Dit zijn de beste eindexamenapps voor iPhone en iPad

Alle handige apps voor je eindexamen, van iPhone-apps met oefenopgaven tot apps met ontspannende geluiden. Ook handig als de examens in volle gang zijn.

Het is weer de tijd van de eindexamens. Leerlingen van vmbo, havo en vwo doen examen in allerlei vakken, van geschiedenis tot scheikunde. Daarvoor moet je natuurlijk met de neus in de boeken, maar er zijn ook handige iPhone- en iPad-apps die helpen om alle examenstof onder de knie te krijgen. Van complete examenbundels tot apps die je helpen met ontspannen tijdens het studeren: iCulture zet ze voor je op een rij.

ExamenOverzicht

ExamenOverzicht is een handige app voor middelbare scholieren die eindexamen moeten gaan doen. In de app kun je een persoonlijk examenrooster zien, zodat je precies weet wanneer je eindexamens zijn. Daarnaast biedt de app je de mogelijkheid om samenvattingen te lezen, uitlegvideo’s te bekijken, oefenexamens te maken en begrippen te leren. Zo kun je altijd en overal leren voor het eindexamen.

ExamenOverzicht biedt ook papieren samenvattingen aan. Heb je een ouderwets printje gekocht, dan kun je deze ook in de app toevoegen zodat je hem altijd bij je hebt. Om de app te kunnen gebruiken, moet je je wel registreren. Dat kan via e-mail, maar ook via Facebook, Instagram of je Google-account.

Eindexamen App

Voorgaande jaren kwam deze app goed van pas om je eigen planning te maken. Je kon aangeven in welke vakken en op welk niveau je examen moest doen. Helaas is deze functie om mysterieuze redenenen verdwenen, waardoor de app niets meer is dan een overzicht van wanneer je eindexamens precies zijn. Je kan dit checken voor zowel het eerste als tweede tijdvak. Moet je volgend jaar examen doen, dan bekijk je nu ook alvast het schema voor 2020.

Engelse, Duitse en Franse werkwoorden

Iedereen die eindexamen moet doen in één van de drie talen, kan terecht bij deze apps. De Engelse versie bevat bijna 2000 Engelse werkwoorden, terwijl de Duitse versie er 1500 heeft en de Franstalige app het met 700 werkwoorden moet doen. Met uitgebreide vervoegingen zie je direct hoe je een woord moet schrijven en in welke vorm. Alle drie de versies zijn recent bijgewerkt, dus ze werken zonder problemen op jouw toestel. En als je dat ene vervelende werkwoord telkens vergeet, kun je hem zelfs uitprinten en boven je bed hangen, zodat je er tijdens je eindexamen helemaal klaar voor bent. Je kan ook horen hoe werkwoorden uitgesproken worden dankzij de audiofunctie. Van elke app is ook een gratis versie beschikbaar, maar deze bevatten wel advertenties.

Economie Examen apps

Als je eindexamen Economie moet doen, dan kun je oude examens oefenen met deze twee apps. Er is zowel een versie beschikbaar voor havo als vwo en elke app beschikt over meer dan 100 vragen op examenniveau. Alle vragen zijn gesorteerd per examenonderwerp en na het bekijken van je resultaten kun je snel zien welke onderwerpen nog de nodige verbeterpunten vereisen. De apps zijn aangepast voor het eindexamen van 2019, zodat je jezelf kan trainen met de nieuwste examens.

Makkelijker leren: Memrise

Niet alle lesstof zit al in een standaard app. Heb jij moeite met bepaalde onderwerpen, dan wil je dit misschien nog even extra trainen. Dat kan met apps zoals Memrise. Daarmee kun je zogenaamde flashcards maken waarmee je heel goed jaartallen, vreemde woordjes en begrippen kunt stampen. Flashcards werken op de volgende manier: op de ene kant van het (digitale) staat de vraag, op de andere het antwoord. De kaartjes komen steeds opnieuw voorbij, totdat jij aangeeft dat je het onder de knie hebt. Kaartjes waarmee je moeite hebt komen net iets vaker voorbij. Je kunt dit natuurlijk ook met papieren kaartjes doen, maar digitaal is wel zo makkelijk. Dan heb je ze altijd bij de hand. Alternatieven zijn Tinycards en Brainscape.

Geconcentreerd werken met de Pomodoro-techniek

Je kan ook efficiënter leren door je concentratie te verbeteren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld eens naar zogeheten concentratie-apps kijken. Veel van deze apps werken volgens de pomodoro-techniek. Dit is een techniek voor tijdmanagement, waarbij je steeds 25 minuten geconcentreerd aan één taak werkt. Vervolgens neem je een paar minuten pauze, waarna je begint aan de volgende taak.

multiplechoice-examen-shutterstock_217626931

Een voorbeeld van zo’n app is Be Focused (link), die je helpt om je steeds een korte periode op één taak te concentreren. Hiermee kun je in blokken van tijd de juiste taken doen. De app vertelt je op het juiste moment wanneer je moet pauzeren, zodat je tijdens het studeren geconcentreerd blijft. Een ander voorbeeld van een pomodoro-app is Tomates op de Mac.

In een apart artikel vind je nog meer apps waarmee je geconcentreerd kunt werken en afleiding voorkomt.

Overige examenapps om makkelijker te leren

Naast deze apps is er nog een aantal mogelijkheden waarmee je bijvoorbeeld het leren beter kunt plannen, de scheikundige elementen van het periodiek systeem uit je hoofd kunt leren en jezelf kunt overhoren.

  • Photomath (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.0+) - Photomath lost voor jou de meest ingewikkelde rekensommen op door er een foto van te maken. De app laat daarna ook keurig zien hoe je zelf tot deze uitkomst komt.
  • iStudiez Pro Legendary Planner (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 12.4+) - Eén van de betere apps die je helpt bij het studeren. Is er ook in een gratis versie.
  • Elementen: Geheugensteuntjes (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Heb je het eindexamen scheikunde op de planning staan? Deze app biedt geheugensteuntjes voor het periodiek systeem met scheikundige elementen.
  • iTeachMyself - Overhoor jezelf (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - iTeachMyself is een praktische app voor zowel de iPhone als iPad waarmee je jezelf kunt overhoren op verschillende woorden die je zelf kunt indelen per onderwerp.

Ook handig: ontspannen en beter slapen

Om je tijdens het leren van examenstof te concentreren kun je een app met ontspanningsgeluiden gebruiken, zoals bijvoorbeeld Wildfulness of SleepSounds HQ. Met dat soort apps kun je allerlei geluiden afspelen die helpen bij je concentratie. De tracks lopen uiteen van een ‘Balinees rijstterras’ tot ‘het gegons van een snelweg’ of het gedreun van ‘vaatwassers en draaiende wasmachines’. Voor ieder wat wils dus. In SleepSounds HQ kun je naast geluiden beluisteren ook persoonlijke mixen samenstellen.

Tijdens je eindexamens is het ook belangrijk dat je goed slaapt. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de nieuwe dag weer fris en fruitig kan beginnen, zodat je concentratie hoog blijft. Sleep Cycle is één van de betere slaapapps. De app houdt je slaap bij en maakt daarvoor gebruik van de microfoon. Door te luisteren naar je slaapgeluiden, word je altijd op het meest gunstige moment wakker gemaakt. Dankzij de app slaap je dus niet alleen beter, maar word je ook prettiger wakker.

Als je alle eindexamenstress echt even zat bent, dan kun je tot rust komen met één van de vele mindfulness-apps. Met deze apps kan je mediteren, maar het zorgt er ook voor dat je gezonder leeft en goed kunt ontspannen. De apps in onze lijst zijn lang niet allemaal zweverige meditatie-apps, want apps als Headspace kunnen je ook prima helpen om te ontspannen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorie Apps
Onderwerpen applijst, examen, studenten
Devices iPad, iPhone
Software iOS