Happy mothers day breakfast in bed mum with card and tray of delicious food (c) Warren Goldswain/Shutterstock

Moederdag: 10 cadeau’s waar je moeder echt iets aan heeft

Geen bonbons en bloemen dit jaar!
Zeg je moederdag, dan denk je aan een lekker ontbijtje op bed en een grote bos bloemen. Maar er is veel meer mogelijk: help je moeder om meer digitaal te doen, niks meer kwijt te raken en beter haar backups en wachtwoorden te regelen. Met deze moederdagcadeau's geef je veel meer dan een kaartje of bloemetje.

Moederdagcadeau’s waar je moeder echt iets aan heeft

Je kunt natuurlijk kiezen voor een ontbijtje of een bos bloemen. Maar zou je haar niet gelukkiger maken met een verrassend alternatief, waar ze echt blij van wordt? Help je moeder met digitale klusjes waar ze zelf niet aan toekomt, zoals backups en wachtwoorden. Of geef haar een digitaal cadeau, waar ze zelf niet aan gedacht heeft. In deze gids vind je een aantal handige tips voor leuke moederdagcadeau’s, die je ook op afstand aan haar kunt geven. Soms moet je misschien je scherm op afstand delen of via FaceTime iets uitleggen, maar daar weet ze vast wel raad mee!

Op zoek naar meer leuke ideeën? Check dan onze Apple cadeaugids!

Bekijk ook

iCulture Gift Guide

Zoek je nog ideeën voor cadeaus een speciale gelegenheid, zoals de feestdagen? Is er binnenkort iemand jarig of wil je zomaar iemand verrassen? Zoek niet langer! De iCulture Gift Guide geeft inspiratie: voor jong tot oud en in elke prijsklasse hebben we leuke cadeaus voor je verzameld.

Blendle Premium op de iPhone.

#1 Eindeloos leesplezier
Klaagt je moeder dat ze door al die verslavende spelletjes op de iPhone nauwelijks meer aan haar favoriete kranten en tijdschriften toe komt? Dan help je haar een handje door Blendle op haar toestel te installeren. Sluit een paar maanden Blendle Premium af en moeder kan lekker bladeren door artikelen van haar favoriete magazines en misschien nog wat nieuwe titels ontdekken. Je kunt Blendle Premium helaas niet echt ‘cadeau doen,’ dus je kunt het beste zelf een account aanmaken gekoppeld aan jouw rekening. De eerste maand is gratis en daarna betaal je maandelijks €9,99.

Het leuke van Blendle is dat je je moeder niet opscheept met stereotype vrouwenonderwerpen zoals mode en gezondheid, maar dat ze zelf kan kiezen of ze over opinie, wetenschap of techniek wil lezen. Houdt je moeder meer van fictie dan zijn Kobo Plus (boeken), Elly’s Choice (fictie) of Storytel (luisterboeken) misschien een beter idee.

#2 Raak niks meer kwijt
Begint je moeder een beetje vergeetachtig te worden en haar spullen kwijt te raken? Dat gebeurt nou eenmaal wanneer mensen ouder worden. Gelukkig kun je een AirTag aan haar sleutels hangen, zodat ze die terug kan vinden. Erg handig als ze weer eens vergeten is waar ze die ook alweer had neergelegd. AirTags zijn te koop voor zo’n €35,- per stuk, maar je kunt er ook gelijk vier halen voor €119,-. Misschien kun je daarvan één AirTag voor jezelf instellen. Je moet je moeder misschien even uitleggen hoe eenvoudig een AirTag te gebruiken is en je hebt er vervolgens een jaar lang geen omkijken naar, want zo lang gaat de batterij mee. Als ze haar AirTag aan haar tas vast wil maken, is het verstandig om ook te kijken naar een leuke AirTag-hanger. Je zou eventueel ook kunnen kijken naar alternatieve trackers, zoals de trackers van Tile.

AirTag accessoires

Bekijk ook

AirTag kopen: de beste deals en aanbiedingen

Wil je de AirTag kopen? Je kan de AirTag kopen bij Apple en diverse winkels. In dit artikel lees je alles over de AirTag prijzen, acties, deals en meer. Alle informatie voor de AirTag kopen op een rij.

#3 Geniet van een film
Tegenwoordig vliegen de videostreamingdiensten je om de oren. Heeft je moeder nog geen abonnement of is ze toe aan een nieuw filmaanbod? Doe haar dan een video streamingdienst cadeau! Als ze een beetje van films en series houdt is dat de moeite meer dan waard. Je hebt Netflix, Videoland, Disney+, Apple TV+ en nog meer, dus er zit voor iedereen altijd wel iets bij. Wij hebben een uitgebreide vergelijking van video streamingdiensten op de site staan. Heb je zelf al een dienst, dan kun je die vaak ook delen met anderen. Dat bespaart geld, maar je levert niet in op functies. Onderaan dit artikel leggen we uit wat de mogelijkheden zijn.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt streaming videodiensten: Netflix, Apple TV+, Disney+ en meer

Wat zijn de beste streaming videodiensten in Nederland? Kies je voor Netflix, Apple TV+, Disney+, Videoland, HBO Max, Amazon, NLZIET of Viaplay? Of misschien voor Starzplay of NPO Start? Er is keuze genoeg uit streaming videodiensten. Wij vergelijken ze op specs.

#4 Meer iCloud
Klaagt je moeder dat haar iCloud-opslag steeds vol is? Logisch, want 5GB is nogal weinig. Voor €12 kun je je moeder iets geven waar ze een heel jaar plezier van heeft. Voor €12 kun je ook een superklein bosje bloemen kopen die ze na een week al weggooit, dus wat ons betreft is een jaarlidmaatschap op iCloud dan heel wat beter besteed. In plaats van 5GB opslag heeft ze opeens 50GB tot haar beschikking. Je kunt ook kiezen voor Apple One, waarbij je 50GB opslag en toegang tot Apple Music, Apple TV+ en Apple Arcade krijgt. Het kost €14,95 per maand, maar dan heb je ook wat. Stel alles qua backups even goed in en hoeft mama nooit meer bang te zijn dat ze foto’s, berichtjes en andere dierbare herinneringen kwijtraakt. Meer over iCloud-opslag vergroten lees je in onderstaande tip. Koop je iTunes-kaarten met korting (zie iCulture Deals) dan ben je nog goedkoper uit.

Bekijk ook

Zo kun je iCloud opslag uitbreiden, vergroten en upgraden

Is je iCloud opslag volgeraakt en wil je deze uitbreiden of blijkt juist dat je veel te veel opslag hebt? In deze tip leggen we uit hoe je je iCloud opslagruimte kunt vergroten en verkleinen.

Voor het maken van foto-backups zijn er ook heel andere diensten:

https://www.iculture.nl/gids/backup-fotos-maken-fotostream-dropbox-flickr-iphone-ipad/

#5 Inspiratie opdoen
Is je moeder van het creatieve type en heeft ze geen idee welke apps leuk zijn om te ontdekken, breng haar dan eens in contact met Etsy (zelfgemaakte spullen), Houzz (interieurs) of 500px (fotografie). Pinterest kent ze waarschijnlijk al, maar ook die app zou je voor haar kunnen installeren en instellen. Etsy is vast wat minder bekend; vandaar dat we daar wat extra aandacht aan besteden.

Etsy is een plek waar mensen een eigen winkeltje kunnen openen voor hun zelfgemaakte producten. Met deze app kun je het aanbod bekijken en ook zelf aanbieden. Voor de makers is er de aparte app genaamd ‘Verkoop op Etsy’ (link). Je ontdekt er allerlei originele producten die je nergens anders zult vinden, omdat ze veelal handgemaakt zijn en omdat er van elk product maar een paar exemplaren bestaan. Eventueel kun je de app ook gebruiken voor inspiratie om zelf iets te knutselen. Misschien leidt het er wel toe dat moeder haar eigen creaties gaat verkopen en een eigen webwinkeltje begint!

#6 Backups instellen
We horen wel eens verhalen van mensen die alles kwijt zijn, omdat hun iPhone in een emmer water is gevallen. “Hoe kan dat?”, vraag je je als Apple-kenner misschien af. “Backups op iCloud worden toch automatisch gemaakt en het moet wel heel gek lopen als je daarbij iets kwijtraakt.” Dat klopt, maar je moeder zal niet de eerste zijn die een waarschuwing over niet-geslaagde backups gedachteloos wegklikt met het idee: “Daar ga ik later wel naar kijken”. Maakt je moeder geen backups, dan is het tijd om dat te gaan doen. Bij de iPhone en iPad lukt het meestal wel met iCloud- of iTunes-backups, maar kijk ook even goed of er wel een Time Machine-backup van de Mac wordt gemaakt.

Misschien merkt ze er niet direct iets van, maar als de nood aan de man is is ze je eeuwig dankbaar!

Bekijk ook

Time Machine backups maken van je Mac: dit moet je weten

Met Time Machine kun je backups maken van je Mac, waardoor je verloren of verwijderde bestanden kunt terugvinden. Time Machine voorkomt dat je iets kwijtraakt op je Mac en in deze tip leggen we uit hoe het werkt.

#7 Muziek luisteren
Gun je moeder een rit terug in de tijd door haar cd-collectie te digitaliseren. Dat kan bijvoorbeeld met iTunes Match, waarmee je je eigen cd’s kan importeren en in de cloud kan opslaan. Te lastig? Maak het jezelf dan niet te ingewikkeld en doe het gewoon door haar een abonnement op een streamingdienst te geven. Zo kun je kiezen uit Apple Music, Spotify, Deezer en nog veel meer. We hebben een handig overzicht gemaakt, waarin we alle beschikbare muziekdiensten met elkaar vergelijken. Apple Music kost €9,99 per maand, maar met Apple One, krijg je voor €14,99 ook nog eens extra iCloudopslag van 50GB. Kijk je moeder regelmatig filmpjes op YouTube? Overweeg dan een abonnement op YouTube Premium voor €11,99. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot YouTube Music en het verwijdert meteen de reclames in de gewone YouTube-app. Heeft je moeder al een abonnement op een streamingdienst? Overweeg dan een goede draadloze koptelefoon met noice canceling, zodat ze ongestoord kan genieten.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: streaming muziekdiensten voor iPhone en iPad

Wat is de beste app voor streaming muziek op iPhone en iPad? Welke streaming muziekdienst is het best? Moet je Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music of Tidal hebben? Wij vergelijken de populairste muziek streamingdiensten en zetten de belangrijkste plus- en minpunten op een rij.

#8 Wachtwoordmanager instellen
Is je moeder steeds haar wachtwoord kwijt? Installeer een goede wachtwoordmanager, stel ‘m in en geef je moeder uitleg hoe het werkt. Er zijn genoeg verhalen in het nieuws over gehackte accounts en gelekte naaktfoto’s van bekende sterren, dat zelfs de meest tech-aversieve moeder wel heeft meegekregen dat je maar beter je wachtwoord goed kunt beschermen. Installeer een goede wachtwoordmanager, ongeacht of dat Dashlane, KeePass of iets anders is. Help je moeder meteen even met het instellen van tweestapsauthenticatie en leg haar uit hoe ze unieke wachtwoorden genereert en die invult op websites.

Eventueel kun je ook iCloud Sleutelhanger instellen. Dit is iets minder geavanceerd dan sommige speciale apps, maar werkt goed.

Bekijk ook

De beste wachtwoordenapps voor iPhone en iPad

Voor elke dienst een ander wachtwoord aanmaken is verstandig, maar deze allemaal onthouden is een heel karwei. Met deze wachtwoordapps voor iPhone en iPad kun je al je wachtwoorden veilig opslaan.

#9 Foto’s bewerken
Zoekt je moeder “zoiets als Photoshop, maar niet te moeilijk”? Dan heb je een app nodig die genoeg opties biedt maar niet te ingewikkeld is. Pixelmator is dan een slimme keus: deze app heeft speciale sjablonen voor allerlei fotoprojecten, zodat je in korte tijd iets bijzonders kunt maken. Bovendien is Pixelmator een erg goede app voor fotobewerking, zowel op de iPhone/iPad als op de Mac. Met een beetje oefenen heeft je moeder het zo onder de knie en komen alle oude vakantiefoto’s waarschijnlijk weer jouw kant op.


#10 Deel je digitale diensten
Zou je moeder ook wel eens gebruik willen maken van Netflix, Disney+, Spotify of Apple Music, maar vindt ze een tientje per maand voor al die diensten net iets te veel? Je kunt geld besparen door over te stappen naar een gezins- of familiebundel. Bij de meeste diensten kun je meerdere subaccounts aanmaken als je kiest voor een groeps- of familiebundel, zodat je elkaar niet in de weg zit. Bij Spotify moeten alle gebruikers op hetzelfde adres wonen, maar bij Apple Music hoeft dat niet. Met Netflix Premium kunnen vier mensen tegelijk naar andere films en series kijken.

Het geldt trouwens voor veel meer diensten: met Microsoft Office 365 Home kun je met vijf gebruikers aan de slag (die niet allemaal op hetzelfde adres hoeven te wonen) en bij diensten zoals 1Password en Dropbox zou je kunnen kijken naar de speciale bundels voor kleine teams. Je hoeft er vaak geen bedrijf te hebben om gebruik van te maken van een team- of groepsbundel. Met Kobo Plus van Bol kun je op maximaal vijf apparaten tegelijk lezen, maar daarbij kun je elkaar wel in de weg zitten qua voortgang in een boek. Heb je een heel andere smaak dan je moeder, dan hoeft dat geen probleem te zijn.

Happy mothers day breakfast in bed mum with card and tray of delicious food (c) Warren Goldswain/Shutterstock

Als je ervoor zorgt dat alles werkt en ze niet zelf in de instellingen hoeft te duiken, wordt een gratis app opeens een waardevol cadeautje. Tenzij je natuurlijk een moeder hebt die technische dingen liever zelf regelt.

Toch liever iets fysieks geven? Check dan voor inspiratie de iCulture Cadeaugids.

Bekijk ook

iCulture Gift Guide

Zoek je nog ideeën voor cadeaus een speciale gelegenheid, zoals de feestdagen? Is er binnenkort iemand jarig of wil je zomaar iemand verrassen? Zoek niet langer! De iCulture Gift Guide geeft inspiratie: voor jong tot oud en in elke prijsklasse hebben we leuke cadeaus voor je verzameld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!