Whatsapp-meldingen, geen-namen? Zo los je het op

Deze 12 nieuwe functies heeft WhatsApp in ontwikkeling

WhatsApp krijgt er de komende tijd allerlei handige functies bij. Het gaat om belangrijke toevoegingen en kleine aanpassingen, die de app net wat makkelijker in het gebruik maakt. Wij zetten tien aankomende WhatsApp functies op een rij.

Nieuwe functies in WhatsApp

WhatsApp test met betaversies op zowel iOS als Android allerlei aankomende functies. Zo nu en dan lekken deze functies uit, waardoor je een goed beeld krijgt wat er allemaal aan zit te komen. In deze round-up bespreken we de belangrijkste nieuwe functies voor WhatsApp die er binnenkort aankomen. Van veel functies is het nog onduidelijk wanneer ze uitgebracht worden. Alle functies zijn de afgelopen tijd gelekt door WABetaInfo, die vaker vroegtijdig functies weet uit te lekken.

Dit artikel verscheen eerder in april 2019 en juni 2020, maar is compleet bijgewerkt met de meest recente nieuwe aankomende functies en daarom opnieuw gepubliceerd voor 2021. Veel functies zijn gelekt via WABetaInfo, die regelmatig vroegtijdig nieuwe functies ontdekt in beta’s.

#1 Op meerdere apparaten
De grootste beperking van WhatsApp is nog altijd dat je de app maar op één iPhone kan installeren. Je kan wel WhatsApp op de desktop gebruiken, maar daarvoor moet de app altijd in verbinding staan met je telefoon. WhatsApp werkt aan een nieuw systeem waarmee je je account op meerdere apparaten kan activeren. Je kan dan dus meerdere smartphones gebruiken, maar bijvoorbeeld ook op een tablet installeren (zie het punt over de iPad-versie). Het zou gaan om in ieder geval vier apparaten tegelijkertijd.

Inmiddels heeft WhatsApp de release van ondersteuning van meerdere apparaten bevestigd en is er momenteel een beta gaande. De komende weken kunnen gebruikers van de betaversie van WhatsApp (via Testflight) de functie alvast proberen, waarbij je via de instellingen van WhatsApp maximaal vier andere apparaten aan je account kan koppelen. Meer over de technische achtergrond van deze functie lees je in een blogpost van WhatsApp-eigenaar Facebook.

#2 iPad-versie in aantocht
WhatsApp werkt ook nog steeds aan WhatsApp op de iPad. De eerste screenshots van de iPad-versie van WhatsApp zijn een tijdje geleden ook al verschenen. De iPad-versie laat je je account koppelen met WhatsApp op je iPhone. Hierdoor gebruik je gewoon hetzelfde telefoonnummer. Wanneer WhatsApp naar de iPad komt is nog een raadsel, maar we denken dat het nog wel eventjes duurt. De makers hebben de komst nog niet met harde woorden bevestigd, maar hebben ernaar gehint dat ze de iPad graag willen ondersteunen.

WhatsApp op iPad met chat.

#3 Chats overzetten tussen iOS en Android
Als je al eens overgestapt bent van Android naar iPhone (of andersom), dan heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat je je WhatsApp-chats niet zomaar kan overzetten. Dat komt omdat voor de backups beide versies gebruikmaken van een ander systeem: op iOS van iCloud en op Android van Google Drive. Maar door de komst van ondersteuning op meerdere apparaten, moet het ook mogelijk worden om je WhatsApp-chats te migreren van Android naar iOS.

#4 Foto’s en video’s eenmalig bekijken
Deze functie lijkt er al snel aan te komen, aangezien in de beta op iOS de functie al actief is. Het werkt als volgt: bij het versturen van een foto of video in een chat, kun je een optie inschakelen waardoor de foto of video maar één keer te bekijken is. Als de ontvanger de foto of video opent en de chat verlaat, is de foto of video ook weer verdwenen. WhatsApp waarschuwt wel dat er altijd nog een screenshot gemaakt kan worden. Je krijgt daar als verzender geen melding van. Hou daar dus rekening mee als je de functie binnenkort wil gaan gebruiken.

WhatsApp-foto eenmalig bekijken.

#5 Berichten automatisch verwijderen na 24 uur
Momenteel heb je al een optie om automatisch verdwijnende WhatsApp-berichten te versturen. Momenteel hanteert WhatsApp nog een limiet van 7 dagen, maar er komt een optie bij. Behalve 7 dagen krijg je straks ook de keuze voor 24 uur, waardoor een bericht dus maar een dag zichtbaar is. Het is daarmee vergelijkbaar met de bekende stories in bijvoorbeeld Instagram, die ook maar 24 uur zichtbaar zijn.

Lees meer hoe de verdwijnende berichten in WhatsApp nu al werken.

#6 Vakantiemodus komt terug: gearchiveerde chats blijven gearchiveerd
Jaren geleden werkte WhatsApp aan een soort vakantiemodus. Het is een soort uitbreiding van de archieffunctie. Momenteel worden chats die je in het archief geplaatst hebt, automatisch teruggezet in je chatoverzicht als er een nieuw bericht verstuurd is. Met de zogenaamde vakantiemodus is dat niet meer het geval. Gesprekken blijven dan altijd in je archief als je daar zelf voor kiest. Er komt een nieuw overzicht waar je al je gearchiveerde chats kan bekijken en de instellingen kan wijzigen. Deze knop om naar je gearchiveerde overzicht te gaan, staat altijd bovenaan je algemene chatoverzicht. Een getalletje geeft aan hoeveel nieuwe berichten in gearchiveerde chats staan en je ziet zelfs of je ergens vermeld bent.

#7 Verbeterde audioberichten
De spraakberichten in WhatsApp zijn populair voor het versturen van berichtjes zonder dat je hoeft te typen. Je neemt gewoon je stem op en verstuurt het in een een simpele tik. Onlangs maakte WhatsApp het al mogelijk om gesproken WhatsApp-berichten versneld af te spelen, maar er komen nog meer verbeteringen aan. WhatsApp gaat bij het opnemen binnenkort geluidsgolven tonen en maakt het mogelijk om vóór het versturen je bericht terug te luisteren. Vooral dat laatste is een wens van veel gebruikers, want nu wordt je audiobericht meteen verzonden.

#8 Backup beveiligen met wachtwoord
WhatsApp gaat ook de beveiliging opschroeven, specifiek die van je WhatsApp-backup. De chatapp is van plan om een wachtwoordbeveiliging aan je WhatsApp-backups toe te voegen. Hierdoor voorkom je dat iemand met toegang tot jouw iCloud-account en je telefoonnummer je chatgeschiedenis kan terugzetten. WhatsApp heeft al tweestapsverificatie, maar deze extra stap maakt het geheel nog net iets veiliger.

#9 Zoeken op datum
Met de uitgebreide zoekfunctie van WhatsApp zoek je zowel binnen chats als door alle chats naar specifieke berichten. Er is ook een geavanceerde zoekfunctie, waarbij je filters kan gebruiken. Maar WhatsApp werkt ook aan een manier om te zoeken op datum. Zodra je zoekt binnen een chat, zie je rechtsonder een agenda-knopje waarmee je de datum kan selecteren. Als je dus weet wanneer iemand iets gezegd heeft, kan dit flink wat tijd schelen. Het is al een tijd geleden dat we iets gehoord hebben van deze aankomende verbetering, dus het is onduidelijk of dit er nog aan komt.

#10 Doorgestuurde afbeeldingen Googlen
WhatsApp nam het afgelopen jaar allerlei maatregelen om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Zo kun je een bericht maar naar een beperkt aantal mensen doorsturen. Daarnaast komt er een optie om omgekeerd naar foto’s te zoeken. Dit betekent dat je een foto die je via WhatsApp ontvangen hebt, kan zoeken via Google. Hiermee check je of een foto wel echt is of dat deze van het internet geplukt is. Iets soortgelijks kan al met vaak doorgestuurde tekstberichten.

WhatsApp-foto zoeken in Google.

#11 WhatsApp Pay naar meer landen
WhatsApp Pay is een betaaldienst binnen WhatsApp, waarmee je geld overmaakt naar vrienden. De functie is al beschikbaar in India en Brazilië, maar WhatsApp Pay komt naar meer landen. De dienst ondersteunt binnenkort meer valuta, waaronder de euro en de dollar.

Een andere optie is dat het onderdeel uitmaakt van WhatsApp Business, zodat je bestellingen direct via WhatsApp afrekent. Er zijn al aanwijzingen gevonden dat dit in Nederland beschikbaar komt, want er zwierf eerder al een Nederlandse enquete rond waarin naar de mening gevraagd werd over deze functie.

#10 Integratie met Facebook en Instagram
Facebook heeft al eerder laten weten dat ze werken aan een nauwere samenwerking tussen haar verschillende chatdiensten WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger. Het is daardoor mogelijk om via WhatsApp een bericht te sturen naar iemand op Instagram. Het is een plan voor de langere termijn, maar het is wel iets wat eraan zit te komen. Facebook beloofde dat de berichten nog steeds end-to-end versleuteld zijn, zelfs als je ze naar Facebook of Instagram stuurt. Hoe dit er uiteindelijk precies uit gaat zien is nog een raadsel, maar dat Facebook hieraan werkt is een feit.

Afgelopen april bleek nog dat de koppeling tussen WhatsApp en Facebook Messenger nog niet van de baan is, ondanks de vele kritiek rondom de recente gewijzigde voorwaarden (ook al verandert er daardoor voor Europeanen niets). Met de koppeling zou het mogelijk zijn om vanaf Facebook Messenger een bericht te sturen in een WhatsApp-chat, en andersom.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 20 juli: Het artikel is aangepast voor de situatie in 2021, waarbij nieuwe aankomende functies zijn toegevoegd en reeds verschenen functies zijn verwijderd. De reacties zijn hierdoor opgeschoond.
  • 2020 - 12 juni: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd met nieuwe ontdekte aankomende functies.
  • 2019 - 29 april: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd vanwege nieuwe aankomende functies.
  • 2017 - 02 mei: Dit artikel is vanwege nieuwe functies opnieuw gepubliceerd en bijgewerkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.