iOS 14 overzicht

Meteen updaten naar iOS 15, wel of niet doen? [keuzehulp]

Moet je meteen updaten naar iOS 15, of kun je beter even wachten? Met deze iOS keuzehulp helpen we je bij de beslissing of je iOS 15 nu al moet installeren of dat je beter nog even kunt wachten.

iOS 15 is Apple’s nieuwste iOS-versie. Iedereen kan inmiddels updaten, maar betekent het dat je dit ook moet doen? Of kun je beter nog een paar weken wachten? In deze iOS keuzehulp geven we tips voor het updaten van iOS en of je in jouw geval beter kan wachten op iOS 15.1 of een van de andere aankomende bugfixes.

Wil je ervaringen van andere gebruikers lezen? In ons artikel Praat mee over de iOS 15 update kun je lezen of er veel dingen zijn misgegaan bij mensen die je voor zijn gegaan.


Met de komst van iOS 15 geeft Apple je de keuze: je kunt iOS 14.8 blijven gebruiken of updaten naar iOS 15. In beide gevallen zul je beveiligingsupdates ontvangen, waardoor je geen overhaaste keuze hoeft te maken.

iOS keuzehulp: zal ik updaten naar iOS 15?

In ons iOS update overzicht lees je welke versie van iOS je op jouw iPhone of iPad kunt installeren. iOS 15 is beschikbaar voor de iPhone 6s (Plus) en nieuwer. Is jouw toestel geschikt voor de allernieuwste update, dan betekent het niet dat je meteen moet updaten. Het ligt er maar net aan hoe belangrijk de iPhone is voor jouw dagelijkse werk en of je afhankelijk bent van bepaalde apps die nog niet zijn bijgewerkt.

iOS 15 features

Daarnaast speelt mee dat er soms nog onverwachte kinderziektes aan het licht kunnen komen, dat toestellen traag worden of dat de batterij gaat sneller leeg gaat. Vooral bij oudere toestellen kun je het beste op je hoede zijn. Er is weliswaar een uitgebreide betatest geweest, maar de meeste ontwikkelaars en mensen die meedoen aan de publieke beta beschikken over vrij recente toestellen. Op oudere toestellen is iOS 15 minder intensief getest.

Er kunnen dus meerdere redenen zijn waarom je nog even wilt wachten met iOS 15 installeren.

Tip #1: Ga niet updaten als iedereen dat doet

Deze tip geldt vooral op het moment dat de update net beschikbaar is en het is iets waar we voor de iOS 15 keuzehulp veel vragen over krijgen. Ook voor aanvullende updates geldt deze tip. Op het moment dat een nieuwe update van iOS beschikbaar komt, zullen miljoenen mensen wereldwijd beginnen met downloaden. Dat kan leiden tot langere wachttijden om te downloaden. Het is soms een frustrerende ervaring, vooral bij grote updates zoals iOS 15.0.

Denk goed na, of metéén iOS 15 installeren echt nodig is. Je kunt beter een paar uur wachten of het de volgende dag proberen. Het gaat dan veel sneller en zonder wachttijden en haperingen. Vroeger was dit een veel groter probleem, maar het speelt af en toe nog wel.

Als je de nieuwe functies ‘als eerste’ wilt proberen, dan had je beter kunnen meedoen aan de publieke betatest.

Tip #2: Welke functies heb je écht nodig?

We hebben op iCulture uitgebreid aandacht besteed aan de iOS 15 functies en vernieuwingen. Niet allemaal zijn ze te gebruiken op elk apparaat en ook zijn ze niet allemaal direct beschikbaar. Sommige functies werken bovendien (nog) niet in Nederland, zoals offline Siri of meldingen van de Weer-app.

Denk dus goed na of updaten naar iOS 15 in jouw geval echt dringend nodig is. Misschien heb je een belangrijke baan waarvoor je iPhone foutloos moet werken. Het kan ook zijn dat je heel specifieke apps nodig hebt, die voor jouw werkzaamheden cruciaal zijn (zie tip 5). In dat geval kun je beter even wachten en nog een paar weken op iOS 14 blijven hangen, als dat voor jou goed functioneert.

App Store widgets in iOS 15.

Tip #3: Apps opstarten op meer manieren

De afgelopen paar jaar heeft Apple extra aandacht besteed aan de performance van oudere toestellen. Installeer je de nieuwste iOS-versie, dan wordt de iPhone soms zelfs sneller dan je gewend was. Je gaat er in ieder geval niet op achteruit.

Bij iOS 15 is Apple niet nadrukkelijk bezig geweest met performance verbeteringen voor oudere toestellen. Wel biedt de update allerlei andere functies. Denk aan de Focus-functie, waarmee je uitgebreid kunt instellen welke apps en personen je op verschillende momenten wel en niet mogen storen. Ook zijn er verbeteringen voor je notificaties waardoor je niet altijd gestoord wordt. Daarnaast legt Apple weer veel focus op privacy. De nieuwe Weer-app is trouwens ook aantrekkelijk!

Weer-app in iOS 15

Tip #4: Heb je genoeg opslagruimte?

Wat betreft opslagruimte: wil je iOS 15 installeren zonder kopzorgen, dan kun je net als voorgaande jaren het beste zorgen dat je zo’n 3GB vrij hebt op je toestel. Heb je een 16GB iPhone, dan zal dat een uitdaging zijn. Je zult eerst je iPhone moeten opruimen door iOS opslagruimte vrij te maken. Lukt het niet om 3GB vrij te maken, dan is het misschien beter om nog even te wachten met de update.

Dictafoon verbeteringen in iOS 15.

Tip #5: Heb je een heel specifieke app nodig?

Ben je bang dat jouw favoriete app niet direct goed werkt met iOS 15? Dan kun je het beste wachten met updaten. Vooral bij heel gespecialiseerde zakelijke software kan het soms langer duren. Ook apps die je nodig hebt om bijvoorbeeld een ziekte te managen, worden niet altijd meteen bijgewerkt terwijl je er wel afhankelijk van bent.

Hoewel ontwikkelaars maanden de tijd gehad hebben om hun apps bij te werken en voor te bereiden op iOS 15, kan het zijn dat er nog enkele problemen optreden als een app nog niet geoptimaliseerd is. Check daarom de App Store regelmatig op updates, want in de omschrijvingen wordt meestal vermeld als een app bijgewerkt is voor iOS 15.

De meeste populaire apps zoals Facebook en WhatsApp zullen probleemloos werken, maar als je een app hebt die sowieso al een tijdje niet meer is bijgewerkt (denk bijvoorbeeld aan een game van een paar jaar oud), dan kun je beter de ervaringen van andere gebruikers afwachten als je echt niet zonder kan.

Heb je bijvoorbeeld voor je urenregistratie of boekhouding een heel specifieke app nodig, check dan vooraf goed of het in jouw situatie wel verstandig is om nu al te updaten. Wellicht heb je een alternatief, door je werkzaamheden via een webbrowser op de desktop te doen, als die ‘onmisbare’ app toch niet blijkt te werken onder iOS 15.

nieuwe-functies-memoji-ios15

Tip #6: Volg de ervaringen (en wacht de updates af)

Op iCulture hebben we naast deze iOS 15 keuzehulp nog een artikel waarin je kan lezen over de ervaringen met iOS 15, namelijk het artikel waarin je kunt meepraten over de update. Zodra er meerdere bugs ontdek zijn maken we ook een artikel over iOS 15 bugs en problemen. Als er een bug of probleem is bij een functie die voor jou heel belangrijk is, kun je het beste wachten totdat Apple (of de ontwikkelaar van een specifieke app) een update heeft uitgebracht.

Bonustip iOS 15 keuzehulp: Ken jezelf

Elke persoon is anders en dat geldt ook voor de iPhone die je in handen hebt. Jouw iPhone is gevuld met heel andere apps en instellingen dan die van je buurman. Daardoor kan jij met onverklaarbare batterijproblemen te maken krijgen, terwijl andere mensen met exact hetzelfde toestel nergens last van hebben. Hoe je daarmee omgaat is afhankelijk van je persoonlijke karakter. Maar dat is iets wat je het beste zelf kunt inschatten.

Sommige mensen wachten liever af, anderen duiken meteen in elk avontuur. Of dit hét moment is om iOS 15 te installeren zul je voor jezelf moeten beslissen. Raak je al snel ongerust of ben je meer een relaxte type en wacht je liever af, dan is er niks mis mee om nog even te wachten. De komende weken heb je nog alle tijd om de update in alle rust te installeren.

Omdat er nog diverse nieuwe functies in toekomstige updates aankomen raden we eigenlijk aan om bij twijfel gewoon te wachten tot deze versie, want daarin worden vermoedelijk ook meteen de enkele bugs opgelost. Bovendien duurt het niet al te lang meer: we verwachten de komende update al binnen enkele weken.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2021