WhatsApp Community's op Android.

WhatsApp Community’s officieel aangekondigd: dit biedt de aankomende functie voor groepen

Plus nog meer nieuwe functies voor groepen

WhatsApp heeft de nieuwe Community's-functie officieel aangekondigd. De functie was eerder al uitgelekt, maar is nu dus echt onthuld. Bovendien laat WhatsApp weten welke eerder gelekte functies binnenkort beschikbaar komen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

WhatsApp Community’s en meer officieel

Update 14 april 2022: In een uitgebreide blogpost kondigt WhatsApp de nieuwe Community-functie aan. Zoals al eerder gelekt was, worden met de Community’s groepsgesprekken samengebracht onder één overkoepelend onderdeel. Denk dan aan groepen van schoolklassen of sportteams, die onder een Community voor de gehele school of vereniging bij elkaar gezet worden. Hierdoor kan een bericht naar meerdere groepen verstuurd worden, die allemaal binnen de Community vallen. Vanuit de functie is het ook mogelijk om nieuwe groepen aan te maken. Beheerders van een Community krijgen ook bepaalde rechten en extra mogelijkheden. Denk dan aan een speciaal aankondigingsbericht voor alle groepen.

Maar WhatsApp kondigt vandaag nog meer aan. Ook de WhatsApp-reacties zijn nu officieel aangekondigd. Daarmee kun je via een emoji direct antwoorden op een bericht. Je hebt de keuze uit zes verschillende emoji (zoals een duimpje omhoog, een hartje of een huilende emoji), zodat je direct op een bericht kan reageren. Binnenkort komen alle emoji voor deze functie beschikbaar, net als alle huidtinten.

Andere verbeteringen die er binnenkort aan komen, zijn het kunnen delen van bestanden via WhatsApp tot 2GB, spraakoproepen tot 32 personen en verwijderrechten voor beheerders. In het kort zijn dit dus de verbeteringen die eraan komen:

  • Community’s voor het samenbrengen van meerdere groepen.
  • WhatsApp-reacties, zodat je direct met een emoji kan reageren op een bericht.
  • Verwijderrechten voor beheerders van groepen.
  • Grote bestanden delen tot 2GB.
  • Spraakoproepen tot maximaal 32 personen tegelijkertijd.

WhatsApp zegt dat deze functies later dit jaar beschikbaar komen. Het kan dus nog wel even duren voordat je de functies bij jou in WhatsApp kan gebruiken.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 28 december 2021
Met WhatsApp-groepen kun je met meerdere gebruikers tegelijk chatten in één grote groep. Maar je herkent misschien wel dat je chatlijst vol staat met allemaal verschillende groepen, soms over hetzelfde onderwerp. Om alles georganiseerd te houden, werkt WhatsApp dus aan een nieuwe Communities-functie. Er zijn nu iets meer details bekend, zo ontdekte WABetaInfo uit de nieuwste beta.

‘WhatsApp Communities zet groepen bij elkaar’

Een WhatsApp Community is dus een plek waar beheerders van groepsgesprekken meer controle hebben over individuele groepen. Wat die mogelijkheden zijn is nog niet bekend, maar dankzij zo’n community kun je in ieder geval wel meerdere groepen aan elkaar linken. Je kan in totaal tien groepen koppelen aan één WhatsApp Community.

WhatsApp Community in de beta.

Na het aanmaken van zo’n community kun je, net als in groepen, een naam en omschrijving meegeven. Je kunt dan meteen nieuwe groepen aanmaken of bestaande linken, maar er wordt ook een Announcement-groep aangemaakt. Dit is een aparte chat waar alleen beheerders in kunnen chatten. Dit dient dus als een soort plek voor uitsluitend aankondigingen die met de community of groepen te maken hebben. Berichten in deze groep worden mogelijk automatisch doorgestuurd naar alle andere gelinkte groepen.

Als je als gebruiker toegevoegd wordt aan een WhatsApp Community, bijvoorbeeld via een speciale link, krijg je ook toegang tot de groepen die eraan gekoppeld zijn. Maar als je de community weer verlaat, heb je ook geen toegang meer tot de gekoppelde groepen.

Het is nog niet bekend wanneer de WhatsApp Community-functie beschikbaar komt. Onthoud dat het hier nog gaat om een niet-actieve betafunctie en dat er nog dingen kunnen wijzigen. Lees ook ons artikel met welke nieuwe functies WhatsApp nog meer in ontwikkeling heeft.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 14 april: WhatsApp Community's zijn nu officieel aangekondigd. Ook andere nieuwe functies zijn nu officieel onthuld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.