iOS 6 uitgelicht: nieuwe privacy-instellingen voor agenda, contacten en meer

In iOS 6 zijn de privacy-instellingen verbeterd. Bij locatiegegevens, adresboek, agenda, herinneringen en foto's kun je nu per stuk zien welke apps er gebruik van maken en kun je dit gericht uitschakelen.

privacy instellingen ios 6Dit voorjaar kwam de app Path negatief in het nieuws, omdat er ongevraagd complete adresboeken werden opgeslagen op de servers van het bedrijf. Het Amerikaanse Congres kwam in actie en Apple nam maatregelen en scherpte de privacy-voorschriften aan: voortaan moesten ontwikkelaars expliciet toestemming vragen om allerlei informatie te uploaden. Dat daarmee nog niet alles is opgelost, bleek onlangs uit ervaringen met de LinkedIn-app: die bleek allerlei details uit de agenda van gebruikers te uploaden naar eigen servers. In iOS 6 zijn maatregelen genomen die het ongewenst gebruik van persoonsgegevens beter waarborgen. Ze zijn te vinden in het nieuwe instellingenscherm achter Privacy (herkenbaar aan het handje).

Privacy heeft nu een eigen instellingenscherm. Hierop zijn aparte instellingen voor locatievoorzieningen, contacten, agenda’s, herinneringen en foto’s. De instelling voor locatievoorzieningen geeft je de mogelijkheid om een schakelaar aan of uit te zetten. Schakel je het uit, dan kunnen apps niet jouw locatie bepalen en op basis daarvan acties ondernemen (bijvoorbeeld een pushbericht sturen dat er een leuke aanbieding in de buurt is). De locatievoorzieningen worden ook gebruikt om je locatie nauwkeuriger te bepalen. Met een afzonderlijke schakelaar kun je aangeven dat de app Kaarten actief je locatie mag bepalen.

De vier andere opties (contacten, agenda’s, herinneringen en foto’s) tonen geen schakelaar, maar bevatten een opsomming van apps die toegang hebben gevraagd. Het uitschakelen van toegang tot de gegevens zul je in de apps zelf moeten doen, hetzij via een instelling, hetzij door ze te verwijderen. Natuurlijk kunnen de nieuwe privacy-instellingen niet volledig garanderen dat je privacy beschermd blijft. Als je bij volledige bewustzijn toestemming geeft voor bepaalde functies, krijgen de apps gewoon toegang tot je gegevens.

Beschikbaar in iOS 6

De nieuwe privacy-instellingen zijn op dit moment alleen te vinden in iOS 6 bèta, die na de WWDC-keynote beschikbaar is gesteld aan ontwikkelaars. In de herfst van 2012 zal iOS 6 beschikbaar worden gesteld aan iedereen met een iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, nieuwe iPad (iPad 3) en de 4e generatie iPod touch.

Let op! Bèta’s van iOS 6 zijn niet bedoeld voor dagelijks gebruik en zijn niet te installeren door gewone gebruikers tenzij de UDID van het iOS-apparaat bij Apple staat geregistreerd. Het is niet toegestaan om te vragen naar en/of het uitwisselen van UDID’s en downloadlinks naar de iOS 6-betasoftware.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2012, 12:55
Categorie iOS
Onderwerpen ios 6, ios 6 uitgelicht, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.