Portable SSD voor je MacBook nodig? Dit zijn onze aanraders

Heb je extra opslagruimte voor je MacBook nodig? Dan kan een portable SSD een goed idee zijn! We zetten in deze gids de beste externe SSD's op een rij.

Portable SSD’s voor je MacBook

De basis MacBook Air en MacBook Pro worden door Apple uitgerust met een opslag van 256GB. Mocht je achteraf toch meer ruimte nodig hebben, om bijvoorbeeld al je foto’s en video’s op te slaan, dan is er natuurlijk altijd de keuze voor iCloud-opslag. Je kunt dan een externe harde schijf overwegen, maar die zijn kwetsbaar tijdens gebruik voor onderweg en niet zo snel vanwege de mechanische onderdelen. Een portable SSD is dan een beter idee en hieronder stellen we enkele aanraders aan je voor. Bonustip: voor het automatisch loskoppelen van je externe SSD kun je de app Ejectify gebruiken.

Externe SSD op je MacBook aansluiten

Met de huidige Thunderbolt 3-aansluitingen op de MacBooks van Apple is het mogelijk om data met hoge snelheid over de zetten op externe opslag. Wanneer snelheid en draagbaarheid voor jou belangrijk zijn, is het de moeite waard om eens naar SSD’s te kijken voor externe opslagmogelijkheden. SSD’s hebben geen bewegende onderdelen, waardoor ze geschikt zijn om onderweg mee te nemen. De prijzen van SSD’s zijn de afgelopen tijd ook erg gedaald, wat maakt dat nu hét moment kan zijn om voor een dergelijke portable schijf te kiezen. De populaire portable externe SSD’s die we hieronder bespreken hebben allemaal een schijfgrootte van 1TB, maar zijn ook in andere opslagcapaciteiten te koop.

Externe SSD's voor MacBook

Thunderbolt of alleen USB-C?
Let bij de aanschaf van een externe SSD op of de juiste aansluiting wordt ondersteund. Alle momenteel verkrijgbare MacBooks zijn uitgerust met Thunderbolt 3, een poort die snelheden tot 40Gbps ondersteunt. Ben je nog in het bezit van bijvoorbeeld een MacBook 12-inch uit 2017, dan heeft deze een USB-C poort van de eerste generatie die snelheiden ondersteunt tot maximaal 5Gbps. Voor het ‘s nachts maken van backups is dit prima, maar wil je vaak bestanden overzetten dan is een Thunderbolt-aansluiting praktischer. We hebben een apart artikel over Thunderbolt en USB-C.

Externe SSD: aanraders voor bij je MacBook

Je kunt een externe SSD zo duur maken als je wil. De vuistregel is: hoe meer opslag je wil, hoe dieper je in de buidel moet tasten. Helaas zijn veel schijven ook wat duurder als je ondersteuning voor Thunderbolt 3 wil. Daar tegenover staat natuurlijk wel een veel hogere snelheid.

Onze keuze: Samsung T7 Touch Portable SSD

Eén van de populairste externe SSD’s is de Samsung T7 Touch. Deze schijf ondersteunt USB 3.2 Gen 2 en kan bestanden overzetten met een snelheid tot maximaal 1000 MB/s. De T7 Touch dankt zijn naam aan de ingebouwde vingerafdrukscanner. Als je deze wil gebruiken moet je iedere keer als je de schijf koppelt even je vinger op de schijf leggen.

In onze ervaringen werkt dit systeem goed. Wordt de vingerafdruk niet gescand, dan krijg je geen toegang tot de data. Bij een positieve scan verschijnt alles vrijwel meteen. Deze SSD wordt tevens geleverd met USB-A én USB-C kabel. Met zijn formaat van 8,5 x 5,7 x 0,8 cm en een gewicht van 58 gram neem je de T7 Touch zonder problemen mee.

Samsung T7 Touch

Samsung T5 Portable SSD

Zoek je een compacte portable SSD van Samsung die vrijwel net zo klein is als de T7 Touch, maar voor een lagere prijs? Dan is de Samsung T5 geschikt voor jou. De schijf heeft een schrijfsnelheid van 515 MB/s en is dus wel aanzienlijk langzamer dan zijn opvolger T7. De T5 is namelijk uitgevoerd met een conventionele SSD-schijf, terwijl de T7 een NVRAM-module heeft. Overigens wil dat zeker niet zeggen dat de T5 langzaam is, want deze schrijfsnelheid is nog steeds behoorlijk goed. Je vindt op de T5 ook geen vingerafdrukscanner. De Samsung T5 is regelmatig ergens in de aanbieding. Hoef je niet meteen een schijf? Wacht dan vooral even een aanbieding af.
Samsung T5 SSD

Sandisk Extreme Portable SSD V2

De Sandisk Extreme is door zijn IP55-classificatie (stof- en waterdicht) een perfecte externe SSD voor onderweg. Ook deze schijf ondersteunt USB 3.2 Gen 2 en kan data overzetten tot maximaal 525 MB/s. Door het ontwerp van de schijf kan je deze SSD bijvoorbeeld aan een clip aan je tas bevestigen. Deze Sandisk Extreme wordt inclusief USB-C kabel én USB-C naar USB-A verloopstuk geleverd. Met 80 gram is dit de één van de lichtste schijven uit de lijst. Vergeleken met zijn voorloper heeft de V2 stuk snellere lees- en schijfsnelheden.

Sandisk Extreme Portable SSD

Samsung X5 SSD

Voor een snelle externe SSD met ondersteuning voor Thunderbolt 3 kom je uit bij de Samsung X5. Door de ondersteuning van Thunderbolt 3 haalt deze schijf snelheden tot maximaal 2800 MB/s. Hiermee sla je met gemak een film van 10GB in maximaal 5 seconden op. Je kunt de Samsung X5 alleen gebruiken wanneer je over een Thunderbolt 3-aansluiting beschikt. Dit zijn de MacBook Pro 2016, MacBook Air 2018, iMac 2017, iMac Pro en Mac mini 2018. Nieuwe versies van deze Macs werken uiteraard ook. Voor dit snelheidsmonster zul je wel diep in de buidel moeten tasten. Wil je de schade beperken, kies dan voor 500GB.

Samsung X5 ssd

WD BLACK P50 Game Drive SSD

Western Digital (WD) staat bekend om het fabriceren van traditionele harde schijven. Deze externe SSD is alles behalve traditioneel. Er zit een NVMe SSD met een hoge leessnelheid van 2 gigabyte per seconde. Hij weegt maar 115 gram, dus hij is gemakkelijk mee te nemen. De schokbestendige schijf is bestand tegen vallen van maximaal 2 meter. Backups maken doe je razendsnel via USB-C met een overdrachtssnelheid van 20 gigabit per seconde. Je kunt de schijf ook aansluiten met een USB-C naar USB-A kabel.

wd-black-p50-game-drive-ssd

Seagate BarraCuda Fast SSD

Ook Seagate is een bekende naam als het om SSD’s gaat. Deze biedt een degelijke snelheid in een schijfje dat ook nog eens heel compact is. Met slechts 9mm dikte en een formaat van 9,4 x 7,9 cm past hij altijd in je tas. Hij is bovendien niet echt duur en presteert prima. Het design zal bovendien bijna iedereen aanspreken. Je krijgt er drie jaar garantie op.

Ook de Seagate BarraCuda portable SSD wordt zowel met een USB-C-kabel als een USB-A-kabel geleverd. Je hoeft dus niet per se een computer met USB-C te hebben om de schijf te gebruiken.

Seagate BarraCuda Fast SSD

Beveiliging van je externe SSD

Omdat die externe SSD’s zo compact zijn, ben je misschien bang dat je ‘m snel kwijtraakt en dat de inhoud ervan door anderen is te lezen. Alle schijven dit we hierboven hebben genoemd beschikken gelukkig over de mogelijkheid om de schijf te beveiligen. Standaard worden de schijven geleverd met wachtwoordbeveiliging via software. Op de Samsung- en Western Digital-schijven is dit een hardwarematige versleuteling door middel van 256-bits AES encryptie. Bij de Sandisk is dit puur softwarematig. De beste beveiliging vind je op de Samsung T7 Touch vanwege de biometrische identificatie. Je hoeft dit niet te gebruiken als je er geen behoefte aan hebt.

Wist je dat je een portable SSD uitstekend kunt gebruiken voor het maken van backups via Time Machine? Dankzij de hoge snelheden van de genoemde schijven is dat in een mum van tijd gedaan. Zo raak je nooit je data kwijt als je Mac ooit stuk gaat of gestolen wordt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!