Nieuwe watchOS 7 functies.

watchOS 7: meer dan 20 nieuwe functies waar we dol op zijn

De grootste functies en kleine ontdekkingen
Apple brengt met watchOS 7 een aantal vernieuwingen naar je Apple Watch. Sommige bestaande functies werken iets anders, terwijl er ook een aantal nieuwe mogelijkheden bijgekomen zijn. Dit zijn onze favoriete watchOS 7-functies op een rij.

watchOS 7 functies: deze kun je verwachten

Ieder jaar vinden we in de nieuwste watchOS-update een aantal nieuwe functies. Dit jaar staan weer nieuwe gezondheidsfuncties op het menu, maar er zijn ook andere verbeteringen in watchOS 7 die je misschien nog niet kende. In dit artikel lees je de belangrijkste nieuwe watchOS 7-functies én kleine ontdekkingen die je misschien nog niet kende.

 1. Slaap-app
 2. Wijzerplaten delen
 3. Workouts
 4. Handen wassen
 5. Apple Pay
 6. Siri
 7. Activiteit-doelen
 8. Meer functies

Even een kleine waarschuwing vooraf: er is een groep lezers die last heeft van diverse bugs en problemen in watchOS 7, voornamelijk met het ontbreken van GPS-routes bij workouts en de batterijduur. In ons aparte artikel lees je welke problemen er spelen en welke mogelijke oplossingen daarbij helpen.

Bekijk ook

watchOS 7 bugs en problemen: dit zijn mogelijke oplossingen

watchOS 7 geeft sommige Apple Watch-gebruikers flink wat problemen. Zo loopt de batterij sneller leeg en worden workouts niet altijd goed opgeslagen. In dit artikel verzamelen we veel voorkomende problemen en bugs in watchOS 7.

#1 Slaap-app
Eén van de meest vooraanstaande nieuwe functies in watchOS 7 is de nieuwe Slaap-app. Hiermee houd je bij hoeveel uur je slaapt per nacht. Dit kun je in de Gezondheid-app op je iPhone terugzien om zo inzicht te krijgen in je geslapen uren. Tijdens het instellen geef je aan hoe laat je van jezelf naar bed moet. ’s Avonds krijg je een melding om je eraan te herinneren. Zodra het tijd is om te slapen gaat je Apple Watch automatisch in een Niet storen-stand. Ook kun je het scherm niet meer per ongeluk tijdens je slaap activeren.

Slaapfunctie watchOS 7

Kun je lastig in slaap komen? Dan kun je shortcuts instellen die je helpen met rustig worden. Dat kan bijvoorbeeld een podcast zijn of een rustige afspeellijst. De Apple Watch houdt niet alleen bij hoeveel uur je slaapt, maar weet ook wanneer je onrustig was. Dit wordt aangegeven in de grafiek die je na het slapen kunt inzien. Let op dat je Apple Watch ten minste 30% opgeladen moet zijn om de Apple Watch Slaap-app te kunnen gebruiken.

Bekijk ook

Slaapfuncties op de Apple Watch: is Apple's smartwatch de ideale bedpartner?

De Apple Watch heeft diverse slaapfuncties. Hoe het werkt zie je in deze gids, waarin we alles langslopen: van het instellen van je slaapschema tot het bekijken van je slaapfasen. Dit moet je weten over slapen met de Apple Watch!

#2 Wijzerplaten delen
Dit is een functie waar Apple Watch gebruikers vaak om hebben gevraagd. Je kunt vanaf watchOS 7 eindelijk jouw Apple Watch wijzerplaat delen, exact zoals jij ‘m ook hebt. Gebruik je complicaties van derden, zoals Shazam of een ov-app, dan krijgt de ontvanger de optie om deze apps te installeren. Zo zorgt de Apple Watch ervoor dat de wijzerplaat exact zoals het origineel op jouw horloge komt.

Wijzerplaat delen vanaf Apple Watch

Tijdens het delen kun je specifieke complicaties uitsluiten als je die niet wil delen. Je kunt ook een wijzerplaat ontvangen of zelfs downloaden van het internet. Apple heeft een tool ontwikkeld voor websitemakers om een preview te tonen van een wijzerplaat. Daaronder staat een downloadknop. Zo haal je exact die wijzerplaat binnen zonder zelf veel moeite te doen.

Bekijk ook

Trots op je wijzerplaat? Apple Watch-wijzerplaten delen doe je zo

In deze tip lees je hoe je een wijzerplaat van je Apple Watch kunt delen met anderen. Ook complicaties van derden worden meegenomen. Lees hier hoe het delen van een Apple Watch-wijzerplaat werkt, hoe je ze kunt ontvangen en installeren.

#3 Workouts
Dansen was tot en met watchOS 6 wel beschikbaar als overige workout, maar de algoritmes waren hier niet voor aangepast. Vanaf watchOS 7 wel, waardoor metingen voor dansworkouts nu nauwkeuriger zijn. Er zijn ook andere nieuwe gedetailleerde work-outs beschikbaar: Functionele Krachttraining, Coretraining en een Coolingdown. Dat laatste is belangrijk als je intensief bewogen hebt om onder meer spierpijn te verminderen.

Work-outs in watchOS 7

Het voordeel van dergelijke work-outs is dat de Apple Watch beter weet op wat voor bewegingen hij moet letten. Je kan natuurlijk altijd een ‘Overig’ workout starten, maar dan wordt er met minder detail op je beweging en hartslag gelet. Bij de ‘Dansen’ workout kijkt je Apple Watch bijvoorbeeld naar hoe je je armen omhoog en omlaag beweegt, maar ook links en rechts.

Bekijk ook

Workout-app op de Apple Watch gebruiken tijdens het sporten

Met de Workout-app op de Apple Watch kun je allerlei sporten beoefenen. Lees hoe je een workout start op de Apple Watch en hoe je de Workout-app gebruikt voor wandelen, hardlopen, zwemmen en meer, zowel tijdens als na het sporten. We laten ook zien hoe de app er in watchOS 10 uit ziet.

#4 Handen wassen
We weten dankzij de coronacrisis inmiddels allemaal nog beter hoe belangrijk het is om je handen te wassen. Daarmee wil Apple je helpen met de automatische handenwas-detectie in watchOS 7. Dit werkt met de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Met deze functie luistert de Apple Watch of er stromend water klinkt als je een handenwas-beweging maakt. Er start dan automatisch een timer van 20 seconden en je krijgt een tikje als je lang genoeg gewassen hebt. Je krijgt ook een herinnering om je handen te wassen zodra je thuis komt.

Handen wassen met Apple Watch en watchOS 7

We hadden graag gezien dat Apple deze functie eerder uit zou brengen gezien de huidige crisis waar we allemaal mee te maken hebben. Helaas kiest Apple ervoor om dit pas in watchOS 7 te activeren. Het is daarom ook zonde dat je minimaal een Apple Watch Series 4 nodig hebt.

Bekijk ook

Nog steeds nuttig: de handenwasfunctie op je Apple Watch

We wassen allemaal onze handen, maar niet allemaal lang genoeg. Daarom kan de Apple Watch je helpen met een automatische timer van 20-seconden als je je handen wast. Wij leggen uit hoe de handenwas-functie werkt op de Apple Watch Series 4 of nieuwer.

#5 Apple Pay kaarten kiezen
Gebruik je Apple Pay op de Apple Watch? Dan moet je vanaf watchOS 7 verticaal tussen je pasjes scrollen in plaats van horizontaal. Ook vind je nu snel al je Wallet-kaarten van bijvoorbeeld een vliegmaatschappij of bioscoop. Druk tweemaal op de zijknop om het tevoorschijn te halen. In feite is dit een snelkoppeling geworden naar de volledige Wallet-app op Apple Watch.

Apple Pay en Wallet in watchOS 7

Wij vonden het wel fijn dat je voorheen horizontaal kon scrollen, maar aan de andere kant is het ook prettig om snel bij je gewone kaarten te komen. Zo kun je nu sneller je stoel checken voor het vliegtuig en heb je je vluchtnummer gauw bij de hand. Van betaalkaart wisselen en ermee betalen kan nu alleen door te scrollen met de Digital Crown of je vinger. Je kan niet de andere kaart die in beeld is aantikken. Ook nieuw: de Wallet-app op de Apple Watch ondersteunt nu meer barcodes.

Bekijk ook

Apple Pay: het complete overzicht van Apple's betaaldienst

Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Bij welke banken werkt Apple Pay, in welke landen werkt het en hoe doe je een betaling? Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, de beveiliging en alle aangesloten banken en winkels.

#6 Siri vernieuwd
Net als op de iPhone en iPad heeft Siri met watchOS 7 enkele nieuwe functies gekregen, samen met een verbeterd design. Op de Apple Watch Series 4 en nieuwer vind je nu hetzelfde nieuwe Siri-bolletje als op de iPhone en iPad. Je kunt Siri nu vragen om een spraakbericht te sturen via iMessage. Ook kun je nu Siri Shortcuts activeren vanaf je Apple Watch in de nieuwe Opdrachten-app. Daarvoor zijn ook complicaties beschikbaar. Zo zet je dus bijvoorbeeld een HomeKit-scène aan vanaf je wijzerplaat zonder extra apps te downloaden.

Siri in watchOS 7

Een andere kleinere verbetering voor Siri op Apple Watch is dat het dicteren van tekst nu allemaal op het apparaat zelf verwerkt wordt. Dit is sneller en werkt betrouwbaarder.

#7 Activiteit-doelen wijzigen
Je kan nu álle doelen van de Activiteit-app wijzigen, niet alleen je calorieëndoel. Heb je elke dag moeite met het vol maken van je trainingsring of staanring, omdat je bijvoorbeeld een zittend beroep hebt waar je simpelweg niet zo vaak kán staan? Dan kan je de doelen nu bijstellen. Je trainingsring kan je bijvoorbeeld bijstellen naar 10 tot 60 trainingsminuten per dag. In onze tip lees je hoe je je doelen van de Activiteit-app aanpast.

Bekijk ook

Doelen wijzigen voor de Activiteit-app op de Apple Watch: zo pas je je ringen aan

Is je ingestelde bewegingsdoel op je Apple Watch veel te hoog? Heb je telkens moeite met het halen van je trainingsdoel? Lukt het maar niet om de twaalf sta-uren per dag te halen of wil je juist meer uitdaging? Je kunt de doelen van de Activiteit-app op de Apple Watch op elk moment wijzigen. Wij leggen je in deze tip uit hoe je dat doet.

Meer nieuwe functies in watchOS 7

Naast de bovengenoemde functies bevat watchOS 7 ook andere handige nieuwtjes. Sommigen zijn niet zo groot, maar kunnen desalniettemin erg handig zijn.

 1. Nieuwe complicaties: Je vindt nu naast Siri Shortcuts nog meer nieuwe complicaties. Het gaat om een wereldklok, maanstand, Slaap-app en een snelkoppeling naar de afstandbediening voor de iPhone Camera-app.
 2. Meer complicaties van één app: Je kunt nu verschillende complicaties van dezelfde app tonen op je wijzerplaat. Voorheen kon je er maar één tonen, weliswaar in verschillende ontwerpen, maar de inhoud was altijd hetzelfde.
 3. Conditie-app: Dit zit technisch gezien niet in watchOS 7, maar in iOS 14. De Activiteit-app is omgedoopt tot de Conditie-app. Je vindt hier nu een veel compactere weergave van al je bewegingsgegevens, maar echt nieuwe functies vind je niet. Vanwege het uitgebreidere aanbod van data is de app van naam veranderd. Op de Apple Watch zelf heet de app nog wel Activiteit.
 4. Makkelijker wijzerplaten maken: Bij het maken van wijzerplaten op je Apple Watch worden complicaties nu gesorteerd per app en is het makkelijker om te kijken wat je wel en niet wil hebben. Ook kleuren zijn nu beter zichtbaar tijdens het bewerken.

Wijzerplaat bewerken watchOS 7

 1. Geoptimaliseerd opladen: We kennen het inmiddels wel van de iPhone, maar geoptimaliseerd opladen werkt vanaf watchOS 7 ook op de Apple Watch. Hiermee laadt je Apple Watch voor 80% op, en de laatste 20% pas vlak voordat je het horloge gaat dragen. Dit verlengt volgens Apple de levensduur van de batterij.
 2. Verbeterde privacy: De Apple Watch toont nu altijd een indicator op het scherm wanneer je microfoon wordt gebruikt door een app.
 3. Snellere animaties: Je merkt het meteen: in watchOS 7 zijn animaties bloedsnel. We vonden de Apple Watch al snel, maar het navigeren tussen en het openen van apps gaat veel sneller dan voorheen. Zelfs een Apple Watch Series 3 is veel sneller geworden met het openen van apps.
 4. Nieuwe wijzerplaten: Zoals elk jaar heeft Apple weer wat nieuwe Apple Watch wijzerplaten gemaakt. Het gaat om meer dan zes nieuwe wijzerplaten, waarvan een groot deel vooral bedoeld is voor de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Eén van de nieuwe is de ‘Chronograaf Pro’ wijzerplaat met ingebouwde tachymeter. Ook hebben de XL- en Foto’s-wijzerplaten wat verbeteringen gekregen.

Bekijk ook

Deze nieuwe en verbeterde wijzerplaten vind je in watchOS 7 op de Apple Watch

Zoals ieder jaar voegt Apple dit najaar weer nieuwe wijzerplaten toe aan de Apple Watch. In dit artikel bespreken we de nieuwe en vernieuwde watchOS 7 wijzerplaten.

 1. Kondig berichten aan met Siri: Met deze knop in het Bedieningspaneel kun je in- en uitschakelen dat Siri binnenkomende berichten voorleest als je AirPods draagt. Dit kon eerst alleen op de iPhone.
 2. Sneller Wi-Fi-netwerken selecteren: Door het Bedieningspaneel te openen en je vinger op het wifi-icoontje te houden krijg je nu een netwerklijst. Hier kun je wifi snel uitschakelen of een ander netwerk kiezen.
 3. Schooltijd: Met Schooltijd kan je functies van je Apple Watch blokkeren. Vooral bedoeld voor kinderen, maar komt ook voor jezelf van pas als je extra geconcentreerd wil werken.
 4. Gezinsconfiguratie: In Nederland hebben we er niet zo heel veel aan, want voor de gezinsconfiguratie heb je een Apple Watch met 4G nodig. Met deze functie kan je de Apple Watch voor iemand anders configureren via jouw iPhone. De Apple Watch-drager heeft dan dus geen iPhone nodig.
 5. Verminder harde geluiden: Stream je muziek vanaf je Apple Watch naar een draadloze koptelefoon of oortjes? Dan kun je nu harde geluiden laten begrenzen tot een bepaald aantal decibel. In de instellingen kun je zien met welke andere geluiden het vergelijkbaar is, zoals een sirene of gewoon stadsgeluid.
 6. Goedemorgen: Je Apple Watch wenst je in watchOS 7 een goede morgen als je wakker wordt. Je ziet je batterijpercentage, de datum en natuurlijk ook de tijd. Ook het weerbericht zie je direct.
 7. Nieuwe afbeelding bij het delen van workouts: Als je je wandel-workout deelt krijg je nu een gedetailleerdere afbeelding met daarop onder meer het aantal verbrande calorieën, je route en de afstand. Voorheen kreeg je slechts een kaartje met je route.
 8. Bedieningspaneel aanpassen: Je kunt nu knoppen verwijderen uit het Bedieningspaneel op de Apple Watch. Gebruik je bijvoorbeeld nooit de Apple Watch Theatermodus, dan kun je de knop verwijderen. Deze zijn ook weer toe te voegen als je een foutje maakt of je bedenkt.
 9. Bedien Apple Watch met Shortcuts: Met Siri Shortcuts in de Opdrachten-app op de iPhone kun je Apple Watch instellingen meenemen in een opdracht. Zo pas je bijvoorbeeld de wijzerplaat aan of schakel je het waterslot in
 10. Fietsroutes in Kaarten: Met fietsroutes in Apple Kaarten zie je niet alleen de lengte van de rit, maar ook hoe hoog de klim is en hoe lang dat duurt. Deze functie is nu alleen beschikbaar in een select aantal Amerikaanse en Chinese steden.
 11. Toegankelijkheid: Je kan de Apple Watch bedienen met een brailleleesregel.
 12. Gehoor gezondheid: De Apple Watch waarschuwt je nu als je hoofdtelefoon of oordopjes te hard staan.

Bekijk ook

Apple Kaarten krijgt fietsroutes: zo werkt het op iPhone, iPad en Apple Watch

Apple Kaarten krijgt dit najaar nieuwe functies, waaronder het plannen van fietsroutes. Voorheen moest je gebruik maken van fietsroutes in Google Maps. Dat zal in Europa nog even nodig blijven, want de fietsroutes werken nog niet overal.

Eén ‘functie’ van watchOS 7 waar we niet zo blij van worden is het einde van Force Touch. Dit is her en der vervangen door lang indrukken, maar soms ook met extra knoppen op nieuwe plekken. Zo vind je bovenaan het meldingenoverzicht een knop om alle notificaties te wissen. Voorheen moest je lang op het scherm drukken. Voor het wisselen van de weergave van het beginscherm naar een alfabetische lijst met apps moet je nu naar de instellingen, net als het kiezen van een andere agenda-weergave.

Bekijk ook

Apple neemt afscheid van Force Touch in watchOS 7

Al sinds de allereerste Apple Watch gebruik je Force Touch voor extra opties. Door stevig op het scherm te drukken, krijg je mogelijkheden die normaal gesproken niet op het scherm passen. Apple neemt nu afscheid van deze functie.

We zijn benieuwd of jij nog nieuwe functies hebt ontdekt in watchOS 7. Laat het aan ons weten in de reacties, want we horen het graag! Bekijk voor meer informatie ons watchOS 7 overzicht en lees onze watchOS 7 review met onze ervaringen.

Bekijk ook

watchOS 7: alles over de Apple Watch-update van 2020

watchOS 7 voor de Apple Watch is de grote update van 2020 en is voor alle recente modellen te downloaden. Deze update brengt nieuwe gezondheidsfuncties, wijzerplaten en andere verbeteringen naar de Apple Watch. Lees hier wat er nieuw is!

watchOS 7

watchOS 7 is de grote software-update voor de Apple Watch, die in het najaar van 2020 verscheen. De update bevat de langverwachte slaapfuncties, nieuwe en verbeterde wijzerplaten, een handenwasfunctie en nog veel meer. Lees hier meer over de update en een overzicht van alle watchOS 7-functies. Deze update is in 2021 opgevolgd door watchOS 8.

watchOS 7

Reacties: 34 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.