Nest-oprichters Rogers Fadell

Mede-oprichter Nest stapt op na samenvoeging met Google [update]

Nest wordt onderdeel van Google en zal geen zelfstandig bedrijf meer zijn. Google hoopt op die manier beter te concurreren met de smart home-producten van Amazon en Apple. Mede-oprichter Matt Rogers maakte kort daarop bekend dat hij opstapt.

Update 9 februari: Een dag nadat bekend werd dat Nest en Google nauwer gaan samenwerken, heeft mede-oprichter Matt Rogers zijn vertrek aangekondigd. Rogers zegt dat hij meer tijd wil vrijmaken voor zijn organisatie Incite.org, een ontwikkellab. Rogers richtte Nest in 2010 op, samen met Apple-coryfee Tony Fadell. Laatstgenoemde stapte in 2016 op, nadat Google het bedrijf voor 3,2 miljard dollar had overgenomen.

Nest-oprichters Rogers Fadell

Hieronder volgt het originele nieuwsbericht van 8 februari.

Nest is niet langer een zelfstandig bedrijf. De maker van thermostaten en beveiligingscamera’s zal onderdeel worden van Google. Het bedrijf hoopt op die manier beter te kunnen concurreren met Apple en Amazon. Drie jaar lang opereerde Nest als los onderdeel van moederbedrijf Alphabet. In november gingen er al geruchten dat er een fusie op komst leek en nu is het officieel. Nest CEO Marwan Fawaz zal voortaan direct rapporteren aan Google’s hardwarebaas Rick Osterloh, die ook verantwoordelijk is voor de Pixel, Chromecast en Google Home-speakers. Osterloh kondigde het aan in een blogposting.

Nest en Google gaan samen producten ontwikkelen

Osterloh legde in een interview uit dat de beslissing is bedoeld om alle hardwareproducten die met kunstmatige intelligentie te maken hebben in één bedrijfsonderdeel onder te brengen, zodat medewerkers nauwer kunnen samenwerken. Nest-producten zouden op die manier kunnen profiteren van Google’s investeringen in machine learning en AI. “Het heeft zin om ze samen te ontwikkelen”, aldus Osterloh. “Het is een natuurlijke ontwikkeling”.

Nest en Google samengevoegd

Google zal zich vooral zorgen maken om Amazon, de huidige marktleider als het om slimme speakers gaat. Met de goedkope Echo-speakers en het feit dat de Alexa-assistent al in honderden apparaten van andere fabrikanten zit, voelt Google de hete adem in de nek. Als tegenwicht probeert Google de AI-inspanningen te bundelen, waaronder in de apparaten van Nest.

Nest was net als Waymo (zelfrijdende auto’s) en Verily (gezondheidszorg) onderdeel van moederbedrijf Alphabet, dat in 2015 ontstond. Het bedrijf maakt winst, al heeft Alphabet nooit onthuld hoeveel omzet Nest nu eigenlijk maakt. Sinds 2011 zouden er 11 miljoen producten zijn verkocht. Nest maakt slimme thermostaten, rookmelders en beveiligingscamera’s. Google kocht Nest in 2014 voor 3,2 miljard dollar, toen het bedrijf nog onder leiding stond van ex-Apple-medewerker Tony Fadell. Die verliet het bedrijf in 2016 na een herstructurering. Alphabet stelde daarna Fawaz aan, een ex-Motorola-medewerker.

Google zal de merknaam Nest laten voortbestaan. Bij de overname beloofde Nest destijds dat ze geen gebruikersgegevens met Google zouden delen, maar aan deze belofte zal met de samenvoeging een einde komen.

Netgear Arlo Baby camera met HomeKit

Ondertussen heeft Netgear laten weten dat ze hun divisie voor de Arlo-beveiligingscamera’s juist wél gaan afsplitsen. Arlo wordt een apart beursgenoteerd bedrijf.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 09 februari: Opstappen van oprichter Matt Rogers toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 februari 2018, 8:40
Categorie Accessoires
Onderwerpen google, nest, smart home

Smart Home

Een smart home is een huis die met het internet verbonden is via allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten.

Smart Home

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.