Nest thermostaat met analoge klok

Nieuwe generatie Nest-thermostaat werkt met OpenTherm

Nest heeft de nieuwe Nest thermostaat aangekondigd, die met modulerende OpenTherm werkt. Dit sluit beter aan op de cv-systemen in Nederland. Ook heeft de derde generatie Nest-thermostaat een groter scherm.

Derde generatie Nest thermostaat.
Nest heeft vandaag de nieuwe Nest Learning Thermostat aangekondigd. Het is de derde generatie Nest-thermostaat, die voor het eerst het OpenTherm-protocol ondersteunt. Voorheen werkte Nest alleen met een aan/uit-systeem en dat leidde regelmatig tot kritiek dat de thermostaat daardoor niet optimaal functioneerde bij de Nederlandse modulerende cv-systemen.


Update: er komt geen kortingsregeling voor mensen die Nest al gebruiken. Je zult dus de nieuwe (hogere) prijs moeten betalen.

Nest probeerde die kritiek keer op keer af te zwakken, door te wijzen op de energiebesparing die je desondanks kon bereiken. Maar het hielp niet: in elke review van de Nest-thermostaat werd het probleem wel weer een keer aangestipt. Met modulatie is de ketel veel nauwkeuriger aan te sturen, dan bij een systeem dat afwisselend aan en uit gaat. Deze systemen zijn populair in de VS, de thuismarkt van Nest.

Nest met OpenTherm en boiler-ondersteuning

Voor de derde generatie thermostaat is Nest nu overstag gegaan voor de Europese markt. De nieuwe thermostaat werkt met OpenTherm-modulatie, waardoor je nog meer gas bespaart en je nog meer rendement haalt uit de hoogrendementsketel.

Dankzij de OpenTherm-ondersteuning kun je met het nieuwe model ook de boiler-/tapwatervoorziening van je verwarmingsketel aansturen. Dit houdt in dat je de aanmaak van warm kraanwater kunt regelen. De boilerverwarming wordt automatisch uitgeschakeld als mensen langere tijd weg zijn. Je zou ook op afstand het schema voor je warme water kunnen aanpassen.

Derde generatie Nest thermostaat.

Tegelijk met de nieuwe Nest-thermostaat is er ook een nieuwe HeatLink aangekondigd, het kastje dat je aansluit op de cv-ketel. Daarnaast kondigt Nest een nieuwe bureauhouder aan waarmee je de thermostaat weg kunt zetten. Deze nieuwe Nest Stand is verkrijgbaar voor 35 euro.

Nest thermostaat achterkant HeatLink

Groter scherm, vanaf vandaag verkrijgbaar

De derde generatie Nest-thermostaat heeft een 40 procent groter scherm, maar het formaat van de thermostaat is hetzelfde gebleven, hij is zelfs iets dunner. Verbeterde bewegingssensoren kunnen beter vaststellen of bewoners thuis zijn, zodat de temperatuur kan worden aangepast. Deze bewegingssensoren zorgen er ook voor dat de Nest op grotere afstand vanzelf aan gaat, zodat je de temperatuur en de tijd af kunt lezen.

Nest thermostaat kopen

Vanaf vandaag is de nieuwe Nest Learning Thermostat in Nederland en België verkrijgbaar voor 249 euro in de webshop van Nest. Het vorige model kostte €219. Deze prijsverhoging heeft te maken met een correctie op basis van valutakoersen. De eerste exemplaren worden begin december verscheept.

De nieuwe Nest-thermostaat is ook verkrijgbaar bij:

Nest thermostaat met analoge klok

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

43 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.