watchOS 7 preview: onze eerste indruk van de Apple Watch-update van 2020

De snelheid is de grootste wow-factor

watchOS 7 komt eraan en dat betekent dat er heel wat nieuwe functies aan zitten te komen. Hoe bevallen deze nieuwe functies en over welke verbeteringen zijn wij het meest enthousiast? In onze watchOS 7 preview lees je het!

watchOS 7 preview

We hebben het al wel eerder gezegd: de Apple Watch is een van de meest interessante producten van Apple. Elk jaar komen er wel weer interessante nieuwe functies bij. Ook dit jaar is dat weer het geval, al gaat het deze keer wel over héél veel kleine functies. In ons overzicht watchOS 7 hebben we ze allemaal op een hoopje geveegd en kwamen we op 16 stuks, maar in werkelijkheid zijn het veel meer als je lokaal dicteren met Siri, voorlezen van berichten en de Opdrachten-app op de Apple Watch apart telt.

watchOS 7 op Apple Watch met Sleep en wijzerplaten.

Net als bij iOS 14 zitten er minder grote nieuwe functies in, maar veel meer handige extraatjes. Misschien komt dat omdat Apple het te druk had met macOS Big Sur en de overstap naar Apple Silicon. Heel erg vinden we dit niet. Er zitten in watchOS 7 genoeg leuke nieuwe functies waar we blij van worden en in deze preview nemen we ze onde de loep.

Over het testen van beta’s
Wij hebben de eerste beta van watchOS 7 geïnstalleerd op een Apple Watch Series 3 en Series 4. Op deze modellen kun je alle functies testen, behalve CarKey (waarvoor je bovendien een nieuw model BMW nodig hebt). Mocht je ook van plan zijn om de beta te testen, dan raden we aan om dit niet te doen op een Apple Watch die je dagelijks gebruikt. Er zitten nog bugs en andere foutjes in die het dagelijks gebruik kunnen belemmeren.

watchOS 7 is supersnel!

Meteen na het installeren van watchOS 7 merkten we het al: de software is snel! Maar dan ook echt! Apps starten sneller op, wisselen tussen apps gaat soepeler en de animaties lijken veel vlotter. Dat geldt overigens ook voor de Series 3 waarop we getest hebben en die alweer wat ouder is. Wat Apple precies heeft gedaan om watchOS zo snel te krijgen is ons een raadsel, maar we vinden het ondanks de enorme reeks aan nieuwe functies die eraan komen misschien wel de grootste verbetering voor de Apple Watch. Hier heb je altijd en op elk moment iets aan.

Geen Force Touch meer
We zeiden het al even: er zitten geen écht grote functies in. Misschien wel de grootste verandering is de functie die gaat verdwijnen: Force Touch. Dit brengt voor ontwikkelaars extra werk met zich mee, om hun apps aan te passen. Het is ook meteen de enige verandering waar ontwikkelaars iets mee te maken krijgen, want alle andere functies bieden eigenlijk nauwelijks opties voor ontwikkelaars om mee aan de slag te gaan.

Wat Force Touch betreft had Apple het er wat ons betreft in kunnen laten zitten, voor Apple Watch-modellen die qua hardware de sensoren aan boord hebben. Het werkte eigenlijk prima, ook al waren de opties soms wat lastig te vinden. Het wordt nu bijvoorbeeld erg lastig om je notificaties te wissen. Daarvoor zul je als gebruiker helemaal naar de bovenkant van de lijst moeten bladeren. Ook het wisselen tussen lijst- en honingraatweergave is nu een stuk omslachtiger.

Slaapfuncties schieten tekort
We hebben er heel lang naar uit gekeken: slaapmeting op de Apple Watch. Nu het is aangekondigd valt het ons eigenlijk een beetje tegen. We hadden veel meer functies à la AutoSleep verwacht, zoals een analyse van slaapfasen, hartslag en dergelijke. De slaapfunctie die Apple nu heeft toegevoegd in watchOS 7 kijkt vooral naar de tijdstippen waarop je in bed ligt en het instellen van een slaapschema. Je kunt zien hoeveel tijd je hebt geslapen en dit vergelijken met voorgaande dagen en weken.

Wel aardig is dat Apple ontspanningsfuncties heeft toegevoegd, die met Siri-shortcuts werken. Maar eigenlijk is dit niet meer dan een uitbreiding van de Niet Storen- en Bedtijd-functie. Je krijgt geen inzicht in je werkelijke slaapgedrag. We vragen ons af of we hiervoor vanaf nu de Apple Watch in bed gaan dragen. Het antwoord is voor ons waarschijnlijk nee.

Tegelijk kunnen we ons ook voorstellen dat er mensen zijn die gek worden van de vele data die andere slaaptrackers uitspugen, waardoor ze de draad kwijtraken. De simpele functies van Apple (Bedtijd, Ontspan) zijn dan misschien nét die eerste stap die je nodig hebt om betere slaapgewoontes aan te leren. Apple heeft wel vaker laten zien dat ze eigenlijk beter begrijpen wat we willen, dan we zelf denken.

Eigenlijk geldt hetzelfde voor de functie handenwassen. Het is geweldig dat Apple jarenlang onderzoek heeft gedaan naar het correct kunnen detecteren van handenwasbewegingen en het geluid van stromend water met zeep, maar om nou te zeggen dat iedereen moet staan te popelen om dit straks in watchOS 7 te gebruiken? Nee.

Wijzerplaten delen en meerdere complicaties
Zijn we dan helemaal niets waar we enthousiast van worden? Toch wel: de nieuwe functies voor wijzerplaten zijn echt handig. Bovendien is het mooi dat ze te maken hebben met de werkelijke functie van een horloge: klokkijken. Het kiezen van complicaties op de Apple Watch is een stuk gemakkelijker geworden, waardoor je niet meer met een vergrootglas hoeft te kijken welk item je ook alweer geselecteerd had. Je krijgt nu een goed leesbaar lijstje te zien, uitgesplitst in categorieën.

Het delen van wijzerplaten zien we ook helemaal zitten. Apple Watch-fans vinden het leuk om elkaars wijzerplaten (en bandjes) te bekijken en soms heb je vrienden die hier heel actief mee bezig zijn. Het delen van een wijzerplaat via iMessage, e-mail of sociale media is gemakkelijk en leuk om te doen. We zijn erg benieuwd waar dit toe leidt, vooral als bedrijven hiermee aan de slag gaan en je bijvoorbeeld wijzerplaten van een bepaalde appontwikkelaar (Google?) of rondom een bepaalde lifestyle kunt downloaden.

Apple staat nog steeds niet het maken van third party-wijzerplaten toe, maar er zijn wel meer manieren om je Apple Watch aan je persoonlijke smaak aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere complicaties van dezelfde app toevoegen – ideaal!

Minder batterijslijtage
Het werd niet genoemd op het podium, maar het is toch een functie waar we erg blij mee zijn: geoptimaliseerd opladen en daarmee samenhangend de functie Batterijconditie. Batterijen vertonen na verloop van tijd nu eenmaal slijtage en juist bij de Apple Watch is het vervangen van de batterij nog steeds relatief duur (€97,10 op het moment van schrijven). Je wilt dus dat de accu zo lang mogelijk in topconditie blijft. Geoptimaliseerd opladen voorkomt dat de accu lange tijd op 100% aan de lader hangt en Batterijconditie laat zien wat de resterende maximale batterijcapaciteit is, zodat je een geïnformeerde beslissing kunt nemen of het tijd is voor vervanging.

Opdrachten-app op de Apple Watch werkt maar matig
De Woning-app was natuurlijk al op de Apple Watch beschikbaar, om je HomeKit-scenes te kunnen starten. In watchOS 7 gaat Apple daarmee een stap verder door ook de Opdrachten-app toe te voegen voor Siri Shortcuts. Hoewel het een goed idee lijkt, vonden we dit niet echt een toevoeging. De meeste shortcuts werken niet (goed) en je hebt er uiteindelijk niet zoveel aan. Ook de andere Siri-functies zoals vertalen en het compactere design roepen bij ons alleen maar een goedkeurend knikje op en geen wild enthousiasme.

Is watchOS af?
Eigenlijk is dat ook wel de algemene indruk die we van watchOS 7 krijgen. Het is allemaal wel leuk en handig, maar het is uit bovenstaand overzicht met vernieuwingen lastig om onze favoriete functie te kiezen. Traplopen, gehoorwaarschuwingen voor oordopjes, nog betere algoritmes voor onze dansworkouts? Prima dat het is toegevoegd en mooi dat het zo’n lange lijst is geworden met allemaal leuke items. Maar we hopen niet dat Apple langzamerhand op het punt staat dat watchOS ‘af’ is en er vanaf nu alleen nog maar kleine puntjes zijn om bij te schaven.

Conclusie watchOS 7 preview

watchOS 7 bevat zeker veel leuke vernieuwingen, al zijn die vooral gericht op gebruikers. Voor ontwikkelaars zitten er weinig echte vernieuwingen in. Zij zullen vooral hun apps moeten aanpassen omdat er geen Force Touch meer beschikbaar is, wat we een slechte ontwikkeling vinden.

Voor gebruikers draait het vooral om kwantiteit van de nieuwe functies en veel minder om grote vernieuwingen waar je blij van wordt. Sommige aangekondigde functies zijn nog helemaal niet beschikbaar, zoals de vertaalfunctie in het Nederlands, fietsroutes in Nederland en je Apple Watch gebruiken als autosleutel met CarKey.

Gaat het delen van wijzerplaten op sociale media iets leuks opleveren, of wordt het een functie waar we na september nooit meer iets van horen? Er zitten zeker heel erg praktische functies in watchOS 7, maar de echte “wow” krijgen we alleen van het feit dat watchOS 7 supersnel is. Hopelijk gaat Apple nog wat meer uitpakken met de Apple Watch Series 6 in september.

Wij gaan de komende maanden in ieder geval nog volop aan de slag met watchOS 7 en alle nieuwe functies. Zodra de update beschikbaar is, vind je hier dan ook ons eindoordeel in de watchOS 7 review.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!