Game Center: kind met iPad

Game Center: alles over de gamefuncties op iPhone, iPad en Mac

Wat is Game Center? Lees alles over Game Center voor iPhone en iPad, een dienst van Apple waarmee je toegang hebt tot scores, ranglijsten, achievements en meer rondom games. Ook kun je vrienden uitdagen voor een potje gamen.

Game Center is een dienst van Apple om data van games uit te wisselen. Zo kun je de voortgang van een game synchroniseren tussen meerdere apparaten. Ook kun je scores vergelijken, prestaties bijhouden en online tegen vrienden spelen. Je leest hier alles over Game Center.

Game Center: wat is het?

Games zijn de meest populaire categorie in de App Store. Er zijn honderdduizenden games verkrijgbaar, die je alleen of met meerdere mensen kunt spelen. Apple heeft Game Center ontwikkeld om allerlei functies van games centraal te regelen, bijvoorbeeld andere spelers zoeken voor een multiplayer-game, stats vergelijken en achievements bekijken. Je hebt alleen een Apple ID nodig om een Game Center-account te kunnen gebruiken; je hoeft niets te downloaden of te installeren. Wel heb je uiteraard een geschikte game nodig.

Game Center: kind met iPad

Op welke toestellen vind ik Game Center?

Game Center is aanwezig in iOS 4.1 en hoger en is dus ook te gebruiken als je een vrij oud toestel hebt. Dit zijn de minimale eisen:

Game Center als aparte app

Game Center iOS 4Apple bracht ooit een losse app voor Game Center uit, waarmee je toegang had tot alle functies. In iOS 10 is dat veranderd en is Game Center niet meer aanwezig als zelfstandige app. Wel kun je via de instellingen van iOS toegang krijgen tot Game Center. Ontwikkelaars kunnen ook nog steeds gebruik maken van Game Center. Daarbij kunnen ze ervoor kiezen om alle functies aan te bieden, of een selectie.

Je vindt de instellingen van Game Center via Instellingen > Game Center. Je kunt hier bijvoorbeeld alle vrienden verwijderen, maar je kunt geen nieuwe vrienden toevoegen.

Game Center functies

Deze functies voor spelers zijn beschikbaar in games die Game Center ondersteunen:

  • Ranglijsten
  • Andere spelers uitdagen
  • Achievements bekijken en delen
  • Vastleggen van je gameplay

Functies die voorheen in Game Center beschikbaar waren, maar nu niet meer:

  • Status en profielfoto bekijken
  • Vrienden toevoegen
  • Games en stats van vrienden bekijken

Game Center-account bekijken en naam wijzigen

Game Center gebruikt het Apple ID dat je ook gebruikt voor de App Store en iTunes Store. Je kunt eventueel een apart account hiervoor aanmaken. Voor het beheren van de instellingen kun je terecht bij Instellingen > Game Center.

Game Center werkt met nicknames, zodat je niet je eigennaam bekend hoeft te maken. Je kunt deze naam wijzigen door erop te tikken. Op het volgende scherm kun je de naam aanpassen.

Game Center-instellingen

Multiplayer-games en Game Center

Wil je tegen een andere speler in de buurt een game spelen, dan zet je de schakelaar Spelers in de buurt aan. Als beide spelers een geschikte game hebben en Wi-Fi of Bluetooth hebben aangeschakeld, dan kun je elkaar uitnodigen.

Je kunt sinds iOS 10 niet langer vrienden toevoegen. De enige optie die je hebt is het verwijderen van alle Game Center-vrienden. Tik hiervoor op Instellingen > Game Center > Verwijder alle Game Center-vrienden. Denk goed na voordat je dit doet, omdat je geen vrienden meer kunt toevoegen.

Game Center-geschikte games vinden

Vroeger was het gemakkelijk om geschikte games te vinden: in de Game Center-app kon je door een lijst met geschikte games bladeren. Nu is dat niet meer mogelijk. Je zou in de App Store kunnen zoeken naar ‘game center’ om geschikte games te vinden.

Heb je eenmaal een game geïnstalleerd, dan is het niet meteen duidelijk of er Game Center-functies in zitten. Wel verschijnt er bij het opstarten een korte balk bovenin het scherm, met daarin het Game Center-icoontje en een welkomstboodschap. Je ziet daarbij ook meteen je Game Center-naam. Je weet nu nog niet welke functies worden ondersteund, maar dat blijkt tijdens het gebruik.

GameCenter bug iOS 9

In veel games vind je een multiplayer-mogelijkheid en uitdagingen. Je kunt andere spelers uitnodigen voor een uitdaging om bijvoorbeeld jouw topscore te verslaan. Waar deze opties te vinden zijn verschilt per game. Ook zul je in de game zelf op zoek moeten gaan naar een eventuele ranglijst of lijst met achievements. Meestal zijn deze lijsten te herkennen aan een trofee, kroon of soortgelijk symbool.

Gameplay opnemen met ReplayKit

Door het verdwijnen van de losse Game Center-app zijn een aantal functies verdwenen. Maar er kwam ook een nieuwe functie bij: het vastleggen van je gameplay, zodat je deze kunt delen met anderen. Ontwikkelaars kunnen deze functie in hun apps inbouwen met ReplayKit. Zelfs de YouTube-app is hiervoor aangepast. De functie is te herkennen aan een camera-icoontje.

In iOS 11 is dit vervangen door Schermopname, een functie om je scherm op te nemen die in alle apps werkt. Ontwikkelaars hoeven dus geen ondersteuning in te bouwen in hun apps.

Game Center uitschakelen of beperken

Ben je als ouder bang dat je kinderen via Game Center in contact kunnen komen met vreemden, of ben je bang dat je uitnodigingen voor games ontvangt? Dan kun je de functie ook inschakelen of de mogelijkheden beperken.

  • Game Center uitschakelen: via Instellingen > Game Center kun je eenvoudig de schakelaar uit zetten.
  • Game Center beperken: via Instellingen > Algemeen > Beperkingen kun je onderaan het scherm de opties voor Multiplayergames, Vrienden toevoegen en Schermopname uitschakelen. Dit werkt via de functies van Ouderlijk toezicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Devices Apple TV, iPad, iPhone, iPod, Mac, MacBook
Software iOS, macOS