Netatmo weerstation modules

Netatmo weerstation heeft vanaf nu HomeKit-ondersteuning

Werkt met Siri en Woning-app
Het Netatmo-weerstation is een van de oudste smart home-producten voor Apple-gebruikers. Al sinds 2012 is het strakke aluminium weerstation op de markt. Nu is er eindelijk ondersteuning voor HomeKit, maar het geldt niet voor alle modellen en je kunt geen regen en wind meten.

Netatmo weerstation met HomeKit

In 2013 publiceerden we voor het eerst een review van het Netatmo weerstation (verkrijgbaar voor 169 euro) en een jaar later volgde onze review van de Netatmo regenmeter. De fabrikant heeft gaandeweg steeds meer producten aangepast, zoals de Netatmo-camera met HomeKit en daarna de Netatmo-rookmelder met HomeKit. Maar het weerstation greep naast deze updates. Tot nu toe. De HomeKit-ondersteuning voor het Netatmo weerstation is nu beschikbaar, zo meldt ook iCulture-lezer Michel.


Twee jaar geleden kondigde Netatmo op de IFA al aan dat alle producten op termijn geschikt zullen worden voor Apple’s smart home-systeem. In de beta-versie van de app kun je al HomeKit toevoegen. Je krijgt voor de module binnenshuis de metingen van CO2, luchtvochtigheid, temperatuur en luchtkwaliteit te zien. Voor buitenshuis krijg je de temperatuur en de luchtvochtigheid te zien. Helaas worden de regen- en windmeter nog niet ondersteund. Dit is een beperking vanuit Apple, dus Netatmo kan daar niets aan doen.

Om HomeKit te kunnen gebruiken heb je overigens wel hardware-versie 3 van de producten nodig. Je kunt in de instelling van de binnenmodule zien welk model je in bezit hebt. Open hiervoor de Netatmo Weather-app en tik op Parameters > Naam van het Station > Binnenmodule > Hardwareversie. Verschijnt station V3, dan zit je goed.

Om de HomeKit-ondersteuning actief te krijgen, ga je in de Netatmo-app naar de instellingen van je weerstation. Bij Geavanceerd vind je een optie HomeKit inschakelen. Vervolgens zie je de HomeKit-code die je via een ander apparaat kan laten scannen in de Woning-app. Er wordt automatisch een schermafbeelding van de code bewaard.

Netatmo binnenmodule

Wie een kijkje achter de schermen wil, kan terecht op de blog van Netatmo. Zij leggen daar haarfijn uit wat er allemaal nodig is voor de HomeKit-ondersteuning en wanneer ze daarmee begonnen zijn. Zo overwogen ze ook nog de HomeKit authenticatie via een software-update, maar het weerstation heeft daarvoor te weinig geheugen.

Geen regen- en windmetingen

HomeKit-ondersteuning voor de regen- en windmetingen zou het het systeem nog idealer maken. Als het regent hoef je dan de planten niet te besproeien met een HomeKit-geschikte sprinkler of kraansensor, zoals de Eve Aqua. En als het hard waait wil je misschien je zonnescherm oprollen of controleren of alle ramen gesloten zijn. Er zijn al ‘weerstations’ die met HomeKit werken, zoals de Eve Weather en z’n opvolger, de Eve Degree maar de mogelijkheden daarvan zijn beperkt. Daarmee kun je temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk meten, maar niet regen en wind. En luchtvochtigheid hangt niet 1-op-1 samen met regen.

Netatmo weerstation

Netatmo heeft zelf de Healthy Home Coach (€100, ook bij MediaMarkt) voor binnenshuis, die met HomeKit samenwerkt. Daarmee kun je temperatuur, luchtvochtigheid en geluid meten, maar ook hier geen regen of wind (en in dit geval ook geen luchtdruk).

Wil je het Netatmo weerstation in huis halen, dan kun je onder andere terecht bij de volgende aanbieders.

De losse regenmeter koop je voor 70 euro en de windmeter voor rond de 100 euro.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 22 oktober: Artikel bijgewerkt na beschikbaarheid van HomeKit-update.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.