Apple Store Brussel, kijkje in de winkel met bomen

Apple Stores in België: het complete overzicht

Alles over de Apple Store in België. Waar vind je de Apple Store in Brussel en welke toekomstige Apple Stores staan er in België op de planning?

Apple Store Brussel, algemene foto 's avondsDe eerste Apple Store in België is op 19 september 2015 geopend in Brussel. Daarnaast wordt er al langere tijd gesproken over nieuwe Apple Stores in Gent, Antwerpen, Brugge en Luik. In dit artikel lees je over de stand van zaken: welke Apple Stores worden verwacht en op welke locaties?


Reeds geopende Belgische Apple Stores

De eerste Belgische Apple Store werd op 19 september 2015 geopend in Brussel. Deze winkel heeft een oppervlak van 1500 vierkante meter en is daarmee het grootste verkooppunt in de regio. Er zijn al meerdere winkelketens in België waar je Apple-producten kunt kopen, zoals FNAC, Vanden Borre, Easy-M en Switch. Dit zijn zelfstandige winkels die Apple-producten verkopen.

Apple Store Brussel

Apple Store BrusselBrussel kreeg de eerste Belgische Apple Store. De winkel bevindt zich in het gloednieuwe winkelcentrum ‘Le Toison d’Or’ aan de Gulden Vlieslaan in Brussel en werd op 19 september geopend.

Het adres luidt:
Gulden Vlieslaan 26-28
1050 Brussel, België

Openingstijden:
maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 19:00 uur
zondag gesloten

In februari 2015 begon de verbouwing. Twee maanden eerder was Apple al gestart met het werven van personeel: er waren vacatures voor functies zoals Creative, Business Specialist, Genius en Store Leader. In mei 2015 werden sollicitanten uitgenodigd voor een hiring event en begin september werd de officiële openingsdatum bekendgemaakt.

Hoewel Apple aanvankelijk nog niet wilde bevestigen dat de eerste Belgische Apple Store in Brussel zou komen, stonden wel alle seinen op groen: mensen die op sollicitatiegesprek zijn geweest, kregen te horen dat de vacatures bedoeld zijn voor Brussel. Ook werden er begin van de zomer van 2015 al de bekende zwarte schuttingen geplaatst. Eind juli verschenen de eerste gelekte foto’s van de verbouwing aan de binnenkant.

brussel apple storeBrussel heeft een flagship store, vergelijkbaar met de Apple Store Amsterdam. Het gaat daarbij om een wat grotere winkel, waar nieuwe producten als eerste worden getoond en veel evenementen plaatsvinden.

Toekomstige Apple Stores

Er zijn geluiden dat Apple overweegt om nieuwe winkels te openen in Gent, Antwerpen en Luik, maar de ontwikkelingen in deze steden zijn nog niet zover gevorderd dat er voldoende bewijs is.

Apple Store Antwerpen

Apple zoekt op het moment personeel voor nog een Apple Store in België. In het begin leek het erop dat deze tweede Apple Store zou worden gevestigd in de provincie Antwerpen – vermoedelijk in de gelijknamige stad. Een exacte locatie voor de Apple Store Antwerpen was niet bekend en Apple moet de winkel nog steeds aankondigen. De Handelsbeurs in Antwerpen leek een ideale locatie voor een Apple Store, maar zal worden verbouwd tot hotel. Ook voor het oude Postkantoor lijkt een andere bestemming gevonden. Toch wordt er al een hele tijd gesproken over een Apple Store in Antwerpen. Een Apple Store in Antwerpen zou ook goed nieuws zijn voor mensen uit Noord-Brabant of Zeeland, omdat dit relatief dichtbij is.

Apple Store Brugge

Apple Store Steenstraat 96 Brugge
Een andere mogelijkheid voor een nieuwe Apple Store in België is de Vlaamse stad Brugge. Apple zou haar oog hebben laten vallen op een adres in de Steenstraat, zo werd in januari 2017 gemeld. Het zou gaan om Steenstraat 96 waar in 2018 een nieuwe Apple Store gevestigd zou worden. In het geval van Brugge gaat het om een historisch pand waar op dit moment nog enkele kledingwinkels en een restaurant gevestigd zijn. Het gebouw beslaat meerdere etages, maar Apple zou vooral op de lagere etages een winkel willen openen.

Apple Store Luik

Er zijn mogelijk plannen voor een Belgische Apple Store in Luik. Hiervoor zou zijn gekozen vanwege de strategische locatie van de stad, in het oosten van België. De planning bevindt zich volgens tipgevers nog wel in een vroeg stadium, dus het kan nog een behoorlijke tijd duren voordat de eerste bouwactiviteiten starten. In januari 2016 doken er opnieuw geruchten op dat er een Apple Store in Luik aan zit te komen.

Apple Store Gent

post-plaza-gentOoit gingen geruchten dat Gent de eerste Belgische Apple Store zou krijgen. In het voormalige Postgebouw was ruimte voor een Apple Store. Eind 2015 bleek dat dit toch niet het geval was: de exploitant heeft andere huurders gevonden. In maart 2016 kwamen hier vestigingen van Men At Work en Sissy-Boy, waardoor de Apple Store in dit oude gebouw van de baan is. Het is onduidelijk of Apple zich wil vestigen in een andere locatie in deze Belgische stad. Voorlopig lijkt Apple zich te focussen op een Apple Store in Antwerpen.

Wat is een Apple Store?

Apple StoreHet is al veel langer mogelijk om Apple-producten te kopen bij Apple Premium Resellers (APR’s) en Apple-resellers. APR’s moeten aan strenge voorwaarden van Apple voldoen (vooral qua inrichting van de winkel) om de producten te mogen verkopen. Voor Apple-resellers gelden minder strenge eisen.

Alleen in de Apple Store vind je een Genius Bar, waar je naartoe kunt als je problemen hebt met een Apple-product. De dienstverlening is in de meeste Apple Stores hetzelfde, ongeacht de grootte van de vestiging. In de Apple Store kun je alle recente producten zelf proberen en accessoires kopen. Het voordeel van kopen in de Apple Store is dat ze nieuwe producten eerder op voorraad hebben.

Genius Bar

Genius BarIedere Apple Store heeft een Genius Bar, waar je geholpen kunt worden bij problemen met Apple-producten. Achter deze bar staat een medewerker (Genius) die speciaal is opgeleid om vragen te beantwoorden. In de Apple Store kun je niet alleen terecht met technische problemen, maar je kunt er de eerste weken na aanschaf van een nieuwe Mac ook terecht voor praktische vragen, zoals hulp bij het maken van een back-up. Via de Apple Store-app en via de website kun je een afspraak maken bij de Genius Bar. Als je vervolgens de winkel binnenloopt voor de afspraak, vangt een medewerker met een iPad je op om jouw aanwezigheid te registreren. Je wordt daarna zo snel mogelijk geholpen.

Online Apple Store

De Apple Store in Brussel is de eerste officiële Belgische winkel, maar het is al veel langer mogelijk om online producten te kopen via de online Apple Store. In deze online winkel betaal je dezelfde prijs als in de Apple Stores in de winkelstraat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017