Wallet-Apple-Watch

Wallet (voorheen Passbook): alles over klantenkaarten en tickets

Met Apple's Wallet op de iPhone (voorheen Passbook) kun je kortingskaarten, vliegtickets, bioscoopkaarten en andere klanten digitaliseren en gebruiken op iPhone en iPad.

Wallet-Apple-Watch
Wallet is Apple’s eigen oplossing om klantenkaarten, tickets, pasjes en kortingsbonnen mee te nemen op je iPhone. Deze dienst heette voorheen Passbook. Dit uitlegartikel geeft achtergrond over Wallet, legt uit wat het precies is en wat je ermee kunt.

Wallet heette voorheen Passbook. In dit artikel zul je daarom in namen van apps en websites nog wel de naam Passbook tegenkomen.

Wat is Wallet?

Passbook pasjesWallet is een losse iOS-app voor iPhone en iPod touch, die al sinds iOS 6 op de iPhone te vinden is. In de app kun je allerlei tickets, klantenkaarten en kortingsbonnen toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • bioscoopkaartjes
 • instapkaarten voor het openbaar vervoer en vliegreizen
 • kortingsbonnen van winkels
 • klantenkaarten van winkelketens en supermarkten

De app toont alle items als kaarten, zoals je ze ook in je portemonnee hebt. Voorheen had de app ook nog het uiterlijk van een leren portemonnee met kaartjes, maar in iOS 7 is Apple overgestapt op een strakke weergave, zoals hiernaast is afgebeeld.

Fysieke pasjes kun je met de camera van je iPhone aan Wallet toevoegen. Die kaarten moeten daarvoor wel een speciale streepjescode bevatten. Apps kunnen direct een koppeling met Wallet maken en ook is het mogelijk om via Safari kaarten toe te voegen.

Wallet en Apple Pay

Betaaldienst Apple Pay maakt ook gebruik van Wallet. Je digitale betaalpassen worden dan getoond in de app, waarna je ermee kunt betalen met behulp van de NFC-chip in de iPhone 6s en nieuwere toestellen. Meer over de werking van Apple Pay en manier waarop dit samenwerkt lees je in ons uilegartikel over Apple Pay.

Wallet op de Apple Watch

Passbook Apple WatchDe Apple Watch heeft ook een Wallet-app, waarmee je alle kaarten uit de iPhone-versie kunt bekijken. Het is hierdoor mogelijk om bijvoorbeeld snel de QR-code op een kaart te scannen vanaf je horloge, zodat je de iPhone niet uit de broekzak hoeft te halen.

Apps met Wallet-ondersteuning

Er zijn inmiddels al de nodige apps met ingebouwde Wallet-ondersteuning, al is het aanbod niet echt ruim. We lichten er een paar uit:

 • De officiële Apple Store-app (link) maakt uiteraard gebruik van Wallet. Als je een afspraak voor de Genius Bar bij de Apple Store maakt of kun je je afspraak opslaan in de app. Dit geldt ook als je je inschrijft voor workshops en events.
 • Met de officiële KLM-app (link) kun je onder meer een vlucht boeken en je eigen boekingen en vluchtgegevens inzien. Als je online incheckt, kun je bovendien je e-boardingpass in de app. Geen gezoek meer naar je boardingpass dus, want die heb je altijd bij je.
 • Met de Expedia-app (link) boek je hotels en tickets voor vliegreizen. Tickets die je hebt geboekt, kun je eenvoudig in je iPhone opslaan.
 • Booking (link) is de grootste website voor het vinden van hotelovernachtingen. Vanuit de app kun je meteen reserveren en je reservering via Wallet opslaan.
 • Groupon (link) is een populaire app die kortingsdeals bij allerlei verschillende winkels in kaart brengt. Als je je korting via de app verzilvert, kun je dit opslaan in de app.
 • De officiële app van Pathé (link) heeft ook ondersteuning. Dit betekent simpelweg dat je bioscoopkaartjes die je via de app koopt meteen in Wallet opgeslagen worden. In plaats van een papieren kaartje kun je dus gewoon je iPhone laten zien.
 • Met OV Saldo (link) gebruik je de app om het saldo van je OV-chipkaart te tonen.
 • Eventbrite (link) is een populaire dienst die gebruikt wordt voor het organiseren van (grote) evenementen. De iPhone-app stelt je in staat om het toegangsbewijs van een evenement waarvoor je je hebt aangemeld meteen in Wallet op te slaan.

Wallet-websites

Naast apps met ingebouwde Wallet-ondersteuning is het ook mogelijk om via websites pasjes toe te voegen. Er zijn verschillende sites die dat mogelijk maken:

 • Cardsinpassbook.nl laat je eenvoudig klantenkaarten en bonnen in Wallet zetten.
 • Mypassbook.nl was een van de eerste sites waarmee je eenvoudig pasjes aan Wallet kon toevoegen. De site is echter voor langere tijd uit de lucht.

Achtergrond Passbook

Apple’s interesse in Wallet lijkt sinds 2012 wat te zijn afgezwakt. Toen de dienst nog Passbook heette, waren er wel enkele winkelketens die Passbook gebruikten, zoals koffieketen Kaldi en Apple-reseller Dixons. Dixons maakte in 2012 gebruik van Passbook om klanten korting te geven op producten. Bij besteding van €50 kreeg je €5 korting via een bon in de app. Toch zijn er nog weinig Nederlandse en Belgische winkels die de app gebruiken als vervanger van de traditionele klantenkaart.

Naast de app van Apple verschijnen er nog steeds alternatieve klantenkaarten-apps voor de iPhone en Apple Watch, zoals Stocard. Die werken niet altijd samen met Wallet. Bij het gebruik van klantenkaarten-app kun je tegen het probleem aanlopen dat de streepjescodes niet goed leesbaar zijn, omdat er verouderde barcodescanners worden gebruikt of de helderheid van het iPhone-scherm niet optimaal is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017