Fietsen met Google Maps

Fietsen met Google Maps: zo gebruik je de fietsweergave

Met Google Maps op de iPhone kun je kiezen voor een speciale fietsweergave. Daarbij verschijnen de fietspaden en fietsroutes duidelijker in beeld, zodat je een mooie route ver van de snelweg kunt kiezen.

Fietsen met Google Maps

Google Maps kan niet alleen routes plannen voor de fiets, er zit ook een speciale fietsweergave in de app. Die laat de fietspaden in het groen zien, zodat je duidelijker weet welke routes geschikt zijn om op de fiets langs te rijden. De knop daarvoor zit iets verstopt in de app. Zeker als je de regio waarin je gaat fietsen niet goed kent is de Google Maps fietsweergave erg handig. Vooral als je fietsroutes in de stad zoekt kan Google je beter helpen dan Apple Kaarten, dat maar in een beperkt aantal regio’s fietsnavigatie biedt.

We kregen een melding van een lezer dat de fietsfunctie in Google Maps niet goed werkt en je bijvoorbeeld langs wandelpaden stuurt, die niet geschikt zijn voor de fiets. Zelf hebben wij deze ervaring niet in de stad, maar let tijdens het fietsen wel op of je daadwerkelijk op een fietspad rijdt en niet op een wandelpad. Mocht het toch niet bevallen, dan hebben we een lijst met fietsnavigatie-apps.


Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog allerlei fietsapps voor de iPhone, die wat meer zijn toegespitst op het plannen van mooie routes, zoals Komoot. Let op dat je in Nederland de iPhone niet in de hand mag houden tijdens het fietsen. Gebruik daarom een fietshouder voor het stuur en plan je route voordat je op de fiets stapt!

Fietsroutes in Google Maps activeren

Om de fietsweergave van Google Maps te activeren ga je als volgt te werk:

  1. Plan een route zoals je gewend bent.
  2. Geef aan dat je een fietsroute wilt plannen, door op het fietsicoontje te drukken.
  3. Tik daarna rechtsboven op het icoontje voor de kaartweergave.
  4. Kies rechtsonder de optie Fietsen.
  5. De kaart toont nu speciale fietsroutes, die in groen zijn weergegeven.

Fietsen met Google Maps

Vind je dat Google je toch nog te veel langs wandelpaden of grote wegen stuurt of wil je recreatief fietsen aan de hand van knooppunten, dan heb je niet zoveel aan Google Maps. We raden aan om dan te kijken naar onze lijst met apps voor fietsvakanties en mountainbiken.

Bekijk ook

De beste iPhone-apps voor fietsvakanties en fietstochtjes

Of je nou gaat mountainbiken, wielrennen of rustig wil fietsen: iCulture zet de beste iPhone-apps voor recreatieve fietser op een rij. Dit artikel geeft je een overzicht van apps voor mooie fietstochten en het vastleggen van je fietsprestaties.

Fietsweergave in Google Maps bekijken

Bij deze fietsweergave zijn geschikte routes voor de fiets in groen weergegeven. De grote doorgaande wegen zijn bij deze weergave niet in geel weergegeven, maar in onopvallend wit. Overigens moet je er wel rekening mee houden dat Google de gewoonte heeft om een zo kort mogelijke route te plannen, waardoor je een slingerweggetje met mooie uitzichten mogelijk voorbijrijdt. Maar met de kaart voor je neus moet het lukken om een mooiere route te vinden dan gebruikelijk.

Meer tips voor Google Maps en fietsers

Wil je meer uit Google Maps halen, kijk dan eens naar deze tips:

We hebben ook allerlei tips voor fietsers: