Apple Watch zwemmen

Cardioconditie op de Apple Watch: bekijk je fitheid en VO2 Max

Je kunt op de Apple Watch je cardioniveau bekijken. Ook krijg je een waarschuwing als je cardioconditie te laag is. In deze tip lees je wat dit betekent en hoe je dit instelt.

De Apple Watch houdt allerlei gegevens over je gezondheid bij. Denk aan je hartslag en hij waarschuwt daarbij ook voor een onregelmatig ritme en geeft een melding als je zonder beweging plots een hoge of lage hartslag hebt. Maar je kan ook je cardioconditieniveau bekijken. Dit staat ook wel bekend als je VO2max. In deze tip lees je hoe het cardioniveau op de Apple Watch werkt en hoe je een cardiofitnesswaarschuwing in kan stellen.

Wat is cardioconditie op Apple Watch?

Je cardioconditie, ook wel cardiofitness of VO2max genoemd, kan een belangrijke indicatie zijn van je algemene lichamelijke conditie. De waarde, die uitgedrukt wordt in VO2max, geeft de hoeveelheid zuurstof aan die je lichaam tijdens een activiteit kan verwerken. De juiste waarde is afhankelijk van geslacht en leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe lager dit niveau ligt. De Apple Watch hield altijd al je VO2max waarde bij tijdens intensievere workouts, maar sinds watchOS 7.2 en iOS 14.3 wordt dat ook bijgehouden tijdens wandelingen gedurende de dag. Je Apple Watch kan bovendien een melding geven bij een lage VO2max.

Cardioconditie instellen op de Apple Watch

Om de verbeterde functie in te stellen, moet je een aantal gegevens invullen zoals je leeftijd, geslacht en andere informatie. Dat doe je via de Gezondheid-app. Volg deze stappen:

 1. Open de Gezondheid-app.
 2. Tik onderaan op Gegevens.
 3. Zoek naar Cardioconditie. Tik op de optie die in beeld verschijnt.
 4. Scroll iets naar onderen. Onder het kopje Haal meer uit Gezondheid zie je een optie om de cardioconditieniveaus in te stellen. Tik daar op de blauwe knop Configureer.

Cardioconditie op Apple Watch instellen.

 1. Lees de informatie en tik op Volgende.
 2. Controleer de reeds ingevulde gegevens over je geslacht, leeftijd, gewicht en lengte of wijzig ze.
 3. Scroll naar onderen en geef eventueel aan of je één van de genoemde medicijnen gebruikt die je hartslag kunnen beïnvloeden.

Cardioconditieniveau instellen: leeftijd en andere gegevens checken.

 1. Tik daarna op Volgende.
 2. Lees de informatie over de factoren die je cardioconditie kunnen beïnvloeden en tik op Volgende.
 3. Lees de verdere informatie en bekijk info over je meest recente resultaat. Tik daarna weer op Volgende.

Cardioconditieniveau uitleg en activeren.

 1. Je kan nu een waarschuwing instellen als je cardioconditieniveau laag is. Tik op Schakel meldingen in als je dat wil. Als je conditieniveau laag blijft, krijg je elke vier maanden een melding.

Melding voor cardioconditie op Apple Watch.

Wil je de meldingen toch liever uitschakelen? Dan doe je dat via de Watch-app op de iPhone. Ga dan naar Hart en schakel Cardiofitnessmeldingen uit.

Cardioconditieniveau bekijken in Gezondheid-app

In de Gezondheid-app kun je de gegevens van je cardioconditie bekijken. Apple deelt dit in in vier categorieën: laag, minder dan gemiddeld, meer dan gemiddeld of hoog. Je bekijkt het als volgt:

 1. Open de Gezondheid-app.
 2. Tik onderaan op Gegevens.
 3. Zoek naar Cardioconditie. Tik op de optie die in beeld verschijnt.
 4. In de grafiek zie je de gemeten waardes. Je kan eventueel onderaan Zet in favorieten aantikken om de waardes direct vanuit het Overzicht-scherm te bekijken.

Wat is normaal bij Cardioconditie?

Als je de metingen bekijkt vraag je je misschien af welke waarden ‘normaal’ zijn voor jouw persoonlijke situatie (leeftijd, gewicht, geslacht). Deze waarden kunnen sterk uiteen lopen. Zo kan een cardioconditie rond de 30 prima zijn voor een vrouw, terwijl een man van dezelfde leeftijd minstens een cardioconditie van 45 zou moeten hebben om goed te scoren. Zie je de roze balk niet? Dan heb je bovenstaande stappen nog niet uitgevoerd om Cardioconditie in te stellen.

Cardioconditie metingen

Je vindt grafieken en de waarden die gemiddeld zijn voor jouw leeftijdsgroep terug in de Gezondheid-app, waarbij er een groot onderscheid is tussen mannen en vrouwen:

Cardioconditie normale waarden

Lees ook onze andere tips over de gezondheidsfuncties van de Apple Watch:

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch