iOS 11 beta

Meteen updaten naar iOS 13, wel of niet doen? [keuzehulp]

Moet je meteen updaten naar iOS 13, of kun je beter even wachten? Met deze iOS keuzehulp helpen we je bij de beslissing of je iOS 13 meteen na de release al moet installeren, of dat je beter nog even kunt wachten.

iOS 13 is Apple’s nieuwste iOS-versie. Iedereen kan vanaf donderdagavond 19 september updaten, maar betekent het dat je dit ook moet doen? Of kun je beter de eerste ervaringen afwachten? In deze iOS keuzehulp geven we tips voor het updaten van iOS en of je in jouw geval beter kan wachten op iOS 13.1 of meteen de overstap kan maken.

iOS keuzehulp: zal ik updaten naar iOS 13?

In ons iOS update overzicht lees je welke versie van iOS je op jouw iPhone of iPad kunt installeren. iOS 13 is beschikbaar voor de iPhone 6s (Plus) en nieuwer. Is jouw toestel geschikt voor de allernieuwste update, dan betekent het niet dat je meteen moet updaten. Het ligt er maar net aan hoe belangrijk de iPhone is voor jouw dagelijkse werk en of je afhankelijk bent van bepaalde apps die nog niet zijn bijgewerkt.

Notities-app in iOS 13

Daarnaast speelt mee dat er soms nog onverwachte kinderziektes aan het licht kunnen komen, dat toestellen traag worden of dat de batterij gaat sneller leeg gaat. Vooral bij oudere toestellen kun je het beste op je hoede zijn. Er is weliswaar een uitgebreide betatest geweest, maar de meeste ontwikkelaars en mensen die meedoen aan de publieke beta beschikken over vrij recente toestellen. Op oudere toestellen is iOS 13 minder intensief getest.

Er kunnen dus meerdere redenen zijn waarom je nog even wilt wachten met iOS 13 installeren. Hieronder bespreken we een aantal overwegingen.

Tip #1: Ga niet updaten als iedereen dat doet

Op het moment dat een nieuwe update van iOS beschikbaar komt, gaan miljoenen mensen wereldwijd bezig met installeren. Dat kan leiden tot lange wachttijden om te downloaden en tijdelijke storingen bij de App Store. Het is soms een frustrerende ervaring.

Denk goed na, of metéén iOS 13 installeren echt nodig is. Je kunt beter een paar uur wachten of het de volgende dag proberen. Het gaat dan veel sneller en zonder wachttijden en haperingen.

Als je de nieuwe functies ‘als eerste’ wilt proberen, dan had je beter kunnen meedoen aan de publieke betatest.

Siri in iOS 13.

Tip #2: Welke functies heb je écht nodig?

We hebben op iCulture uitgebreid aandacht besteed aan de iOS 13 functies en vernieuwingen. Niet allemaal zijn ze te gebruiken op elk apparaat en ook zijn ze niet allemaal direct beschikbaar. Sommige functies zijn uitgesteld naar iOS 13.1.

Denk dus goed na of updaten naar iOS 13 in jouw geval echt dringend nodig is. Misschien heb je een belangrijke baan waarvoor je iPhone foutloos moet werken. Het kan ook zijn dat je heel specifieke apps nodig hebt, die voor jouw werkzaamheden cruciaal zijn (zie tip 5). In dat geval kun je beter even wachten en nog een paar dagen of weken op iOS 12 blijven hangen, als dat voor jou goed functioneert.

Apple Kaarten in iOS 13.

Tip #3: Apps opstarten gaat sneller

De afgelopen twee jaar heeft Apple extra aandacht besteed aan de performance van oudere toestellen. Installeer je de nieuwste iOS-versie, dan wordt de iPhone soms zelfs sneller dan je gewend was. Je gaat er in ieder geval niet op achteruit.

Bij iOS 13 heeft Apple minder de nadruk gelegd op performanceverbeteringen voor oudere toestellen, maar toch zul je iets merken. Apps starten sneller op, tot wel twee keer sneller dan je voorheen gewend was. En app-updates zijn ook kleiner, tot wel 60 procent. Apps worden op een andere manier ‘verpakt’ waardoor ze tot 50 procent kleiner zijn. Dat betekent dus ook dat je minder opslag nodig hebt.

Apple Music in iOS 13 met songteksten.

Tip #4: Heb je wel genoeg opslagruimte?

Nu we het toch over opslagruimte hebben: wil je iOS 13 installeren zonder kopzorgen, dan kun je net als voorgaande jaren het beste zorgen dat je zo’n 2GB vrij hebt op je toestel. Heb je een 16GB iPhone, dan zal dat een uitdaging zijn. Je zult eerst je iPhone moeten opruimen door iOS opslagruimte vrij te maken. Lukt het niet om 2GB vrij te maken, dan is het misschien beter om nog even te wachten met de update.

De apps in iOS 13 zijn weliswaar kleiner (zoals bij tip 3 uitgelegd), maar de grootte van het installatiebestand is per device verschillend en Apple heeft hierover vooraf geen informatie gegeven.

iOS 13 deelmenu.

Tip #5: Heb je een heel specifieke app nodig?

Ben je bang dat jouw favoriete app niet direct goed werkt met iOS 13? Dan kun je het beste wachten met updaten. Vooral bij heel gespecialiseerde zakelijke software kan het soms langer duren. Ook apps die je nodig hebt om bijvoorbeeld een ziekte te managen, worden niet altijd meteen bijgewerkt terwijl je er wel afhankelijk van bent.

Hoewel ontwikkelaars maanden de tijd gehad hebben om hun apps bij te werken en voor te bereiden op iOS 13, kan het zijn dat er nog enkele problemen optreden als een app nog niet geoptimaliseerd is. Check daarom de App Store regelmatig op updates, want in de omschrijvingen wordt meestal vermeld als een app bijgewerkt is voor iOS 13.

De meeste populaire apps zoals Facebook en WhatsApp zullen probleemloos werken, maar als je een app hebt die sowieso al een tijdje niet meer is bijgewerkt (denk bijvoorbeeld aan een game van een paar jaar oud), dan kun je beter de ervaringen van andere gebruikers afwachten als je echt niet zonder kan.

Heb je bijvoorbeeld voor je urenregistratie of boekhouding een heel specifieke app nodig, check dan vooraf goed of het in jouw situatie wel verstandig is om nu al te updaten. Wellicht heb je een alternatief, door je werkzaamheden via een webbrowser op de desktop te doen, als die ‘onmisbare’ app toch niet blijkt te werken onder iOS 13.

Dokter met Gezondheid-app in iOS 13.

Bonustip: Ken jezelf

Elke persoon is anders en dat geldt ook voor de iPhone die je in handen hebt. Jouw iPhone is gevuld met heel andere apps en instellingen dan die van je buurman. Daardoor kan jij met onverklaarbare batterijproblemen te maken krijgen, terwijl andere mensen met exact hetzelfde toestel nergens last van hebben. Hoe je daarmee omgaat is afhankelijk van je persoonlijke karakter. Maar dat is iets wat je het beste zelf kunt inschatten.

Sommige mensen wachten liever af, anderen duiken meteen in elk avontuur. Of dit hét moment is om iOS 13 te installeren zul je voor jezelf moeten beslissen. Raak je al snel ongerust of ben je meer een relaxte type en wacht je liever af, dan is er niks mis mee om nog even te wachten. De komende weken heb je nog alle tijd om de update in alle rust te installeren.

Omdat er nog diverse nieuwe functies in iOS 13.1 aankomen raden we eigenlijk aan om bij twijfel gewoon te wachten tot iOS 13.1, want daarin zijn ook meteen de belangrijkste bugs opgelost. En we weten al dat het niet lang duurt: op 30 september kun je updaten!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!