WWDC 2012: Apple kondigt iOS 6 aan: start ontwikkelaarsbeta en komende herfst beschikbaar

Apple heeft iOS 6 aangekondigd. iOS 6 bevat de eigen Apple-kaartendienst met complete navigatie, Facebook-integratie en een nieuwe app Passbook.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ios 6 logoApple heeft vandaag iOS 6 aangekondigd met diverse nieuwe functies voor iPhone, iPod touch en iPad. De aankondiging werd gedaan tijdens WWDC 2012, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple in San Francisco. In iOS 6 zijn diverse vernieuwingen doorgevoerd, die we in dit overzichtsartikel zullen bespreken. Een beta van iOS 6 komt vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars. De algemene release voor het grote publiek staat voor dit najaar gepland en zal te installeren zijn op de iPhone 3GS en nieuwer, tweede/derde generatie iPad en 4e generatie iPod touch.


Apple-topman Scott Forstall vertelde op het podium dat er in maart 365 miljoen iOS-apparaten waren verkocht. Bijna alle gebruikers zijn al overgestapt op iOS 5, terwijl dat bij ‘de concurrentie’ nog maar 7% is. Sinds het Berichtencentrum is geïntroduceerd gebruikt 81% van de apps het al.

Lees ook ons Dossier: iOS 6 en de serie iOS 6 Uitgelicht.

iOS 6-vernieuwingen voor Siri

apple-wwdc-siri-restaurantsEén van de grote verbeteringen in iOS 6 heeft te maken met Siri. Je kunt nu uitslagen van sportwedstrijden opvragen, al lijkt dit nog wel sterk gericht op Amerikaanse sport. Je kunt vragen naar prestaties of eigenschappen van individuele spelers, zoals aantal gescoorde punten of lichaamslengte. De eerstvolgende wedstrijd kan Siri ook vinden.
Bij restaurants is de informatie uitgebreid: je ziet het menu, prijsniveau en sterrenwaardering. Apple werkt samen met Yelp voor de reviews en met OpenTable om een tafeltje te reserveren. Dit werkt ook voorlopig alleen in de VS.
Door samenwerking met Rotten Tomatoes kan Siri meer informatie over films geven, bijvoorbeeld films met Scarlett Johansson.
De meeste applaus klonk toen Forstall een app startte door ‘Play Temple Run’ te zeggen. Daarna startte de game Temple Run op.

Voor gebruik in de auto is Apple gaan samenwerken met enkele autofabrikanten, om het bedienen van de iPhone in de auto veiliger te maken. Met een speciaal knopje op het stuurwiel kun je Siri activeren.

Apple kondigde diverse nieuwe talen aan, waaronder Italiaans, Spaans en een hoop Aziatische talen. Nederlands zit er helaas nog niet bij. Wel wordt lokaal zoeken in veel meer landen wereldwijd nu ondersteund.

Facebook-integratie in iOS 6

Facebook zal voortaan in iOS 6 geïntegreerd zijn, zoals al eerder werd voorspeld. Deze functie is ook geïntegreerd met het Berichtencentrum. Het gebruik van Facebook is vergelijkbaar met Twitter: je kunt vanuit apps als Foto’s en Safari content op Facebook delen. Ook locaties kun je vanuit Maps meteen naar Facebook versturen. Via een speciale API wordt het gemakkelijk voor apps om verdere integratie met Facebook op de iPhone te bieden. De contactenlijst is bereikbaar en verjaardagen/Facebook-evenementen zijn nu vanuit je agenda te bekijken.

Nieuwe telefoon-functie

wwdc terugbellenKomt er een telefoontje binnen, die je niet kunt opnemen, dan kun je een herinnering instellen om later terug te bellen. Dit is een nieuwe knop bij eeDit werkt ook met locaties: verlaat je bijvoorbeeld je werkplek, dan krijg je een herinnering dat je een persoon moet terugbellen. Je kunt ook meteen een standaardberichtje terugsturen, zoals ‘Ik bel je later’ of ‘Ik ben onderweg’. Met een Do Not Disturb-schuifknop voorkom je dat je ‘s nachts wakker wordt gebeld. Deze functie was al uitgelekt als ‘Niet Storen-knop’. Een derde telefoonfunctie is dat als iemand meermaals achter elkaar belt omdat er een noodgeval is, dat het telefoontje toch doorkomt. Handig: je kunt je Apple ID koppelen aan je telefoonnummer, dus als er een gesprek binnenkomt op je iPhone, kun je dat beantwoorden op je iPad of zelfs op je Mac. Dit is vergelijkbaar met iMessage.

FaceTime: nu ook via 3G

In iOS 6 zal gebruik van FaceTime ook via 3G mogelijk zijn, voor situaties dat je geen Wi-Fi-netwerk bij de hand hebt.

Safari krijgt Smart App-banners

Safari op de iPhone krijgt iCloud Tabs en de Offline Reading List. Foto-uploads werken voortaan ook via webformulieren. En er zijn nieuwe Smart App-banners: als iemand jouw website bezoekt, kun je een banner laten zien om ze erop te wijzen dat er een native app beschikbaar is. Als je de app al hebt geïnstalleerd, kun je de app openen vanuit Safari en meteen doorlezen.

Gedeelde Fotostreams

Fotostreams krijgt in iOS 6 de mogelijkheid om de Fotostream te delen met anderen. Je geeft aan welke foto’s je wilt delen en met wie. Anderen kunnen er ook meteen commentaar op geven. Het is beschikbaar op de Mac, Apple TV en web.

VIP’s in mail

Om snel e-mail van belangrijke mensen te herkennen, zullen ze voorzien zijn van een markering. Ze verschijnen ook meteen op het lockscreen, zoals een sms-bericht.

Nieuwe app Passbook

wwdc-2012-passbookApple heeft een nieuwe app aangekondigd, waarin je al je pasjes, instapkaarten en tickets kunt bewaren. Denk aan Starbucks, United Airlines, bioscoopkaartjes, etc. De instapkaarten kunnen ook live bijgewerkt worden in de app, bijvoorbeeld wanneer er een gatewijziging is. In een apart artikel gaan we hier nader op in. Wijzigingen verschijnen ook op het lockscreen.

Guided Access

Guided Access is bedoeld om de toegankelijkheid te verbeteren. Je kunt bepaalde bedieningsmogelijkheden in- en uitschakelen. Zo kun je zorgen dat kinderen maar één app kunnen gebruiken, bijvoorbeeld gericht op autistische kinderen. Deze single app-modus is ook handig als scholieren een examen mogen doen en niet naar Safari mogen gaan om de antwoorden op te zoeken.

Eigen Apple Maps-applicatie

wwdc-2012-navigatie mapsApple heeft een nieuwe Maps-applicatie aangekondigd met 100 miljoen lokale adressen. Er is integratie met Yelp, zodat je reviews, ratings en foto’s binnen de app kunt bekijken. Er is verkeersinformatie beschikbaar, je kunt zien of ergens file staat en er is turn-by-turn navigatie beschikbaar. Zoals eerder aangekondigd zitten er ook fraaie 3D-beelden in, waarbij fotorealistische modellen van steden wereldwijd zijn gemaakt. Met de Flyover-functie kun je over een bepaalde stad vliegen. De Apple Maps-oplossing ondersteunt ook Siri-commando’s, zodat je met je stem de gewenste bestemming kunt invoeren. Vanwege de afhankelijkheid van Siri is het nog de vraag of er navigatie in het Nederlands mogelijk is.

Overige vernieuwingen

Aan het einde van de presentatie werd een sheet getoond met een aantal kreten, een greep uit de 200 functies die nog niet waren behandeld. Opvallend daarbij: redesign van de App Store en iTunes Store (zoals voorspeld), Lost Mode, verbeterde privacy-instellingen, nieuwe functies voor China, Game Center-challenges, Game Center-vrienden vanuit Facebook, HDR-verbeteringen, VoiceOver-verbeteringen.

Beschikbaarheid iOS 6

Een beta van iOS 6 komt vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars. De release voor het grote publiek komt dit najaar. iOS 6 zal te gebruiken zijn op de iPhone 3GS en nieuwere iPhones, 2e/3 generatie iPad en 4e generatie iPod touch.

Lees ook ons Dossier: iOS 6 en de serie iOS 6 Uitgelicht.
Let op! Beta’s van iOS 6 zijn niet bedoeld voor dagelijks gebruik en kunnen niet gebruikt worden door gewone gebruikers tenzij de UDID van het iOS-apparaat bij Apple staat geregistreerd. Het is niet toegestaan om te vragen naar en/of het uitwisselen van UDID’s en downloadlinks naar de iOS 6-betasoftware.

Reacties: 150 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.