screens voor de Mac

Help familieleden met hun Mac op afstand via schermdeling

Wil je familieleden helpen met problemen op hun Mac maar kan je er zelf niet bij zijn? In deze tip legt iCulture uit hoe op afstand naar de Mac kan kijken.

screens voor de Mac

Niet iedereen is even handig met de Mac en het is ontzettend vervelend wanneer iemand totaal de weg kwijt is in macOS. Op dat soort momenten is het voor een onervaren gebruiker enorm fijn als je er een familielid bij kunt halen die er wel kaas van heeft gegeten. Die heeft echter niet altijd de tijd en zin om naar je toe te komen. In deze tip gaan we je laten zien hoe je mensen dan toch op afstand kunt helpen met Schermdeling en VNC.

Schermdeling op de Mac

Als je een familielid hebt met problemen op de Mac, dan wil je eigenlijk het liefste meteen zien wat er op het scherm gebeurt. Dit is mogelijk met Virtual Network technologie, oftewel VNC. Met een VNC-programma kun je op afstand toegang krijgen tot andere computers, zien wat er allemaal op het scherm gebeurd en de computer besturen. VNC-software kan echter erg prijzig zijn. Hieronder noemen we twee goedkopere opties die je hiervoor zou kunnen gebruiken, maar het zit ook standaard op de Mac.

Dankzij het programma Schermdeling kun je iemand anders laten meekijken op je scherm. Dat is ideaal op afstand, omdat het niet uitmaakt waar je bent. Ook vanaf de andere kant van de aardbol kun je Schermdeling gebruiken. De enige eis is dat de andere persoon ook een Mac heeft.

Schermdeling inschakelen doe je als volgt

  1. Voordat je Schermdeling kunt gebruiken, moet je het inschakelen via Systeemvoorkeuren > Delen.
  2. Vink het vakje voor Schermdeling aan, als dit nog niet het geval is. Als Extern beheer is aangevinkt is Schermdeling ook actief.

Vervolgens kun je Schermdeling openen via Spotlight. Je krijgt meteen een inlogscherm te zien.

  1. Vul het Apple ID in dat op de Mac gebruikt wordt waarmee je het scherm wilt delen (dus die van de hulpbehoevende).
  2. De hulpbehoevende krijgt een uitnodiging op het scherm. Accepteert hij/zij deze, dan kun je meteen het scherm van de ander bekijken.

Je kunt schermdeling ook activeren via de Berichten-app, waardoor je via iMessage elkaars scherm op afstand kunt bekijken. In onderstaande tip lees je hoe dat werkt.

Schermdeling met Screens

screens logoScreens is een VNC-programma voor de Mac (verkrijgbaar via hun eigen website of via de Mac App Store). Dit programma is met name handig omdat je degene in nood een link kunt sturen met het gratis hulpprogramma Screens Express. Deze hulpsoftware geeft je tijdelijk volledige toegang tot een Mac op afstand. Heb je een familielid of vriend die vaak Mac-problemen heeft? Voer dan de volgende stappen uit om verbinding met zijn computer te maken als je Screens op de Mac gebruikt:

  1. Zend de link van de website waar je Screens Express kunt installeren naar de hulpbehoevende gebruiker en laat ze het programma installeren.
  2. Screens Express zal eerst controleren of de router goed werkt en proberen contact te maken met internet.
  3. Als configuratie gelukt is, Verschijnt er een venster met de blauwe knop Share Link to This Mac. Laat de hulpbehoevende op deze knop drukken en vraag ze of ze je een link via e-mail (het kan op andere manieren, maar dit is het handigste) naar jou toe willen sturen.
  4. Klik op de link op jouw Mac om de normale versie van Screens op jouw Mac te starten. Screens maakt nu meteen een verbinding met de Mac op afstand. De vriend of het familielid krijgt nu een pop-up-melding dat iemand verbinding wil maken.
  5. Laat ze op Share screen drukken zodat het beeld van hun Mac op jouw Mac verschijnt. Nu kun je zien wat er aan de hand is.

Voor Screens heb je minimaal OS X 10.8 Mountain Lion nodig, zowel op jouw Mac als de andere. De versies van OS X hoeven echter niet gelijk te zijn.

Schermdelen met TeamViewer

Minder elegant en iets ingewikkelder in het gebruik is TeamViewer. Het voordeel is echter dat dit programma wel gratis is. Ook deze methode werkt met twee verschillende programma’s om verbinding te maken, de volledige versie van TeamViewer voor de Mac en TeamViewer QuickSupport. Beide programma’s staan op de website van de ontwikkelaar. Daarna wordt het iets omslachtiger dan bij Screens: de gebruiker in nood moet eerst een unieke ID en wachtwoord aanmaken, zodat jij op afstand kan inloggen met die inloggegevens.

teamviewer mac

De presentatie van TeamViewer is niet geweldig, maar het voordeel is dat dit programma uitstekend werkt met oudere Macs. Hierdoor kun je zelfs een PowerMac G5 met OS X Leopard nog op afstand besturen.

Het alternatief: FaceTime of Skype

Krijg je het op dit moment niet voor elkaar om via een VNC-programma te kunnen zien wat er op de computer gebeurd, maar wil je wel meekijken? Vraag dan of je familielid wil bellen via FaceTime of een videogesprek kan starten met Skype, zodat je via de camera van iemands iPhone kan zien wat er aan de hand is. Dit lijkt misschien een hele rommelige oplossing, maar het is beter dan niets en de camera van de iPhone is er goed genoeg voor.

FaceTime voor ouderen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2017
Categorie Mac
Onderwerpen helpdesk, scherm