iOS 11 beta

Meteen updaten naar iOS 12, wel of niet doen? [keuzehulp]

Moet je meteen updaten naar iOS 12, of kun je beter even wachten? Met deze iOS keuzehulp helpen we je bij de beslissing of je iOS 12 moet installeren, of beter nog even niet.

iOS 12 is Apple’s nieuwste iOS-versie. Iedereen kan zijn of haar toestel bijwerken, maar betekent dit dat je dat ook meteen moet doen of kun je beter de eerste ervaringen afwachten? In deze iOS keuzehulp geven we tips voor het updaten van iOS en of je in jouw geval beter kan wachten of meteen de overstap kan maken.

iOS keuzehulp: zal ik updaten naar iOS 12?

In ons iOS update overzicht lees je welke versie van iOS je op jouw iPhone of iPad kunt installeren. Bij de iPhone 5s kun je bijvoorbeeld nog updaten naar iOS 12. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen het ook meteen moet doen. Er komen nog wel eens onverwachte kinderziektes aan het licht, toestellen worden traag of de batterij gaat sneller leeg.

Er zijn nog meer redenen waarom je beter nog even kunt nadenken of je wel meteen iOS 12 wilt installeren.

Meer over de iOS 12 performance lees je in onderstaand nieuwsartikel:

iOS 12 met de iPhone en iPad.

Tip #1: Focus ligt bij oudere toestellen

Het goede nieuws is dat Apple bij iOS 12 extra nadruk heeft gelegd op de performance van oudere toestellen. Er zijn behoorlijk wat iOS 12-beta’s uitgebracht en daaruit blijkt dat de prestatie op oudere toestellen dik in orde is. Daardoor hoef je dit jaar minder te twijfelen of updaten wel verstandig is. Bovendien valt er dit jaar geen enkel toestel af: alle devices die nu iOS 11 draaien kunnen ook bijgewerkt worden naar iOS 12.

Toch verschillen de ervaringen altijd per persoon en situatie. Als je een oudere iPhone hebt waarbij de batterij al erg versleten is, dan kan iOS 12 daar niet veel aan veranderen. Je kan zelf de batterijconditie van je iPhone controleren en eventueel een batterijvervanging laten doen. Nog het hele jaar kun je bij Apple je batterij goedkoper laten vervangen, dus als je van plan bent om nog even door te gaan met jouw huidige toestel, kan dat zeer de moeite waard zijn.

Toch kan het voor sommige mensen verstandiger zijn om nog even op iOS 11 te blijven hangen. Hoewel het dit jaar onwaarschijnlijk lijkt, kunnen er onverwachte kinderziektes zijn, die alleen bij de oudere modellen optreden. Dit kan er bijvoorbeeld mee te maken hebben dat oudere modellen minder werkgeheugen (RAM) hebben of niet beschikken over speciale chips (bijv. M10) die later zijn ingevoerd. Een belangrijk punt van aandacht is of jouw iPhone wel genoeg opslagruimte heeft. iOS 12 neemt rond de 10GB in beslag en dat kan op toestellen met 16GB opslag erg krap worden.

iOS 11 op iPhone 5s

Tip #2: Ga niet updaten als iedereen dat doet

Op het moment dat een nieuwe update van iOS beschikbaar komt, gaan miljoenen mensen wereldwijd bezig met installeren. Dat kan leiden tot lange wachttijden om te downloaden en tijdelijke storingen bij bijvoorbeeld de App Store. Wacht liever een paar uur. De volgende dag gaat het meestal probleemloos en veel sneller. Als je al die nieuwe functies zo snel mogelijk wil proberen, had je beter kunnen meedoen aan de publieke betatest.

Tip #3: Welke functies heb je nu al nodig?

We hebben op iCulture uitgebreid aandacht besteed aan de iOS 12 functies en ook de onbekende functies van iOS 12 kwamen uitgebreid aan bod. Niet allemaal zijn ze beschikbaar op elk apparaat. Zo werken de nieuwe Memoji en het scannen van een tweede Face ID-gezicht alleen op de toestellen met een TrueDepth-camera en werkt de nieuwe Measure-app pas vanaf de iPhone 6s.

Zijn er functies die je nu meteen nodig hebt en die je echt nu MOET HEBBEN? In dat geval had je je waarschijnlijk al aangemeld voor de iOS 12 beta en gebruik je de nieuwe functies al een paar maanden.

Tip #4: Heb je wel genoeg opslagruimte?

Een van de dingen waar we het nog niet over gehad hebben, is de hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt voor de update. Je hebt ongeveer 2GB vrije ruimte nodig om iOS 12 zonder haperingen te kunnen installeren. Heb je een 16GB iPhone, dan zal dat een uitdaging zijn. Je zult eerst je iPhone moeten opruimen door iOS opslagruimte vrij te maken. Lukt het niet om 2GB vrij te maken, dan is het misschien beter om nog even op iOS 11 te blijven zitten.

Tip #5: Heb je een heel specifieke app nodig?

Ben je bang dat jouw favoriete app niet direct goed werkt met iOS 12? Dan kun je het beste wachten met updaten. Hoewel ontwikkelaars maanden de tijd gehad hebben om hun apps bij te werken en voor te bereiden op iOS 12, kan het zijn dat er nog enkele problemen optreden als een app nog niet geoptimaliseerd is. Check daarom de App Store regelmatig op updates, want in de omschrijvingen wordt meestal vermeld als een app bijgewerkt is voor iOS 12. De meeste bekende apps zullen probleemloos werken, maar als je een app hebt die sowieso al een tijdje niet meer is bijgewerkt (denk bijvoorbeeld aan een game van een paar jaar oud), dan kun je beter de ervaringen van andere gebruikers afwachten als je echt niet zonder kan.

Heb je bijvoorbeeld voor je urenregistratie of boekhouding een heel specifieke app nodig, check dan vooraf goed of het in jouw situatie wel verstandig is om nu al te updaten. Wellicht heb je een alternatief, door je werkzaamheden via een webbrowser op de desktop te doen, als die ‘onmisbare’ app toch niet blijkt te werken onder iOS 12.

Bonustip: Ken jezelf

Elke persoon is anders en dat geldt ook voor de iPhone die je in handen hebt. Jouw iPhone is gevuld met heel andere apps en instellingen dan die van je buurman. Daardoor kan jij met onverklaarbare batterijproblemen te maken krijgen, terwijl andere mensen met exact hetzelfde toestel nergens last van hebben. Hoe je daarmee omgaat is afhankelijk van je karakter. Sommige mensen wachten liever af, anderen duiken meteen in elk avontuur. Of dit hét moment is om iOS 12 te installeren zul je voor jezelf moeten beslissen. Raak je al snel ongerust of ben je meer een relaxte type, die het allemaal op zich af ziet komen, dan is er niks mis mee om nog even rustig aan te doen. De komende weken heb je nog alle tijd om de update in alle rust te installeren. Maar dat weet je waarschijnlijk het beste zelf.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!