iOS 11 beta

Meteen updaten naar iOS 11, wel of niet doen? [keuzehulp]

Moet je meteen updaten naar iOS 11, of kun je beter even wachten? Met deze iOS keuzehulp helpen we je bij de beslissing of je iOS 11 moet installeren, of beter nog even niet.

iOS 11 is verschenen en dat betekent dat iedereen kan updaten. Je hebt een geschikt toestel voor iOS 11, maar dat betekent niet dat je iOS 11 ook meteen moet installeren. In dit artikel bespreken we of het zin heeft om meteen te updaten – of dat je beter nog even kunt wachten.

Toegangsscherm in iOS 11.

iOS keuzehulp: zal ik updaten naar iOS 11?

In ons iOS update overzicht lees je welke versie van iOS je op jouw iPhone of iPad kunt installeren. Bij de iPhone 5s kun je bijvoorbeeld nog updaten naar iOS 11. Maar dat wil niet zeggen dat je het ook moet doen. Zeker bij de wat oudere toestellen is het verstandig om vlak na de officiële release nog even te wachten. Er komen nog wel eens onverwachte kinderziektes aan het licht, toestellen worden traag of de batterij gaat sneller leeg.

Er zijn nog meer redenen waarom je beter nog even kunt nadenken of je wel meteen iOS 11 wilt installeren.

Tip #1: Doe rustig aan bij oudere toestellen

Er zijn van iOS 11 meer beta’s geweest dan ooit. Maar liefst tien betaversies zijn er verschenen van iOS 11, dus je zou misschien denken dat het wel extreem goed moet zijn getest. De realiteit is echter dat de meeste ontwikkelaars en publieke betatesters meestal beschikken over nieuwere toestellen zoals de iPhone 6s en 7. Daardoor zijn de beta’s minder goed getest op de relatief wat oudere modellen zoals de iPhone 5s, iPad mini 2 en de zesde generatie iPod touch.

De ervaringen kunnen per persoon verschillen, maar we hebben al gehoord van mensen met een iPad mini 2 dat het installeren van iOS 11 niet zo’n goed idee is omdat de tablet erg traag wordt. Bij de iPhone 5s blijkt het allemaal wel mee te vallen en is er niet zoveel vertraging te merken dan voorgaande jaren, bijvoorbeeld bij de iOS 9-update naar de iPhone 4s.

Toch kan het soms verstandiger zijn om nog even op iOS 10 te blijven hangen.

iOS 11 op iPhone 5s

Daarnaast kunnen er onverwachte kinderziektes zijn, die alleen bij de oudere modellen optreden. Dit kan er bijvoorbeeld mee te maken hebben dat oudere modellen minder werkgeheugen (RAM) hebben of niet beschikken over speciale chips (bijv. M10) die later zijn ingevoerd.

Tip #2: Ga niet updaten als iedereen dat doet

Op het moment dat een nieuwe update van iOS beschikbaar komt, gaan miljoenen mensen wereldwijd bezig met installeren. Dat kan leiden tot lange wachttijden om te downloaden en tijdelijke storingen bij bijvoorbeeld de App Store. Wacht liever een paar uur. De volgende dag gaat het meestal probleemloos en veel sneller.

Tip #3: Welke functies heb je nu al nodig?

We hebben op iCulture uitgebreid aandacht besteed aan de nieuwe functies van iOS 11. Niet allemaal zijn ze beschikbaar op elk apparaat. Zo kun je het Dock alleen op de iPads gebruiken op de iPads en werken de nieuwe Pencil-functies alleen op de iPad Pro.

Zijn er functies die je nu meteen nodig hebt en die je echt nu MOET HEBBEN? In dat geval had je je waarschijnlijk al aangemeld voor de publieke beta van iOS 11 en gebruik je de nieuwe functies al een paar maanden.

Tip #4: Heb je wel genoeg opslagruimte?

iOS 11 lijkt erg op iOS 10, maar vraagt wel meer van je toestel. Dat is ook de reden waarom de toestellen zoals de iPhone 4s en iPhone 5c niet meer worden ondersteund. Apple blijft relatief lang updates uitbrengen, maar op een gegeven moment is het niet meer haalbaar. De toestellen zouden onbruikbaar worden en dat leidt alleen maar tot gezeur.

Een van de dingen waar we het nog niet over gehad hebben, is de hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt voor de update. Je hebt ongeveer 2GB vrije ruimte nodig om iOS 11 zonder haperingen te kunnen installeren. Heb je een 16GB iPhone of misschien zelfs nog een 8GB iPhone, dan zal dat een uitdaging zijn. Je zult eerst je iPhone moeten opruimen door iOS opslagruimte vrij te maken. Lukt het niet om 2GB vrij te maken, dan is het misschien beter om nog even op iOS 10 te blijven zitten.

Tip #5: Heb je een heel specifieke app nodig?

Apps die nog 32-bit zijn zullen niet meer werken in iOS 11. Veel ontwikkelaars hebben hun apps inmiddels bijgewerkt naar 64-bit, maar dat geldt lang niet voor alle. Is er een app waar je echt niet zonder kunt, of heb je nog wat meer tijd nodig om een goed alternatief te zoeken? Dan is er helemaal geen haast bij om iOS 11 nu al te installeren. Je kunt ook wachten tot iOS 11.1 beschikbaar komt en in de tussenliggende periode rustig op zoek gaan naar andere apps.

Bonustip: Ken jezelf

Elke persoon is anders en dat geldt ook voor de iPhone die je in handen hebt. Jouw iPhone is gevuld met heel andere apps en instellingen dan die van je buurman. Daardoor kan jij met batterijproblemen te maken krijgen, terwijl andere mensen met exact hetzelfde toestel nergens last van hebben. Hoe je daarmee omgaat is afhankelijk van je karakter. Sommige mensen wachten liever af, anderen duiken meteen in elk avontuur. Of nu het moment is om iOS 11 te installeren zul je voor jezelf moeten beslissen. Mensen die bij het vooruitzicht dat iets straks misschien niet goed werkt al zenuwachtig worden, kunnen beter even rustig aan doen. Maar dat weet je waarschijnlijk het beste zelf.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!