Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iOS5 logo

iOS 5: het complete overzicht

Alles over IOS 5, zoals de nieuwe functies Kiosk, iCloud en draadloos synchroniseren met iTunes. Lees over de aankondiging, release en meer.

Inmiddels zijn er nieuwere iOS-versies verschenen. Check hiervoor ons overzicht. Momenteel is de nieuwste versie iOS 17.5.1.

iOS 5 verscheen in 2011, samen met de iPhone 4s. Het was op het eerste gezicht een kleine update, maar toch zaten er ruim 200 nieuwe functies in, zoals verbeterde notificaties, een Herinneringen-app, iMessage en iCloud. iOS 5 bevatte bovendien de Kiosk (Newsstand) voor kranten en tijdschriften. In dit overzicht lees je alles over de nieuwe functies, release en meer.

iOS 5 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over iOS 5:

 • De iOS versie van 2011.
 • Aangekondigd op 6 juni tijdens WWDC.
 • Verscheen op 12 oktober voor iPhone 3GS en nieuwer.
 • Verscheen gelijktijdig met de iPhone 4s.
 • Er verschenen in totaal vier updates.
 • Laatste versie 5.1.1 verscheen op 7 mei 2012.
 • iOS 5.1.1 was de laatste update voor de originele iPad en iPod touch.

iOS 5 iPhones

iOS 5: de belangrijkste functies

iOS 5 was een belangrijke update voor Apple. De bestaande functies werden verbeterd en er zaten ook een aantal nieuwe in. Gebruikers waren tevreden over de stabiliteit en performanceverbeteringen, al werd er wel (traditiegetrouw) geklaagd over de batterijduur.

Hieronder staan de belangrijkste vernieuwingen in een overzicht. Verderop bespreken we de nieuwe functies wat uitgebreider:

 • Nieuwe notificaties in het Berichtencentrum (uitlegartikel).
 • iCloud, de eigen opslagdienst van Apple (uitleg iCloud).
 • iMessage, de eigen berichtendienst van Apple (uitleg iMessage).
 • Kiosk (Newsstand), een digitale kranten- en tijdschriftenkiosk (nieuwsbericht).
 • Draadloos updaten en synchroniseren met iTunes, zonder dat je een kabel nodig hebt.
 • Snelle camera-toegang via het toegangsscherm (uitlegartikel).

Enkele kleinere verbeteringen zijn:

Er waren nog meer verbeteringen, zoals beter zoeken en opmaakfuncties in de Mail-app, iPhone synchroniseren zonder deze aan iTunes te koppelen en foto’s van spelers in Game Center.

iOS 5 aankondiging

Apple’s ontwikkelaarsconferentie WWDC stond in 2011 volledig in het teken van iOS 5 en iCloud. Ook werd de nieuwe versie Mac OS Lion geïntroduceerd. Tijdens de keynote besprak Apple tien nieuwe functies, met als hoogtepunt het nieuwe Berichtencentrum (Notification Center) en de online opslagdienst iCloud.

iOS 5 is de laatste versie die Steve Jobs nog bewust heeft meegemaakt en aangekondigd. Hij zou een paar maanden later helaas overlijden.

iOS 5: geschikte toestellen

iOS 5 verscheen in oktober 2011 voor de geschikte toestellen die op dat moment op de markt waren:

Voor de eerste generatie iPad was iOS 5.1.1 de allerlaatste update en dat geldt ook voor de derde generatie iPod touch. In 2014 stopte Apple met de ondersteuning van iOS 5.

Wat heb ik nodig voor iOS 5

iOS 5 notificaties en Berichtencentrum

In voorgaande versies van iOS verschenen notificaties als blauwe, vierkante pop-ups op het scherm, waardoor ze nogal opdringerig waren. In iOS 5 paste Apple dit aan en werd het mogelijk om een smalle strook bovenaan het scherm te tonen. Ook introduceerde Apple een nieuw Berichtencentrum (Notification Center), waar je eerder ontvangen meldingen kon terugzien. Het gaat daarbij om aankomende afspraken, gemiste gesprekken en meldingen van apps, die normaal als push-melding op je scherm zouden verschijnen.

Niet-opdringerige notificaties in iOS 5

Het Berichtencentrum komt in beeld door aan de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen.

Wilde je de oude push-meldingen, dan was dat nog steeds mogelijk door het uiterlijk via het Instellingen-menu aan te passen. In latere jaren heeft Apple het Berichtencentrum steeds aangepast, waaronder in iOS 7 (diverse uitbreidingen) en in iOS 11 (nieuwe interacties en samenvoeging met meldingen op toegangsscherm).

iOS 5 en iCloud

De toevoeging van iCloud was een van de grootste vernieuwingen in iOS 5. Deze online opslagdienst zorgt ervoor dat je bestanden op de servers van Apple kunt opslaan, zodat je vanaf elk apparaat toegang hebt. Zo is het mogelijk om een gemaakte foto automatisch te uploaden naar iCloud en vervolgens weer te downloaden op je iPad, Mac of Windows-pc. Hiervoor introduceerde Apple de functie Fotostream. iCloud wordt ook gebruikt om backups te maken van je iDevices en om instellingen van apps uit te wisselen. Daardoor werd je minder afhankelijk van iTunes en desktopcomputers (verderop meer hierover).

Met iCloud in iOS 5 kon je muziek, foto’s, video’s en appdata synchroniseren met alle apparaten waarop iCloud beschikbaar was. Iedere gebruiker kreeg van Apple gratis 5GB online opslag en dat is nog steeds zo. Tegen betaling kun je de iCloud-opslag uitbreiden.

iOS 5 en iMessage

iOS 5 bevatte ook voor het eerst de berichtendienst iMessage. Iedereen met een geschikt toestel kon vanaf dat moment tekstberichten en foto’s versturen naar anderen. Met de bijbehorende Berichten-app (en vervanger van de vroegere SMS-app) kon je zowel iMessage- als SMS-berichten versturen. Stuur je een bericht naar iemand met een ander merk smartphone, bijvoorbeeld een Android-toestel, dan wordt deze als SMS-bericht afgeleverd. Deze conversaties zijn te herkennen aan de groene praatballonnen.

Berichtendienst iMessage in iOS 5

Op de iPhone heeft iMessage het gebruik van SMS verdrongen. Alle berichten worden gesynchroniseerd tussen je toestellen, dus je kunt op de iPad een gesprek voorzetten dat je op de iPhone was begonnen.

Kiosk (Newsstand) in iOS 5

iOS Newsstand (Kiosk)De Kiosk was geen aparte app, maar verscheen als een speciale map in iOS 5. Hierin kon je betaalde kranten en tijdschriften aanschaffen. Nieuwe nummers verschenen automatisch als je een abonnement had genomen. De eerste tijdschriften verschenen op 12 oktober 2011 in de Nederlandse Kiosk, namelijk het tech-magazine Wired, mannenblad GQ en wetenschapsmagazine Popular Science. De Kiosk werkte net als de iBooks Store: je kon bladeren door het aanbod en als je iets zag dat beviel, kon je het met iTunes-tegoed aanschaffen. Net als bij apps ging 30 procent van de opbrengst naar Apple.

Nederlands aanbod is er nauwelijks geweest in de Kiosk en de dienst was ook nauwelijks een succes. Uitgevers klaagden dan ze te veel waren ‘weggestopt’ in een aparte map en wilden liever op het beginscherm van gebruikers staan. Bovendien konden de uitgevers minder persoonlijke data en gegevens over koopgedrag van klanten verzamelen omdat Apple de aankopen afwikkelde. Inmiddels bestaat de Kiosk niet meer.

iOS 5: draadloos synchroniseren en updaten

iOS 5 is PC Free en kan draadloos synchroniseren en backuppenIn iOS 5 werd het mogelijk om voortaan backups via iCloud te maken, zodat je geen computer meer nodig had. Ook kon je een nieuwe iPhone zonder tussenkomst van een computer activeren en in gebruik nemen. Apple noemde het aanvankelijk ‘PC Free’, maar heeft die term sindsdien niet meer gebruikt.

Maar er veranderde nog iets: voor de komst van iOS 5 was je verplicht om je iPhone met een computer te verbinden om met iTunes te synchroniseren. Daar was nu niet meer nodig, omdat je voortaan draadloos kon updaten en synchroniseren. Je kunt sindsdien zonder kabeltje de nieuwste iOS-versie installeren en je apps updaten.

iOS 5 functies

Twitter-integratie in iOS 5

Apple voerde bij deze versie diepere integratie met Twitter in. Via het instellingenmenu kon je inloggen met je Twitter-account, waarna je in allerlei andere apps de Twitter-functies kon gebruiken zonder steeds opnieuw je inloggegevens te hoeven invoeren. Zo kon je een foto tweeten vanuit de Camera-app. Het werkte ook vanuit apps zoals Safari, YouTube en Google Maps. In iOS 11 heeft Apple deze Twitter-integratie weer weggehaald.

Sneller foto’s maken in iOS 5

Zo maakte Apple de camera sneller toegankelijk. Door te dubbelklikken op de thuisknop verscheen er een cameraknop naast de boodschap ‘Schuif om te ontgrendelen’. Daarmee kon je snel een foto maken, zonder dat je toegang kreeg tot de andere functies op het toestel. Het was een voorloper van het latere Bedieningspaneel, waarmee je ook Bluetooth, Wi-Fi en andere functies snel kunt regelen. In iOS 5.1 was het niet langer nodig om te dubbelklikken op de thuisknop, maar moest je het camera-icoon omhoog vegen. Met de volume omhoog-knop kun je een foto maken.

Andere iOS 5 functies

Er zitten nog veel meer kleine verbeteringen in deze versie. Zo introduceerde Apple multitasking-veegbewegingen voor de iPad. Je kon tussen apps springen zonder tweemaal op de thuisknop te drukken en zonder eerst terug te gaan naar het beginscherm. Dit werkte aanvankelijk alleen op de iPad 2. Ook was het voor het eerst mogelijk om het iPad-toetsenbord los te halen van de onderkant van het scherm. Je kunt het iPad-toetsenbord sindsdien ook splitsen in twee helften.

Nieuwe functies in Safari waren de Reader, Leeslijst en het privacyfilter.

De Mail-app van iOS 5 kreeg rijke opmaak, betere inspringfuncties en het markeren van berichten met een vlaggetje. Ook kon je voortaan geadresseerden verslepen tussen de vakken Aan, CC en BCC. De gloednieuwe Herinneringen-app geeft je de mogelijkheid om takenlijstjes te maken, die je kunt voorzien van een herinnering op basis van tijd of plaats. De iPod-app werd op de iPhone vervangen door twee afzonderlijke apps: Muziek en Video’s.

iOS 5-versies

Apple heeft slechts weinig updates uitgebracht van iOS 5. Hieronder zie je de verschillende iOS 5-versies.

 • Versie 5.0 (codenaam Telluride) op 21 oktober 2011, met onder andere Berichtencentrum, Kiosk, Herinneringen, iMessage, Siri en samenwerking met iCloud.
 • iOS 5.0.1 op 10 november 2011, met oplossing voor batterijproblemen.
 • iOS 5.1 (codenaam Hoodoo) op 7 maart 2012, met ondersteuning voor Japanse Siri, een vernieuwde Camera-app voor de iPad en opnieuw oplossingen voor batterijproblemen.
 • iOS 5.1.1 op 7 mei 2012 met verbeteringen voor HDR-foto’s, synchroniseren van Safari-bladwijzers en bugfixes.

iOS 5.1.1 is de laatst uitgebrachte versie voor de originele iPad en derde generatie iPod touch. Deze update verscheen in mei 2012 en bood vooral bugfixes, zoals vanwege problemen met AirPlay. Er zat ook een oplossing in in voor het phishinglek dat in maart 2012 werd ontdekt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021
Software
iOS, iOS 5