watchOS 7 wijzerplaten.

Deze nieuwe en verbeterde wijzerplaten vind je in watchOS 7 op de Apple Watch

Zoals ieder jaar voegt Apple dit najaar weer nieuwe wijzerplaten toe aan de Apple Watch. In dit artikel bespreken we de nieuwe en vernieuwde watchOS 7 wijzerplaten.

Het leek in eerste instantie wat magertjes met het aantal nieuwe wijzerplaten in watchOS 7, maar tijdens het september 2020-event kondigde Apple nog een aantal nieuwe wijzerplaten aan. Deze zijn veelal beschikbaar voor de Apple Watch Series 4 en nieuwer. Dit moet je weten over de wijzerplaten in watchOS 7.

Chronograaf Pro wijzerplaat

Beschikbaar voor: Apple Watch Series 4 en nieuwer
De enige écht nieuwe wijzerplaat is Chronograaf Pro. Deze is alleen beschikbaar voor de Apple Watch Series 4 en nieuwer, in tegenstelling tot de reguliere Chronograaf die je al jaren vindt op iedere Apple Watch.

Chronograaf Pro wijzerplaat watchOS 7

Met Chronograaf Pro haal je een heuse tachymeter naar je Apple Watch. Een tachymeter wordt gebruikt om de snelheid van een bewegend object te meten. Daarvoor wordt de secondewijzer gebruikt. Wanneer je de tachymeter start verschijnt bovenaan de gemeten snelheid. In de linker- en rechter onderhoek vind je de bedieningsknoppen om te starten, stoppen en resetten. Je kunt ook instellen dat de secondewijzer alsmaar doorloopt in rondjes van 3, 6, 30 en 60 secondes.

Vernieuwde Foto’s-wijzerplaat in watchOS 7

Beschikbaar voor: Apple Watch Series 3 en nieuwer
We kennen al jaren de Foto’s-wijzerplaat, maar deze heeft in watchOS 7 een nieuwe functie gekregen. Je kunt nu namelijk filters toevoegen aan je foto. Dat kan een bijvoorbeeld ouderwets of juist moderne tint aan je foto geven. Wil je graag matchen met je outfit of met je Apple Watch-bandje, dan kies je een fotofilter in een bijpassende kleur. Er is keuze uit talloze filters, dus het zou ons verbazen als geen enkele kleur de juiste is.

Foto's wijzerplaat watchOS 7

XL wijzerplaat met extra grote complicatie

Beschikbaar voor: Apple Watch Series 3 en nieuwer
Net als de Foto’s-wijzerplaat kennen we de XL-wijzerplaat al een tijdje. Deze wijzerplaat zet de tijd, zoals de naam al doet denken, extra groot op je scherm in digitaal formaat. Voorheen kon je al complicaties instellen voor deze wijzerplaat, maar nu zijn deze complicaties een stuk rijker. Het zijn dezelfde uitgebreide complicaties die je kent van de Infograaf-wijzerplaten. Bij het weer zie je bijvoorbeeld een boogje die mer context geeft aan de huidige temperatuur en bij de Geluid-app zie je ook hoe hard het huidige geluidsniveau precies is. Je kan in watchOS 7 één extra grote complicatie toevoegen aan deze wijzerplaat. De tijd verschijnt dan iets minder groot bovenin je scherm.

XL-wijzerplaat met grote complicatie watchOS 7

Een wijzerplaat als deze kan handig zijn als je bijvoorbeeld bij een concert het geluidsniveau in de gaten wil houden, of als je even niet afgeleid wil worden door allerlei informatie. Op bovenstaande afbeelding zie je links de originele XL-wijzerplaat, gevolgd door twee voorbeelden van de nieuwe grote complicatie.

Strepen: laat je vlaggen zien!

Beschikbaar voor: Apple Watch Series 4 en nieuwer
Tijdens de keynote waar de Apple Watch Series 6 werd aangekondigd staken meteen nieuwe wijzerplaten de kop op. Eén daarvan is de Strepen-wijzerplaat. Deze wijzerplaat laat strepen in verschillende kleuren over je scherm verschijnen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld de Nederlandse of Belgische vlag instellen, want alle kleuren zijn zelf te kiezen. Je kunt zelf instellen hoe de lijnen moeten lopen, zoals horizontaal, verticaal of diagonaal. Ook vrijwel alles ertussen is een optie.

Apple Watch Series 6 gestreepte wijzerplaten

Wil je deze wijzerplaat schermvullend, dan kun je geen complicaties instellen. Met de cirkelvormige variant kun je in de hoeken wel complicaties instellen met een maximum van vier. Ook het aantal strepen is aan te passen: van 2 tot en met 9. Voor deze wijzerplaat heb je minimaal een Apple Watch Series 4 nodig.

Memoji wijzerplaat laat je vrienden zien
Beschikbaar voor: Apple Watch Series 4 en nieuwer
Kun je maar geen genoeg krijgen van je eigen gezicht, of die van je partner of vrienden? Dan kun je met watchOS 7 ook een Memoji of Animoji instellen als wijzerplaat. Hierbij kun je kiezen uit verschillende standaard Animoji, maar ook je zelfgemaakte hoofdjes en die van anderen. Op de achtergrond zie je een gekleurde gloed waarvan je de kleur zelf kunt kiezen. Bovenin kun je de datum laten verschijnen. Onderin is ruimte voor één complicatie.

Memoji wijzerplaat watchOS 7

Opteltimer: handig voor verstreken tijd

Beschikbaar voor: Apple Watch Series 4 en nieuwer
De opteltimer is een nieuwe wijzerplaat om de verstreken tijd voor een bepaalde periode bij te houden. Dat doe je door aan de linker- of rechterkant van je wijzerplaat te tikken, net op het randje van je scherm. Hierna draai je aan de Digital Crown en kun je op Start tikken. Let op dat je precies op de knop tikt, want anders deactiveer je de functie. Eenmaal bezig kun je op de timer tikken om hem te stoppen.

Opteltimer Apple Watch wijzerplaat

Artiest: in samenwerking met Geoff McFetridge

Beschikbaar voor: Apple Watch Series 3 en nieuwer
Ben je fan van mooie illustraties, dan is de Artiest-wijzerplaat wel iets voor jou. Samen met illustrator Geoff McFetridge heeft Apple een nieuwe wijzerplaat ontworpen. Het zijn verschillende gezichten die iedere keer veranderen als je op de wijzerplaat tikt. Je kunt geen complicaties zien en de tijd wordt digitaal getoond in een uniek lettertype.

Artiest_wijzerplaat_Geoff_McFetridge

GMT: handig voor de echte reiziger

Beschikbaar voor: Apple Watch Series 4 en nieuwer
Ben je piloot, cabin attendant of ga je gewoon graag vaak op verre reizen? Dan kun je met watchOS 7 gebruikmaken van de GMT wijzerplaat. Deze plaat toont een andere tijdzone die je uiteraard zelf kunt instellen. Je kunt dus de lokale tijd op locatie bekijken met één andere tijdzone erbij. Je stelt een tijdzone in door op de 12-uursring te tikken.

GMT wijzerplaat

Typografie: een speelse wijzerplaat

Beschikbaar voor: Apple Watch Series 4 en nieuwer
Typografie is een simpele wijzerplaat met speelse cijfers. Je ziet slechts de 12, 3, 6 en 9, maar je kunt ook kiezen om alle cijfers te zien. Deze zijn beschikbaar in allerlei symbolen, waaronder Romeins en Arabisch-Indisch. Er kunnen geen complicaties worden toegevoegd, behalve de tijd.

Typografie wijzerplaat

De uiteindelijke versie van watchOS 7 voor de Apple Watch is beschikbaar op 16 september 2020. De update is beschikbaar voor Apple Watch Series 3 en nieuwer. Wil je weten wat er nog meer nieuw is? Bekijk dan ons watchOS 7 overzicht.

Bekijk ook

watchOS 7: alles over de grote update voor de Apple Watch van 2020

watchOS 7 voor de Apple Watch is de grote update van 2020 en is voor alle recente modellen te downloaden. Deze update brengt nieuwe gezondheidsfuncties, wijzerplaten en andere verbeteringen naar de Apple Watch. Lees hier wat er nieuw is!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

watchOS 7

watchOS 7 is de grote software-update voor de Apple Watch, die in het najaar van 2020 verscheen. De update bevat de langverwachte slaapfuncties, nieuwe en verbeterde wijzerplaten, een handenwasfunctie en nog veel meer. Lees hier meer over de update en een overzicht van alle watchOS 7-functies. Deze update is in 2021 opgevolgd door watchOS 8.

watchOS 7
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.