Whatsapp-meldingen, geen-namen? Zo los je het op

Deze 9 nieuwe functies komen binnenkort naar WhatsApp

WhatsApp krijgt er de komende tijd allerlei handige functies bij, zoals de donkere modus en een nieuwe privacy-functie voor groepen. Wij zetten negen aankomende WhatsApp functies op een rij.

Nieuwe functies in WhatsApp

WhatsApp test met betaversies op zowel iOS, Android als Windows Phone allerlei aankomende functies. Zo nu en dan lekken deze functies uit, waardoor je een goed beeld krijgt wat er allemaal aan zit te komen. In deze round-up bespreken we de belangrijkste nieuwe functies voor WhatsApp die er binnenkort aankomen. Sommige functies worden mogelijk al deze week aangekondigd, want Facebook houdt op 30 april haar jaarlijkse F8-conferentie.

Dit artikel verscheen eerder in mei 2017, maar is compleet bijgewerkt met de meest recente nieuwe aankomende functies en daarom opnieuw gepubliceerd.

#1 Groepen afwijzen met nieuwe privacy-instelling
Een aantal weken geleden liet WhatsApp al weten dat er een nieuwe privacy-instelling voor WhatsApp-groepen komt. Hierdoor kan je WhatsApp-groepen afwijzen, zodat je niet meer ongevraagd aan allerlei groepen toegevoegd wordt. WhatsApp beloofde dat de functie de komende weken uitgerold wordt, maar op moment van schrijven is deze nog niet bij ons beschikbaar. We verwachten de optie binnenkort in te kunnen schakelen.

#2 Geanimeerde stickers
Sinds najaar 2018 kun je in WhatsApp stickers gebruiken. Deze stickers download je via specifieke apps, hoewel Apple veel stickerapps uit de App Store verwijdert. De stickers die nu nog beschikbaar zijn, zijn allemaal statische plaatjes. Binnenkort komen daar ook bewegende varianten bij, want WhatsApp werkt aan geanimeerde versies van deze stickers. Ontwikkelaars maken de geanimeerde stickers op dezelfde manier als de gewone versies.

#3 Bellen via de desktop
Je kan al heel lang bellen via WhatsApp, zowel met enkel audio als met video. Dit bellen is nu nog beperkt tot de smartphoneversies, maar WhatsApp werkt ook aan een mogelijkheid om te bellen via de desktop. Momenteel gaat het nog alleen om audiogesprekken, maar op den duur komen hier ook videogesprekken bij. Deze optie komt beschikbaar op zowel WhatsApp Desktop als WhatsApp Web.

#4 Nieuwe geavanceerde zoekfunctie
Een nieuwe geavanceerde zoekfunctie moet het makkelijker maken om te vinden wat je zoekt. De nieuwe functie komt in de algemene zoekfunctie. Met filters zoek je bijvoorbeeld sneller naar de juiste afbeelding, document, gif of link. Momenteel kijkt de zoekfunctie alleen naar overeenkomende berichten, maar de nieuwe filteroptie maakt het veel geavanceerder.

Daarnaast komt er ook nog een optie om omgekeerd naar foto’s te zoeken. Dit betekent dat je een foto die je via WhatsApp ontvangen hebt, kan zoeken via Google. Hiermee check je of een foto wel echt is of dat deze van het internet geplukt is. Het is dus een extra maatregel om nepnieuws tegen te gaan.

WhatsApp-foto zoeken in Google.

#5 Vakantiemodus
Het is alweer een tijdje geleden dat we schreven over een vakantiemodus in WhatsApp. Inmiddels lijkt het erop dat WhatsApp een andere naam gekozen heeft, want in de recente beta’s gaat deze door het leven als Negeer gearchiveerde chats. De functie werkt echter hetzelfde: het zorgt ervoor dat chats die je gearchiveerd hebt ook gearchiveerd blijven, zelfs bij het ontvangen van nieuwe berichten. Dit komt dus niet alleen goed van pas tijdens je vakantie, maar voor alle chats die je liever niet in je overzicht wil hebben.

#6 Donkere modus
De WhatsApp donkere modus werd vorig jaar al getoond via gelekte screenshots van een betaversie, dus de functie laat niet heel lang meer op zich wachten. Zeker niet nu Facebook Messenger een dark mode heeft, duurt het niet lang meer voordat we een soortgelijke weergave in WhatsApp kunnen gebruiken.

#7 iPad-versies in aantocht
WhatsApp werkt ook nog steeds aan WhatsApp op de iPad. De eerste screenshots van de iPad-versie van WhatsApp zijn inmiddels ook al verschenen en het lijkt erop dat het om twee versies gaat. De ene versie werkt zoals de iPhone-variant, waarbij je een apart telefoonnummer gebruikt. Een tweede versie is gebaseerd op WhatsApp Web en laat je koppelen met WhatsApp op je iPhone. Hierdoor gebruik je gewoon hetzelfde telefoonnummer. Die versie is voor de meeste mensen het meest interessant. Wanneer WhatsApp naar de iPad komt is nog een raadsel, maar we denken dat het nog wel eventjes duurt.

WhatsApp op iPad met chat.

#8 WhatsApp Pay naar meer landen en eigen cryptomunt
WhatsApp Pay is een betaaldienst binnen WhatsApp, waarmee je geld overmaakt naar vrienden. De functie is al beschikbaar in India, maar WhatsApp Pay komt naar meer landen. De dienst ondersteunt binnenkort meer valuta, waaronder de euro en de dollar.

Een andere optie is dat het onderdeel uitmaakt van WhatsApp Business, zodat je bestellingen direct via WhatsApp afrekent. Er zijn al aanwijzingen gevonden dat dit in Nederland beschikbaar komt, want er zwerft een Nederlandse enquete rond waarin naar de mening gevraagd wordt over deze functie.

#9 Integratie met Facebook en Instagram
Facebook heeft al laten weten dat ze werken aan een nauwere samenwerking tussen haar verschillende chatdiensten WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger. Het is daardoor mogelijk om via WhatsApp een bericht te sturen naar iemand op Instagram. Het is een plan voor de langere termijn, maar het is wel iets wat eraan zit te komen. Facebook beloofde dat de berichten nog steeds end-to-end versleuteld zijn, zelfs als je ze naar Facebook of Instagram stuurt. Hoe dit er uiteindelijk precies uit gaat zien is nog een raadsel, maar dat Facebook hieraan werkt is een feit.

Een aantal van deze functies worden mogelijk dus tijdens de F8-conferentie van Facebook besproken. Dit evenement wordt gehouden op 30 april en 1 mei. Mocht er meer bekend worden over deze of andere functies, dan lees je dat uiteraard op iCulture.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 29 april: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd vanwege nieuwe aankomende functies.
  • 2017 - 02 mei: Dit artikel is vanwege nieuwe functies opnieuw gepubliceerd en bijgewerkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 april 2019, 10:38
Via Via WABetaInfo
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.