Dit zijn de beste eindexamenapps voor iPhone en iPad

Alle handige apps voor je eindexamen, van iPhone-apps met oefenopgaven tot apps met ontspannende geluiden. Ook handig als de examens in volle gang zijn.

Eindexamen-apps

De eindexamens staan voor de deur. Leerlingen van vmbo, havo en vwo doen examen in allerlei vakken, van geschiedenis tot scheikunde. Daarvoor moet je natuurlijk met de neus in de boeken, maar er zijn ook steeds meer iPhone- en iPad-apps die helpen om alle examenstof onder de knie te krijgen. Van complete examenbundels tot apps die je helpen met ontspannen tijdens het studeren: iCulture zet ze voor jullie op een rij.

Eindexamen App

De Eindexamen App is bedoeld om een goede planning te maken. In de app geven leerlingen aan in welke vakken en op welk niveau ze eindexamen doen. Op basis hiervan maakt de app een persoonlijke planning, die ook rekening houdt met verlenging.

Eindexamen-app

Daarnaast kun je gemakkelijk een eigen planning maken en bijhouden. Maar ook na afloop van het examen komt deze app van pas want je kunt de vragen, antwoorden en bijlagen opzoeken. Maar de Eindexamen App wil je vooral aansporen om op tijd te beginnen met leren en plannen!

Economie Examen apps

Als je eindexamen Economie moet doen, dan kun je oude examens oefenen met deze twee apps. Er is zowel een versie beschikbaar voor havo als vwo en elke app beschikt over meer dan 100 vragen op examenniveau. Alle vragen zijn gesorteerd per examenonderwerp en na het bekijken van je resultaten kun je snel zien welke onderwerpen nog de nodige verbeterpunten vereisen. De apps zijn aangepast tot en met het eindexamen van 2015, maar desalniettemin kun je jezelf goed trainen op de typische eindexamenvragen.

Engelse, Duitse en Franse werkwoorden

Voor iedereen die eindexamen moet doen in één van de drie talen, kan terecht bij deze apps. De Engelse versie bevat bijna 2000 Engelse werkwoorden, terwijl de Duitse versie er 1500 heeft en de Franstalige app het met 700 werkwoorden moet doen. Met uitgebreide vervoegingen zie je direct hoe je een woord moet schrijven en in welke vorm. Alle drie de versies zijn bijgewerkt met ondersteuning voor 3D Touch, waardoor je er met je iPhone 6s volop gebruik van kunt maken. En als je dat ene vervelende werkwoord telkens vergeet, kun je hem zelfs uitprinten en boven je bed hangen, zodat je er tijdens je eindexamen helemaal klaar voor bent. Van elke app is ook een gratis versie beschikbaar, maar deze bevatten wel advertenties.

Wiskunde Examens

De Wiskunde Examens-apps voor vmbo, havo en vwo concentreren zich op het vak wiskunde. Je kunt bijvoorbeeld wiskunde-examens van voorgaande jaren maken. Omdat er een normtabel in de applicatie is opgenomen kun je daarna direct zien welk cijfer je op vorige examens zou hebben behaald. Als je geen tijd meer hebt of even pauze wilt kun je gerust stoppen, want als je later verder gaat zijn jouw ingevulde vragen gewoon weer beschikbaar. Als je het examen liever helemaal opnieuw maakt, kan dat ook. In dat geval zet je de score op nul en begin je weer. In een enkele reactie lezen we wel dat de applicatie ietwat buggy is.

Memrise

Niet alle lesstof zit al in een standaard app. Heb jij moeite met bepaalde onderwerpen, dan wil je dit misschien nog even extra trainen. Dat kan met apps zoals Memrise. Daarmee kun je zogenaamde flashcards maken waarmee je heel goed jaartallen, vreemde woordjes en begrippen kunt stampen. Flashcards werken op de volgende manier: op de ene kant van het (digitale) staat de vraag, op de andere het antwoord. De kaartjes komen steeds opnieuw voorbij, totdat jij aangeeft dat je het onder de knie hebt. Kaartjes waarmee je moeite hebt komen net iets vaker voorbij. Je kunt dit natuurlijk ook met papieren kaartjes doen, maar digitaal is wel zo makkelijk. Dan heb je ze altijd bij de hand. Alternatieven zijn Tinycards en Brainscape.

Overige examenapps om makkelijker te leren

Naast deze apps is er nog een aantal mogelijkheden waarmee je bijvoorbeeld het leren beter kunt plannen, de scheikundige elementen van het periodiek systeem uit je hoofd kunt leren en jezelf kunt overhoren.

  • Elementen: Geheugensteuntjes (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Heb je het eindexamen scheikunde op de planning staan? Deze app biedt geheugensteuntjes voor het periodiek systeem met scheikundige elementen.
  • Chemistry Fun (gratis, iPad, iOS 5.1+) - Ook handig voor scheikunde: kennis van ionen en zouten oefenen.
  • iTeachMyself - Overhoor jezelf (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - iTeachMyself is een praktische app voor zowel de iPhone als iPad waarmee je jezelf kunt overhoren op verschillende woorden die je zelf kunt indelen per onderwerp.

Ook handig: ontspannen en examen plannen

Om je tijdens het leren van examenstof te concentreren kun je een app met ontspanningsgeluiden gebruiken, zoals bijvoorbeeld Wildfulness of SleepSounds HQ.

Met dat soort apps kun je allerlei geluiden afspelen die helpen bij je concentratie. De tracks lopen uiteen van een ‘Balinees rijstterras’ tot ‘het gegons van een snelweg’ of het gedreun van ‘vaatwassers en draaiende wasmachines’. Voor ieder wat wils dus. In SleepSounds HQ kun je naast geluiden beluisteren ook persoonlijke mixen samenstellen.

multiplechoice-examen-shutterstock_217626931

Om een goede balans tussen concentreren en ontspannen te vinden kun je steeds schakelen van relaxgeluiden naar werkgeluiden, maar je kunt het ook nog professioneler aanpakken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld eens naar zogeheten concentratie-apps kijken. Veel van deze applicaties werken volgens de pomodoro-techniek. Dit is een techniek voor tijdmanagement, waarbij je steeds 25 minuten geconcentreerd aan één taak werkt. Vervolgens neem je een paar minuten pauze, waarna je begint aan de volgende taak.

Geconcentreerd werken met de Pomodoro-techniek

Een voorbeeld van zo’n app is Pomodoro Plus HD, die je helpt om je steeds een korte periode op één taak te concentreren. Hiermee kun je in blokken van tijd de juiste taken doen. De app vertelt je op het juiste moment wanneer je moet pauzeren, zodat je tijdens het studeren geconcentreerd blijft. Een ander voorbeeld van een pomodoro-app is Tomates op de Mac.

Het artikel hieronder noemt nog meer apps waarmee je geconcentreerd kunt werken en afleiding voorkomt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2017
Categorie Apps
Onderwerpen applijst, examen, studenten