MacBook Pro 2021 review: typen op de nieuwe MacBook.

Schermdeling op de Mac: help anderen op afstand door het scherm te delen

Wil je familieleden helpen met problemen op hun Mac maar kan je er zelf niet bij zijn? In deze tip leggen we uit hoe je het scherm kunt delen, zodat iemand op afstand kan meekijken. Deze functie heet Schermdeling en is standaard aanwezig op de Mac. Het kan ook met apps van derden.

Schermdeling op de Mac

Niet iedereen is even handig met de Mac en het is ontzettend vervelend wanneer iemand totaal de weg kwijt is in macOS. Op dat soort momenten is het voor een onervaren gebruiker enorm fijn als je er een familielid bij kunt halen die er wel kaas van heeft gegeten. Die heeft echter niet altijd de mogelijkheid om fysiek naar je toe te komen. In deze tip gaan we je laten zien hoe je mensen dan toch op afstand kunt helpen met Schermdeling via de iMessage-app en via VNC.

Schermdeling via iMessage

Op afstand iets uitleggen aan een ander is gemakkelijker wanneer je je scherm kunt delen. De ander hoeft dan niet uit te leggen wat er op het scherm te zien is, want je kunt gewoon met ze meekijken. Op de Mac vind je standaard al software om te kunnen meekijken. Je kunt je scherm delen tussen verschillende Macs, dankzij iCloud. Maar het lukt ook als de andere persoon Windows of zelfs Linux draait.

De makkelijkste manier om je scherm te delen, is via iMessage. De andere persoon moet daarvoor ingelogd zijn op iMessage met een Apple ID. Je kunt toegang vragen en vervolgens te bediening overnemen. Uiteraard doe je dat alleen met iemand die je vertrouwt. Zo werkt het:

  1. Start de Berichten-app en open de chat met de persoon waarmee je wil delen.
  2. Klik op het i-symbool rechtsboven in de chat.
  3. Klik op het deel-symbool, te herkennen aan de twee overlappende vierhoeken.

Schermdeling via iMessage Mac

  1. Kies Vraag om scherm te delen als je iemand anders wilt helpen.
  2. Als de andere persoon heeft ingestemd, wordt er een FaceTime Audio-gesprek gestart.
  3. Je kunt nu mondeling overleggen terwijl je het scherm van de ander bekijkt en eventueel bedient.

Wachten op schermdelen Mac

Lees alles over Schermdeling via de Berichten-app in onze aparte tip. Hier lees je onder meer hoe je kunt zorgen dat je niet alleen het scherm van een ander kunt zien, maar ook bedienen.

Je kunt ook een scherm met jezelf delen. Dit kan handig zijn als je meerdere Macs in huis hebt staan, of als je op kantoor even iets wilt opzoeken op de Mac thuis. Hiervoor gebruikte je voorheen de functie Back to My Mac. Apple is hiermee gestopt, maar er zijn gelukkig genoeg Back to my Mac-alternatieven.

Bekijk ook

Schermdeling activeren met de Berichten-app op de Mac

Met Schermdeling via de Berichten-app kan je meekijken op het scherm van een ander via iMessage. Zo kan je op afstand een vriend of vriendin helpen met zijn of haar Mac. Zo werkt Schermdeling via de Berichten-app.

Scherm delen met de Schermdeling-app

Dankzij het programma Schermdeling kun je iemand anders laten meekijken op je scherm. Deze app is standaard geïnstalleerd op alle Macs. Dat is ideaal op afstand, omdat je alleen een internetverbinding nodig hebt. Ook vanaf de andere kant van de aardbol kun je de Schermdeling-app gebruiken. De enige vereiste is dat de andere persoon ook een Mac heeft. Let op: dit staat dus los van schermdelen via de Berichten-app. Dat hebben we hierboven besproken. Deel je liever op die manier, dan is de onderstaande uitleg overbodig voor jou.

Voordat je het kunt gebruiken, zul je Schermdeling moeten inschakelen. Dat doe je als volgt:

  1. Open de Systeemvoorkeuren van je Mac en open het Delen-menu.
  2. Vink het vakje voor Schermdeling aan, als dit nog niet het geval is. Je kunt bij de instellingen ook een wachtwoord inschakelen voor extra beveiliging.

Let op dat Schermdeling en Extern beheer niet gelijktijdig actief kunnen zijn.

Schermdeling inschakelen Mac

Vervolgens kun je Schermdeling openen via Spotlight. Klik op het vergrootglas rechtsboven en tik Schermdeling in. Gevonden? Druk op de enter-toets. Je krijgt meteen een inlogscherm te zien.

  1. Vul het Apple ID in dat op de Mac gebruikt wordt waarmee je het scherm wilt delen (dus die van de hulpbehoevende).
  2. De hulpbehoevende persoon krijgt een uitnodiging op het scherm. Wordt deze geaccepteerd, dan kun je meteen het scherm van de ander bekijken.

In een supportartikel van Apple lees je hoe je een schermdelingssessie start met een andere Mac. Ook is er een supportartikel voor Schermdeling in- en uitschakelen.

Je kunt schermdeling ook activeren via de Berichten-app, zoals we hierboven hebben uitgelegd. Dat is voor de meeste mensen de beste optie.

Scherm delen met apps van derden

Als je een familielid hebt met problemen op de Mac, dan wil je eigenlijk het liefste meteen zien wat er op het scherm gebeurt. Dit is ook mogelijk met remote desktop en Virtual Network Technology, oftewel VNC.

Met een remote desktop- of VNC-programma kun je op afstand toegang krijgen tot andere computers, zien wat er allemaal op het scherm gebeurt en de computer besturen. Hoe dit werkt hebben we in een aparte gids beschreven.

Bekijk ook

Zo krijg je op afstand toegang tot je computer via iPhone of iPad

Deze tip vertelt hoe je vanaf je iPhone of iPad op afstand toegang krijgt tot een computer. We gebruiken daarvoor oplossingen zoals Microsoft Remote Dektop en VNC.

VNC-software kan echter erg prijzig zijn. Hieronder noemen we twee goedkopere opties die je hiervoor zou kunnen gebruiken, namelijk Screens en TeamViewer. Met deze apps kun je ook support krijgen van een Windows-gebruiker.

Schermdeling met Screens

Screens is een VNC-programma voor de Mac (verkrijgbaar via hun eigen website of via de Mac App Store). Dit programma is met name handig omdat je degene in nood een link kunt sturen met het gratis hulpprogramma Screens Express. Deze hulpsoftware geeft je tijdelijk volledige toegang tot een Mac op afstand.

Schermdelen met TeamViewer

Minder elegant en iets ingewikkelder in het gebruik is TeamViewer. Het voordeel is echter dat dit programma wel gratis is. Ook deze methode werkt met twee verschillende programma’s om verbinding te maken, de volledige versie van TeamViewer voor de Mac en TeamViewer QuickSupport. Beide programma’s staan op de website van de ontwikkelaar. Daarna wordt het iets omslachtiger dan bij Screens: de gebruiker in nood moet eerst een unieke ID en wachtwoord aanmaken, zodat jij op afstand kan inloggen met die inloggegevens.

Schermdelen op iPhones en iPads: FaceTime en SharePlay
Sinds iOS 15 en iPadOS 15 is het mogelijk om het scherm van je iPhone of iPad te delen via FaceTime. Het is belangrijk dat het toestel van beide bellers op deze software (of nieuwer) zit. Je kunt door eerst een FaceTime-gesprek te starten, je eigen scherm delen. Het is niet mogelijk om een verzoek te sturen om iemand anders te laten delen. Ook kun je niet het scherm van de ander bedienen, maar het is zeker beter dan niets.

In onze tip lees je precies hoe het iPhone of iPad scherm via FaceTime delen werkt.

Bekijk ook

Zo kun je het scherm van je iPhone of iPad delen via FaceTime

Dankzij SharePlay kun je het scherm van je iPhone of iPad delen via FaceTime. Dat is bijvoorbeeld handig als je iets wil laten zien aan iemand op afstand of als je iemand anders wil helpen om iets in te stellen. We laten je zien hoe je het scherm van je iPhone of iPad kan delen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!