iOS 6 uitgelicht: integratie Facebook in heel iOS

In iOS 6 zal Facebook diep zitten geïntegreerd in het besturingssysteem van de iPhone. In dit artikel beschrijven we de belangrijkste functies van deze Facebook-integratie.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Facebook inloggen 2Op 11 juni presenteerde Apple iOS 6, waarin een aantal nieuwe functies voor de iPhone te vinden zijn. Eén van deze functies is de volledige integratie van Facebook in iOS. Deze lijkt erg veel gemeen te hebben met de eerdere integratie van Twitter in iOS 5. Via Instellingen > Facebook kun je inloggen met je Facebook-account. In dit artikel bespreken we uitgebreid alle mogelijkheden van de Facebook-integratie in iOS 6.

Eenmalig inloggen (single sign-on)

Facebook bericht plaatsen 2Door vanuit het instellingenscherm van je iPhone in te loggen met Facebook, hoef je dit niet meer te doen bij andere apps die je Facebook-account gebruiken. Start je zo’n app voor het eerst op, dan zal hij vragen of deze je Facebook-gegevens mag bekijken. Nadat je toestemming hebt gegeven wordt het inlogscherm automatisch voor je ingevuld. Hoe deze gegevens precies worden gebruikt hangt van de applicatie af. In iOS 5 zijn het vooral alternatieve Twitter-apps die van de functie gebruikmaken om het inloggen en invullen van accountgegevens te bespoedigen. Maar je kunt ook denken aan het eenvoudig delen van content. Gezien meerdere iOS-apps op het moment Facebook Connect gebruiken om je inloggegevens voor verschillende zaken te gebruiken, lijken er veel dingen mogelijk onder iOS 6.

Er is wel één wezenlijk verschil tussen inloggen met Facebook en Twitter binnen iOS: je kunt maar één Facebook-account gebruiken, terwijl je meerdere Twitter-accounts binnen iOS 5 kunt inloggen. Dit zal voor de iPhone waarschijnlijk niet voor grote problemen zorgen, maar op de iPad – die vaak door meerdere mensen wordt gebruikt – is het wel lastig.

Delen naar Facebook

Facebook delen 2Zodra je bent ingelogd met je Facebook-gegevens, kun je bepaalde zaken vanuit iOS rechtstreeks op je tijdlijn (timeline) delen. Zo kun je bijvoorbeeld de knop linksonder in de Foto-app gebruiken om snel een gemaakte foto op Facebook te te plaatsen. Zie je een interessant artikel in Safari, dan kun je via de deelknop deze aan je vrienden op Facebook laten zien.

Het deelscherm in iOS 6 is sowieso helemaal veranderd. In iOS 5 verscheen er een lijst met meerdere opties, maar dit zijn er in iOS 6 inmiddels zoveel dat ze in een lijst met iconen worden weergegeven. Je kunt via de optie niet alleen via Facebook delen, maar ook met Twitter, iMessage, Fotostream en e-mail. Je kunt via de knoppen ook een foto afdrukken, kopiëren of als achtergrond toewijzen.

Berichten op Facebook plaatsen via Berichtencentrum

Facebook bericht berichtencentrumIn het Berichtencentrum van iOS 6 is een nieuwe widget toegevoegd, waarmee je eenvoudig een bericht op Facebook kunt plaatsen. Hierbij hoef je enkel op de widget te tikken, waarna er een venster verschijnt om je Facebook-statusbericht te typen. Hier is ook ruimte om je locatie toe te voegen en vrienden waarmee je het bericht wil delen te taggen.

Adresboek synchroniseren

Facebook contacten bijwerkenDoor Facebook aan iOS te koppelen, worden alle gegevens van je vrienden op Facebook gekoppeld aan je contacten. Druk je op het Facebook-profiel van een contactpersoon, dan wordt deze vanuit de Facebook-app of via de mobiele site geopend.

Evenementen en verjaardagen in je agenda

Facebook agendaAlle evenementen waar je voor staat ingeschreven op Facebook worden ook automatisch in je agenda in iOS gezet. Uitnodigingen voor evenementen komen ongeacht of je ze hebt geaccepteerd in je agenda te staan: heb je nog niet gezegd of je ergens heen gaat, dan verschijnt het evenement als een grijze balk binnen de agenda-app. Verjaardagen worden ook vanuit Facebook in je agenda gezet en zijn automatisch voorzien van een speciaal icoon.

Druk je in de Agenda-app op een Facebook-evenement, dan kun je vanaf daar alle bijbehorende informatie op Facebook lezen. Met de knop Bekijk op Facebook ga je naar de Facebook-app, vanaf waar je een uitnodiging kunt accepteren of afwijzen.

Beschikbaar in iOS 6

De nieuwe Facebook-integratie is op het moment te gebruiken in iOS 6 bèta, die na de WWDC-keynote beschikbaar is gesteld aan ontwikkelaars. In de herfst van 2012 zal iOS 6 beschikbaar worden gesteld aan iedereen met een iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, nieuwe iPad (iPad 3) en de 4e generatie iPod touch.

Let op! Bèta’s van iOS 6 zijn niet bedoeld voor dagelijks gebruik en zijn niet te installeren door gewone gebruikers tenzij de UDID van het iOS-apparaat bij Apple staat geregistreerd. Het is niet toegestaan om te vragen naar en/of het uitwisselen van UDID’s en downloadlinks naar de iOS 6-betasoftware.

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.