Google Nest Mini

Google Nest Home-speakers: dit zijn de goedkoopste aanbieders

Bij veel winkels afgeprijsd voor Black Friday

Lees hier alles over de Google Nest Home-speakers, de draadloze slimme speakers van Google waarmee je spraakcommando's kan geven aan de Google Assistent. Welke Google Nest Home-speakers zijn verkrijgbaar, werkt het in het Nederlands en wat heb je eraan als iPhone-gebruiker?

Wat is Google Nest Home?

Google Nest Home is een serie slimme speakers voor thuis, waarmee je allerlei taken kunt regelen. Je doet dit met (Nederlandse) spraakopdrachten, eventueel in combinatie met je iPhone of iPad. De speakers zijn een alternatief voor
Google Home speakers

Google Nest Home: prijs en verkrijgbaarheid

Er zijn in Nederland twee uitvoeringen van de Google Nest Home-speakers verkrijgbaar. Daarnaast kun je kiezen voor de Google Nest Hub, een speaker die voorzien is van een extra schermpje zodat je het apparaat ook als digitaal fotolijstje kunt gebruiken. Je kunt kiezen uit de producten hieronder.

Adviesprijzen:

 • Google Nest Mini (2e generatie): 59,99 euro via Bol.com
 • Google Nest Home: 99 euro via Coolblue en Bol.com
 • Google Nest Hub: 129 euro via Bol.com

Daarnaast zijn er de Google Nest Home Max (€400) en de Google Nest Hub Max (ca. €230) uitgebracht. Deze modellen zijn niet in Nederland verkrijgbaar; je zult ze uit het buitenland moeten halen. Van de producten die wel in Nederland verkrijgbaar zijn zie je in de winkel ook wel eens geïmporteerde exemplaren opduiken, bijvoorbeeld bij dagaanbiedingen. Wij raden aan om liever voor de officiële Nederlandse versie te kiezen, zodat je zeker weet dat de juiste stekker erbij zit.

Google Nest Home speaker

Google Nest Home speakers: modellen

Er zijn drie verschillende modellen van de Google Nest Home-speaker. De specs verschillen op een paar punten, maar de basisfuncties zijn hetzelfde. Voor de meest mensen is de Google Nest Home het bekendste model. Deze bestaat uit een witte bovenkant en verwisselbare bodem, die je kunt aanpassen aan je interieur. Daarnaast vind je in Nederland ook de kleinere en goedkopere Google Nest Mini (2e generatie) en Google Nest Home Mini in de winkel. De grootste speaker Google Nest Home Max is zoals aangegeven niet in Nederland verkrijgbaar.

Google Nest Mini (2e generatie)

Eigenschappen:

 • Afmetingen en gewicht: 98mm diameter, 42mm hoog, 181 gram
 • Aansluitingen: Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4GHz/5GHz), Bluetooth 5.0
 • Audio: 40mm driver (betere bas)
 • Microfoons: 3
 • Audioformaten: HE-AAC, LC-AAC+, MP3, FLAC, WAV, Vorbis
 • Google Assistent: always-on, met spraakbediening
 • Geschikt om aan de muur te bevestigen

Google Nest Mini 2e generatie.

De Google Nest Mini (2e generatie, dus zonder Home) is de nieuwste versie van de kleine speaker. Deze is sinds oktober 2019 verkrijgbaar in Nederland en België en heeft een verbeterde audiokwaliteit. De Nest Mini heeft een 40mm driver, maar de bas is volgens Google een stuk beter. De tweede generatie is daardoor meer geschikt om muziek mee te luisteren. Er zit ook Chromecast ingebouwd. Er zijn vier kleuren (wit, donkergrijs, koraal en blauw), maar in Nederland kan je alleen kiezen uit de witte en donkergrijze variant. De Google Nest Mini heeft een nieuwe manier van bevestigen. Behalve dat je hem op een tafel of kastje kan zetten, kan je hem dankzij de muurbevestiging ook ophangen.

De Google Nest Mini is ook uitgerust met de Google Assistent, waar je allerlei opdrachten aan kan geven. Alle spraakfuncties zijn in het Nederlands beschikbaar en je kan er je andere slimme apparaten in huis mee bedienen. Denk dan aan je lampen, deursloten en airco’s. Er zitten drie microfoons in, waardoor de speaker je ook beter hoort.

Google Nest Mini ophangen.

Het belangrijkste verschil tussen de Nest Mini en de Nest Home Mini is dat de nieuwe Nest Mini een betere geluidskwaliteit heeft, geschikt is om op te hangen en een extra microfoon heeft. Qua design en afmeting zijn beide speakers nagenoeg gelijk. Zoek je een betaalbare speaker waar ook fatsoenlijk geluid uit komt, dan is de Nest Mini de betere keuze. Geef je daar niet zoveel om en gebruik je hem voornamelijk als slimme speaker en vind je een goede deal, dan kan je ook de Nest Home Mini overwegen.

Google Nest Mini (2e generatie) bekijken

Google Nest Home Mini (1e generatie)

Eigenschappen:

 • Afmetingen en gewicht: 98mm diameter, 42mm hoog, 173 gram
 • Aansluitingen: Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4GHz/5GHz), Bluetooth 4.1
 • Audio: 40mm driver
 • Microfoons: 2
 • Audioformaten: HE-AAC, LC-AAC+, MP3, FLAC, WAV, Vorbis
 • Google Assistent: always-on, met spraakbediening

De Google Nest Home Mini is de kleinste speaker in de serie. Net als de Amazon Echo Dot is het een kleine speaker ter grootte van een gebalde vuist. Je kunt kiezen uit de kleuren chalk (wit), charcoal (donkergrijs) en coral (koraalrood). De speaker is bekleed met textiel, maar dit is niet verwisselbaar zoals bij de grotere Home. De Mini is bedoeld als goedkoop apparaatje, zodat je overal in huis de Google Assistent tot je beschikking hebt. Je hebt toegang tot alle spraakfuncties en je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je slimme apparaten in huis aan te sturen. Je kunt er eventueel muziek mee afspelen, maar de audiokwaliteit is niet zo heel goed. Met een Chromecast Audio kun je de Mini koppelen met Bluetooth-speakers, zodat je een beter geluid hebt.

Google Home Mini kleuren

Leuk om mee te beginnen of als aanvulling op een groter Google Home-systeem met meerdere speakers en Chromecasts. Deze speaker kan dankzij het kleine formaat gemakkelijk ergens worden weggestopt.

Google Nest Home Mini (1e generatie) bekijken:

Lees ook ons Google Home Mini review met praktijkervaringen in combinatie met de iPhone:

Google Nest Home

Eigenschappen:

 • Afmetingen en gewicht: 142,8mm diameter, 96.4mm hoog, 477 gram
 • Aansluitingen: Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4GHz/5GHz), Bluetooth 4.1
 • Audio: 2-inch driver, dubbele 2-inch passieve radiators, dubbele microfoons met stemherkenning op langere afstand
 • Audioformaten: HE-AAC, LC-AAC+, MP3, FLAC, WAV, Vorbis
 • Google Assistent: always-on, met spraakbediening

Dit is de ‘normale’ Google Nest Home-speaker die het langst op de markt is. De speaker ziet eruit als een vaas met afgeplatte, schuine bovenkant. Dit is een aanraakgevoelig oppervlak met lampjes. Je kunt de onderkant van de speaker aanpassen aan je interieur door voor een andere kleur of ander materiaal te kiezen.

Google Home in blauwgroen

De Google Nest Home biedt een betere geluidskwaliteit dan de Mini, maar als je een speaker nodig hebt voor een feestje zal ook de Nest Home waarschijnlijk nog iets tekort schieten en kun je beter een wat krachtiger speaker kiezen. Alle functies van Google Assistant zitten erin, zoals het bedienen van je smart home en informatie opvragen via allerlei Google-diensten. De speaker is ook voorzien van Bluetooth, zodat je je muziek kan streamen vanaf je iPhone, iPad of computer naar je Google-speaker. Een 3,5mm-aansluiting ontbreekt.

Google Nest Home bekijken:

Google Nest Home Max

Eigenschappen:

 • Niet in Nederland verkrijgbaar
 • Afmetingen en gewicht: 336,6 x 190 x 154,4mm, 5,3 kilogram
 • Processor: 1.5GHz quad-core ARM
 • Aansluitingen: Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4GHz/5Ghz), Bluetooth 4.2, USB-C en 3,5mm-audio
 • Audio: twee 4,5-inch woofers, twee 0,7-inch tweeters, microfoons met stemherkenning op langere afstand
 • Audioformaten: HE-AAC, LC-AAC+, MP3, FLAC, WAV, Vorbis, Opus
 • Google Assistent: always-on, met spraakbediening

Google Home Max

Wil je de beste en de duurste Google-speaker, dan moet je de Nest Home Max uit het buitenland halen. Deze speaker biedt uitstekende geluidskwaliteit maar is met een prijs rond 400 euro ook wat duurder. Dit is de speaker die de strijd aangaat met de HomePod en die bedoeld is als grote speaker voor de woonkamer of slaapkamer. Je kunt ook een multiroom-systeem maken met meerdere speakers in huis. Met twee woofers en twee tweeters heb je uitstekend geluid, maar je kunt deze speaker ook koppelen met een tweede Nest Home Max voor stereogeluid. Dit is het enige model met een USB-C-poort en een 3,5mm audiojack, om je home entertainmentsysteem op aan te sluiten. Er is geen optische audio-aansluiting aanwezig.

Google Nest Hub

Naast de speakers brengt Google ook de Nest Hub op de markt. Deze heeft als bijzonderheid dat er een schermpje in zit, dat je kunt gebruiken als digitaal fotolijstje. De Nest Hub is voorzien van een lichtsensor, die ervoor zorgt dat het scherm zich aanpast aan de hoeveelheid licht en de kleurtemperatuur in de kamer. Het scherm wordt automatisch gedimd als het donker wordt. Met de Google Assistent kun je honderden andere smart home-apparaten aansturen.

Google Nest Hub

Je kunt met je stem of via het touchscreen ook lampen, tv’s en camera’s bedienen, zonder dat je tussen apps hoeft te wisselen. Heb je een Nest Hello deurbel, dan kun je meteen op het scherm zien wie er voor de deur staat. Je kunt ook meekijken met een Nest Cam. Is de Hub niet in gebruik, dan wordt het een fotolijstje of een speaker voor muziek. Je kunt gratis luisteren naar YouTube Music met advertenties, of naar betaalde diensten zoals Spotify of YouTube Music Premium.

Je kunt met de Google Nest Hub niet videobellen, omdat er geen camera in zit. Dat kan wel met de Google Nest Hub Max, maar die is niet in Nederland verkrijgbaar.

Google Nest Hub bekijken:

Google Nest Home in Nederland gebruiken

De Google Nest Home-speakers zijn sinds oktober 2018 in Nederland verkrijgbaar, aanvankelijk onder de naam ‘Google Home’. Dat het wat langer heeft geduurd dan in andere landen heeft te maken met de ondersteuning van Google Assistent, die pas sinds de zomer van 2018 in het Nederlands te gebruiken is. Je kunt de speakers ook in het Engels, Duits of Frans aansturen. Ook kun je de eenheden instellen op Europees gebruik, dus bijvoorbeeld graden Celsius in plaats van Fahrenheit.

Zo schakel je de Nederlandse taal in:

 1. Open de Google Home-app op je smartphone.
 2. Open de instellingen.
 3. Selecteer Voorkeuren > Talen voor de Assistent.
 4. Druk op Een taal toevoegen > Nederlands (Nederland) in de lijst.

Google Home thuis

Je activeert de Google Nest Home-speaker met je stem door het commando ‘Hey Google’ of ‘OK Google’ uit te spreken. Vervolgens kun je de Google Assistent vragen om een muzieknummer af te spelen, een timer instellen, vluchttijden checken of de lampen aandoen. Je krijgt antwoord van Google’s tegenhanger van Siri, die op een aantal punten soms nét iets slimmer is.

Google Nest Home-functies die je kunt gebruiken

Wat kun je allemaal doen met Google Nest Home-spekers? Grofweg zijn er vier toepassingsgebieden: muziek en video, smart home en vragen stellen.

Muziek en video – De Google Nest Home-speakers kunnen muziek afspelen, spraakcommando’s beluisteren en een antwoord afspelen. Muziek afspelen werkt met Spotify en enkele andere muziekdiensten, maar niet met Apple Music. Je kunt ook gebruik maken van een externe speaker, mits deze de Google Cast-technologie ondersteunt. Geldt dat niet voor jouw speaker? Dan kun je deze toch voor een paar tientjes geschikt maken door een Chromecast Audio aan te sluiten. Het afspelen van muziek werkt met afspeellijsten, albums en podcasts. Je start de muziek met een stemcommando of via de app op je iPhone. Het afspelen van video werkt op dezelfde manier: vraag Google Home om een film of tv-serie af te spelen en het verschijnt op je televisiescherm, mits deze met Chromecast werkt.

Google Home Max

Smart Home – Voor je het aansturen van je huisautomatisering is de Google Nest Home-speaker ook erg geschikt. De apparaten moeten daarvoor wel geschikt zijn voor Google Assistent. Dit geldt voor diverse lampen, thermostaten en andere apparaten van fabrikanten zoals Nest, Philips en Honeywell.

Vragen stellen – Je kunt aan de Google Nest Home-speaker allerlei vragen stellen, bijvoorbeeld algemene kennisvragen (“Wat is de verste planeet?”) of vragen die met je persoonlijke situatie te maken hebben, zoals aankomende afspraken, of er file staat op weg naar huis, of je vlucht is vertraagd en hoe lang de reistijd naar je werk is. Google houdt er rekening mee dat de antwoorden kort en bondig zijn, afgestemd op het gebruik van audio. Je wilt niet dat het apparaat een volledige Wikipedia-pagina gaat voorlezen. Het idee achter de Google Assistent is dat je ook vervolgvragen kunt stellen, zonder dat je bepaalde informatie hoeft te herhalen. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “Welke films draaien er vanavond?” gevolgd door: “OK, reserveer een kaartje.” Dit laatste werkt voorlopig alleen in de VS.

Google Home speaker

Hieronder zie je een greep uit de mogelijkheden en ondersteunde apparaten:

 • Audio luisteren via de speaker zelf of een met Chromecast Audio verbonden speaker.
 • Muziek luisteren via Spotify, Google Play Music en YouTube (geen Apple Music).
 • Video’s van YouTube en Netflix afspelen via een Chromecast-scherm.
 • Video kijken kan in 4K en HDR-kwaliteit als je beschikt over een Chromecast Ultra.
 • Smart home bedienen zonder dat je een smartphone bij de hand hoeft te hebben.
 • Temperatuur van de Nest-thermostaat omhoog of omlaag zetten (werkt ook met sommige Honeywell Lyric-thermostaten).
 • Stofzuiger en andere apparaten aansturen die met Google Assistent werken.
 • Philips Hue-lampen aansturen via Google Assistent: aan/uit, dimmen en kleur veranderen (2e generatie hub vereist).
 • LiFX-lampen en -lichtstrips aansturen, geldt ook voor TP-Link en Osram Lightify.
 • Nanoleaf Aurora aansturen met Google-opdrachten.
 • Samsung SmartThings aansturen, accessoires van verschillende fabrikanten.
 • Slimme apparaten van Wink, iHome, iDevice en Belkin WeMo bedienen, zoals lichtknoppen en slimme stekkers.

Omdat de speakers worden gemaakt door hetzelfde team dat verantwoordelijk is voor de Chromecast zijn er veel overeenkomsten in functionaliteit.

Verschillen Google Home vs. Apple HomePod

Er zijn diverse verschillen tussen de Google Home-speakers en de Apple HomePod:

 • Bij Google Home kun je kiezen uit 3 modellen, bij Apple uit slechts één model.
 • Bij Google kun je het systeem uitbreiden met goedkope Mini’s, bij Apple niet.
 • Google Home werkt met Spotify, Google Play Music en enkele andere diensten, de HomePod alleen met Apple Music.
 • Bij Google betaal je gedeeltelijk met je privacy en data, bij Apple niet. Wel heeft Google sinds 2019 de nadruk meer gelegd op privacy.

Lees ook onze uitleg over Google Nest in het algemeen, het smart home-platform van Google.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2019
Categorie Devices
Onderwerpen google home, nest, speaker