iOS 16.1 functies

Nieuw in iOS 16.1: dit zijn de nieuwe functies die vandaag naar je iPhone komen

Apple gaat binnenkort iOS 16.1 uitbrengen en daarin zitten weer allerlei nieuwe functies. We laten je zien welke functies nieuw en verbeterd zijn in iOS 16.1, zoals ondersteuning voor Matter, verbeteringen aan het bewerken van lock screen, batterijpercentage op meer iPhones en meer.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Na iOS 16 vorige maand is het bijna tijd voor iOS 16.1. De update komt uit op maandag 24 oktober en dat betekent dat er weer nieuwe functies op je iPhone gebruikt kunnen worden. Het gaat onder andere om een aantal eerder uitgestelde iOS 16-functies, maar er zijn ook wat nieuwe verbeteringen. De lijst met verbeteringen en nieuwe functies is groter dan uit de releasenotes blijkt, dus lees snel mee om te zien wat er nieuw is in iOS 16.1.

Volledige iOS 16.1 releasenotes bekijken

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

  • Afzonderlijke bibliotheek voor het naadloos delen van foto’s en video’s met maximaal vijf anderen
  • Wanneer je een bibliotheek configureert of deelneemt aan een bibliotheek kun je met configuratieregels gemakkelijk foto’s uit het verleden delen op basis van de begindatum of personen die op de foto staan
  • Bibliotheekfilters waarmee je snel de gedeelde bibliotheek, je persoonlijke bibliotheek of beide bibliotheken kunt weergeven
  • Met gedeelde bewerkingen en bevoegdheden kan iedereen foto’s toevoegen, bewerken, als favoriet instellen, van een bijschrift voorzien en verwijderen
  • Met de deeloptie in Camera kun je foto’s die je maakt rechtstreeks naar de gedeelde bibliotheek sturen of je kunt opgeven dat je de foto’s automatisch wilt delen wanneer via Bluetooth wordt gedetecteerd dat andere deelnemers in de buurt zijn

Live activiteiten

  • Live activiteiten van apps van derden zijn beschikbaar in het Dynamic Island en op het toegangsscherm voor iPhone 14 Pro-modellen

Wallet

  • Je kunt je autosleutel, je hotelkamersleutel en andere sleutels in Wallet veilig delen via berichtenapps als Berichten en WhatsApp

Woning

  • Ondersteuning voor Matter, de nieuwe connectiviteitsstandaard voor slimme woningen waarmee een breed scala aan slimme woningaccessoires tussen verschillende ecosystemen kunnen samenwerken

Boeken

  • Leesregelaars worden automatisch verborgen wanneer je begint met lezen

Deze update bevat ook probleem­oplossingen voor je iPhone:

  • Verwijderde gesprekken werden mogelijk weergegeven in de lijst met gesprekken in Berichten
  • Dynamic Island-materiaal was niet beschikbaar bij het gebruik van Bereikbaarheid
  • Er kon mogelijk geen verbinding worden gemaakt met CarPlay bij het gebruik van een VPN-app

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio’s of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/kb/HT201222

#1 Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

In iOS 16.1 voegt Apple eindelijk de gedeelde iCloud-fotobibliotheek toe. Dankzij deze functie kun je samen met vrienden of familie een gedeeld fotoalbum maken. Je kon al fotoalbums delen, maar dit werkt net even anders. Iedereen kan bewerkingen uitvoeren in de foto’s in de gedeelde bibliotheek en foto’s kunnen ook automatisch vanuit de Camera-app aan deze bibliotheek toegevoegd worden. Hou er rekening mee dat dat je een gedeelde bibliotheek alleen kan aanmaken als iemand op minstens één device de nieuwste updates heeft.

Bekijk ook

FAQ: Gedeelde iCloud-fotobibliotheek (dit is waarom het handig is)

Apple biedt je vanaf najaar 2022 de mogeljkheid om een gezamenlijke iCloud-fotoĀ­bibliotheek te maken. Iedereen kan foto's toevoegen en alle foto's van de anderen bekijken, ook als iemand anders ze heeft gemaakt. Dit moet je weten over de gedeelde iCloud-fotobibliotheek.

#2 Batterijpercentage naar meer iPhones

Het nieuwe batterijpercentage in iOS 16 geeft je in één blik zicht op hoeveel procent er nog in je iPhone zit. Maar deze functie kwam niet meteen naar alle iPhones. De iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 mini en iPhone 13 mini moesten het zonder doen. De reden daarvoor is door Apple nooit gegeven, maar mogelijk had het te maken met de lagere schermresolutie op de iPhone XR en iPhone 11 en de beperkte schermruimte op de iPhone 12 mini en iPhone 13 mini. Hoe dan ook: in iOS 16.1 krijgen ook deze modellen het batterijpercentage. Het is in te schakelen via Instellingen > Batterij.

Bekijk ook

Batterijpercentage bekijken op iPhone en iPad: zo kun je het zichtbaar maken

Je kunt het batterijpercentage van de iPhone en iPad zichtbaar maken, zodat je nauwkeuriger kunt inschatten hoe lang de accu nog meegaat.

#3 Batterij-icoontje opnieuw ontworpen

Het batterij-icoontje is bovendien opnieuw ontworpen op alle iPhones. In iOS 16.0 was het icoontje nog altijd wit gevuld met daarin het getal voor het percentage. Maar in iOS 16.1 loopt het batterij-icoontje ook daadwerkelijk leeg. Het witte deel loopt door het getal langzaam leeg, waardoor je ook visueel kunt zien hoe leeg (of hoe vol) de batterij nog is. Het nieuw ontworpen icoontje is dus een combinatie van hoe het batterijpercentage weergegeven wordt in iOS 16.0 en een leeglopend batterijtje in eerdere iOS-versies. Overigens is ook het lettertype iets aangepast.

iOS 16.1: batterij-icoontje die leeg loopt

#4 Accustatus op toegangsscherm bij opladen

In iOS 15 en eerder kon je altijd eenvoudig zien hoe vol de batterij was tijdens het opladen. Door het scherm te activeren, kwam kort onder het tijdstip in beeld hoeveel procent de iPhone opgeladen was. In iOS 16 had Apple dit verwijderd, omdat op die plek de widgets in te stellen zijn. Maar in iOS 16.1 komt de functie weer terug, deze keer boven het tijdstip. De datum of andere ingestelde widget wordt daardoor een paar seconden verborgen, om plek te maken voor de huidige acculading. Je hoeft daardoor niet meer naar het batterij-icoontje in de hoek te kijken hoe ver de iPhone opgeladen is als hij aan de lader ligt.

iOS 16.1: accustatus tijdens het opladen op het toegangsscherm

#5 Live Activiteiten komen eraan

Bij de aankondiging van iOS 16 presenteerde Apple de nieuwe functie Live Activiteiten (Live Activities). Dit zijn live meldingen onderaan het toegangsscherm waar je bijvoorbeeld de tussenstand van een sportwedstrijd kan zien of kan zien waar je bestelde taxi blijft. Apple liet al weten dat de functie later uit zou komen en nu is dit in iOS 16.1 weer toegevoegd. Dit is onder andere te zien in de TV-app. Ontwikkelaars kunnen het ook toevoegen aan hun apps.

iOS 16.1: Live activiteiten met TV-app

#6 Instelling per app voor plakken uit andere apps

Sinds iOS 16 krijg je bij sommige apps een melding waarin je toestemming moet geven als de app iets wil plakken uit je klembord. In de eerste versie van iOS 16 verscheen deze melding veelvuldig door een bug, maar ook zonder die bug (die opgelost is in iOS 16.0.2) kan het vervelend zijn en zit het soms het snel en automatisch plakken in de weg. In iOS 16.1 voegt Apple daarom een nieuwe instelling toe. Als een app zo’n melding om toestemming tot plakken toont, vind je in de Instellingen-app bij die desbetreffende app een optie om aan te geven dat je altijd toestemming geeft. Je kunt daar ook het plakken naar die app automatisch blokkeren, bijvoorbeeld voor een app die je niet vertrouwt.

Plak uit andere apps instelling in iOS 16 voor altijd geven van toestemming

#7 Dynamic Island omlijning duidelijker dan voorheen

Apple heeft de visuele weergave van het Dynamic Island iets aangepast. Bij een donkere achtergrond was altijd al een dun lijntje zichtbaar rondom het Dynamic Island, maar in de nieuwste versie is dit lijntje iets duidelijker gemaakt. De omlijning is wat zichtbaarder dan voorheen, al is niet duidelijk waarom Apple hiervoor gekozen heeft. Je ziet het alleen als er een donkere achtergrond is. Als er een app actief is binnen het Dynamic Island, dan heeft het lijntje de kleur die hoort bij de app. Tijdens een telefoongesprek bijvoorbeeld, kleurt het lijntje groen.

Kader om Dynamic Island

#8 Wisselen achtergrond toegangsscherm en beginscherm via nieuwe manier

Apple voegt in iOS 16.1 een tweede manier toe om te wisselen tussen een set van toegangsscherm en beginscherm. Normaal gesproken moet je het toegangsscherm ingedrukt houden om te wisselen tussen ingestelde wallpapers, maar in iOS 16.1 kan dat ook via de Instellingen-app. Ga naar Instellingen > Achtergrond en je ziet daar een carrousel met al je ingestelde achtergronden voor zowel je toegangsscherm of beginscherm. Je kunt erdoor vegen om te kiezen welke je in wil stellen. Het is echter nog steeds niet mogelijk om een Apple-achtergrond in te stellen voor het beginscherm als je voor het toegangsscherm een eigen foto gebruikt.

iOS 16.1 wisselen van wallpaper

#9 Bewerken toegangsscherm en beginscherm

Als je een toegangsscherm gaat bewerken, krijg je vanaf iOS 16.1 de optie om te kiezen tussen je toegangsscherm en beginscherm. Hou je vinger op het toegangsscherm ingedrukt, tik op Pas aan en een nieuw scherm verschijnt waarin je kan kiezen om je toegangsscherm of meteen je beginscherm aan te passen. Helaas is het nog steeds niet mogelijk om voor je beginscherm een Apple-achtergrond in te stellen als je voor je toegangsscherm een eigen foto gebruikt.

iOS 16.1: beginscherm bewerken

#10 Matter-ondersteuning

In iOS 16.1 voegt Apple Matter toe. Matter is de nieuwe smart home-standaard, waarvoor geschikte accessoires dit najaar verwacht worden. Dit zorgt ervoor dat je Matter-geschikte accessoires toe kan voegen aan de Woning-app, zonder dat er standaard HomeKit-ondersteuning nodig is. In onze uitleg over Matter lees je meer. Heb je nog vragen, lees dan de Matter FAQ.

Bekijk ook

Wat is Matter, de wereldwijde smart home-standaard?

Matter zorgt ervoor dat smart home-producten van verschillende fabrikanten beter samenwerken. Apple, Google, Amazon en zo'n 200 andere fabrikanten doen mee. Wat heb jij eraan?

#11 Vernieuwd screenshotmenu

Bij het maken van een screenshot kun je linksonder op de voorvertoning tikken. Je komt dan in de editor en tik je linksboven op Gereed, dan krijg je een aantal opties te zien. Dit menu is op de schop gegaan. In plaats van opties onderaan het scherm in iOS 16.0, vind je het menu in iOS 16.1 linksboven met bijbehorende icoontjes. Zie de screenshots hieronder voor het verschil.

iOS 16.1: bewerkte screenshots opslaan
iOS 16 (links) en iOS 16.1 (rechts)

#12 Wallet-app verwijderen (en sleutels delen)

Zoals we eerder al schreven, kun je vanaf iOS 16.1 de Wallet-app verwijderen. Als je geen Apple Pay gebruikt en ook geen klantenkaarten, kortingscoupons of andere pasjes in de Wallet-app hebt staan, kun je de app dus van je iPhone verwijderen. Hou er rekening mee dat de app als het ware verborgen wordt. Apple doet dit vermoedelijk vanwege de kritiek dat Apple Pay de enige toegestane mobiel betalen-oplossing is. Hoewel er nog geen andere diensten beschikbaar zijn, zorgt het verwijderen van de app ervoor dat je meer de keuze hebt om het te gebruiken of niet.

Bekijk ook

Vanaf iOS 16.1 kun je de Wallet-app weggooien

Een van de apps die je ongetwijfeld wel eens gebruikt is de Wallet-app (voorheen Passbook). In iOS 16.1 krijg je de mogelijkheid om deze app voor klantenkaarten, tickets en dergelijke te verwijderen.

Daarnaast kun je autosleutels, hotelkamersleutels en andere soorten sleutels die in Wallet bewaard kunnen worden, delen via chatapps als iMessage en WhatsApp. Bijvoorbeeld als je iemand tijdelijk toegang wil geven tot je huis.

#13 Game Center: makkelijker te vinden voor vrienden

In de instellingen van Game Center is nu een optie toegevoegd genaamd Sta toe dat vrienden je vinden. Zet je dit aan, dan kunnen je vrienden je account opzoeken op basis van de naam in hun adresboek. Game Center kijkt hiervoor naar het e-mailadres en telefoonnummer die aan je Apple ID zijn gekoppeld.

#14 Focus-info in Opdrachten-app

Er is in de Opdrachten-app een nieuwe taak genaamd Haal huidige focus op. Je kunt deze taak toevoegen aan je opdracht, zodat je bepaalde acties in een opdracht kan koppelen aan een actieve Focus-modus. Als er geen focus actief is, dan geeft deze taak geen resultaat. Dankzij deze taak zijn er meer geavanceerde opdrachten mogelijk, helemaal als je grootgebruiker van de Focus-mode bent.

#15 In-App materiaal automatisch downloaden

Bij Instellingen > App Store is een nieuwe schakelaar te zien. Onder het kopje Automatische downloads vind je naast Appdownloads en App-updates ook een kopje genaamd In-app materiaal. Daarmee kun je aangeven of content in een app in de achtergrond gedownload mag worden, nog voordat je de app opstart. Het is niet helemaal duidelijk in hoeverre deze instelling gekoppeld is aan de reeds bestaande optie Ververs op achtergrond. Mogelijk gaat het bij de nieuwe knop om specifieke downloads (bijvoorbeeld kaartmateriaal in een offline navigatie-app), terwijl Ververs op achtergrond ervoor zorgt dat nieuwe informatie op de achtergrond opgehaald wordt.

In-app materiaal in iOS 16.1

#16 Boeken: leesregelaars worden verborgen

De Boeken-app heeft ook iets nieuws gekregen. Vanaf deze versie worden leesregelaars, zoals de knop om instellingen te wijzigen en het boek op te bergen, automatisch verborgen als je begint met lezen. Hierdoor ziet de gehele interface er weer een stuk cleaner uit en blijf je de focus houden op de pagina’s zelf, zonder afgeleid te worden door knoppen.

#17 Diverse bugfixes

Apple heeft in iOS 16.1 ook al een aantal bugs gefixt. Zo is er een probleem opgelost waardoor materiaal in het Dynamic Content niet zichtbaar was bij het gebruik van Bereikbaarheid en is er een probleem opgelost waardoor je mogelijk geen verbinding kon maken met CarPlay bij gebruik van een VPN. Ook is er een fix voor verwijderde gesprekken die mogelijk alsnog weergegeven werden in de lijst van chats in de Berichten-app.

#18 Emergency SOS via Satellite demo (alleen in de VS en Canada)

Apple werkt achter de schermen aan de nieuwe functie voor noodmeldingen via satellieten. Deze functie werkt exclusief op de iPhone 14-serie en komt in november beschikbaar in de VS en Canada en zal gedurende twee jaar in ieder geval gratis zijn. In iOS 16.1 is een demo toegevoegd voor deze functie. Je kunt daarmee oefenen hoe je met een satelliet verbinding maakt, zonder dat je op een afgelegen plek zonder mobiel bereik hoeft te zijn en ook zonder dat er een noodoproep gedaan wordt. Voor verbinding met een satelliet moet je je iPhone naar de lucht richten. Op het scherm wordt aangegeven waar de satelliet zich bevindt en weet je ook welke kant je op moet richten. Met zo’n demofunctie kun je het al proberen, zodat je het al eens gedaan hebt voordat je het echt nodig hebt. Dit werkt dus alleen in de VS en Canada.

iPhone 14 SOS satellietfunctie

#19 Apple Fitness+ ook zonder Apple Watch (niet in Nederland)

Voorheen was Apple Fitness+, Apple’s betaalde dienst voor workouts thuis, alleen beschikbaar voor gebruikers met een Apple Watch. Maar zoals eerder aangekondigd, komt daar verandering in. Vanaf iOS 16.1 is Apple Fitness+ ook te gebruiken als je geen Apple Watch hebt, waardoor iedereen met een iPhone zich dus kan abonneren. Helaas werkt dit alleen in landen waar Apple Fitness+ al beschikbaar is, zoals de VS, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en enkele andere Europese landen. In Nederland en België is Apple Fitness+ niet zonder omweg te gebruiken.

#20 Clean Energy Charging (alleen in de VS)

In de VS voegt Apple een nieuwe functie toe genaamd Clean Energy Charging. Deze instelling zorgt er bij het opladen voor dat je CO2-voetafdruk verkleind wordt. De iPhone laadt alleen op als er een duurzame bron voor energie beschikbaar is. Op deze manier kun je dus milieuvriendelijker je iPhone opladen, maar omdat Apple informatie van andere partijen nodig heeft, werkt deze functie alleen in de VS. In Europa is deze instelling niet zichtbaar.

iOS 16.1 wordt op 24 oktober uitgebracht, samen met iPadOS 16.1. In het geval van iPadOS 16.1 gaat het om de eerste publieke versie van iPadOS 16. Apple gaat op die datum ook nog macOS Ventura uitbrengen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 20 oktober: Artikel bijgewerkt voor release van iOS 16.1.
  • 2022 - 05 oktober: Artikel bijgewerkt na de vierde beta van iOS 16.1.
  • 2022 - 28 september: Artikel bijgewerkt na de derde beta van iOS 16.1.
  • 2022 - 21 september: Artikel bijgewerkt na de tweede beta van iOS 16.1.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiƫle release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 48 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.