Panorama van het strand.

Panoramafoto’s maken op iPhone en iPad: alles op een rij

Panorama foto's maak je eenvoudig met de iPhone en iPad. Wat is een panorama-foto precies, op welke toestellen werkt het en maak je deze op de iPhone en iPad? Je leest alles in deze gids.

Met de iPhone en iPad is het mogelijk om mooie brede foto’s te maken. Wil je bijvoorbeeld een mooi uitzicht vastleggen, dan komt de panorama-functie van de iPhone en iPad goed van pas. Je beweegt hiervoor je toestel langzaam in een horizontale beweging, zodat er een brede foto gemaakt wordt. In deze gids lees je meer over deze panorama-functie.

Panorama van het strand.

Wat is een panorama?

Een panorama is een uitgestrekte foto, waardoor je een breder stuk vast kunt leggen dan de camera normaal gesproken met een enkel shot waar kan nemen. Hierdoor maak je mooie brede foto’s, zodat je een completer beeld krijgt van het te fotograferen zicht. Ook de iPhone en iPad kunnen deze panorama-foto’s maken, waardoor je hier volop gebruik van kunt maken, bijvoorbeeld op vakantie.

Panorama-formaat iPhone

Zo maak je een panorama-foto

Het maken van een panorama-foto gaat net even anders dan het maken van een gewone doorsnee foto. Open de Camera-app en scroll twee keer naar rechts om de Pano-functie te selecteren. Volg verder onderstaande stappen om een panorama-foto te maken:

 1. Hou je iPhone of iPad op de goede hoogte van het vast te leggen blikveld.
 2. Tik op de sluiterknop in de Camera-app.
 3. Hou je iPhone recht en beweeg niet teveel naar boven en naar beneden.
 4. Beweeg vervolgens langzaamaan naar rechts. Zorg ervoor dat de witte pijl op de gele lijn blijft.
 5. Het toestel geeft vanzelf aan als je te snel beweegt. Beweeg rustiger als blijkt dat je te snel gaat.
 6. Tik nogmaals op de sluiterknop als je klaar bent.

Panorama-foto’s die je met de Camera-app maakt, worden in iOS 9 automatisch in een aparte panorama-map geplaatst. Zo vind je deze brede foto’s makkelijk terug. Doordat je een draaiende beweging maakt, kan een panorama foto er wel wat vertekend uit zien. Zo kan het zijn dat een rechte straat op de foto een bolle vorming krijgt.

Hoewel de panorama-stand bedoeld is om brede horizontale foto’s te maken, kun je er ook verticale foto’s mee maken. Bijvoorbeeld handig als je een hoog gebouw op de foto wil zetten. Om zo’n foto te maken, kantel je je toestel een kwart slag en beweeg je hem van onder naar boven.

Richting van een panorama-foto wijzigen

Bij het maken van een panorama-foto staat de instelling standaard zo ingesteld, dat je het toestel van links naar rechts moet bewegen. Het is echter een fluitje van een cent om te wisselen naar de tegengestelde richting. Zodra je de panorama-stand geactiveerd hebt, zie je een grote witte pijl in beeld. Tik op deze pijl en de richting van de panorama-foto is gewijzigd. In plaats van dat je je toestel van links naar rechts moet bewegen, beweeg je hem nu langzaamaan van rechts naar links. Voor de foto maakt deze instelling geen verschil, maar mocht de tegengestelde richting je voorkeur hebben, dan kun je dit dus met een simpele tik op de witte pijl omzetten.

Panorama in Amsterdam.

Welke toestellen ondersteunen panorama-foto’s?

Om een panorama-foto te kunnen maken, moet je wel het juiste toestel hebben. Met onderstaande modellen kun je een panorama-foto maken.

 • iPhone 6s (Plus) t/m iPhone X: tot 63 megapixel
 • iPhone 6 (Plus): tot 43 megapixel
 • iPhone 5/5c/5s: tot 28 megapixel
 • iPhone 4s: tot 28 megapixel
 • iPad Pro: tot 63 megapixel
 • iPad Pro: tot 63 megapixel
 • iPad mini 2 t/m 4: tot 43 megapixel
 • iPod touch 5e en 6e generatie: tot 43 megapixel

Alternatieve panorama apps

Behalve de standaard Camera-app, zijn er ook alternatieve apps die zich helemaal focussen op het maken van een panorama-foto. De apps gebruiken allemaal andere technieken om een panorama-foto tot stand te laten komen. Vooral 360 Panorama is een handige app om uitgebreide en extra grote panorama-foto’s mee te maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Devices
Onderwerp panorama