Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Game Center: kind met iPad

Game Center: wat is het en wat kun je ermee?

Game Center is het centrale dashboard voor je games op iPhone, iPad en Mac. Je kunt je scores bekijken, kijken wat je vrienden spelen en samen multiplayer games spelen. Lees wat je met Game Center kunt doen en welke nieuwe functies erin zitten.

Game Center is dé centrale plek voor games. Heel wat games werken hiermee samen, zodat je je scores kunt vergelijken met die van vrienden en kijken welke games zij zoal spelen. Ook kun je je eigen prestaties zien en samen een potje gamen in een online multiplayer-spel. Game Center werkt ook samen met Apple Arcade, de betaalde dienst waarmee je onbeperkt kunt spelen. Je leest hier alles over Game Center.

Nieuw in iOS 16: Meer functies voor Game Center

Vanaf het najaar van 2022 krijgt Game Center er in één klap heel wat nieuwe functies bij. Ze zijn te vinden in latere versies van iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura. Dit zijn de nieuwe functies

Game Center activiteit

#1 Nieuw design voor Game Center

Apple heeft het uiterlijk van het Game Center-dashboard een flinke update gegeven. Daarbij is duidelijker te zien welke games je hebt gespeeld en welke prestaties je hebt gehaald. Je kunt het vinden via Instellingen > Game Center.

#2 Integratie met SharePlay

Alle games die via Game Center multiplayer-functies bieden krijgen automatisch ook ondersteuning voor SharePlay. Dit is een dienst van Apple om samen films te kijken, muziek te luisteren of apps te delen terwijl je ondertussen aan het chatten bent via FaceTime of iMessage. Daar komt nu dus gaming bij. Ontwikkelaars moesten aanvankelijk hun game aan te passen voor SharePlay, maar er was slechts een beperkte groep die dat deed. Door Game Center-multiplayer games toe te voegen neemt het aanbod opeens heel erg toe.

#3 Game Center in je Contacten

In het adresboek op je iPhone, iPad en Mac zie je voortaan het Game Center-profiel van vrienden te zien. Je weet ook welke games iemand speelt en welke prestaties ze hebben gehaald. We hopen dat dit een functie is die je kunt uitschakelen, want dit wil je niet bij al je contacten zien.

Al deze Game Center-functies komen pas ná de release van iOS 16 en de andere software-updates beschikbaar.

Game Center: wat is het?

Er zijn honderdduizenden games verkrijgbaar in de App Store, die je alleen of met meerdere mensen kunt spelen. Het is zelfs de meest populaire en de meest winstgevende categorie in de App Store. Apple’s Game Center vormt daartussen een verbindende schakel.

Game Center is ontwikkeld om allerlei data tussen deze games uit te wisselen, bijvoorbeeld het vinden van andere spelers als je een multiplayer-game wilt spelen, stats vergelijken en achievements bekijken. Je hebt alleen een Apple ID nodig om een Game Center-account te kunnen gebruiken; je hoeft niets te downloaden of te installeren. Wel heb je uiteraard een geschikte game nodig.

Game Center achievements en privacy

Op welke toestellen vind ik Game Center?

Game Center is aanwezig in iOS 4.1 en hoger en is dus ook te gebruiken als je een vrij oud toestel hebt. Dit zijn de minimale eisen:

Game Center als aparte app

Game Center iOS 4Apple bracht ooit een losse app voor Game Center uit, waarmee je toegang had tot alle functies. Op toestellen met iOS 9.x en eerder kun je deze app nog aantreffen.

In iOS 10 is dat veranderd en is Game Center niet meer aanwezig als zelfstandige app. Wel kun je via de instellingen van iOS toegang krijgen tot Game Center. Ontwikkelaars kunnen ook nog steeds gebruik maken van Game Center. Daarbij kunnen ze ervoor kiezen om alle functies aan te bieden, of een selectie.

Je vindt de instellingen van Game Center via Instellingen > Game Center. Je kunt hier bijvoorbeeld vrienden verwijderen, nieuwe vrienden toevoegen op basis van vriendsuggesties, of kijken met wie je voor het laatst hebt gespeeld.

Game Center functies

Deze functies voor spelers zijn beschikbaar in games die Game Center ondersteunen:

 • Ranglijsten
 • Andere spelers uitdagen voor een multiplayer-game
 • Achievements bekijken en delen
 • Vastleggen van je gameplay
 • Samen gamen met SharePlay (vanaf iOS 16)

Via de algemene instellingen van je iPhone kun je ook nog het volgende doen:

 • Je eigen status en profielfoto bekijken/wijzigen
 • Vrienden toevoegen via suggesties
 • Activiteiten van vrienden bekijken (als zij dit toestaan)
 • Vrienden verwijderen

Game Center op iPhone

Game Center-account bekijken en wijzigen

Het account dat je voor Game Center gebruikt mag identiek zijn aan het Apple ID dat je voor iCloud, de App Store of iTunes gebruikt. Je kunt eventueel een apart account hiervoor aanmaken. Voor het beheren van de instellingen kun je terecht bij Instellingen > Game Center.

Game Center werkt met nicknames, zodat je niet je eigen naam bekend hoeft te maken. Andere spelers krijgen alleen jouw nickname te zien. Je kunt deze naam wijzigen door erop te tikken. Het achterliggende mailadres kun je niet wijzigen, omdat dit altijd je iCloud-accountnaam is.

Verder kun je je accountfoto aanpassen, die ook anders mag zijn dan de accountfoto van iCloud.

Multiplayer-games en tegen vrienden spelen

Wil je tegen een andere speler in de buurt een game spelen, dan zet je de schakelaar Spelers in de buurt aan. Deze is te vinden op het tabblad Privacy. Als beide spelers een geschikte game hebben en WiFi of Bluetooth hebben ingeschakeld, dan kun je elkaar uitnodigen.

Je kunt ook op afstand met elkaar spelen, bijvoorbeeld doo ze uit te nodigen via SharePlay.

Wil je vrienden toevoegen, dan kan dat door ze in de Contacten-app te zetten. Ze verschijnen dan als vriendsuggestie in de app, zoals op de screenshots hierboven te zien is.

Bekijk ook

SharePlay: zo kun je samen kijken, luisteren en gamen

SharePlay is een nieuwe manier om samen met anderen films te kijken, muziek te luisteren en je scherm te delen. Dit werkt op afstand, ook als je niet bij elkaar kunt zijn. Vanaf iOS 16 werkt SharePlay ook voor multiplayergames in Game Center.

Game Center-geschikte games vinden

Games die geschikt zijn voor Game Center zijn te herkennen aan de aanduiding ‘Ondersteunt Game Center’ in de App Store. Je zult per game moeten bekijken of er ondersteuning is. Eventueel zou je de zoekterm ‘game center’ kunnen gebruiken.

Game Center support

Heb je eenmaal een game geïnstalleerd, dan is niet altijd meteen te zien welke Game Center-functies erin zitten. Wel verschijnt er bij het opstarten een korte balk bovenin het scherm, met daarin het Game Center-icoontje en een welkomstboodschap. Je ziet daarbij ook meteen je Game Center-naam. Tijdens het spelen blijkt welke functies worden ondersteund.

In veel games vind je een multiplayer-mogelijkheid en uitdagingen. Je kunt andere spelers uitnodigen voor een uitdaging om bijvoorbeeld jouw topscore te verslaan. Waar deze opties te vinden zijn verschilt per game. Ook zul je in de game zelf op zoek moeten gaan naar een eventuele ranglijst of lijst met achievements. Meestal zijn deze lijsten te herkennen aan een trofee, kroon of soortgelijk symbool.

Game Center ingelogd

Anderen laten zien hoe goed je bent? Met de iOS-functie Schermopname kun je bewijzen dat je die high-score echt hebt gehaald.

Bekijk ook

Zo maak je een schermopname op iPhone en iPad

Met de schermopname-functie op de iPhone en iPad kun je de acties die je op het scherm uitvoert vastleggen. In deze tip leggen we uit hoe de Schermopname werkt en hoe je een schermopname met of zonder geluid maakt.

Game Center uitschakelen en beperken

Ben je als ouder bang dat je kinderen via Game Center in contact kunnen komen met foute vrienden, of ben je bang dat je uitnodigingen voor games ontvangt? Dan kun je de functie ook uitschakelen of de mogelijkheden beperken.

 • Game Center uitschakelen: Ga naar de Instellingen-app en klik op je profielfoto bovenin het scherm. Tik op iCloud en zet de schakelaar bij Game Center uit. Er worden nu geen online gegevens meer uitgewisseld.
 • Game Center privacy-instellingen: via Instellingen > Game Center > Privacy en instellingen kun je eenvoudig bepalen wie jouw profiel mag zien en of je contact wilt maken met vrienden. Je kunt geen uitnodigingen ontvangen van vreemden.
 • Game Center beperken: via Instellingen > Schermtijd kun je met de functies voor Ouderlijk toezicht beperken welke games gespeeld mogen worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!