iOS 16 functies overzicht.

Meteen updaten naar iOS 16, wel of niet doen? [keuzehulp]

Moet je meteen updaten naar iOS 16, of kun je beter even wachten? Met deze iOS keuzehulp helpen we je bij de beslissing of je iOS 16 nu al moet installeren of dat je beter nog even kunt wachten.

iOS 16 is Apple’s nieuwste iOS-versie. Maar moet je ook eigenlijk meteen updaten? Of kun je beter nog een paar weken wachten? In deze iOS keuzehulp geven we tips voor het updaten van iOS en of je in jouw geval beter kan wachten op iOS 16.1 of een van de andere aankomende bugfixes.

Apple brengt iOS 16 uit op 12 september, vanaf 19:00 ’s avonds Nederlandse tijd. Maar ook in de weken daarna kun je nog gewoon rustig op je eigen moment beslissen om te updaten. En soms is dat wat ons betreft verstandiger.

Wil je ervaringen van andere gebruikers lezen? In ons artikel Praat mee over de iOS 16 update kun je lezen of er veel dingen zijn misgegaan bij mensen die je voor zijn gegaan.

iOS keuzehulp: zal ik updaten naar iOS 16?

In ons iOS update overzicht lees je welke versie van iOS je op jouw iPhone of iPad kunt installeren. iOS 16 is beschikbaar voor de iPhone 8 (Plus) en nieuwer. Is jouw toestel geschikt voor de allernieuwste update, dan betekent het niet dat je meteen moet updaten. Het ligt er maar net aan hoe belangrijk de iPhone is voor jouw dagelijkse werk en of je afhankelijk bent van bepaalde apps die nog niet zijn bijgewerkt.

iOS 16 functies overzicht.

Daarnaast speelt mee dat er soms nog onverwachte kinderziektes aan het licht kunnen komen, dat toestellen traag worden of dat de batterij gaat sneller leeg gaat. Vooral bij oudere toestellen kun je het beste op je hoede zijn. Er is weliswaar een uitgebreide betatest geweest, maar de meeste ontwikkelaars en mensen die meedoen aan de publieke beta beschikken over vrij recente toestellen. Op oudere toestellen is iOS 16 minder intensief getest.

Er kunnen dus meerdere redenen zijn waarom je nog even wilt wachten met iOS 16 installeren.

Tip #1: Ga niet updaten als iedereen dat doet

Deze tip geldt vooral op het moment dat de update net beschikbaar is en het is iets waar we voor de iOS 16 keuzehulp veel vragen over krijgen. Ook voor aanvullende updates geldt deze tip. Op het moment dat een nieuwe update van iOS beschikbaar komt, zullen miljoenen mensen wereldwijd beginnen met downloaden. Dat kan leiden tot langere wachttijden om te downloaden. Het is soms een frustrerende ervaring, vooral bij grote updates zoals iOS 16.0.

Denk goed na, of metéén iOS 16 installeren echt nodig is. Je kunt beter een paar uur wachten of het de volgende dag proberen. Het gaat dan veel sneller en zonder wachttijden en haperingen. Vroeger was dit een veel groter probleem, maar het speelt af en toe nog wel.

Als je de nieuwe functies ‘als eerste’ wilt proberen, dan had je beter kunnen meedoen aan de publieke betatest.

Tip #2: Welke functies heb je écht nodig?

We hebben op iCulture uitgebreid aandacht besteed aan de iOS 16 functies en vernieuwingen. Niet allemaal zijn ze te gebruiken op elk apparaat en ook zijn ze niet allemaal direct beschikbaar. Sommige functies werken bovendien (nog) niet in Nederland, zoals offline Siri.

Denk dus goed na of updaten naar iOS 16 in jouw geval echt dringend nodig is. Misschien heb je een belangrijke baan waarvoor je iPhone foutloos moet werken. Het kan ook zijn dat je heel specifieke apps nodig hebt, die voor jouw werkzaamheden cruciaal zijn (zie tip 5). In dat geval kun je beter even wachten en nog een paar weken op iOS 15 blijven hangen, als dat voor jou goed functioneert.

iOS 16 toegangsscherm vernieuwd

Tip #3: updaten oudere toestellen

De afgelopen jaren heeft Apple extra aandacht besteed aan de performance van oudere toestellen. Apple probeert ervoor te zorgen dat je iPhone er niet op achteruit gaat, maar bij de oudste toestellen die ondersteund worden kan het wel zo zijn dat je iPhone wat trager aan voelt bij bepaalde taken.

Bij iOS 16 is Apple niet nadrukkelijk bezig geweest met performance verbeteringen voor oudere toestellen. We kunnen daarom nog niet zeggen of de prestaties van oudere modellen achteruit gegaan zijn. De oudste modellen die ondersteund worden zijn de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Betatesters hebben meestal nieuwere modellen, waardoor het nog even afwachten is hoe de prestaties zijn op de oudere apparaten. We verwachten geen grote problemen, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen, wacht dan de eerste reacties af.

Tip #4: Heb je genoeg opslagruimte?

Wat betreft opslagruimte: wil je iOS 16 installeren zonder kopzorgen, dan kun je net als voorgaande jaren het beste zorgen dat je zo’n 3GB vrij hebt op je toestel. Heb je een 32GB iPhone, dan zal dat een uitdaging zijn. Je zult eerst je iPhone moeten opruimen door iOS opslagruimte vrij te maken. Lukt het niet om 3GB vrij te maken, dan is het misschien beter om nog even te wachten met de update.

Toegangsscherm aanpassen iOS 16

Tip #5: Heb je een heel specifieke app nodig?

Ben je bang dat jouw favoriete app niet direct goed werkt met iOS 16? Dan kun je het beste wachten met updaten. Vooral bij heel gespecialiseerde zakelijke software kan het soms langer duren. Ook apps die je nodig hebt om bijvoorbeeld een ziekte te managen, worden niet altijd meteen bijgewerkt terwijl je er wel afhankelijk van bent.

Hoewel ontwikkelaars maanden de tijd gehad hebben om hun apps bij te werken en voor te bereiden op iOS 16, kan het zijn dat er nog enkele problemen optreden als een app nog niet geoptimaliseerd is. Check daarom de App Store regelmatig op updates, want in de omschrijvingen wordt meestal vermeld als een app bijgewerkt is voor iOS 16.

De meeste populaire apps zoals Facebook en WhatsApp zullen probleemloos werken, maar als je een app hebt die sowieso al een tijdje niet meer is bijgewerkt (denk bijvoorbeeld aan een game van een paar jaar oud), dan kun je beter de ervaringen van andere gebruikers afwachten als je echt niet zonder kan.

Heb je bijvoorbeeld voor je urenregistratie of boekhouding een heel specifieke app nodig, check dan vooraf goed of het in jouw situatie wel verstandig is om nu al te updaten. Wellicht heb je een alternatief, door je werkzaamheden via een webbrowser op de desktop te doen, als die ‘onmisbare’ app toch niet blijkt te werken onder iOS 16.

Bewerkingen van foto's kopiëren op de iPhone met iOS 16

Tip #6: Volg de ervaringen (en wacht de updates af)

Op iCulture hebben we naast deze iOS 16 keuzehulp nog een artikel waarin je kan lezen over de ervaringen met iOS 16, namelijk het artikel waarin je kunt meepraten over de update. Zie ook ons artikel over iOS 16 bugs en problemen. Als er een bug of probleem is bij een functie die voor jou heel belangrijk is, kun je het beste wachten totdat Apple (of de ontwikkelaar van een specifieke app) een update heeft uitgebracht.

Bekijk ook

Praat mee: deel hier je ervaringen met iOS 16

iOS 16 is hier! De download van iOS 16 staat voor je klaar en als je je mening wil delen over de grote iPhone-update, dan moet je bij deze Praat mee zijn. Discussieer hier over de nieuwste iOS-versie.

Bonustip iOS 16 keuzehulp: Ken jezelf

Elke persoon is anders en dat geldt ook voor de iPhone die je in handen hebt. Jouw iPhone is gevuld met heel andere apps en instellingen dan die van je buurman. Daardoor kan jij met onverklaarbare batterijproblemen te maken krijgen, terwijl andere mensen met exact hetzelfde toestel nergens last van hebben. Hoe je daarmee omgaat is afhankelijk van je persoonlijke karakter. Maar dat is iets wat je het beste zelf kunt inschatten.

Sommige mensen wachten liever af, anderen duiken meteen in elk avontuur. Of dit hét moment is om iOS 16 te installeren zul je voor jezelf moeten beslissen. Raak je al snel ongerust of ben je meer een relaxte type en wacht je liever af, dan is er niks mis mee om nog even te wachten. De komende weken heb je nog alle tijd om de update in alle rust te installeren. Je kunt ook altijd latere bugfix-updates afwachten, zoals iOS 16.0.1 of iOS 16.1. De eerste updates verwachten we binnen twee weken na de release (dus ergens rond eind september), terwijl iOS 16.1 ergens midden of eind oktober verwacht wordt. Je kunt ook dan besluiten om te updaten, in plaats van meteen mee te gaan met de meute. Doe vooral wat voor jou prettig voelt.

Omdat er nog diverse nieuwe functies in toekomstige updates aankomen raden we eigenlijk aan om bij twijfel gewoon te wachten tot deze versie, want daarin worden vermoedelijk ook meteen de enkele bugs opgelost. Je hebt immers al een aantal maanden op iOS 16 zitten wachten, dus dan kan die ene maand er ook nog wel bij.

Bekijk ook

Sinds iOS 16 is je iPhone-batterij sneller leeg? Dit kun je eraan doen!

Sinds iOS 16 kan de batterij van je iPhone of iPad sneller leeglopen. In dit artikel lees je tips om te achterhalen waarom de update je batterij leegtrekt en hoe je het oplost. Vooral bij grote updates zoals iOS 16 klagen veel mensen over een batterij die sneller leeg gaat. Dit kan er aan de hand zijn.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2022