Moederdag cadeaus

Moederdag: 10 cadeaus waar je moeder echt iets aan heeft

Geen bonbons en bloemen dit jaar!
Zeg je moederdag, dan denk je aan een lekker ontbijtje op bed en een grote bos bloemen. Maar er is veel meer mogelijk: help je moeder om meer digitaal te doen, niks meer kwijt te raken en beter haar backups en wachtwoorden te regelen. Met deze moederdagcadeau's geef je veel meer dan een kaartje of bloemetje.

Moederdagcadeaus waar je moeder echt iets aan heeft

Je kunt natuurlijk kiezen voor een ontbijtje of een bos bloemen. Maar zou je haar niet gelukkiger maken met een verrassend alternatief, waar ze echt blij van wordt? Help je moeder met digitale klusjes waar ze zelf niet aan toekomt, zoals backups maken en een wachtwoordenapp instellen. Of geef haar een digitaal cadeau, waar ze zelf niet aan gedacht heeft. In deze gids vind je een aantal handige tips voor leuke moederdagcadeaus, die je ook op afstand aan haar kunt geven. Soms moet je misschien je scherm op afstand delen of via FaceTime iets uitleggen, maar daar weet ze vast wel raad mee!


#1 Raak niks meer kwijt
Begint je moeder een beetje vergeetachtig te worden en haar spullen kwijt te raken? Of is ze gewoon een sloddervos? Geeft niks, iedereen heeft z’n eigen karaktereigenschappen. Een AirTag is een prima cadeau: handig om zicht te houden op haar tas en sleutelbos, maar ook ideaal als ze binnenkort een weekendje weg gaat. AirTags kosten rond de 40 euro per stuk, maar er zijn ook AirTag-alternatieven die een stuk goedkoper zijn (zo’n 15 euro) en ook via het Zoek mijn-netwerk werken. Een AirTag instellen is gemakkelijk te doen en daarna wijst het zich vanzelf hoe je een AirTag kunt terugvinden. Volgend jaar moet je niet vergeten om een (stiekem) weer een nieuwe batterij in te stoppen, zodat je moeder denkt dat alles vanzelf werkt. Als je de AirTag aan haar handtas wil vastmaken, is een leuke AirTag-hanger ook nog een goed idee.

Prijzen AirTag

Bekijk ook

AirTag kopen: de beste deals en aanbiedingen

Wil je de AirTag kopen? Je kan de AirTag kopen bij Apple en diverse winkels. In dit artikel lees je alles over de AirTag prijzen, acties, deals en meer. Alle informatie voor de AirTag kopen op een rij.

#2 Eindeloos leesplezier
Klaagt je moeder dat ze door al die verslavende spelletjes op de iPhone nauwelijks meer aan haar favoriete kranten en tijdschriften toe komt? Dan help je haar een handje door Readly op haar toestel te installeren. Hiermee heeft ze toegang tot meer dan 70.000 tijdschriften, ook uit het buitenland. Sluit een paar maanden Readly af en moeder kan lekker bladeren door artikelen van haar favoriete magazines. En misschien ontdekt ze ook nog wel wat nieuwe titels. De eerste maand kost €0,99 maar als je aardig bent sluit je ook nog een paar maanden extra af (dit kost €11,99 per maand).

Het leuke van Readly is dat je je moeder niet opscheept met stereotype vrouwenonderwerpen, maar dat ze zelf kan kiezen of ze over opinie, wetenschap of techniek wil lezen. Houdt je moeder meer van luisterboeken dan is Storytel een beter idee.

#3 Geniet van een film
Tegenwoordig vliegen de videostreamingdiensten je om de oren. Heeft je moeder nog geen abonnement of is ze toe aan een nieuw filmaanbod? Doe haar dan een video streamingdienst cadeau! Als ze een beetje van films en series houdt is dat de moeite meer dan waard. Je hebt natuurlijk Apple TV+, Amazon Prime Video en Disney+. Maar misschien is het wel zo leuk om eens wat anders te kiezen, zoals de relatieve nieuwkomers HBO Max en Viaplay. Als je moeder van arthouse-films houdt kan Cinemember een idee zijn.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt streaming videodiensten: Netflix, Apple TV+, Disney+ en meer

Wat zijn de beste streaming videodiensten in Nederland? Kies je voor Netflix, Apple TV+, Disney+, Videoland, HBO Max, Amazon, NLZIET of Viaplay? Of misschien voor SkyShowtime of NPO Start? Er is keuze genoeg uit streaming videodiensten. Wij vergelijken ze op specs.

#4 Meer iCloud
Klaagt je moeder dat haar iCloud-opslag steeds vol is? Logisch, want 5GB is nogal weinig. Voor €12,- kun je je moeder iets geven waar ze een jaar lang plezier van heeft: een jaarlidmaatschap op iCloud-opslag. In plaats van 5GB heeft ze dan opeens 50GB tot haar beschikking. Bedenk eens wat je voor €12,- nog meer kunt kopen: heel heel klein bosje bloemen die na een week al in de compostbak ligt? Meer over iCloud-opslag vergroten lees je in onderstaande tip.

Bekijk ook

Zo kun je iCloud-opslag uitbreiden, vergroten en upgraden (en dit zijn de prijzen)

Is je iCloud-opslag volgeraakt en wil je deze uitbreiden of blijkt juist dat je veel te veel opslag hebt? In deze tip leggen we uit hoe je je iCloud opslagruimte kunt vergroten en verkleinen.

Je kunt ook kiezen voor Apple One, waarbij je 50GB opslag en toegang tot Apple Music, Apple TV+ en Apple Arcade krijgt. Dit kost iets meer, maar met een gezinsabonnement kun je ook dit weer delen met naaste familieleden… waaronder je moeder! Stel alles qua backups even goed in en mama hoeft nooit meer bang te zijn dat ze foto’s, berichtjes en andere dierbare herinneringen kwijtraakt.

Voor het maken van foto-backups zijn er ook heel andere diensten:

Bekijk ook

Backup van foto's maken die op iPhone en iPad staan

Er staan vaak heel wat dierbare foto's op je iPhone, die je niet wilt kwijtraken. Daarom is het belangrijk om backups van je foto's te maken. Sommige van die foto's wil je misschien niet meer op je iPhone bewaren, maar wel op iCloud of een andere opslagdienst. In deze gids vertellen we je alle mogelijkheden om je foto's veilig elders op te slaan.

#5 Backups instellen
We horen wel eens verhalen van mensen die alles kwijt zijn, omdat hun iPhone in een emmer water* is gevallen. “Hoe kan dat?”, vraag je je als Apple-kenner misschien af. Backups op iCloud worden toch automatisch gemaakt en het moet wel heel gek lopen als je daarbij iets kwijtraakt. Dat klopt, maar je moeder zal niet de eerste zijn die een waarschuwing over niet-geslaagde backups gedachteloos wegklikt met het idee: “Daar ga ik later wel naar kijken”. Maakt je moeder geen backups, dan is het tijd om dat te gaan doen. Bij de iPhone en iPad lukt het meestal wel met iCloud- of iTunes-backups, maar kijk ook even goed of er wel een Time Machine-backup van de Mac wordt gemaakt.

Misschien merkt ze er niet direct iets van, maar als de nood aan de man is is ze je eeuwig dankbaar!

*OK, meestal is het geen emmer water een toiletpot

Bekijk ook

Time Machine backups maken van je Mac: dit moet je weten

Met Time Machine kun je backups maken van je Mac, waardoor je verloren of verwijderde bestanden kunt terugvinden. Time Machine voorkomt dat je iets kwijtraakt op je Mac en in deze tip leggen we uit hoe het werkt.

#6 Externe opslag
Nu we het toch over backups hebben: waar maak je die op? Op een draagbare SSD natuurlijk, want die zijn licht van gewicht en gemakkelijk mee te nemen. Qua prijs valt het tegenwoordig ook heel erg mee. Voor onder de honderd euro heb je onze aanrader, de Samsung T7. Bij Western Digital en Sandisk vind je ook bruikbare exemplaren. Ze zijn er ook in felle kleuren rood en blauw.

Samsung T7

#7 Muziek luisteren
Gun je moeder een rit terug in de tijd door haar cd-collectie te digitaliseren. Dat kan bijvoorbeeld met iTunes Match, waarmee je je eigen cd’s kan importeren en in de cloud kan opslaan. Te lastig? Maak het jezelf dan niet te ingewikkeld en doe het gewoon door haar een abonnement op een streamingdienst te geven. Zo kun je kiezen uit Apple Music, Spotify, Deezer en nog veel meer. We hebben een handig overzicht gemaakt, waarin we alle beschikbare muziekdiensten met elkaar vergelijken. Je kunt kiezen voor een los abonnement op Apple Music, maar met Apple One, krijg je voor er ook nog eens 50GB iCloudopslag bij. Heeft je moeder al een abonnement op een streamingdienst? Overweeg dan een goede draadloze koptelefoon met noise canceling, zodat ze ongestoord kan genieten. Dat lijkt misschien een duur cadeau, maar bij Sennheiser, Anker, JBL en Sony vind je ook goedkopere alternatieven.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: streaming muziekdiensten voor iPhone en iPad

Wat is de beste app voor streaming muziek op iPhone en iPad? Welke streaming muziekdienst is het best? Moet je Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music of Tidal hebben? Wij vergelijken de populairste muziek streamingdiensten en zetten de belangrijkste plus- en minpunten op een rij.

#8 Wachtwoordmanager instellen
Is je moeder steeds haar wachtwoord kwijt? Installeer een goede wachtwoordmanager, stel ‘m in en geef je moeder uitleg hoe het werkt. Er zijn genoeg verhalen in het nieuws over gehackte accounts en gelekte foto’s van bekende sterren, dat zelfs de meest tech-aversieve moeder wel heeft meegekregen dat je maar beter je wachtwoord goed kunt beschermen. Installeer een goede wachtwoordmanager, ongeacht of dat Dashlane, KeePass of iets anders is. Help je moeder meteen even met het instellen van tweefactorauthenticatie en leg haar uit hoe ze unieke wachtwoorden genereert en die invult op websites.

Eventueel kun je ook iCloud Sleutelhanger instellen. Dit werkt goed, maar biedt iets minder extra functies.

Bekijk ook

De beste wachtwoordenapps voor iPhone en iPad

Voor elke dienst een ander wachtwoord aanmaken is verstandig, maar deze allemaal onthouden is een heel karwei. Met deze wachtwoordapps voor iPhone en iPad kun je al je wachtwoorden veilig opslaan.

#9 Fotobewerking voor weinig
Zoekt je moeder “zoiets als Photoshop, maar niet te moeilijk”? Dan heb je een app nodig die genoeg opties biedt maar niet te ingewikkeld is. Pixelmator is dan een slimme keus: deze app heeft speciale sjablonen voor allerlei fotoprojecten, zodat je in korte tijd iets bijzonders kunt maken. Bovendien is Pixelmator een erg goede app voor fotobewerking, zowel op de iPhone/iPad als op de Mac. Met een beetje oefenen heeft je moeder het zo onder de knie en komen alle vergeten jeugdfoto’s in opgeknapte variant jouw kant op.

 
 


#10 Deel je digitale diensten
Zou je moeder ook wel eens gebruik willen maken van Netflix, Disney+, Spotify of Apple Music, maar vindt ze een tientje per maand voor al die diensten net iets te veel? Je kunt geld besparen door over te stappen naar een gezins- of familiebundel. Bij de meeste diensten kun je meerdere subaccounts aanmaken als je kiest voor een groeps- of familiebundel, zodat je elkaar niet in de weg zit. Bij Spotify moeten alle gebruikers op hetzelfde adres wonen, maar bij Apple Music hoeft dat niet. Ook Videoland maakt er geen enkel probleem van als je je account deelt met je moeder, als ze op een ander adres woont (in tegenstelling tot Netflix). Bij Videoland kunnen vijf mensen hun eigen profiel maken.

Delen geldt trouwens voor veel meer diensten: met Microsoft Office 365 Home kun je met vijf gebruikers aan de slag (die niet allemaal op hetzelfde adres hoeven te wonen) en bij diensten zoals 1Password en Dropbox zou je kunnen kijken naar de speciale bundels voor kleine teams. Je hoeft er vaak geen bedrijf te hebben om gebruik van te maken van een team- of groepsbundel.

Als je ervoor zorgt dat alles werkt en ze niet zelf in de instellingen hoeft te duiken, wordt een (bijna) gratis app of dienst opeens een waardevol cadeautje. Tenzij je natuurlijk een moeder hebt die technische dingen liever zelf regelt.

Toch liever iets fysieks geven? Check dan voor inspiratie de iCulture Cadeaugids.

Bekijk ook

iCulture Gift Guide

Zoek je nog ideeën voor cadeaus een speciale gelegenheid, zoals de feestdagen? Is er binnenkort iemand jarig of wil je zomaar iemand verrassen? Zoek niet langer! De iCulture Gift Guide geeft inspiratie: voor jong tot oud en in elke prijsklasse hebben we leuke cadeaus voor je verzameld.