Uitnodiging delen voor groep in WhatsApp.

Mensen uitnodigen voor een WhatsApp-groep via een link of QR-code

Je kunt mensen uitnodigen voor een WhatsApp-groep door een uitnodiging te versturen als link of via een QR-code. In deze tip leggen we uit hoe dat werkt.

WhatsApp-groepen: mensen uitnodigen

Eén van de handigste en misschien wel meestgebruikte mogelijkheden van WhatsApp is de functie om een groepsgesprek te starten. In totaal kunnen er 256 mensen in een WhatsApp-groep. Je kunt als beheerder van een groep andere WhatsApp-gebruikers toevoegen aan een groep, maar hoe doe je dat als je hun nummer niet hebt? WhatsApp heeft daarop iets bedacht en bied je de mogelijkheid om een link te maken waarmee je mensen kunt uitnodigen. In deze tip leggen we je uit hoe het werkt. Gelukkig kun je ook uitnodigingen voor WhatsApp-groepen weigeren.

Uitnodiging voor een WhatsApp-groep versturen

Je kunt mensen uitnodigen voor WhatsApp-groepen waar je beheerder van bent: bestaande groepen en nieuwe groepen. Het is echter niet mogelijk om een nieuwe groep zonder leden aan te maken en dan mensen uit te nodigen via een link. Je start een nieuw groepsgesprek via het potloodje rechtsbovenin bij het overzicht Chats in WhatsApp. Vervolgens klik je op Nieuwe groep en kies je minstens één deelnemer. Nu is je WhatsApp-groep aangemaakt.

Een uitnodigingslink delen werkt als volgt:

  1. Open WhatsApp en ga als beheerder naar het groepsgesprek waar je mensen voor wil uitnodigen.
  2. Tik op de naam en scroll naar onderen tot je bij de lijst van deelnemers bent.
  3. Boven de lijst staan twee knoppen. Met Voeg deelnemers toe nodig je je contacten binnen WhatsApp uit; zij worden automatisch lid van de groep als je ze uitnodigt. Tik op Uitnodigen voor groep via koppeling om mensen uit te nodigen waar je het nummer niet van hebt.
  4. Je ziet nu meerdere opties. Met Deel koppeling open je het standaard deelmenu van iOS en kun je de link versturen via AirDrop, Mail, iMessage of een andere app. Daarnaast kun je de koppeling ook kopiëren naar je klembord.
  5. Met de optie QR-code opent een QR-code die andere kunnen scannen om lid te worden van de groep. Als je die opent heb je de optie om hem te delen via het deelknopje rechtsboven. Je deelt dan echter alleen de QR-code zelf, de link wordt niet toegevoegd aan dat bericht.

WhatsApp groep uitnodiging via een link.

Uitnodiging voor een WhatsApp-groep accepteren

Als je een link ontvangt waarmee je toegang kunt krijgen tot een groep, dan kun je die simpelweg aannemen door erop te klikken. Op dat moment opent WhatsApp en zie je een overzicht van de naam, deelnemers en oprichter van de groep. Je hebt dan nog de keuze om deel te nemen of om de uitnodiging te weigeren.

De QR-code werkt in principe hetzelfde, alleen moet je deze scannen met de camera van je telefoon. In WhatsApp zelf zit helaas geen code-scanner, zoals bijvoorbeeld Snapchat wel heeft. Je moet dus de ingebouwde QR-code scanner van de Camera-app of een externe app gebruiken. Na het scannen opent WhatsApp en kun je de uitnodiging accepteren of afwijzen.

Deelnemen in een WhatsApp groep via link.

WhatsApp uitnodiging voor een groep intrekken

Het kan gebeuren dat een link per ongeluk in verkeerde handen is gevallen of openbaar op internet staat. Om te voorkomen dat er dan wildvreemden in je WhatsApp-groep terechtkomen, kun je een link onbruikbaar maken:

  1. Ga als beheerder naar het groepsgesprek in WhatsApp waarvoor je de link wil intrekken.
  2. Tik op de naam en scroll naar Uitnodigen voor groep via koppeling.
  3. Kies nu voor Koppeling intrekken. Bevestig deze actie en de huidige link en QR-code zijn komen te vervallen.

WhatsApp uitnodiging via link intrekken.

WhatsApp genereert automatisch een nieuwe link en code. Mensen die de uitnodiging eerder hebben gebruikt blijven gewoon in de groep zitten, maar als iemand de uitnodiging nog niet had gebruikt dan werkt hij nu niet meer.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2019
Categorie Apps
Onderwerpen chatten, whatsapp
Device iPhone
Software iOS