Wallet op de iPhone gebruiken.

Apple Wallet: alles over deze handige app voor klantenkaarten en tickets

Apple Wallet (voorheen Passbook) is Apple's digitale portemonnee voor klantenkaarten, tickets, kortingsbonnen en andere pasjes. Welke apps zijn er voor Wallet, wat zijn de mogelijkheden en op welke apparaten werkt Wallet? In deze uitleg lees je alles.

Apple Wallet

Wallet is Apple’s eigen digitale portemonnee om klantenkaarten, pinpassen, creditcards, tickets en kortingsbonnen mee te nemen. Wallet vind je standaard op elke iPhone en Apple Watch en wordt onder andere gebruikt voor Apple Pay. Dit uitlegartikel geeft achtergrond over Wallet, legt uit wat het precies is en wat je ermee kunt.


Wallet heette voorheen Passbook. In dit artikel zul je daarom in namen van apps en websites nog wel de naam Passbook tegenkomen.

Wat is Wallet?

Wallet is een losse iOS-app voor iPhone, iPod touch en Apple Watch, die al sinds iOS 6 op de iPhone te vinden is. Wallet is een soort digitale portemonnee waar je allerlei tickets, klantenkaarten en kortingskaarten in kunt bewaren en bij winkels kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • bioscoopkaartjes
 • instapkaarten voor het openbaar vervoer en vliegreizen
 • kortingsbonnen van winkels
 • klantenkaarten van winkelketens en supermarkten

De app toont alle items als kaarten, zoals je ze ook in je portemonnee hebt. Fysieke pasjes kun je met de camera van je iPhone aan Wallet toevoegen. Die kaarten moeten daarvoor wel een speciale streepjescode bevatten. Apps kunnen direct een koppeling met Wallet maken en ook is het mogelijk om via Safari kaarten toe te voegen.

Wallet op de iPhone.

De Wallet-app ondersteunt allerlei soorten barcodes, waaronder streepjescodes en QR-codes. Deze codes kun je vervolgens scannen in de winkel of op andere locaties waar ze de codes kunnen scannen, bijvoorbeeld bij het afrekenen of het inchecken. Niet elke winkel kan overweg met het scannen van de codes, omdat ze nog gebruikmaken van oude scanapparatuur. Lukt het scannen niet, dan kun je het beste (tijdelijk) je helderheid verhogen. Bij de meeste pasjes gebeurt dat al automatisch.

Dankzij de Wallet-app hoef je dus minder fysieke pasjes in je eigen portemonnee te doen, omdat je ze altijd bij je hebt op je iPhone of Apple Watch. Apple wil op den duur dat je je portemonnee helemaal thuis kan laten, mede dankzij Apple Pay.

Kaarten kunnen, afhankelijk van de instellingen, automatisch op het toegangsscherm verschijnen als je bijvoorbeeld in de buurt bent van de locatie waar je de pas kan gebruiken. Je hoeft de kaart dan alleen aan te tikken om hem te openen, zonder dat je naar de Wallet-app hoeft te gaan.

Op welke apparaten werkt Wallet?

De Wallet-app vind je op veel verschillende Apple-apparaten:

 • iPhone (vanaf iOS 6)
 • iPod touch (vanaf iOS 6)
 • Apple Watch

De Wallet-app is dus niet beschikbaar op een iPad of Mac, maar de instellingen zijn op deze toestellen wel beschikbaar als Apple Pay in jouw land actief is. Via de instellingen kun je dan pinpassen en creditcards toevoegen. Alle Wallet-kaarten worden gesynchroniseerd via iCloud en zijn dus op alle apparaten hetzelfde.

Wallet en Apple Pay
Betaaldienst Apple Pay maakt ook gebruik van Wallet. Je digitale betaalpassen worden dan getoond in de app, waarna je ermee kunt betalen met behulp van de NFC-chip in de iPhone 6 en nieuwere toestellen. Meer over de werking van Apple Pay en manier waarop dit samenwerkt lees je in ons uitlegartikel over Apple Pay.

Apps met Wallet-ondersteuning

Kaarten toevoegen aan de Wallet-app gaat het makkelijkst via apps met Wallet-ondersteuning. Het aanbod is de afgelopen jaren flink gegroeid en hieronder lichten we de meest bruikbare apps voor Wallet uit.

 • Niet echt een app, maar wel handig: met de iTunes Pass in Wallet voeg je eenvoudig geld toe aan je iTunes-saldo. Te scannen bij deelnemende winkels, waaronder Primera.
 • Apple Store (gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Met de Apple Store-app plaats je een reservering die je in de Apple Store moet ophalen in de Wallet-app. Je hoeft bij de winkel dan alleen de kaart te laten scannen. Dit kan ook met cadeaukaarten die je eenvoudig kan toevoegen, zodat je ze altijd bij je hebt.
 • Stocard - Klantenkaarten (gratis, iPhone/ Watch, iOS 10.3+) - Deze app is een alternatief voor Wallet en werkt met heel veel Nederlandse winkels. Veel van de kaarten van deze winkels kun je via Stocard ook aan Wallet toevoegen. Je doet dat via de Deel kaart-optie. Kies daar vervolgens voor Voeg toe aan Apple Wallet. Werkt dat bij een bepaalde kaart niet? Vul het nummer van de barcode dan in op deze website en scan de getoonde barcode opnieuw met Stocard. Vervolgens kun je de kaart wel via de eerdere methode toevoegen aan de Wallet-app.
 • Pathé App (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Ga je een avondje naar de film in één van de bioscopen van Pathé? Voeg je reservering dan toe aan Wallet. Je kan deze kaart direct laten scannen bij de kaartcontrole. Toevoegen kan vanuit de app of via de bevestigingsmail.
 • Air Miles (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.3+) - Spaar je Airmiles, dan voeg je de kaart via de Airmiles-app makkelijk toe aan Wallet. Je vindt de knop direct in het startscherm.
 • Nespresso (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.3+) - Als je naar de Nespresso-winkel moet om koffie te halen, scan je gewoon je klantenkaart in Wallet. Toe te voegen vanuit de Nespresso-app. Je ziet dan ook meteen de status van jou als klant en je bekijkt snel de openingstijden op de achterkant van de kaart.
 • MediaMarkt Nederland (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Ben je MediaMarkt Club-lid? Via het zijmenu ga je naar je digitale clubpas, waar je die toe kan voegen aan Wallet.
 • SUBCARD® Nederland (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Spaar punten met het scannen van de klantenkaart van Subway bij elk broodje dat je koopt.
 • KLM (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Vlucht geboekt met KLM? Zet je instapkaart in Wallet.
 • Eventbrite (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Populaire organisator van evenementen, zoals feestjes, congressen en meer. Je toegangskaart kun je makkelijk aan Wallet toevoegen.
 • Booking.com Reisdeals (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Je reisbescheiden kun je voor sommige locaties in Wallet zetten.
 • Expedia: hotels & vliegtickets (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Vlucht of hotel geboekt via Expedia? Met Wallet heb je de gegevens bij de hand.

Wallet op Apple Watch.

Naast apps met ingebouwde Wallet-ondersteuning is het ook mogelijk om via websites pasjes toe te voegen. Je kan dan zelf je eigen pasjes ontwerpen. In de begindagen van Passbook waren er allerlei websites waar je dat mee kon maken. Veel van deze websites werken niet meer of zijn helemaal gestopt. PassSource is één van de weinigen waar dit nog wel werkt. Je kan ook een testkaart toevoegen om te zien hoe het werkt. Met GetPassbook kan je een instapkaart in Wallet zetten, maar hou wel rekening met je persoonlijke gegevens.

Tips voor Wallet
Wil je meer halen uit de Wallet-app? Check dan deze tips voor Wallet:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2019