WhatsAp archief met chats.

WhatsApp opruimen door chats te archiveren, wissen of verwijderen

Archieffunctie vernieuwd
Wil je WhatsApp opschonen? Er zijn veel manieren om WhatsApp op te ruimen. Je kunt chats archiveren, wissen of verwijderen, maar ook enkel video's uit een gesprek verwijderen. In deze tip lees je hoe!

WhatsApp opruimen

Als je veel gebruik maakt van WhatsApp, dan kan het zijn dat je zoveel gesprekken en groepen hebt dat je het overzicht kwijtraakt. Dankzij allerlei handige opties kun je WhatsApp opschonen. Je komt tijdens het opruimen van WhatsApp allerlei termen tegen: archiveren, exporteren, wissen en verwijderen. Maar hoe werkt dat nu precies? Ook leggen we uit hoe de zogenaamde vakantiemodus in WhatsApp werkt.

WhatsApp opruimen: dit betekenen alle termen

Bij het opruimen van WhatsApp kom je allerlei termen tegen. Wat is het verschil tussen archiveren, wissen, verwijderen en de vakantiemodus? Dat lees je hier in het kort.

  • Archiveren: Een chat uit je chatlijst halen, maar de gesprekken wel bewaren in een aparte lijst.
  • Vakantiemodus: Een vernieuwde archiveerfunctie waar gesprekken ook gearchiveerd blijven bij inkomende berichten.
  • Wissen: Een chatgesprek leegmaken, maar niet helemaal verwijderen. Het gesprek blijft dus in de chatlijst staan.
  • Verwijderen: Een chatgesprek permanent verwijderen en het gesprek uit je chatlijst halen.

Met deze maatregelen krijg je meer overzicht in WhatsApp. Ben je vooral op zoek naar het vrijmaken van opslagruimte met WhatsApp? Daarvoor hebben we een aparte tip met extra uitleg over opslag.

Bekijk ook

WhatsApp opslagtool: zo kun je je opslagruimte vrijmaken

WhatsApp maakt het makkelijk om opslag vrij te maken door grote bestanden te verwijderen. Lees hier hoe je dat doet met de nieuwe opslagtool.

WhatsApp chats archiveren

Heb je veel te veel gesprekken in WhatsApp en wil je het overzicht bewaren? Dan is het niet per se nodig om gesprekken te verwijderen om het opschonen van WhatsApp voor elkaar te krijgen. Je kan ook WhatsApp opschonen door chats te archiveren. Hierdoor staan ze niet meer in je chatoverzicht, maar worden ze bewaard in een apart gearchiveerd overzicht.

In juli 2021 heeft WhatsApp de archieffunctie vernieuwd. In de nieuwe versie blijven gesprekken gearchiveerd wanneer er nieuwe berichten binnenkomen. Ook als je ergens vermeld wordt. In de oude versie werd een gesprek teruggeplaatst in je gewone chatlijst.

WhatsApp opruimen door te archiveren.

Een WhatsApp chat archiveren doe je zo:

  1. Open WhatsApp en ga naar het chatoverzicht.
  2. Veeg het gesprek naar links. Om meteen te archiveren veeg je hem helemaal naar links. Je kan ook een stukje naar links vegen en op de blauwe knop Archiveer tikken.

WhatsApp chat archiveren.

Toch op zoek naar een gearchiveerd chatgesprek? Je kunt hem gewoon terugvinden in de zoekfunctie. Of tik bovenaan je overzicht op Gearchiveerd om naar de gearchiveerde chatlijst te gaan.

WhatsApp vakantiemodus: houd chats gearchiveerd (of niet)

Standaard worden chats automatisch gearchiveerd gehouden als er een nieuw bericht in verstuurd is. Je voorkomt hiermee dat je gestoord wordt door gesprekken waar je geen interesse in hebt. Het wordt in de volksmond ook wel de “vakantiemodus” van WhatsApp genoemd. Je kan bijvoorbeeld al je chats en groepen van werk in je archief houden tijdens je vakantie. Ze verschijnen dan niet terug in je chatlijst als jouw collega’s die niet op vakantie zijn een bericht sturen.

Aan het getalletje naast de Gearchiveerd-knop in je chatlijst zie je in hoeveel chats er nieuwe berichten verstuurd zijn. Ook zie je een apenstaartje (@) als je ergens vermeld bent. Wil je dat chats toch automatisch weer in je gewone overzicht verschijnen als er een nieuw bericht verstuurd is, volg dan deze stappen:

  1. Open WhatsApp en ga naar Instellingen > Chats.
  2. Zet de schakelaar bij Houd chats gearchiveerd uit.

WhatsApp vakantiemodus: hou gearchiveerde chats verborgen.

WhatsApp-chat wissen of verwijderen, wat is het verschil?

Als je een WhatsApp-gesprek wil verwijderen, dan heb je twee opties: Wis chat en Verwijder chat. Deze kun je oproepen door in het gespreksoverzicht een chat naar links te vegen en op de grijze knop Meer te klikken.

Op het eerste gezicht lijken beide opties hetzelfde te doen, maar ze hebben wel degelijk andere functies. Met de optie Wis chat maak je het huidige gesprek helemaal leeg. Dat wil zeggen dat alle berichten, media, links en documenten uit een gesprek verdwijnen. Daarbij krijg je de optie om berichten die zijn gemarkeerd met een ster te behouden. Met de optie Verwijder chat wordt het complete gesprek verwijderd en verdwijnt ook de chat uit je overzicht. De laatste optie is dus iets drastischer dan de eerste, maar ruimt wel meteen je chatoverzicht op.

WhatsApp opschonen door chats te wissen of verwijderen.

Groepen kun je niet in één keer verwijderen, want je moet de groep eerst verlaten en daarna kun je deze chat pas verwijderen. Wissen kan wel gewoon terwijl je in de groep blijft; je wist dan ook alleen de berichten op jouw toestel en niet voor andere groepsleden. Overigens: als je een groep verlaat, blijft de chat gewoon in het gespreksoverzicht staan. Je kunt hem vervolgens dus verwijderen, maar ook exporteren of archiveren.

WhatsApp chats exporteren
Het kan zijn dat je ruimte wil maken op je telefoon, maar liever wel een kopie bewaart van een gesprek om eens naar terug te kijken. Dan biedt de exporteren-optie van WhatsApp uitkomst. Een geëxporteerde chat wordt als ZIP-bestand verstuurd en kun je bijvoorbeeld naar jezelf e-mailen of versturen naar een Mac via AirDrop. Ook dit doe je het makkelijkst door het gesprek naar links te slepen, op Meer en te kiezen voor Exporteer chat. Daarna zie je het standaard deelmenu van iOS met alle beschikbare opties.

Bekijk ook

Zo kun je WhatsApp-chats exporteren (met foto's en video)

In WhatsApp kun je gemakkelijk chatgesprekken exporteren als zip-bestand, zodat je het gesprek kan bewaren op je computer. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt en wat de mogelijkheden er van zijn.

Er zijn dus talloze manieren waarop je WhatsApp kan opschonen. Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Bekijk ook

Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht

We hebben alle WhatsApp-tips voor je op een rij gezet, van het gebruiken van WhatsApp Status tot het uitzetten van de blauwe vinkjes.

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2021
Onderwerp
Categorie
Apps

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp