Apple Store nieuwe Apple-producten

Wanneer komen er nieuwe Apple-producten aan?

Apple is (vaak) heel voorspelbaar
Apple brengt vaak op vaste momenten nieuwe Apple-producten uit. Zo is september het vaste moment voor iPhones en kun je in het voor- en najaar iPads en Macs verwachten.

Het zijn veelgestelde vragen in onze mailbox of via ons Twitter-account @iCulture: Wanneer komt de nieuwe iPhone? Wanneer gaat Apple de volgende iPad aankondigen? Heeft het zin om nog een MacBook te kopen of ligt er binnenkort een nieuwe in de winkel? Kan ik beter nu kopen of nog even wachten? Gelukkig zijn er altijd vaste momenten waarop Apple nieuwe producten aankondigt.


Wil je weten welke producten we op korte termijn verwachten? Lees dan onze vooruitblik voor producten in 2023 en overige verwachtingen voor 2023. Ook hebben we artikel waarin we vooruitblikken op de Apple-events van 2023.

Bekijk ook

Apple-producten in 2023: dit heeft Apple allemaal uitgebracht

Welke producten heeft Apple in 2023 allemaal uitgebracht? In dit overzicht lees je precies wat er van Apple allemaal verschenen is dit jaar, lees je de belangrijkste details en welke producten doorgeschoven zijn naar volgend jaar.

Wanneer er nieuwe Apple-producten aankomen

Apple is qua aankondigingen een redelijk voorspelbaar bedrijf, al kunnen er door wereldwijde omstandigheden wel eens kleine afwijkingen zijn. Ook kunnen we op basis van geruchten vrij goed voorspellen wanneer er een nieuw product aan komt.

Ieder jaar houdt Apple in juni en september een event, met af en toe presentaties in maart en in oktober. Dit zijn de vaste momenten waarop Apple de grote aankondigingen van nieuwe producten doet. Apple houdt zich doorgaans aan deze vaste cyclus voor nieuwe producten, al wordt er van tijd tot tijd ook wel eens van afgeweken. Releases voor belangrijke producten zoals de iPhone zijn redelijk goed te voorspellen, maar voor bredere en minder belangrijke categorieën zoals de Mac en Apple TV is het wat lastiger. Mac-modellen kunnen elk moment gedurende het jaar worden aangekondigd, terwijl de Apple TV maar eens in de zoveel jaar wordt vernieuwd.

Wanneer kondigt Apple nieuwe iPhones aan?

Er zijn twee momenten in het jaar voor de aankondiging van nieuwe iPhones:

  • Voorjaar: nieuw instapmodel en/of nieuwe kleur
  • Najaar: nieuwe topmodellen

Dit eerste gebeurt niet elk jaar, zo is hieronder te zien:

Voorjaar Najaar
2023 (verwacht) Maart/april: iPhone 14-serie in nieuwe kleur September: iPhone 15-serie
2022 8 maart: iPhone SE 2022 en iPhone 13-serie in groen 7 september: iPhone 14-serie
2021 20 april: iPhone 12 en iPhone 12 mini in paars 14 september: iPhone 13-serie
2020 15 april: iPhone SE 2020 13 oktober: iPhone 12-serie
2019 10 september: iPhone 11-serie
2018 9 april: iPhone 8 en iPhone 8 Plus in rood 12 september: iPhone XR en iPhone XS/XS Max

Je kunt dus elk jaar in september nieuwe iPhones van het topmodel verwachten, met als enige uitzondering de vertraagde aankondiging in oktober vanwege de coronacrisis. In het voorjaar (maart/april) is er ofwel een nieuwe SE, of een nieuw kleurtje.

Tim Cook blij op het podium met vinger omhoog.

Wanneer kondigt Apple nieuwe iPads aan?

De aankonding van nieuwe iPads lijkt misschien wat meer verspreid over het jaar, maar ook hier zijn er vaste momenten. Er is echter meer variatie dan bij de iPhone omdat er niet elk jaar een nieuw model verschijnt in elke line-up:

  • Voorjaar: afwisselend Air/Pro/mini
  • Najaar: nieuw instapmodel plus Air/Pro/mini
Voorjaar Najaar
2023 (verwacht) September/oktober: iPad 2023 en iPad Air 2023
2022 8 maart: iPad Air 2022 18 oktober: iPad 2022 en iPad Pro 2022
2021 20 april: iPad Pro 2021 14 september: iPad 2021, iPad mini 2021
2020 18 maart: iPad Pro 2020 15 september: iPad 2020, iPad Air 2020
2019 18 maart: iPad Air 2019, iPad mini 2019 10 september: iPad 2019
2018 27 maart: iPad 2018 30 oktober: iPad Pro 2018

Zoals je ziet zijn er meestal in het voorjaar (maart/april) aankondigingen van nieuwe iPads en moet je in het najaar in de maanden september/oktober zijn. Voor 2023 verwachten we minder iPads, omdat nagenoeg de gehele line-up behoorlijk up-to-date is.

Wanneer kondigt Apple nieuwe Apple Watches aan?

De Apple Watch is van alle producten ook het meest voorspelbaar qua releasetiming. Sinds 2016 brengt Apple ieder jaar in september of oktober nieuwe modellen uit. In het voorjaar of zomer is er sinds de allereerste versie nooit meer een nieuw model uitgekomen. Kijk maar na de afgelopen jaren:

Voorjaar Najaar
2023 (verwacht) September/oktober: Apple Watch Series 9, Apple Watch Ultra 2023
2022 7 september: Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra, Apple Watch SE 2022
2021 14 september: Apple Watch Series 7
2020 15 september: Apple Watch Series 6, Apple Watch SE 2020
2019 10 september: Apple Watch Series 5
2018 12 september: Apple Watch Series 4

De nieuwe Apple Watch wordt dus eigenlijk bijna altijd tegelijkertijd aangekondigd met de nieuwe iPhones. De enige uitzondering hierop was 2020, toen de iPhones vanwege de coronapandemie vertraagd waren.

Grote aankondigingen voor belangrijke producten

Dit is het gangbare patroon voor de belangrijkste producten, zoals iPhones, iPads, Macs en software-updates:

  • Maart/voorjaar: nieuwe iPad, soms nieuwe Macs, nieuwe kleuren iPhones
  • Juni/zomer: aankondiging nieuwe software-versies van iOS, iPadOS, tvOS, watchOS en macOS, soms nieuwe Macs
  • September: nieuwe iPhone en Apple Watch, release nieuwe software-versies, soms nieuwe iPad
  • Oktober/najaar: nieuwe iPads, MacBooks en iMacs

Vooral de iPhone en Apple Watch worden altijd op een vast moment in het najaar gepresenteerd. Bij Macs ligt het er maar net aan hoe belangrijk de update is. Bij een zogenaamde spec-bump, waarbij alleen de prestaties iets verbeterd zijn, brengt Apple vaak spontaan een persbericht uit. Dit kan op ieder moment in het jaar gebeuren, maar we zien het meestal in het voorjaar en in de zomer.

Daarnaast zijn er nog releases die maar één keer in de zoveel jaar plaatsvinden. Denk aan de iPhone SE 2022, die in maart 2022 aangekondigd werd. De iPhone SE 2020 werd in april 2020 onthuld. Daar zat dus twee jaar tussen. Ook bij de Mac Pro, iMac Pro, iPad mini en de Apple TV komt er niet elk jaar een nieuw model uit.

Aankondigingen voor minder belangrijke producten en accessoires (Apple TV, AirPods, HomePods)

Apple heeft verder nog een reeks accessoires en producten in het assortiment die maar sporadisch geüpdatet worden. De Apple TV kun je meestal in het najaar verwachten (rond oktober). Apple slaat regelmatig een jaartje of twee over. Voor de HomePod en kleinere producten zoals de AirTag zijn er nog te weinig historische cijfers om te weten of Apple hierbij voor het voor- of najaar kiest. Bij de AirPods worden de nieuwe versies meestal in het najaar aangekondigd (september of oktober), al verscheen de tweede generatie AirPods in het voorjaar. Soms gaat dit gepaard met andere aankondigingen, zoals iPhones of iPads, maar er zijn ook voorbeelden waarbij nieuwe AirPods met een persbericht aangekondigd werden (tweede generatie AirPods en de AirPods Max).

Apple Store nieuwe Apple-producten

Afwijkingen en onzekerheden bij aankondigingen Apple-producten

Hou er wel rekening mee dat Apple altijd kan afwijken van dergelijke patronen. Er zijn allerlei factoren die van invloed kunnen zijn op Apple’s gebruikelijke planning. Zo gooide sinds 2020 het coronavirus flink roet in het eten. Er kwam geen maart-event en producten zoals de iPhone SE 2020 en de nieuwe MacBooks en iPad Pro werden verspreid over het voorjaar geïntroduceerd. Ook kwamen de iPhones iets later dan gebruikelijk.

Meer weten over updates van Apple-producten? De website MacRumors houdt een overzicht bij van de levensloop van Apple-producten op buyersguide.macrumors.com. Deze is onderverdeeld in drie groepen: iPhone/iPad, Macs en Watch/Overig.

Staar je echter niet blind op deze overzichten; Apple is vaak voorspelbaar, maar soms zijn er ook verrassingen. Bovendien vinden veel mensen het helemaal niet belangrijk om het aller-allernieuwste te kopen, maar kijken ze op het moment dat hun huidige apparaat kapot gaat wat op dat moment de beste prijs/kwaliteitverhouding heeft. Dat kan ook een model van vorig jaar zijn, waardoor het iets aantrekkelijker is geprijsd.

Komt er binnen een maand na jouw aankoop een nieuw product uit, dan kun je vaak teruggaan naar de Apple Store en upgraden naar het nieuwste model.