Apple brengt iOS 6.1 uit met verbeteringen LTE, Siri en iTunes Match

Apple heeft iOS 6.1 uitgebracht. De update brengt kleine verbeteringen, die vooral voor ontwikkelaars interessant zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ios 6.1 betaApple heeft iOS 6.1 beschikbaar gesteld voor alle gebruikers. Grote verbeteringen zitten er niet in, want tijdens de betatest werd maar mondjesmaat melding gemaakt van nieuwe functies. Bij iOS 6.1 zijn vooral technische verbeteringen doorgevoerd, bugs opgelost en tweaks voor ontwikkelaars doorgevoerd. Hieronder vind je een lijstje met de belangrijkste waarneembare veranderingen in iOS 6.1. Voor de meeste gebruikers is er geen haast om te updaten.


Apple meldt in de update-omschrijving dat de volgende verbeteringen zijn doorgevoerd:
lte-belgie

  • LTE-ondersteuning voor meer aanbieders: een lijst is te vinden op apple.com/iphone/LTE/. Nederland en België staan er (nog) niet in, maar sommige Belgen zien wel een LTE-schakelaar zoals hiernaast. Zie voetnoot onderaan dit artikel.
  • iTunes Match-abonnees kunnen nu afzonderlijke nummers downloaden uit iCloud.
  • Nieuwe knop om de advertentie-id opnieuw in te stellen.

Daarnaast zijn in de betaversies van iOS 6.1 de volgende zichtbare verbeteringen aangetroffen:

  • Andere weergave van muziekknoppen op het ontgrendelscherm
  • Lengte van nummers in de muzieklijst staat voortaan onder een tracktitel
  • Duidelijker linkje om klachten in te sturen over Apple Maps
  • Tutorial met uitleg hoe Passbook werkt
  • Bioscoopkaartjes bestellen via Siri (alleen VS)
  • Verbeterde beveiligingsstappen voor iCloud bij het instellen van een nieuwe iPhone

Voor jailbreakers is er goed nieuws, want de bekende jailbreak-ontwikkelaars stonden te popelen dat Apple iOS 6.1 zou uitbrengen. Ze hebben, verenigd in team evad3rs aangekondigd dat ze al een jailbreak voor iOS 6.1 hebben klaarliggen (lees hier meer over onze gewijzigde jailbreakverslaggeving).

Het is onduidelijk of de batterijduur in iOS 6.1 is verbeterd. Sommige eindgebruikers die iOS 6.1 beta 5 hebben geïnstalleerd zeggen van wel, terwijl ontwikkelaars vanaf de eerste betaversies juist zeggen dat de batterijduur onveranderd is gebleven. Zoals meestal met de batterijduur is het van individuele factoren afhankelijk.

ios6-11 ios6-12

iOS 6.1 is geschikt voor iPhone 5, iPhone 4S, iPhone 4, iPhone 3GS, iPad (derde en vierde generatie), iPad mini, iPad 2 en iPod touch (vierde en vijfde generatie). Opvallend is dat het buildnummer niet voor alle modellen hetzelfde is: de iPhone 5 heeft iOS 6.1 (10B143) en de iPad mini heeft 6.1 (10B141) firmware.

Hier zie je de nieuwe knoppen voor bediening voor muziek vanaf het lockscreen/ontgrendelscherm:

lockscreen muziek

Hieronder zie je de oude weergave (links) en de compactere nieuwe weergave (rechts):

music-controls-ios6

De overige verbeteringen in iOS 6.1 zijn vooral gericht op de technische werking, bijvoorbeeld verbeterde API’s en bugfixes. Apps geoptimaliseerd voor iOS 6.1 kunnen bijvoorbeeld beter zoeken in het Map Kit-framework, waarmee een ontwikkelaar Apple’s kaartendienst zelf kan gebruiken. In apps van derden kun je dan met natuurlijke taal zoeken, bijvoorbeeld ‘pizza’ of ‘koffie’ om een horecagelegenheid in de buurt te vinden.

probleem rapporterenApple Maps zou de afgelopen maanden ook sterk zijn verbeterd, maar dat zijn tweaks die Apple onafhankelijk van de geïnstalleerde iOS 6.x-versie kan uitvoeren (de kaarten worden immers online opgehaald).

De echt grote vernieuwingen zullen we in iOS 7 zien, dat vermoedelijk tijdens WWDC in juni 2013 wordt gepresenteerd.

Update 1: Om de 4G-schakelaar bij Proximus zichtbaar te krijgen, zoals op de afbeelding bovenaan dit artikel te zien is, moet je een aangepaste carrierfile hebben. Die kun je hier downloaden. Met dank aan @bramvandeperre voor de tip.

Update 2: De iOS 6.1-update blijkt problemen te geven bij het installeren op de iPod touch vijfde generatie (zie reacties).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 januari 2013 om 15:39
Onderwerp
Categorie
iOS
196 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.