Grote bestanden delen in WhatsApp

Deze 14 nieuwe functies heeft WhatsApp in ontwikkeling

WhatsApp krijgt er de komende tijd allerlei handige functies bij. Het gaat om belangrijke toevoegingen en kleine aanpassingen, die de app net wat makkelijker in het gebruik maakt. Wij zetten veertien aankomende WhatsApp functies op een rij.

Nieuwe functies in WhatsApp

WhatsApp test met betaversies op zowel iOS als Android allerlei aankomende functies. Zo nu en dan lekken deze functies uit, waardoor je een goed beeld krijgt wat er allemaal aan zit te komen. In deze round-up bespreken we de belangrijkste nieuwe functies voor WhatsApp die er binnenkort aankomen. Van veel functies is het nog onduidelijk wanneer ze uitgebracht worden. Alle functies zijn de afgelopen tijd gelekt door WABetaInfo, die vaker vroegtijdig functies weet uit te lekken. Hou er wel rekening mee dat sommige van deze nieuwe functies in WhatsApp nog kunnen wijzigen of mogelijk helemaal niet verschijnen. Daarnaast is er een aantal functies dat inmiddels al door WhatsApp bevestigd is en binnenkort voor iedereen beschikbaar komen.

Dit artikel verscheen eerder in april 2019, juni 2020, juli 2021 en november 2021, maar is nu compleet bijgewerkt met de meest recente nieuwe aankomende functies en daarom opnieuw gepubliceerd voor voorjaar 2022. Veel functies zijn gelekt via WABetaInfo, die regelmatig vroegtijdig nieuwe functies ontdekt in beta’s.

#1 iPad-versie in aantocht
WhatsApp werkt ook nog steeds aan WhatsApp op de iPad. De eerste screenshots van de iPad-versie van WhatsApp zijn een tijdje geleden ook al verschenen. De iPad-versie laat je je account koppelen met WhatsApp op je iPhone. Hierdoor gebruik je gewoon hetzelfde telefoonnummer. Wanneer WhatsApp naar de iPad komt is nog een raadsel, maar we denken dat het nog wel eventjes duurt. De makers hebben de komst nog niet met harde woorden bevestigd, maar hebben ernaar gehint dat ze de iPad graag willen ondersteunen. In de beta zijn ook al hints naar de iPad-app opgedoken.

WhatsApp op iPad met chat.

#2 Chats overzetten tussen iOS en Android
Als je al eens overgestapt bent van Android naar iPhone (of andersom), dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat je je WhatsApp-chats niet zomaar kan overzetten. Dat komt omdat voor de backups beide versies gebruikmaken van een ander systeem: op iOS van iCloud en op Android van Google Drive. Maar door de komst van ondersteuning op meerdere apparaten, moet het ook mogelijk worden om je WhatsApp-chats te migreren van Android naar iOS. Op dit moment is het al mogelijk om je chats over te zetten van iOS naar Android en aan de functie andersom wordt nog gewerkt.

Bekijk ook

Officieel: WhatsApp maakt overzetten van chats en meer van Android naar iOS mogelijk

WhatsApp heeft de vernieuwde migratiefunctie voor het overzetten van je chats tussen iOS en Android officieel aangekondigd. Eerder was het al mogelijk om van iOS naar Android over te stappen, maar nu kan dat ook als je andersom wil overstappen. Je raakt dan je WhatsApp-gegevens niet kwijt als je over gaat van Android naar iPhone.

#3 Reacties op berichten geven
Ken je de reactie (zogenaamde tapbacks) bij iMessage? Je kan daar met een vijftal icoontjes meteen reageren op een bericht, zonder iets te hoeven typen. Andere diensten bieden dit ook, waaronder Facebook Messenger. WhatsApp krijgt ook deze reacties op berichten. Je hebt daarbij in eerste instantie keuze uit zes emoji (duim omhoog, hartje, huilen van het lachen, verbaasd, emoji met traan en twee handen), maar later komen alle emoji en huidtinten erbij. In de instellingen kan je ook aangeven of je een melding wil ontvangen als iemand een reactie geeft op jouw bericht. Deze functie wordt de komende weken uitgerold.

https://twitter.com/wcathcart/status/1514620654204596226

#4 Community’s komen naar WhatsApp
Met WhatsApp Community’s worden meerdere groepen gebundeld in een overkoepelende groep. Denk bijvoorbeeld aan een community van een sportvereniging, waar meerdere groepen van individuele teams in zitten. Een beheerder maakt zo’n Community aan, waarna diegene ook een aankondigingsbericht kan sturen naar alle belangrijke groepen. Community’s krijgt een eigen tabblad onderin het menu van WhatsApp. Het vervangt daarmee waarschijnlijk de cameraknop.

WhatsApp Community's op Android.

WhatsApp zegt dat de Community’s-functie later dit jaar wordt uitgerold bij gebruikers. De functie is nog volop in ontwikkeling en onder betagebruikers wil WhatsApp de functie testen, zodat de feedback verwerkt kan worden in de definitieve versie.

Bekijk ook

WhatsApp start met nieuwe Community-functie (en nog drie andere nieuwe groepsfuncties)

WhatsApp is begonnen met de uitrol van de de nieuwe Community's-functie. De functie was eerder al aangekondigd en komt de komende maanden voor iedereen beschikbaar. Bovendien laat WhatsApp weten welke eerder gelekte functies binnenkort beschikbaar komen.

#5 Grotere bestanden delen tot 2GB
Het lekte al uit via een beta, maar inmiddels is de functie ook officieel aangekondigd: het delen van grotere bestanden via WhatsApp tot 2GB. De limiet ligt nu nog op 100MB, maar de komende tijd gaat WhatsApp dit dus verhogen naar maar liefst 2GB. Daardoor kun je ook grote documenten met elkaar delen en makkelijker samenwerken aan projecten, zonder dat je een dienst als WeTransfer hoeft te gebruiken. Ook deze functie wordt de komende tijd uitgerold.

Bekijk ook

Kun je binnenkort bestanden tot 2GB versturen via WhatsApp?

Uit de beta van WhatsApp blijkt dat je binnenkort bestanden tot 2GB kunt delen met anderen. We verwachten dat de functie binnenkort voor iedereen beschikbaar is, al is dat nog niet zeker.

#6 Grotere spraakoproepen tot 32 personen
Momenteel kun je via WhatsApp bellen met maximaal acht personen. WhatsApp zegt dat ze dit gaan verhogen naar maximaal 32 personen. Je kan daardoor in één tik ook in een grotere groep een telefoongesprek voeren. Dat zal vooral handig zijn als je iets wil overleggen, waarbij berichten sturen over en weer het gesprek alleen maar moeizamer zou maken.

#7 Verbeterde privacy: meer opties om uit te kiezen
WhatsApp gaat je meer opties geven voor de privacy-instellingen. Voor de laatst gezien-status, je profielfoto en infotekstje van je account kun je aangeven wie dit mag zien: iedereen, alleen jouw contacten of niemand. In een toekomstige update kun je ook kiezen voor de optie ‘Mijn contacten, behalve…’. Daarmee kun je dus bepaalde personen uitsluiten. Maar je kan het ook omdraaien door iedereen in je contacten aan te vinken, behalve je partner.

Bekijk ook

WhatsApp nu met nieuwe privacyfuncties: contacten uitsluiten bij Laatst gezien en meer

WhatsApp heeft een nieuwe en handige privacyinstelling uitgerold. Je kan nu ook individuele contacten uitsluiten voor de Laatst gezien-optie. Het werkt ook bij andere instellingen.

#8 Verbeterde picture-in-picture: nieuwe knoppenbalk
WhatsApp gaat de picture-in-picture modus verbeteren. Nu al kan een video van bijvoorbeeld Instagram, YouTube of Facebook in een klein kader binnen de app afgespeeld worden, terwijl je kunt blijven chatten met je vrienden. Maar in een toekomstige update maakt WhatsApp deze functie beter. Er komt een nieuwe knoppenbalk onder, waarmee je het venstertje kan verplaatsen, vergroten, sluiten en pauzeren en afspelen. Bij YouTube-filmpjes kan het echter nog wel gebeuren dat de video standaard schermvullend afgespeeld wordt.

#9 Langer de tijd om berichten voor iedereen te verwijderen
Je kent de functie al waarmee je WhatsApp-berichten kan verwijderen voor iedereen. Het nadeel van die functie is dat je wel relatief snel moet zijn. Je hebt daar nu nog 4096 seconden de tijd voor (dat is ruim 68 minuten), maar dat wordt mogelijk opgerekt. In een vroege testversie is het nu zelfs mogelijk om berichten van maanden geleden te verwijderen. Het is nog niet bekend voor welke tijdslimiet WhatsApp op den duur gaat kiezen of dat de limiet helemaal verdwijnt.

Bekijk ook

Foutje gemaakt? Zo verwijder je WhatsApp-berichten voor iedereen

Heb je per ongeluk een WhatsApp-bericht naar de verkeerde persoon gestuurd? Je kunt een WhatsApp-bericht terugtrekken. In deze tip lees je hoe je een WhatsApp-bericht voor iedereen verwijdert.

Overigens heeft WhatsApp op dit gebied wel al iets anders officieel aangekondigd: verwijderrechten voor beheerders van groepen. Een groepsbeheerder heeft daardoor de mogelijkheid om een bericht voor iedereen uit een chat te verwijderen. Nu is het nog zo dat alleen de verzender dat kan doen, maar om het verspreiden van foutieve berichten tegen te gaan kunnen beheerders binnenkort ook berichten van anderen verwijderen.

#10 Verbeterde audioberichten
De spraakberichten in WhatsApp zijn populair voor het versturen van berichtjes zonder dat je hoeft te typen. Je neemt gewoon je stem op en verstuurt het in een een simpele tik. Onlangs maakte WhatsApp het al mogelijk om gesproken WhatsApp-berichten versneld af te spelen, maar er komen nog meer verbeteringen aan. WhatsApp gaat bij het opnemen binnenkort geluidsgolven tonen en maakt het mogelijk om vóór het versturen je bericht terug te luisteren. Vooral dat laatste is een wens van veel gebruikers, want nu wordt je audiobericht meteen verzonden. Ook komt er een mogelijkheid om tijdens het opnemen te pauzeren en daarna weer verder te gaan met opnemen. Je hoeft dan dus geen nieuw gesproken bericht meer te maken. Je kan zelfs een audiobericht luisteren terwijl je door de app navigeert of een andere chat opent.

WhatsApp verbeterde spraakberichten in 2022.

Een aantal van deze functies heb je mogelijk al, maar de uitrol is momenteel nog bezig. Zie je de verbeteringen niet, dan moet je nog even geduld hebben.

#11 Zoeken op datum
Met de uitgebreide zoekfunctie van WhatsApp zoek je zowel binnen chats als door alle chats naar specifieke berichten. Er is ook een geavanceerde zoekfunctie, waarbij je filters kan gebruiken. Maar WhatsApp werkt ook aan een manier om te zoeken op datum. Zodra je zoekt binnen een chat, zie je rechtsonder een agenda-knopje waarmee je de datum kan selecteren. Als je dus weet wanneer iemand iets gezegd heeft, kan dit flink wat tijd schelen. Het is al een tijd geleden dat we iets gehoord hebben van deze aankomende verbetering, dus het is onduidelijk of dit er nog aan komt.

Bekijk ook

Zo werkt de zoekfunctie in WhatsApp (ook met zoeken op datum)

Ben je op zoek naar dat ene WhatsApp-bericht, maar heb je geen idee wanneer je het gezegd of ontvangen? Met de handige zoekfunctie vind je elk WhatsApp-bericht terug. In deze tip lees je alles over hoe je kunt zoeken in WhatsApp.

#12 Doorgestuurde afbeeldingen Googlen
WhatsApp nam de afgelopen jaren allerlei maatregelen om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Zo kun je een bericht maar naar een beperkt aantal mensen doorsturen. Daarnaast komt er een optie om omgekeerd naar foto’s te zoeken. Dit betekent dat je een foto die je via WhatsApp ontvangen hebt, kan zoeken via Google. Hiermee check je of een foto wel echt is of dat deze van het internet geplukt is. Iets soortgelijks kan al met vaak doorgestuurde tekstberichten. Het is echter alweer een tijd geleden dat we iets van deze functie vernomen hebben, dus we vragen ons af of dit er ooit gaat komen.

WhatsApp-foto zoeken in Google.

#13 WhatsApp Pay naar meer landen
WhatsApp Pay is een betaaldienst binnen WhatsApp, waarmee je geld overmaakt naar vrienden. De functie is al beschikbaar in India en Brazilië, maar WhatsApp Pay komt naar meer landen. De dienst ondersteunt in de toekomst meer valuta, waaronder de euro en de dollar.

Een andere optie is dat het onderdeel uitmaakt van WhatsApp Business, zodat je bestellingen direct via WhatsApp afrekent. Er zijn al aanwijzingen gevonden dat dit in Nederland beschikbaar komt, want er zwierf eerder al een Nederlandse enquete rond waarin naar de mening gevraagd werd over deze functie.

#14 Integratie met Facebook en Instagram
Facebook heeft al eerder laten weten dat ze werken aan een nauwere samenwerking tussen haar verschillende chatdiensten WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger. Het is daardoor mogelijk om via WhatsApp een bericht te sturen naar iemand op Instagram. Het is een plan voor de langere termijn, maar het is wel iets wat eraan zit te komen. Facebook beloofde dat de berichten nog steeds end-to-end versleuteld zijn, zelfs als je ze naar Facebook of Instagram stuurt. Hoe dit er uiteindelijk precies uit gaat zien is nog een raadsel, maar dat Facebook hieraan werkt is een feit.

Afgelopen april bleek nog dat de koppeling tussen WhatsApp en Facebook Messenger nog niet van de baan is, ondanks de vele kritiek rondom de recente gewijzigde voorwaarden (ook al verandert er daardoor voor Europeanen niets). Met de koppeling zou het mogelijk zijn om vanaf Facebook Messenger een bericht te sturen in een WhatsApp-chat, en andersom.

Bekijk ook

'Koppeling tussen WhatsApp en Facebook Messenger nog niet van de baan'

Nog altijd test Facebook de koppeling tussen WhatsApp en Facebook Messenger. Je kan daardoor vanaf de Messenger-app iemand een bericht sturen in een WhatsApp-chat. Er is veel kritiek op deze functie.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 15 april: Artikel bijgewerkt na aankondiging van nieuwe functies.
  • 2021 - 20 juli: Het artikel is aangepast voor de situatie in 2021, waarbij nieuwe aankomende functies zijn toegevoegd en reeds verschenen functies zijn verwijderd. De reacties zijn hierdoor opgeschoond.
  • 2020 - 12 juni: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd met nieuwe ontdekte aankomende functies.
  • 2019 - 29 april: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd vanwege nieuwe aankomende functies.
  • 2017 - 02 mei: Dit artikel is vanwege nieuwe functies opnieuw gepubliceerd en bijgewerkt.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.