Happy mothers day breakfast in bed mum with card and tray of delicious food (c) Warren Goldswain/Shutterstock

Moederdag: 7 cadeau’s waar je moeder echt iets aan heeft

Geen bonbons en bloemen

Zeg je moederdag, dan denk je aan een lekker ontbijtje op bed en een grote bos bloemen. Maar er is veel meer mogelijk: help je moeder om meer digitaal te doen, slimmer te werken en beter haar backups en wachtwoorden te regelen. Met deze moederdagcadeau's geef je veel meer dan een kaartje of bloemetje.

Moederdagcadeau’s waar je moeder echt iets aan heeft

Zeg je Moederdag, dan denk je natuurlijk aan een ontbijtje op bed, een mooi cadeau en een grote bos bloemen. Maar zou je haar niet ook gelukkig kunnen maken met een leuke collectie apps op haar iPad of kun je misschien niet iets op de iPad doen waarmee je haar heel gelukkig zou maken? In deze gids vind je een aantal handige tips voor leuke Moederdagcadeau’s. Pas wel op dat de jongste niet per ongeluk een glas verse jus d’orange over het apparaat kiepert.


Op zoek naar meer leuke ideeën? Check dan onze Apple cadeaugids!

Blendle Premium op de iPhone.

#1 Eindeloos leesplezier
Klaagt je moeder dat ze door al die verslavende spelletjes op de iPhone nauwelijks meer aan haar favoriete kranten en tijdschriften toe komt? Dan help je haar een handje door Blendle op haar toestel te installeren. Stort er twintig euro tegoed op of sluit een paar maanden lidmaatschap af en moeder kan lekker bladeren door artikelen van haar favoriete magazines en misschien nog wat nieuwe titels ontdekken. Het leuke van Blendle is dat je je moeder niet opscheept met stereotype vrouwenonderwerpen zoals mode en gezondheid, maar dat ze zelf kan kiezen of ze over opinie, wetenschap of techniek wil lezen. Houdt je moeder meer van fictie dan zijn Kobo Plus (boeken), Elly’s Choice (fictie) of Storytel (luisterboeken) misschien een beter idee.

#2 Meer iCloud
Klaagt je moeder dat haar iCloud-opslag steeds vol is? Logisch, want 5GB is nogal weinig. Voor €12 kun je dat moeder iets geven waar ze een heel jaar plezier van heeft. Voor €12 kun je ook een superklein bosje bloemen kopen die ze na een week al weggooit, dus wat ons betreft is een jaarlidmaatschap op iCloud dan heel wat beter besteed. In plaats van 5GB opslag heeft ze opeens 50GB tot haar beschikking. Als je ook nog even alles qua backups goed instelt, hoeft mama nooit meer bang te zijn dat ze foto’s, berichtjes en andere dierbare herinneringen kwijtraakt. Meer over iCloud-opslag vergroten lees je in onderstaande tip. Koop je iTunes-kaarten met korting (zie iCulture Deals) dan ben je nog goedkoper uit.

Voor het maken van foto-backups zijn er weer heel andere diensten:

#3 Inspiratie opdoen
Is je moeder van het creatieve type en heeft ze geen idee welke apps leuk zijn om te ontdekken, breng haar dan eens in contact met Etsy (zelfgemaakte spullen), Houzz (interieurs) of 500px (fotografie). Pinterest kent ze waarschijnlijk al, maar ook die app zou je voor haar kunnen installeren en instellen. Etsy is vast wat minder bekend; vandaar dat we daar wat extra aandacht aan besteden. Etsy is een plek waar mensen een eigen winkeltje kunnen openen voor hun zelfgemaakte producten. Met deze app kun je het aanbod bekijken en ook zelf aanbieden. Voor de makers is er de aparte app Verkoop op Etsy (link). Je ontdekt er allerlei originele producten die je nergens anders zult vinden, omdat ze veelal handgemaakt zijn en omdat er van elk product maar een paar exemplaren bestaan. Eventueel kun je de app ook gebruiken voor inspiratie om zelf iets te knutselen.

#4 Backups instellen
We horen wel eens verhalen van mensen die alles kwijt zijn omdat hun iPhone in een emmer water is gevallen. “Hoe kan dat?”, vraag je je als Apple-kenner misschien af. “Apple backupt toch alles naar iCloud en je het moet wel heel gek lopen als je daarbij iets kwijtraakt”. Dat klopt, maar je moeder zal niet de eerste zijn die een waarschuwing over mislukte backups gedachteloos wegklikt met het idee: “Daar ga ik later wel naar kijken”. Maakt je moeder geen backups, dan is het tijd om dat te gaan doen. Bij de iPhone en iPad lukt het meestal wel met iCloud- of iTunes-backups, maar kijk ook even goed of er wel een Time Machine-backup van de Mac wordt gemaakt.

#5 Wachtwoordmanager instellen
Zit je moeder nog steeds te klooien met hezelfde wachtwoord van tien jaar geleden? Installeer een goede wachtwoordmanager, stel ‘m in en geef je moeder uitleg hoe het werkt. Er zijn genoeg verhalen in het nieuws over gehackte accounts en gelekte naaktfoto’s van bekende sterren, dat zelfs de meest tech-aversieve moeder wel heeft meegekregen dat je maar beter je wachtwoord goed kunt beschermen. Installeer een goede wachtwoordmanager, ongeacht of dat Dashlane, KeePass of iets anders is. Help je moeder meteen even met het instellen van tweestapsauthenticatie en leg haar uit hoe ze unieke wachtwoorden genereert en die invult op websites.

#6 Foto’s bewerken
Zoekt je moeder “zoiets als Photoshop, maar niet te moeilijk”? Dan heb je een app nodig die genoeg opties biedt maar niet te ingewikkeld is. Pixelmator is dan een slimme keus: deze app heeft speciale sjablonen voor allerlei fotoprojecten, zodat je in korte tijd iets bijzonders kunt maken. Bovendien is Pixelmator een erg goede app voor fotobewerking, zowel op de iPhone/iPad als op de Mac.

#7 Deel je digitale diensten
Zou je moeder ook wel eens gebruik willen maken van Netflix, Videoland, Spotify of Apple Music, maar vindt ze een tientje per maand voor al die diensten net iets te veel? Je kunt geld besparen door over te stappen naar een gezins- of familiebundel. Bij de meeste diensten kun je meerdere subaccounts aanmaken als je kiest voor een groeps- of familiebundel, zodat je elkaar niet in de weg zit. Bij Spotify moeten alle gebruikers op hetzelfde adres wonen, maar bij Apple Music en Google Play Music hoeft dat niet. Met Netflix Premium kunnen vier mensen tegelijk naar andere films en series kijken. Het geldt trouwens voor veel meer diensten: met Microsoft Office 365 Home kun je met vijf gebruikers aan de slag (die niet allemaal op hetzelfde adres hoeven te wonen) en bij diensten zoals 1Password en Dropbox zou je kunnen kijken naar de speciale bundels voor kleine teams. Je hoeft er vaak geen bedrijf te hebben om gebruik van te maken van een team- of groepsbundel. Met Kobo Plus van Bol kun je op maximaal 5 apparaten tegelijk lezen, maar daarbij kun je elkaar wel in de weg zitten qua voortgang in een boek. Heb je een heel andere smaak dan je moeder, dan hoeft dat geen probleem te zijn.

Happy mothers day breakfast in bed mum with card and tray of delicious food (c) Warren Goldswain/Shutterstock

Als je ervoor zorgt dat alles werkt en ze niet zelf in de instellingen hoeft te duiken, wordt een gratis app opeens een waardevol cadeautje. Tenzij je een moeder hebt die technische dingen liever zelf regelt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Apps
Onderwerp moederdag
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS, macOS