Applijst: deze 5 iPhone-apps krijgen het moeilijk met iOS 6

Apple bouwt nieuwe functies in haar iOS 6-firmware voor de iPhone en dat betekent dat andere applicaties het lastig krijgen. iPhoneclub stipt onder andere een gratis navigatie-app aan die weggespeeld kan worden.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

iOS 6 versus Apps eigenschappen MapsVoor ons als gebruikers valt er weinig te klagen over nieuwe extra functies in de nieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem. Voor bestaande apps kunnen de 200 noviteiten in het systeem echter wel eens minder leuk uitpakken. iPhoneclub zet vijf voorbeelden van iPhone-apps op een rij die iOS 6 in hun nek voelen hijgen: Waze, Skype, Wekker, Readability en Live Score Addicts. Wat zijn hun overlevingskansen?

De gratis navigatie-app Waze

iOS 6 versus apps WazeBij de uitgave van de iPhone 4S noemden we de gratis navigatie-app Waze nog een van de vijftien must-have apps voor je nieuwe iPhone, maar bitter genoeg kan de app juist voor iPhone 4S-eigenaren wel eens overbodig worden. Apple’s nieuwe Maps-app met turn-by-turn navigatie komt namelijk alleen beschikbaar voor de iPhone 4S en nieuwer. Net als Waze, biedt Apple’s eigen toepassing ook meteen een live-weergave van files en knelpunten verzameld aan de hand van gebruikersgegevens.

Waarom Waze kan overleven: Het is nog steeds de enige gratis app die volwaardige navigatie biedt voor iPhone 4 en iPhone 3GS-gebruikers. Daarnaast lijkt het erop dat Waze een dealtje heeft gesloten met Apple’s nieuwe Maps, omdat die gebruik maakt van de data van Waze. Aansluitend maakte Waze-voorman Geographer Di-Ann Eisnor bekend dat de dienst volgende week met een update komt die de applicatie nieuwe functies toebedeelt. Op dit moment heeft de app bovendien al een ingebouwde sociale netwerk-functie waarmee je andere Waze-gebruikers kan zien en hun virtuele cadeautjes kan oppikken.

Waze krijgt een gemiddelde App Store-waardering van 4 sterren op 1736 beoordelingen
Downloaden: Waze (gratis, universele app)


Skype

iOS 6 versus apps Skype iPhoneMet ingang van iOS 6 is Apple’s videobeldienst FaceTime niet langer voorbehouden aan personen die zich op WiFi-netwerken bevinden, maar is het ook onderweg te gebruiken met een 3G-verbinding. Mobiele telecomproviders met straffe datalimieten worden er misschien erg vrolijk van, maar dat zal voor Skype zeker niet gelden. Die videobeldienst bleef lang geen partij voor FaceTime, omdat Skype wel keurig 3G ondersteunde. Nu wordt het anders. Want hoe geliefd is Skype eigenlijk, met zijn trage app, gangbare beeldvertragingen en vaak voorkomende echo in het geluid?

Waarom Skype kan overleven: Veel mensen hebben een iPhone, iPod touch, iPad of Mac, maar niet iedereen. Je hoeft maar één iemand in de lijst te hebben met een Windows-pc of een Android-telefoon en de applicatie laat zich nog niet van je toestel verwijderen. Ga maar na: heb je WhatsApp verwijderd bij de introductie van iMessage? Anderzijds komt aan elke hegemonie in techland natuurlijk een keer een eind. Zie BlackBerry Ping. En Hyves. Dat had ook iedereen.

Skype krijgt een gemiddelde App Store-waardering van 3 sterren op 12.073 beoordelingen
Downloaden: Skype (gratis)


Wekker en andere alarm-apps

iOS 6 versus apps Wekker iPhone alarmIn dit stukje gaan we even uit van de populaire applicatie Wekker, maar het geldt voor alle alarm- en wekker-applicaties op de iPhone en iPod touch: vanaf iOS 6 kunnen ze zo de laan worden uitgestuurd. De functie die Wekker dan biedt; beginnen met het afspelen van muziek als je wakker wordt, wordt dan standaard door Apple geboden op een betere manier. In Wekker hoor je eerst alsnog een aparte wekkertoon en open je dan de applicatie om je muziek te horen – wat trouwens mislukt als het geluid van je iPhone uit staat. In iOS 6 kies je een nummer en hoor je dat meteen als het alarm afgaat en ook zolang je zelf wilt. Dat gaat toch een stuk vloeiender.

Waarom Wekker kan overleven: Oef, dit wordt een moeilijke. Apple verbiedt andere alarm-apps al vanaf het begin om écht praktisch te zijn en gaat er nu zelf doodleuk met een aardige muziekfunctie vandoor. Wekker probeert er tegenop te boksen met tweets en Facebook-berichten van je vrienden, het actuele weerbericht en de laatste nieuwsberichten van sites die je in de gaten houdt, maar ze worden allemaal niet zo handig getoond als in apps die er specifiek voor bedoeld zijn. Alarm-applicaties als Wekker gaan het zwaar krijgen.

Wekker en Wekker Gratis krijgen samen een gemiddelde App Store-waardering van 4 sterren op 173 beoordelingen
Downloaden: Wekker (€0,79) en Wekker Gratis (met reclame)


De offline leesdienst Readability

iOS 6 versus apps Readability iPhoneTot nu toe stelt de leeslijst die je in Safari kan aanleggen, nog niet zoveel voor. Je maakt een lijst van links die je met de leeslijst in een rustig, bijna boek-achtig uiterlijk kan terugzien. Vanaf iOS 6 betreedt de leeslijst wèl het terrein van Readability, omdat de leeslijst dan ook artikelen automatisch opslaat zodat ze later offline zijn terug te lezen. De gelijksoortige apps Instapaper en Pocket zullen er minder last van hebben, want die bieden respectievelijk een opslaan op locatiefunctie en een mogelijkheid om ook fotoalbums en video’s offline in te laden. Readability echter niet; die richt zich alleen om geschreven pagina’s. Readability maakte gisteren bekend dat ze geen geld meer in rekening zullen brengen voor de dienst.

Waarom Readability kan overleven: De leeslijst van Apple laat zich ook in iOS 6 alleen vanuit de Safari-browser bedienen. Apple heeft nog geen API vrijgegeven die ervoor zorgt dat andere applicaties ook artikelen kunnen doorplaatsen naar de leeslijst – en dat is bij Readability en de gelijksoortige apps wel anders. Die genieten grootschalige ondersteuning van apps zoals Newsify en Tweetbot, waarin je het nieuws en Twitterberichten leest. Verhalen kan je daarin met één druk doorzetten naar Readability.

Readability krijgt een gemiddelde App Store-waardering van 3,5 ster op 26 beoordelingen
Downloaden: Readability (gratis, universele app)


Voetbalstanden-app Live Score Addicts

iOS 6 versus apps Live Score Addicts iPhoneEr zijn onnoemelijk veel iPhone-apps waarmee je de livescores van voetbalwedstrijden kan opvragen, maar het zijn applicaties die niks anders doen die de zwaarste klappen zullen krijgen. Vanaf iOS 6 biedt Siri namelijk de mogelijkheid om wedstrijdstanden aan je door te geven als je daarnaar vraagt – óók van de Nederlandse Eredivisie. Tja, daar kan een Nederlandstalige applicatie als Live Score Addicts het lastig mee krijgen. Siri laat de tussen- en eindstanden zien van wat er op de velden gebeurt op het moment dat jij ernaar vraagt.

Waarom Live Score Addicts kan overleven: Omdat er zoveel concurrentie is tussen livestanden-apps, worden de apps steeds beter en veelzijdiger en dat zie je terug in Live Score Addicts. Waar je in Siri vooralsnog niet op een wedstrijd kan drukken voor details, zie je in deze app (middels pushberichten) het wedstrijdverloop met kaarten en goals, de opstellingen en statistieken zoals balbezit en schoten op doel. Bovendien kan je nagenoeg alle competities raadplegen en worden na afloop van een pot, waar mogelijk, video’s geplaatst die doorverwijzen naar YouTube. Allemaal dingen die Siri niet kunnen. En dan is er nog iets: probeer Siri maar eens te raadplegen in een rumoerige kroeg.

Live Score Addicts krijgt een gemiddelde App Store-waardering van 4,5 ster op 66 beoordelingen
Downloaden: Live Score Addicts (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!