebouwd, dat nog niet is geactiveerd. Bluetooth wordt gebruikt om het koppelen makkelijker te maken. Als je een systeem met meerdere speakers wilt neerzetten hoef je in de toekomst niet meer handmatig aan te geven of een extra speaker links of rechts staat.

Sonos Beam aansluiten en gebruiken

Dat je bij Sonos het systeem steeds verder kunt uitbreiden met extra speakers zal ongetwijfeld al bij iedereen bekend zijn, dus daar zullen we niet verder op in gaan. Net als bij de Playbar en Playbase kun je twee kleinere Sonos-speakers aan de linker- en rechterkant neerzetten voor een ruimtelijker effect. Ook kun je een Sub aansluiten om er een 5.1 systeem van te maken, maar volgens de medewerkers van Sonos die we hierover spraken is dat geen logische keuze. De Sub zou in dat geval duurder zijn dan de tv-speaker zelf en ze verwachten dat weinig mensen hiervoor zullen kiezen. Een logischer uitbreiding is het toevoegen van twee Sonos One’s, al zou je ook kunnen kiezen voor de wat oudere Sonos Play:1’s als je die nog hebt staan. Wij hebben echter gekozen voor aansluiting op de tv in de slaapkamer en daarbij is een enkele speaker wel voldoende. We hebben toch niet de gewoonte om urenlang in bed tv te kijken, maar het is meer een multifunctionele speaker voor muziek luisteren, spraakopdrachten geven en af en toe tv-kijken. In zo’n situatie kan de Beam best handig zijn, al zie je op de foto’s dat er in ons geval best ruimte was voor een wat forser apparaat. Omdat het een testexemplaar betreft zagen we het niet zitten om de Beam met een (los verkrijgbare) beugel aan de muur te schroeven.

Sonos Beam in gebruik

Wat we wel zagen zitten was HDMI ARC-ondersteuning. Dit maakte het mogelijk om met spraak de tv te bedienen (aan/uit zetten, volume aanpassen), al worden spraakassistenten zoals Alexa in Nederland nog niet officieel ondersteund op de Sonos-speakers. We hadden al een Amerikaans Alexa-account dat we gebruikten in combinatie met de Sonos One en een Echo Dot, dus het was een kleine moeite om dit ook werkend te krijgen met de Beam. Als alternatief kun je een Brits of Duits Alexa-account aanmaken en via een omweg er toch gebruik van maken. We hebben een al wat oudere Samsung-televisie die HDMI ARC en CEC (Consumer Electronics Control) al gewoon bleek te ondersteunen, dus grote kans dat het bij jouw televisie ook werkt.

Sonos werkt met meer dan 50 muziekdiensten, waaronder Spotify, Apple Music, Deezer, Soundcloud en Tidal. Wij gebruikten Alexa om Spotify-afspeellijsten te starten, maar als je Apple Music hebt kun je beter wachten op de AirPlay 2-ondersteuning die halverwege juli komt. Daarmee heb je de mogelijkheid om (beperkte) Siri-opdrachten te geven om naar Apple Music te luisteren. De Siri-functies zijn beperkter dan op de HomePod, waar je ook naar het weerbericht kunt vragen. Bij Sonos gaat het uitsluitend om muziekfuncties.

Terwijl de Playbar beter scoort op audio, doet de Beam het beter als het om veelzijdigheid gaat. Al die functies bedien je via de Sonos-app, al kun je sommige functies ook aansturen via eigen apps, zoals die van Spotify. Ook lukte het makkelijk om de Beam te koppelen met andere speakers in huis tot een multiroom systeem.

Geluidskwaliteit van de Sonos Beam

Geluidskwaliteit is altijd erg subjectief en er wordt nogal passioneel over gepraat. Is Sonos niet jouw favoriete merk, dan ben je ongetwijfeld niet geïnteresseerd in een verhaal over de geluidskwaliteit van deze speaker. Al was het alleen maar omdat Sonos vanwege het compacte formaat van de Beam wat compromissen heeft moeten doen. Zo zijn de drivers ovaal gemaakt om te zorgen dat ze in de behuizing pasten. Sonos geeft toe dat de Beam wat minder output heeft en minder diep en breed qua audio kan gaan dan de Playbar en Playbase. De speaker is dan ook bedoeld voor wat kleinere ruimtes. Wil je een kamervullend effect voor je supergrote woonkamer, dan zijn de duurdere tv-speakers van Sonos een betere keuze.

Sonos heeft de ondersteuning voor audio-codecs niet uitgebreid bij de Beam. De opties zijn PCM stereo, Dolby Digital en Dolby Digital 5.1. Er is dus geen ondersteuning voor lossless audioformaten, DTS en Dolby Atmos. Dat blijkt bij navraag een bewuste keuze. Voor de doelgroep van de Beam is Dolby Digital surround sound in de meeste gevallen voldoende en ondersteuning voor nog meer protocollen had de speaker onnodig duurder gemaakt. Wat DTS betreft heeft niet iedereen er behoefte aan en de content is er ook lang niet altijd geschikt voor. Wat Dolby Atmos betreft vindt Sonos het overdreven voor zo’n kleine speaker. Als je super audiokwaliteit wilt kies je waarschijnlijk voor een grotere en duurdere speaker. Sonos sluit niet uit dat er ooit Dolby Atmos-ondersteuning komt voor sommige producten, maar wacht op het juiste moment. Net als bij Apple wil Sonos eerst afwachten tot er echt vraag naar is en de technologie goed genoeg is om het te kunnen aanbieden. De Beam is als compacte tv-speaker in ieder geval niet het juiste product om ermee te beginnen. Misschien zien we het ooit in een opvolger van de Playbar.

Sonos Beam aan de zijkant

Voor het kalibreren van de speaker in de ruimte heeft Sonos TruePlay, dat je bij de Beam tweemaal moet uitvoeren: eenmaal voor tv-audio en daarna nogmaals voor muziek luisteren. De eisen daaraan zijn namelijk nogal verschillend: tv-kijken doe je op een vaste plek op de zitbank, terwijl je bij muziek luisteren overal in de kamer optimaal geluid wilt hebben. Uiteraard zitten er weer functies op om de weergave van stemmen te optimaliseren en een nachtmodus om de dreunende geluiden van explosies wat te dempen, zodat je anderen in huis niet stoort.

Tijdens een demo in een appartement dat qua afmetingen iets groter was dan Sonos voor ogen heeft met de Beam, liet het bedrijf horen hoe goed de stemmen zijn te onderscheiden in tracks van bijvoorbeeld Leon Bridges en hoe de stemmen in de tv-serie Westworld wat extra versterkt kunnen worden. Dat werkte goed, maar gaf naar mijn idee toch iets te veel herrie voor de buren op, zodat ik het thuis heb uitgeschakeld. Voor een demo van het ruimtelijk effect kregen we Reckoner van Radiohead te horen en een filmfragment van Wall-E. Voor gebruik in de huiskamer of woonkeuken is dit een prima muziekspeaker, maar de echte test kwam toen we de Beam vergeleken met de Playbar die we al langer gebruiken. De Playbar bleek iets luidere audio te kunnen produceren, maar de vraag is hoe vaak je nou eigenlijk je tv-speakers op maximaal zet als je in een woonwijk woont en je buren te vriend wilt houden. In onze (ca. 25m2) slaapkamer zou de Beam voldoende zijn, terwijl we in de (ca. 50m2) woonkamer al een Playbar gebruiken, die wat ons betreft kan blijven staan. Vervangen door een Beam biedt te weinig voordelen, behalve dat we daarmee de slimme functies missen.

Sonos is zich ervan bewust dat de Beam een compacter en goedkoper product is dan de Playbar en Playbase, maar dat is geprobeerd om er toch het maximale uit te halen. Door het kleinere formaat is er minder scheiding tussen de speakers maar als je wilt kun je dit oplossen met extra speakers aan de achterkant.

Spraakopdrachten op de Sonos Beam

Een van de grootste pluspunten van de Beam is dat het met de drie belangrijkste digitale assistenten werkt: nu al met Alexa (in landen waar dit al wordt ondersteund) en binnenkort ook met Google Assistant en in beperkte mate met Siri. Sonos zou de ondersteuning van Siri best verder willen uitbreiden, maar Apple maakt dit onmogelijk. Wij gebruikten Alexa tijdens de test en daarbij is handig dat je dankzij HDMI ARC opdracht kunt geven om de tv te bedienen met je stem, zelfs als de tv niet ‘slim’ is en geen internetverbinding heeft. Het zijn handigheidjes die niet noodzakelijk zijn, maar die het gebruik net iets makkelijker maken.

Nieuw is het uiteraard niet, want met de Apple TV kun je al spraakopdrachten geven via Siri. Je moet dan wel de Siri Remote of een iPhone met de Apple TV Remote-app in de hand hebben en dat hoeft bij de Beam niet. Helaas kun je het niet gebruiken om naar content te zoeken. Je kunt dus niet zeggen: “Alexa, speel Westworld af”, tenzij je een Amazon Fire aansluit (maar die hebben we niet). Met de Beam kun je overal vanuit de kamer spraakopdrachten geven, zonder dat je een remote in handen hebt.

Als op 17 juli de ondersteuning voor AirPlay 2 beschikbaar komt kun je ook met Siri muziek via Apple Music afspelen. Het knappe is dat daarbij twee digitale assistenten met elkaar samenwerken, want je kunt vervolgens bijvoorbeeld zeggen: “Alexa, skip this track”. Dat zal je bij de HomePod niet lukken; die werkt alleen met Siri. Het is een logische keuze voor Sonos om meerdere assistenten tegelijk te ondersteunen, want als Sonos-gebruiker ben je eraan gewend dat het met allerlei diensten samenwerkt. Je kunt Alexa op de Beam ook gebruiken om je lampen en andere slimme apparaten in huis te bedienen.

Score

9

Sonos Beam

Sonos Beam

€449

Voordelen +

 • Goede audiokwaliteit
 • Stevige constructie in onopvallend design
 • Keuze uit zwart of wit
 • Makkelijk uitbreidbaar
 • HDMI ARC voor bediening van de tv
 • Werkt als slimme speaker met de 3 belangrijkste assistenten (Alexa, Google, Siri)
 • Geoptimaliseerd voor spraak

Nadelen -

 • Door compacter design zijn er wat compromissen gedaan qua audio-hardware

Conclusie Sonos Beam review

Sonos is niet voor iedereen. En toch spreekt het merk een brede groep gebruikers aan die van gemak houden en een multiroom-systeem zoeken dat makkelijk uit te breiden is en dat met allerlei diensten samenwerkt. De Sonos Beam past precies in die aanpak: je kunt met weinig moeite het audiogeluid van je tv verbeteren en het systeem uitbreiden wanneer je dat wilt. Dit is niet het nieuwe topmodel, maar een tv-speaker voor een doelgroep die misschien wel groter (en commercieel interessanter) is dan de groep fanatieke audiofielen. Mensen die kleinbehuisd zijn en een 3-in-1 speaker zoeken voor tv-geluid, muziek en spraakcommando’s. Tot nu toe was je voor zo’n speaker bij Sonos veel geld kwijt, maar met de Beam komt het binnen bereik van een nog grotere groep mensen. Dit is de tv-speaker voor (bijna) iedereen.

Sonos Beam kopen

De Sonos Beam is sinds juli 2022 verkrijgbaar bij Bol.com (€449), Coolblue (€449) en andere winkels.

We hebben een review van een nieuwere versie van dit product. Check onze Sonos Beam 2021 review voor meer info.

Bekijk ook

Review: Sonos Beam 2021 is verbeterd op de belangrijkste punten

Sonos heeft de Beam Gen 2 uitgebracht, de 2021 versie van de populaire soundbar voor onder je televisie. De tweede generatie heeft een verbeterd design en is ook nog voorzien van Dolby Atmos. Is de Beam Gen 2 het upgraden waard en voor wie is dit model het meest interessant? In deze review van de Sonos Beam 2021 lees je het.

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc en de samenwerking met IKEA.

Sonos