iPad extern scherm

Deze iOS 16- en iPadOS 16-functies zijn nog steeds niet beschikbaar

Apple zegt: later dit jaar of in 2023
Niet alle functies die voor iOS 16 aangekondigd zijn, komen ook meteen beschikbaar. In dit artikel zetten we de functies op een rij die nog niet te gebruiken zijn. Naar deze iOS 16 functies kijken we nog uit!

Langer wachten op deze iOS 16- en iPadOS 16-functies

Als Apple bij een nieuwe iOS-versie de nieuwe functies aankondigt, wil dat niet zeggen dat je ze in september meteen allemaal kunt gebruiken. Van sommige functies heeft Apple gezegd dat ze later komen, zoals Freeform. Alle functies die we nu nog niet kunnen testen of later beschikbaar komen vind je hier op een rijtje!


En hier kijken we ook nog naar uit:

Aanvankelijk uitgesteld, maar inmiddels al te gebruiken:


#1 Freeform

Op deze app hoef je gelukkig niet meer zo lang te wachten, want het zit in iOS 16.2 en is al te testen door betagebruikers. Freeform is een soort whiteboard waarop meerdere mensen tegelijk kunnen tekenen en schrijven. Het werkt op de iPhone, iPad en Mac. Je kunt aan nieuwe projecten werken, realtime samenwerken en ondertussen chatten via FaceTime of iMessage. Het flexibele canvas is een centrale plek om te visualiseren en ideeën te delen, zonder te hoeven nadenken over lay-out of formaat. Het werkt met Apple Pencil. Nieuw materiaal en wijzigingen van anderen zijn direct zichtbaar. Je kunt direct vanuit FaceTime een sessie starten en de updates van anderen bekijken in Berichten.

Bekijk ook

Dit is Apple's Freeform-app voor iPhone, iPad en Mac (met handige verbeteringen vanaf iOS 17)

Freeform is een handige app van Apple, die sinds iOS 16.2 en iPadOS 16.2 te gebruiken is. Het is een soort digitaal whiteboard, waarin je met anderen kunt samenwerken aan projecten met tekeningetjes, afbeeldingen, documenten, aantekeningen en nog veel meer.

#2 Nieuwe HomeKit-architectuur

Apple beloofde eerder dit jaar dat iOS 16 een nieuwe en verbeterde HomeKit-architectuur gaat bieden. De achterliggende systemen worden daarbij geoptimaliseerd, waardoor accessoires sneller reageren. Vooral in huizen met veel accessoires zou dit een merkbare verbetering op moeten leveren. Het gaat om een aparte update die je in de Woning-app moet uitvoeren. Je hebt dus twee updates nodig: een aanvullende iOS 16-update in het najaar (iOS 16.2) en de aparte update in de Woning-app. Hou er ook rekening mee dat je voor deze nieuwe architectuur alleen nog maar een Apple TV of HomePod kan gebruiken als woninghub. De iPad is nog wel geschikt als woninghub, maar dan profiteer je niet van de verbeteringen van deze nieuwe architectuur.

Lees meer over deze nieuwe HomeKit-architectuur in onze FAQ.

Bekijk ook

Apple's HomeKit architectuur-update in iOS 16.4 [FAQ]

Apple heeft een nieuwe HomeKit-architectuur ingevoerd. Hij is te vinden in iOS 16.4, maar werd eerder al eens uitgebracht en daarna weer teruggetrokken. De update biedt verbeterde prestaties en meer. In deze FAQ over de nieuwe HomeKit-architectuur praten we je bij!

#3 Externe schermen op de iPad

Stage Manager is inmiddels beschikbaar op de iPad en Mac en in onze macOS Ventura review kun je lezen dat het op de Mac goed werkt. Maar in onze iPadOS 16 review waren we er minder enthousiast over. De animaties zijn nogal intens en verspringt het beeld soms. Maar wat we nog niet krijgen is betere ondersteuning voor externe displays op de Mac. Dit is een apart onderdeel van Stage Manager en zal waarschijnlijk alleen beschikbaar komen op iPads met M1- en M2-chip.

Bekijk ook

iPad aansluiten op een extern scherm: zo werkt het

Steeds meer mensen gebruiken de iPad als computer. Maar wat als je toch een iets groter scherm nodig hebt? Dan zou je de iPad met een kabel kunnen aansluiten op een extern scherm. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden.

#4 SharePlay voor Game Center

In iOS 16.1 heeft Apple al wel een paar beloofde Game Center-functies toegevoegd, namelijk het vinden van vrienden die ook gamen. Zet je de schakelaar aan, dan kunnen jouw vrienden je account opzoeken op basis van naam in hun adresboek. Game Center kijkt hiervoor naar het e-mailadres en telefoonnummer die aan je Apple ID zijn gekoppeld.

Eén functie ontbreekt nog en komt later dit jaar: SharePlay. Games die multiplayer via Game Center aanbieden kun je vanaf dit najaar ook spelen met vrienden en familie via FaceTime. Vanuit een FaceTime-gesprek kun je meteen een multiplayer-potje starten.

#5 Emergency SOS via satelliet (alleen VS en Canada)

Apple werkt achter de schermen aan de nieuwe functie voor noodmeldingen via satellieten. Deze functie werkt exclusief op de iPhone 14-serie en komt in november beschikbaar in de VS en Canada. Het zal de eerste twee jaar gratis zijn.

In iOS 16.1 is een demo toegevoegd voor deze functie. Je kunt daarmee oefenen hoe je met een satellietverbinding maakt, zonder dat je op een afgelegen plek zonder mobiel bereik hoeft te zijn en ook zonder dat er een noodoproep gedaan wordt. De uitrol van de Emergency SOS via satellieten staat voor later dit jaar gepland.

iPhone 14 SOS satellietfunctie

#6 Web pushnotificaties in iOS en iPadOS

Apple gaat het mogelijk maken dat websites ook pushnotificaties kunnen versturen op iPhone en iPad. Nu moet je voor deze functionaliteit nog een aparte app installeren, maar met de komst van web pushnotificaties hoeft dat niet meer. Ook website kunnen je laten weten als er iets belangrijks te melden valt. Dit is opt-in, dus je krijgt alleen een melding als je er toestemming voor gegeven hebt. “Coming in 2023” meldt Apple, dus we moeten waarschijnlijk tot iOS 16.3 of later wachten. Op de Mac is het al wel aanwezig.


CarPlay preview: CarPlay van de toekomst.

Nieuwe generatie CarPlay (geen iOS 16-functie)

Apple heeft grootse plannen voor een nieuwe generatie CarPlay. Hoewel het nog tot eind 2023 duurt, heeft het bedrijf al laten zien wat de volgende generatie van CarPlay allemaal te bieden heeft. De belangrijkste verbetering is dat CarPlay op meer schermen te gebruiken is. Steeds meer auto’s hebben een virtueel instrumentenpaneel en extra langwerpige schermen bovenop het dashboard. De nieuwe versie van CarPlay kan zich daarop aanpassen en toont daarbij de relevante informatie op de juiste plaats. Je krijgt ook een kilometerteller, toerental en meer te zien.

Bekijk ook

Vernieuwde CarPlay 2.0: dit kun je doen met de volgende generatie CarPlay

Apple heeft grootse plannen met CarPlay. Hoewel het nog een tijdje duurt, heeft Apple al laten zien wat de volgende generatie CarPlay allemaal te bieden heeft. En nu de release steeds dichterbij komt, zijn er steeds meer hints en aanwijzingen wat we kunnen verwachten.

Apple Classical (geen iOS 16-functie)

Hoewel Apple nooit heeft beloofd dat Apple Classical deel uit maakt van de iOS 16-release, zitten we er wel op te wachten. Die aparte app (die Apple wél heeft beloofd) zou ergens in 2022 moeten uitkomen. De app is helemaal afgestemd op klassieke muziek. Er zijn in de code van iOS 16 al sparen aangetroffen, dus het kan elk moment komen.

Vernieuwde Apple Kaarten in Nederland (geen iOS 16-functie)

Je vraagt je misschien af: waar blijven die vernieuwde Apple Kaarten voor Nederland? Dat heeft Apple toch samen met iOS 16 aangekondigd? Het klopt inderdaad dat deze grote verbetering voor Nederlandse Apple Kaarten-gebruikers tegelijkertijd met iOS 16 bekend werd gemaakt, maar de uitrol daarvan staat geheel los van de iOS-update.

Apple voegt het nieuwe kaartmateriaal toe via een serverupdate, waardoor er geen iOS-update nodig is. Bovendien verschijnen de nieuwe kaarten voor alle gebruikers, ook voor iedereen die nog op iOS 15 zit. Apple gaat het eerst nog publiekelijk testen, waarna de definitieve release van de vernieuwde Apple Kaarten in Nederland later volgt. We hopen op dit jaar (zoals Apple beloofde), maar betwijfelen of dat nog gehaald wordt.

Bekijk ook

Vernieuwde Apple Kaarten vanaf nu in Nederland en Belgiƫ: zie hier het verschil!

De vernieuwde Apple Kaarten wordt nu voor iedereen in Nederland en Belgiƫ uitgerold. Na een test van ongeveer een maand Ʃn de belofte dat wij nog dit najaar aan de beurt zouden zijn, kan nu iedereen de vernieuwde Apple Kaarten in Nederland en Belgiƫ bekijken. De kaarten geven veel meer detail, maar er zijn ook allerlei andere voordelen.

Roaming op de Apple Watch (geen iOS 16-functie)

Apple kondigde voor watchOS 9 roaming aan, zodat je ook in het buitenland online kunt zijn met je Apple Watch. Het werkt echter maar bij 30 partners wereldwijd en T-Mobile lijkt voorlopig niet van de partij. Dit zou ermee te maken hebben dat T-Mobile het hiervoor benodigde LTE-M-netwerk nog niet actief heeft, ook al werd dat al in 2018 getest. KPN en Vodafone hebben al wel een dergelijk netwerk, maar Vodafone claimt dat ze de Apple Watch überhaupt niet kunnen aanbieden “omdat de eSIM-implementatie van de Apple Watch aanvullende functionaliteit vereist op het GSMA Consumer Model”. Volg je het nog?

Er zijn bovendien nog heel veel functies die nog niet in Nederland en België te gebruiken zijn.

Bekijk ook

Deze Apple-diensten en -functies zijn nog niet in Nederland en Belgiƫ beschikbaar

Apple kondigt aan de lopende band nieuwe producten, diensten en functies aan, maar lang niet alles is ook meteen in Nederland en Belgiƫ te gebruiken. In dit overzicht vind je de belangrijkste nieuwe producten en diensten die nog niet in Nederland en Belgiƫ beschikbaar zijn.

Gelukkig zijn er genoeg vernieuwingen die je al wél kunt proberen. Check hiervoor ons overzicht met iOS 16.1 functies en de aanstaande iOS 16.2 functies die je al in de beta kunt proberen.

Bekijk ook

Round-up: dit zijn alle nieuwe functies in iOS 16.2 (en de andere updates)

Het is weer zover: er zitten weer nieuwe functies op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV. In iOS 16.2 zitten veel nieuwe functies, waaronder de nieuwe Freeform-app en tal van andere verbeteringen. We nemen ze met je door.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 27 oktober: We hebben dit artikel bijgewerkt voor de huidige situatie.
  • 2022 - 08 september: Artikel bijgewerkt met uitstel van gedeelde iCloud-fotobibliotheek.
  • 2022 - 18 juli: Ook de nieuwe HomeKit-architectuur komt pas in een latere update van iOS 16. Het artikel is hiervoor bijgewerkt.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiƫle release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.