iOS 16 functies overzicht.

Meteen updaten naar iOS 17, wel of niet doen? [keuzehulp]

Moet je meteen updaten naar iOS 17, of kun je beter even wachten? Met deze iOS keuzehulp helpen we je bij de beslissing of je iOS 17 nu al moet installeren of dat je beter nog even kunt wachten.

iOS 17, wel of niet?

iOS 17 is Apple’s nieuwste iOS-versie. Maar moet je ook eigenlijk meteen updaten? Of kun je beter nog een paar weken wachten? In deze iOS keuzehulp geven we tips voor het updaten van iOS en of je in jouw geval beter kan wachten op iOS 17.1 of een van de andere aankomende bugfixes.

iOS keuzehulp: zal ik updaten naar iOS 17?

In ons iOS update overzicht lees je welke versie van iOS je op jouw iPhone of iPad kunt installeren. iOS 17 is beschikbaar voor de iPhone XS en nieuwer. Is jouw toestel geschikt voor de allernieuwste update, dan betekent het niet dat je meteen moet updaten. Het ligt er maar net aan hoe belangrijk de iPhone is voor jouw dagelijkse werk en of je afhankelijk bent van bepaalde apps die nog niet zijn bijgewerkt.

iOS 17 specificaties

Daarnaast speelt mee dat er soms nog onverwachte kinderziektes aan het licht kunnen komen, dat toestellen traag worden of dat de batterij gaat sneller leeg gaat. Vooral bij oudere toestellen kun je het beste op je hoede zijn. Er is weliswaar een uitgebreide betatest geweest, maar de meeste ontwikkelaars en mensen die meedoen aan de publieke beta beschikken over vrij recente toestellen. Op oudere toestellen is iOS 17 minder intensief getest, omdat betatesters vaak nieuwere modellen gebruiken.

Er kunnen dus meerdere redenen zijn waarom je nog even wilt wachten met iOS 17 installeren.

Tip #1: Ga niet updaten als iedereen dat doet

Deze tip geldt vooral op het moment dat de update net beschikbaar is en het is iets waar we voor de iOS 17 keuzehulp veel vragen over krijgen. Ook voor aanvullende updates geldt deze tip. Op het moment dat een nieuwe update van iOS beschikbaar komt, zullen miljoenen mensen wereldwijd beginnen met downloaden. Dat kan leiden tot langere wachttijden om te downloaden. Het is soms een frustrerende ervaring, vooral bij grote updates zoals iOS 17.0.

Denk goed na, of metéén iOS 17 installeren echt nodig is. Je kunt beter een paar uur wachten of het de volgende dag proberen. Het gaat dan veel sneller en zonder wachttijden en haperingen. Vroeger was dit een veel groter probleem, maar het speelt af en toe nog wel.

Als je de nieuwe functies ‘als eerste’ wilt proberen, dan had je beter kunnen meedoen aan de publieke betatest.

Tip #2: Welke functies heb je écht nodig?

We hebben op iCulture uitgebreid aandacht besteed aan de iOS 17 functies en vernieuwingen. Niet allemaal zijn ze te gebruiken op elk apparaat en ook zijn ze niet allemaal direct beschikbaar. Sommige functies werken bovendien (nog) niet in Nederland, zoals bepaalde verbeteringen met autocorrectie.

Denk dus goed na of updaten naar iOS 17 in jouw geval echt dringend nodig is. Misschien heb je een belangrijke baan waarvoor je iPhone foutloos moet werken. Het kan ook zijn dat je heel specifieke apps nodig hebt, die voor jouw werkzaamheden cruciaal zijn (zie tip 5). In dat geval kun je beter even wachten en nog een paar weken op iOS 16 blijven hangen, als dat voor jou goed functioneert.

Check-in functie in iMessage iOS 17

Tip #3: updaten oudere toestellen

De afgelopen jaren heeft Apple extra aandacht besteed aan de performance van oudere toestellen. Apple probeert ervoor te zorgen dat je iPhone er niet op achteruit gaat, maar bij de oudste toestellen die ondersteund worden kan het wel zo zijn dat je iPhone wat trager aan voelt bij bepaalde taken.

Bij iOS 17 is Apple niet nadrukkelijk bezig geweest met performance verbeteringen voor oudere toestellen. We kunnen daarom nog niet zeggen of de prestaties van oudere modellen achteruit gegaan zijn. De oudste modellen die ondersteund worden zijn de iPhone XS en iPhone XS Max. Betatesters hebben meestal nieuwere modellen, waardoor het nog even afwachten is hoe de prestaties zijn op de oudere apparaten. We verwachten geen grote problemen, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, wacht dan de eerste reacties af.

Tip #4: Heb je genoeg opslagruimte?

Wat betreft opslagruimte: wil je iOS 17 installeren zonder kopzorgen, dan kun je net als voorgaande jaren het beste zorgen dat je zo’n 3GB vrij hebt op je toestel. Heb je een 64GB iPhone, dan kan dat een uitdaging zijn. Je zult eerst je iPhone moeten opruimen door iOS opslagruimte vrij te maken. Lukt het niet om 3GB vrij te maken, dan is het misschien beter om nog even te wachten met de update.

iOS 17 bellen, stickers en voicemail

Tip #5: Heb je een heel specifieke app nodig?

Ben je bang dat jouw favoriete app niet direct goed werkt met iOS 17? Dan kun je het beste wachten met updaten. Vooral bij heel gespecialiseerde zakelijke software kan het soms langer duren. Ook apps die je nodig hebt om bijvoorbeeld een ziekte te managen, worden niet altijd meteen bijgewerkt terwijl je er wel afhankelijk van bent. Bankieren-apps kunnen soms ook gevoelig zijn voor grote iOS-updates.

Hoewel ontwikkelaars maanden de tijd gehad hebben om hun apps bij te werken en voor te bereiden op iOS 17, kan het zijn dat er nog enkele problemen optreden als een app nog niet geoptimaliseerd is. Check daarom de App Store regelmatig op updates, want in de omschrijvingen wordt meestal vermeld als een app bijgewerkt is voor iOS 17.

De meeste populaire apps zoals Facebook en WhatsApp zullen probleemloos werken, maar als je een app hebt die sowieso al een tijdje niet meer is bijgewerkt (denk bijvoorbeeld aan een game van een paar jaar oud), dan kun je beter de ervaringen van andere gebruikers afwachten als je echt niet zonder kan.

Heb je bijvoorbeeld voor je urenregistratie of boekhouding een heel specifieke app nodig, check dan vooraf goed of het in jouw situatie wel verstandig is om nu al te updaten. Wellicht heb je een alternatief, door je werkzaamheden via een webbrowser op de desktop te doen, als die ‘onmisbare’ app toch niet blijkt te werken onder iOS 17.

Posters van contacten design op iOS 17

Bonustip iOS 17 keuzehulp: Ken jezelf

Elke persoon is anders en dat geldt ook voor de iPhone die je in handen hebt. Jouw iPhone is gevuld met heel andere apps en instellingen dan die van je buurman. Daardoor kan jij met onverklaarbare batterijproblemen te maken krijgen, terwijl andere mensen met exact hetzelfde toestel nergens last van hebben. Hoe je daarmee omgaat is afhankelijk van je persoonlijke karakter. Maar dat is iets wat je het beste zelf kunt inschatten.

Sommige mensen wachten liever af, anderen duiken meteen in elk avontuur. Of dit hét moment is om iOS 17 te installeren zul je voor jezelf moeten beslissen. Raak je al snel ongerust of ben je meer een relaxte type en wacht je liever af, dan is er niks mis mee om nog even te wachten. De komende weken heb je nog alle tijd om de update in alle rust te installeren. Je kunt ook altijd latere bugfix-updates afwachten, zoals iOS 17.0.1 of iOS 17.1. De eerste updates verwachten we binnen twee weken na de release (dus ergens rond eind september), terwijl iOS 17.1 ergens midden of eind oktober verwacht wordt. Je kunt ook dan besluiten om te updaten, in plaats van meteen mee te gaan met de meute. Doe vooral wat voor jou prettig voelt.

Omdat er nog diverse nieuwe functies in toekomstige updates aankomen raden we eigenlijk aan om bij twijfel gewoon te wachten tot deze versie, want daarin worden vermoedelijk ook meteen de enkele bugs opgelost. Je hebt immers al een aantal maanden op iOS 17 zitten wachten, dus dan kan die ene maand er ook nog wel bij.

Bekijk ook

Sinds iOS 17.x is je iPhone-batterij sneller leeg? Dit kun je eraan doen!

Bij elke nieuwe update van iOS 17 kan de batterij van je iPhone of iPad sneller leeglopen. In dit artikel lees je tips om te achterhalen waarom de update je batterij leegtrekt en hoe je het oplost. Vooral bij grote updates zoals iOS 17 en de daaropvolgende versies iOS 17.x klagen veel mensen over een batterij die sneller leeg gaat. Dit kan er aan de hand zijn.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2023