iOS 6 uitgelicht: Siri krijgt Nederlandse sportuitslagen, iPad-ondersteuning en meer

Apple introduceert in iOS 6 een aantal nieuwe functies voor Siri, waaronder de mogelijkheid om sportuitslagen op te vragen en een aantal nieuwe talen. Daarnaast werkt Siri ook op de nieuwe iPad. In dit artikel bespreken we alle nieuwe functies van Siri.

SiriIn iOS 6 zal Apple een aantal nieuwe functies voor Siri introduceren, waaronder de mogelijkheid om sportuitslagen te bekijken en een app met je stem te openen. Daarnaast ondersteunt Siri nu ook de nieuwe iPad en spreekt ze diverse nieuwe talen, maar geen Nederlands. In dit artikel lopen we alle veranderingen langs die Siri in iOS 6 ondergaat.

Nieuwe talen, geen Nederlands

Siri zal vanaf iOS 6 een aantal nieuwe talen ondersteunen. Naast Engels, Frans, Duits en Japans kun je later dit jaar Siri aanspreken in het Spaans, Italiaans, Koreaans, Mandarijn en Kantonees. Over Nederlandse Siri-ondersteuning werd tijdens de presentatie niet gesproken. Vermoedelijk wil Apple eerst talen ondersteunen die in grote landen met meer inwoners worden gesproken.

Siri talen

Filminformatie

Siri filmsHet zal in iOS 6 mogelijk zijn om Siri te vragen naar informatie over bepaalde films. Op deze manier kun je de gemiddelde score zien die een film van recensenten krijgt, of welke acteur er precies in een film speelt. Siri kan je met een commando ook trailers van films voorschotelen.

Apple werkt samen met Rotten Tomatoes voor de filminformatie in Siri. Rotten Tomatoes verzamelt filmrecensies van over de hele wereld en geeft films op basis daarvan een gemiddelde score. De filmtrailers die Siri toont zijn afkomstig van Apple’s eigen trailer-dienst.

Sportuitslagen

Door Siri te vragen naar bepaalde sportwedstrijden kun je er makkelijk achterkomen met wat voor score deze is geëindigd. In hoeverre deze functie in Nederland zal werken is nog niet duidelijk. We weten wel dat de Nederlandse Eredivisie tijdens de Keynote op het scherm te zien was, wat erop wijst dat je in ieder geval Nederlandse voetbaluitslagen kunt opvragen. Amerikanen kunnen vragen naar basketbal, honkbal en American football.

Siri Eredivisie

Restaurants

Siri zal in iOS 6 ook in staat zijn om makkelijker restaurants te zoeken via Yelp. Heb je een restaurant gevonden, dan kun je met behulp van OpenTable een reservering maken. De kans lijkt klein dat deze nieuwe functie in Nederland ook gebruikt kan worden: Siri kan buiten de Verenigde Staten op het moment geen Yelp gebruiken. Daarnaast is OpenTable uitsluitend in de Verenigde Staten te gebruiken. Wil Apple je via Siri een reservering laten maken in Nederland, dan zullen ze in zee moeten gaan met een Nederlandse dienst zoals SeatMe.

Berichten met Siri plaatsen op sociale media

Siri iOS 6 social mediaHet was al langer mogelijk om met Siri een SMS-bericht of iMessage te versturen, maar in iOS 6 kun je ook een bericht voor sociale media inspreken en versturen. Met een commando zoals “send a tweet” zal Siri je vragen om een bericht in te spreken, waarna hij automatisch op je tijdlijn wordt geplaatst. Twitter en Facebook, de twee sociale netwerken die in iOS 6 zitten geïntegreerd, worden ondersteund. Je hebt alleen iets aan deze functie als je Engelse berichten wilt versturen, omdat Siri nog geen Nederlands kan verstaan.

Met dank aan @ibobdebouwer voor de screenshot

Apps openen met Siri

Je kunt in iOS 6 ook aan Siri vragen om een iPhone-app op te starten. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld niet meer naar het beginscherm om dit zelf te doen, of naar de Spotlight om een app op te zoeken. Daarnaast zal de toevoeging het ook makkelijker maken om bepaalde dingen in de auto te doen: Siri zou bijvoorbeeld de een navigatie-app voor je kunnen opstarten, waar al een route voor je klaarstaat. Gezien apps nog geen directe integratie met Siri kunnen toevoegen, zul je binnen de applicatie zelf nog wel het touchscreen moeten bedienen.

Auto’s met Siri-ondersteuning

Siri autoApple heeft afspraken gemaakt met BMW, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler en Honda. Deze bedrijven zullen binnen een jaar een nieuwe knop naast het stuur in auto’s toevoegen, waarmee je makkelijk Siri kunt activeren. Hierdoor hoef je niet weg te kijken van het stuur wanneer je Siri wil activeren voor een handsfree-commando in de auto.

Nieuwe iPad

Siri zal vanaf iOS 6 niet alleen werken op de iPhone 4S: ook bezitters van de nieuwe Siri iPadiPad kunnen aan de slag met de virtuele assistent. Siri vult bij gebruik op de nieuwe iPad niet het gehele scherm, maar enkel een kleine rechthoek vlak boven of naast de homeknop. Qua functionaliteit is Siri op de iPad identiek aan de iPhone 4S-versie: je kunt opdrachten geven en vragen stellen. Siri’s dicteerfunctie was al langer op de nieuwe iPad beschikbaar.

Siri wordt enkel toegevoegd aan de nieuwe iPad. De iPad 2, die net als de iPhone 4S (een variant van) de A5-chip gebruikt, heeft geen ondersteuning voor Siri. Omdat je iOS 6 niet op de iPad 1 kunt installeren, zal het daarop met zekerheid niet mogelijk zijn om Siri hierop te gebruiken. Voor een overzicht van welke functies op welk iOS-apparaat werken kun je terecht bij het volgende artikel:
iOS 6: welke functies worden ondersteund op welke iPhone, iPad en iPod touch. Voor de iPad hebben we een soortgelijk artikel: Welke iOS 6-functies werken op welke iPad?

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.