nest-protect-review-3

Review: Nest Protect 2e generatie (2015)

Review van de Nest Protect tweede generatie: deze rookmelder kan ook koolmonoxide, hoge temperaturen en vocht signaleren en werkt via een iPhone-app. Hoe bevalt de Nest Protect? Lees over onze ervaringen!

Nest heeft een nieuwe generatie Nest Protect rookmelder uitgebracht, die we in deze review aan de tand zullen voelen. De Nest Protect is compacter, bevat meer sensoren en heeft allerlei andere kleine vernieuwingen. Is dit het moment om er eentje te kopen?


nestprotect

Nest Protect in de praktijk

Ik had nog niet eerder een slimme rookmelder gebruikt, toen ik het pakketje met de tweede generatie Nest Protect binnenkreeg. De ingebruikname bleek een kwestie van een paar minuten: je haalt de Nest Protect uit de verpakking, trekt aan een plastic lipje om de batterijen te activeren en bent al bijna klaar. In de app geef je aan dat je een Nest Protect wilt toevoegen en de app zorgt dat er verbinding wordt gemaakt. Met de camera van de iPhone scan je de QR-code achterop het product, je voert het wachtwoord van je Wi-Fi-netwerk in en de rest gaat vanzelf.

Wat enorm veel tijd scheelde, is dat we thuis al een Nest-thermostaat hebben, waardoor ik de app al had geïnstalleerd en al een account had aangemaakt. Je voegt de Nest Protect toe aan één van de huizen die je in de app hebt geregistreerd (je mag maximaal 2 huizen invoeren, bijvoorbeeld thuis en werk, of thuis en vakantiehuis). Ben je een nieuwe Nest-gebruiker, dan kost het een paar minuten extra een wachtwoord te verzinnen en aanvullende informatie zoals je postcode in te voeren. Jazeker: Google Nest weet precies waar jij woont.

nest-protect-review-1

Als je Google-paranoia hebt, is het misschien een beter idee om de Nest-producten niet aan te schaffen, want je weet nooit zeker of ze er een microfoontje in hebben gestopt, om te kunnen meeluisteren naar jouw keukentafelgesprekken. Sterker nog: er zit daadwerkelijk een microfoontje in de tweede generatie Nest Protect, maar die is bedoeld om zelf te kunnen luisteren of het alarm afgaat. Zo kan Nest Protect op eigen houtje controleren of alles nog wel correct werkt, zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken. Overigens verzekerde Nest ons, dat ze als dochterbedrijf onafhankelijk van Google functioneren. Door de nieuwe bedrijfsstructuur van Alphabet wordt dat nog wat duidelijker: Nest is een apart bedrijf, naast Google. Of er echt geen informatie wordt uitgewisseld tussen de bedrijven is natuurlijk een kwestie van vertrouwen.

Los daarvan is het belangrijk om je te realiseren dat Nest een Amerikaans bedrijf is en dat de data die ze vastleggen op Amerikaanse servers komt te staan. Daardoor ben je niet beschermd door de strengere Europese privacyregels en loop je kans dat Amerikaanse beveiligingsdiensten in jouw data gaan zitten snuffelen. Maar dat risico heb je ook bij andere Amerikaanse online diensten van bedrijven als Apple, Dropbox en Microsoft.

nest-protect-review-2

Tweede generatie Nest Protect: dit is er nieuw

Dat de meeste rookmelders foeilelijk zijn, weten we nu wel. Daarom meteen door naar de echt interessante informatie: wat is er nieuw bij deze tweede generatie Nest? Binnenin zit een nieuw detectiesysteem met twee sensoren, die sneller afgaat en minder vaak vals alarm geeft. Deze sensoren werden voorheen gebruikt in industriële systemen, maar zijn nu klaar voor de huiskamer. Het design van de Nest Protect is ook verbeterd: de behuizing is compacter en iets ronder. De rookkamer leidt rook efficiënter door de Nest Protect en zorgt ook voor minder stofnesten en minder storingen door rondwandelende beestjes. Je wilt immers niet dat het alarm afgaat, omdat er een mier in de Nest Protect is geklauterd.

De tweede generatie Nest Protect gaat volgens de fabrikant tien jaar mee. Je hoeft dit niet zelf te controleren, want de Nest Protect checkt zichzelf. Er zit (zoals al eerder gezegd) in het nieuwe model een microfoon, die luistert of de sirene afgaat tijdens de periodieke test. Die test wordt uitgevoerd op een moment waarop je hoogstwaarschijnlijk niet thuis bent, dus je hoeft niet bang te zijn dat de Nest Protect middenin de nacht opeens iedereen wakker schudt omdat het weer tijd is voor de periodieke check.

Nest: de link met Apple en Google
De Nest Protect is een rook- en koolstofmonoxidemelder. Het wordt gemaakt door Nest Labs, een bedrijf dat een duidelijke link met Apple heeft. Nest werd namelijk opgericht door Tony Fadell, die zijn bijnaam ‘iPod-vader’ heeft verdiend dankzij zijn betrokkenheid bij de eerste iPods. Tegelijk is er ook een link met Google, want Nest werd in 2014 overgenomen door Google. De rookmelder Nest Protect was toen al een halfjaartje op de markt. In de zomer van 2015 vernieuwde Nest de rookmelder Nest Protect en de beveiligingscamera Nest Cam, waar we nog een apart review over zullen schrijven.

Verbeterde app, betere verlichting

Ook nieuw is een grote knop in de app, waarmee je het alarm snel kunt stoppen. Voorheen kon je met een zwaaibeweging met je hand het alarm stoppen, maar dat bleek nog wel eens problemen op te leveren wanneer er echt brand uitbrak. In panieksituaties is de kans groot dat je met hevige armbewegingen door de kamer rent en de Nest Protect interpreteerde dat als een sussend gebaar. Niet handig. Nog een andere verbetering: het lampje dat gaat branden als je ‘s nachts even uit bed moet, schijnt nu net iets feller. Dit is zo’n functie waar je ongemerkt blij van wordt. Ik wist van het bestaan van die functie, maar telkens als ik ‘s avonds en ‘s nachts door de hal loop en de Nest Protect zie oplichten, geeft het toch even een fijn gevoel. Het lampje geeft net genoeg licht om te zien waar je loopt, zonder dat anderen wakker worden.

nest-protect-review-3

Nest Protect in gebruik

Je kunt bij de Nest Protect kiezen voor een model met batterijvoeding of netstroom. Mijn Nest Protect werkt op batterij en en dat vind ik persoonlijk wel het prettigst: je kunt de rookmelder overal neerzetten of hangen, zonder dat je een stroompunt nodig hebt. Een spijkertje in de muur is voldoende. Wil je de Nest Protect mooi ophangen, dan schroef je de rookmelder aan het plafond. Heb je meerdere Nest Protect-melders, dan kun je ze met elkaar koppelen.

Natuurlijk hebben we ook gecheckt wat er gebeurt als er onraad is. Je hoeft hiervoor gelukkig niet met een smeulende barbecue in de kamer te gaan staan. Er zijn flesjes met speciale vloeistof in de handel, die rook simuleren. Zodra het alarm afgaat, hoor je een vrouwenstem die duidelijke informatie geeft wat er aan de hand is. Dat er voor een vrouwenstem is gekozen, heeft ermee te maken dat kinderen hier beter op reageren en sneller instructies opvolgen, dan wanneer er alleen een gillende sirene klinkt. De stem klinkt meteen ook geruststellend: er is weliswaar een probleem, maar we gaan zorgen dat je in veiligheid komt! Het is verstandig om in de app aan te geven waar je de Nest Protect ophangt, want dan zijn de instructies duidelijker: “Er is rook in de hal boven” maakt meteen duidelijk waar je níet naartoe moet vluchten. De Nest Protect heeft trouwens niet alleen sensoren voor rook en koolstofmonoxide, maar heeft ook een hitte- en vochtsensor. De bewegingssensor zorgt ervoor dat er een lampje aan gaat als je ‘s nachts rondloopt. De ingebouwde lichtsensor weet dat het donker is. Als je bedenkt hoeveel sensoren er in het apparaat zitten, snap je ook meteen wat beter waarom je er €119 voor moet betalen. De Nest Protect is een stuk geavanceerder dan de doorsnee rookmelder.

nest-protect-review-4

Nest Protect checken via de app

Zoals je bij Nest gewend bent, kun je alles ook op afstand checken via de app. Veel heb je daar overigens niet aan, want als je op kantoor zit heeft het weinig zin om de alarmgeluiden te laten afgaan. Wel ontvang je een notificatie als thuis het alarm afgaat, waarna je kunt checken of er daadwerkelijk iets aan de hand is en of er actie ondernomen moet worden. Als je een beveiligingscamera zoals de Nest Cam hebt staan, kun je meteen even rondkijken of er daadwerkelijk rookontwikkeling is.

nest-protect-app-2nest-protect-app-1

De app ziet er goed uit qua design, maar de hoeveelheid functies is beperkt. Ik zag bijvoorbeeld geen mogelijkheid om de batterijstatus of het Wi-Fi-signaal van de rookmelder te controleren. De app laat alleen zien dat alles OK is. Nou, dat zal dan ook wel gelden voor de batterijstatus en de Wi-Fi-verbinding. Maar zeker weten doe ik het niet. Loop je langs de Nest Protect en zie je de ring groen oplichten, dan weet je dat alles OK is. Een oranje oplichtende ring betekent dat er een probleem is. Allemaal heel logisch. Rond dezelfde periode hebben we een ‘connected’ rookmelder van een ander merk getest (Verisure) en het verschil was toch wel merkbaar: terwijl de Nest Protect je met lampjes en een heldere vrouwenstem op de hoogte houdt, hoor je bij de Verisure een gesmoorde stem, die je niet goed kunt verstaan. Je bent meer bezig met luisteren wat er aan de hand is, dan met jezelf in veiligheid brengen.

Conclusie Nest Protect 2e generatie review

De Nest Protect is een apparaat waarbij je even aanhikt tegen de prijs van €119, maar zodra je er eentje in huis hebt hangen, wil je niet meer terug. Deze rookmelder waarschuwt je ook op momenten dat je niet thuis bent, wat handig is als je een vakantiehuisje hebt waar je niet wekelijks gaat kijken. Het geeft ook een gerust gevoel als de kinderen en je partner thuis liggen te slapen, terwijl jij op zakenreis bent. De installatie kost geen moeite, de apparaten van Nest sluiten goed op elkaar aan en je kunt het makkelijk gebruiken naast andere huisautomatiseringsystemen, zoals Philips Hue of Klik-Aan-Klik-Uit. Ze zitten elkaar niet in de weg en sommige systemen werken zelfs samen met Nest.

Via het Works with Nest-programma kun je andere systemen koppelen. Zo kun je de Philips Hue-lampen rood laten knipperen bij brand. Ook kun je via IFTTT allerlei recepten instellen. Ook kun je zorgen dat de Philips Hue-lampen automatisch uit gaan als je via Nest aangeeft dat je het huis verlaat. De lampen kunnen ook aanwezigheid simuleren door de lampen af en toe in te schakelen. Het kan erg handig zijn in geval van brand: zodra er rook- of brandalarm is schakelt Philips Hue alle lampen aan, zodat je zo goed mogelijk ziet welke vluchtwegen vrij zijn.

Bij zo’n Nest Protect is de kans groot dat je het apparaat eenmaal installeert en er daarna nooit meer naar omkijkt. Door het nachtlampje heb je er toch op andere momenten nog iets aan. Zodra er een probleem is, zal de Protect je zelf waarschuwen. De lange levensduur en het fraaie uiterlijk zorgen ervoor dat de prijs van €119 uiteindelijk wel meevalt. Voor twaalf euro per jaar is je gezin beter beschermd tegen brand, rook en verstikking. Is te doen.

Pluspunten

  • Mooi uiterlijk, geen afzichtelijk plastic kastje.
  • Lange levensduur, waardoor de prijs wel meevalt.
  • Volgepropt met sensoren en verbonden met internet, dus ook op afstand weet je of alles veilig is.
  • Handig nachtlampje, waardoor de rookmelder ook nuttig is als er geen rook of brand is.

Minpunten

  • Via de app weinig informatie te raadplegen.

De Nest Protect is verkrijgbaar via diverse winkels:

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2016
Onderwerp
Categorie
Accessoires