Handen wassen tegen coronavirus

Nog steeds nuttig: de handenwasfunctie op je Apple Watch

Voor Apple Watch Series 4 en nieuwer
We wassen allemaal onze handen, maar niet allemaal lang genoeg. Daarom kan de Apple Watch je helpen met een automatische timer van 20-seconden als je je handen wast. Wij leggen uit hoe de handenwas-functie werkt op de Apple Watch Series 4 of nieuwer.

Apple Watch helpt met handen wassen

Het klinkt misschien als een banale functie, maar veel mensen wassen hun handen niet lang genoeg. Apple begrijpt dat het relatief veel werk is om een timer te zetten als je alleen maar je handen wil wassen en heeft daarom iets slims bedacht. Je leest hier wat de handenwas-functie van de Apple Watch is en hoe je het gebruikt.

Wat is de handenwasfunctie op de Apple Watch?

Sinds watchOS 7 heeft Apple een speciale functie ingebouwd die met behulp van sensoren checkt of je je handen wast. Zo ja, dan start automatisch een timer van 20 seconden. Dit is een aangeraden lengte om je handen te wassen volgens verschillende gezondheidsinstanties over de hele wereld. Er verschijnt een timer op je scherm. Zodra je voortijdig stopt met wassen tikt je Apple Watch even op je pols om je te motiveren om door te gaan.

Timer handen wassen Apple Watch

Heb je de volle 20 seconden je handen gewassen? Dan krijg je een duimpje omhoog in zeepbubbels en voel je een kort tikje om dit te bevestigen. Daarna verdwijnt de melding automatisch. Je hoeft dus helemaal niet je Apple Watch aan te raken om de handenwas-functie te gebruiken.

Het maakt niet uit als je Apple Watch nat wordt. Daar kan het apparaat prima tegen. Wil je meer weten over de Apple Watch waterbestendigheid? Check dan ons aparte artikel.

Bekijk ook

Hoe waterdicht is de Apple Watch en kun je ermee douchen?

Je houdt Apple Watch het liefst de hele dag om, ook tijdens het zwemmen, douchen of wanneer je de afwas doet. Maar hoe waterdicht is de Apple Watch? En hoe zit het met zweet en regen? In dit artikel leggen we je of de Apple Watch waterdicht is en hoe je waterschade kunt voorkomen.

Hoe werkt de handenwasfunctie op Apple Watch?

De functie werkt overal, maar je kan ook een melding krijgen wanneer je thuiskomt en na een paar minuten nog niet uit jezelf je handen wast. De handenwas-functie van de Apple Watch werkt geheel automatisch.

De bewegingssensor in de Apple Watch voelt aan of je je handen wast. Om te zorgen dat de timer alleen loopt als je ook echt wast, luistert de microfoon mee. Als er stromend water klinkt weet je Apple Watch zeker dat je echt je handen wast.

Handen wassen melding locatie

Wij hebben dit getest en de timer begint meteen te lopen als we onze handen wassen. Soms activeert de timer ook op een ander moment, maar verdwijnt dan al gauw. Daarna krijg je een melding met de vraag of je echt je handen waste. Je kunt je handen inzepen zonder je handen onder de kraan te houden. De timer zal dan gewoon starten, want ook voor dit geluid is herkenning ingebouwd.

Je moet de handen wassen-functie zelf activeren vanaf je Apple Watch. Let op dat het alleen werkt met een Apple Watch Series 4 of nieuwer. Pak je horloge erbij en volg deze stappen:

  1. Activeer je Apple Watch en open de Instellingen-app.
  2. Scroll naar beneden en tik op Handen wassen.
  3. Zet de schakelaar bij Timer voor handen wassen.

watchOS 7 Apple Watch met handen wassen.

Herinnering voor handen wassen bij thuiskomt

De tweede functie van de handenwastimer is een herinnering zodra je thuiskomt. Je moet dit wel apart inschakelen, want alleen als je hier toestemming voor geeft werkt deze melding:

  1. Open de Watch-app op de iPhone.
  2. Scroll naar Handen wassen.
  3. Zet de schakelaar aan bij Herinneringen voor handen wassen.

Je krijgt mogelijk een melding met de vraag om toestemming tot je locatie. Kies dan nu voor Bij gebruik van app. De eerste keer dat je thuis bent, krijg je nog een melding met de vraag of je de functie altijd toestemming wil geven tot je locatie. Dit is noodzakelijk om de functie op de achtergrond je locatie te zien en je automatisch te waarschuwen zodra je thuis bent.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch