iOS 6 uitgelicht: Safari krijgt tabblad-synchronisatie en meer vernieuwingen

De iPhone-browser Safari ondergaat een hoop verbeteringen in iOS 6. De belangrijkste nieuwe functie is de mogelijkheid om openstaande websites tussen Safari op de iPhone, iPad en Mac uit te wisselen en elders te openen.

iOS 6 Safari voor iPhone verbeteringenDe Safari-webbrowser is volgens Apple goed voor ongeveer tweederde van al het internetverkeer dat mobiel plaatsvindt. Dan mag je er dus wel van uitgaan dat Safari flink wordt doorontwikkeld door Apple en dat is zeker het geval in de in de herfst te verschijnen firmware iOS 6. De meest spraakmakende vernieuwing is dat je dadelijk alle openstaande tabbladen vanaf een iPod touch, iPad, andere iPhone of Mac, rechtstreeks kan openen met de Safari-browser die standaard op de iPhone staat. We zetten de verschillende vernieuwingen van de iPhone-webbrowser op een rij.

iCloud Tabs

iOS 6 Safari iCloud tabbladlijstiCloud Tabs is de officiële naam van de synchronisatiefunctie tussen Safari op je verschillende Apple-apparaten. Door het bekende wolk-logo in te drukken in de browser, zie je welke websites er op dat moment openstaan op de andere Safari’s die gekoppeld zijn aan hetzelfde Apple ID. De geopende webpagina’s zijn gesorteerd per apparaat. In een blauwe kop zie je de naam van het apparaat en daaronder zie je de titels van de sites die erin open staan. Het maakt Safari wel een wat ongelukkige keuze als je naar dingen surft die huisgenoten niet perse hoeven te zien. De iCloud Tabs-knop bevindt zich in de bladwijzerbalk op de iPhone, net boven je surfgeschiedenis, en net onder je bladwijzers die al langer worden gesynchroniseerd via iCloud.

Benodigdheden op een Mac

Eigenaren van een Mac hebben OS X Mountain Lion nodig om de synchronisatie van de websites in Safari plaats te kunnen laten vinden. Dat is de eerste versie van de Mac-firmware die Apple’s iCloud-synchronisatie ten volle ondersteunt en daar vallen gesynchroniseerde tabbladen tussen Safari op de Mac en iPhone ook onder. Mountain Lion is de update van het besturingssysteem OS X Lion en wordt in juli beschikbaar. Gebruikers kunnen de nieuwe versie installeren voor 19,99 euro als ze vanaf OS X Lion of het besturingssysteem daarvoor, OS X Snow Leopard, updaten. De synchronisatie werkt alleen in Apple’s standaardbrowser Safari. Omdat de synchronisatie via iCloud verloopt, moet zowel de Mac als de iPhone op hetzelfde Apple ID zijn aangesloten.

Safari-vernieuwing 2: offline leeslijst

iOS 6 vernieuwingen Safari leeslijstBehalve de tussen apparaten gesynchroniseerde websites, zijn er meer verbeteringen doorgevoerd in Safari bij iOS 6. Een belangrijke vernieuwing is dat de leeslijst die je kan aanleggen van artikelen die je later wil lezen, nu ook offline beschikbaar is. Dat betekent dat je niet alleen de titels van de artikelen, maar ook de artikelen zelf in de boek-achtige weergave van de leeslijst terug kan lezen zonder internetverbinding. Ook de leeslijst wordt gesynchroniseerd tussen je apparaten, zodat je altijd je opgeslagen artikelen bij de hand hebt.

We hebben het ontwikkelaars gevraagd, maar er lijkt vooralsnog geen publieke API te zijn die ervoor zorgt dat andere apps artikelen in de Safari-leeslijst kunnen opslaan. Daarmee wordt de hand boven het hoofd gehouden van leeslijst-applicaties als Readability, Instapaper en Pocket, die links vanuit allerlei applicaties kunnen opslaan. Het is natuurlijk de vraag hoe lang het duurt voordat Apple wel die ondersteuning biedt, maar iOS 6.0 lijkt het nog niet te gaan ondersteunen.

Safari-vernieuwing 3: Smart App-banners

Ken je de pop-up melding dat je een webpagina aan je homescreen op de iPhone kan toevoegen als je een website bezoekt op de telefoon? Daar gaat Apple vanaf iOS 6 een stukje verder in. Voortaan hebben webontwikkelaars de mogelijkheid om een Smart App-banner toe te voegen aan hun site. Die verschijnt onder de adresbalk, bovenaan de pagina in beeld met een pictogram en de naam van de app. Druk erop en je wordt doorverwezen naar de App Store waar je de app kan downloaden. Heb je de applicatie al, dan kan Safari naar de app communiceren welke informatie je bekijkt, zodat dezelfde informatie in de applicatie op het scherm wordt gepresenteerd.

Safari-vernieuwing 4: foto’s uploaden

De Smart App-banners lijken een hulpmiddel dat weggeeft dat Apple haar bezoekers graag van webapps naar de native iPhone-apps trekt, maar er is een nieuwe functie geïntroduceerd voor iOS 6 die webapps ook een stuk bruikbaarder maakt. Safari staat het voortaan toe foto’s te uploaden bij formulieren op een website. Je kan een of meerdere foto’s direct uit je fotoalbum of fotostream toevoegen.

Safari-vernieuwing 5: fullscreen

Verschillende webbrowsers die je al langer voor de iPhone kan downloaden, zoals Maven Web Browser en het onlangs besproken Mango Browser X, bieden al enige tijd een mogelijkheid om webpagina’s in volledig scherm te bekijken. Met slechts minimale afleiding in beeld, zie je de webpagina zo groot mogelijk voor je in beeld. Safari heeft dat trucje ook in huis vanaf iOS 6, maar dan alleen in de landschapsweergave van de browser. Met een knop in de navigatiebalk rechtsonder verwijder je de interface uit beeld. Als je de iPhone weer horizontaal kantelt, zie je de adresbalk en navigatiebalk weer terug in beeld komen.

iOS 6 vernieuwingen Safari fullscreen landscape

Safari-vernieuwing 6: hogere snelheid

Safari onder iOS 6 is vele malen sneller dan Safari onder eerste firmwares van de iPhone, iPad en iPod touch, zo wijzen cijfers uit. Hier hebben we reeds een apart artikel over geschreven.

Beschikbaar in iOS 6

De nieuwe Safari-functionaliteit is op het moment te gebruiken in iOs 6 Beta, die na de WWDC-keynote beschikbaar is gesteld aan ontwikkelaars. In de herfst van 2012 zal iOS 6 beschikbaar worden gesteld voor de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2, Nieuwe iPad (iPad 3) en de 4e generatie iPod touch.

Let op! Beta’s van iOS 6 zijn niet bedoeld voor dagelijks gebruik en kunnen niet gebruikt worden door gewone gebruikers tenzij de UDID van het iOS-apparaat bij Apple staat geregistreerd. Het is niet toegestaan om te vragen naar en/of het uitwisselen van UDID’s en downloadlinks naar de iOS 6-betasoftware.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.