Streaming muziekdiensten

iCulture vergelijkt streaming videodiensten: Netflix, Apple TV+, Disney+ en meer

De beste dienst voor jou

Wat zijn de beste streaming videodiensten in Nederland? Kies je voor Netflix, Apple TV+, Disney+, Videoland, Film1, Amazon, NLziet of Ziggo? Of misschien voor Starzplay of NPO Start? Er is keuze genoeg uit streaming videodiensten. Wij vergelijken ze op specs.

Vergelijking streaming video: welke past bij jou?

Met streaming videodiensten bekijk je films, documentaires en kinderprogramma’s wanneer je maar wilt. In Nederland zijn diverse aanbieders op de markt met een eigen abonnementsdienst. Welke moet je hebben? Het Amerikaanse Netflix, of de Nederlandse alternatieven Videoland of NLziet? Ben je beter af met Amazon Prime Video of Ziggo Movie & Series XL en hoe zit het met Film1? Of ga je voor originele content van Apple TV+? In dit artikel vergelijken we de streaming videodiensten die in Nederland actief zijn. We trekken geen conclusie welke de beste is, omdat dit heel erg afhankelijk is van persoonlijke behoeften en wensen.

Spring meteen naar de streaming videodienst waar je meer over wilt lezen:

Vergelijking streaming videodiensten in Nederland

We kijken in deze vergelijking naar tien aanbieders: Netflix, Apple TV+, Disney+, Videoland, Amazon Prime Video, NLziet, Film1 en Ziggo Movies & Series XL. Er zijn nog meer niche-aanbieders zoals MUBI voor arthouse-films (€9,99 per maand), maar die laten we hier buiten beschouwing. Pathé Thuis biedt alleen huurfilms aan die je per stuk moet afrekenen, dus ook die hebben we achterwege gelaten. De tien video streamingdiensten die we hieronder bespreken zijn voor een brede groep gebruikers toegankelijk én interessant.

Netflix: ruim aanbod op veel apparaten

Netflix is in veel landen vertegenwoordigd en dat geeft de dienst slagkracht. Ze hebben een indrukwekkend aantal eigen series zoals House of Cards. De dienst biedt veel hoog aangeschreven series zoals Orange is the New Black, Bloodline, Daredevil, Jessica Jones, Stranger Things en Narcos. Netflix investeert hier veel geld in. Van oudere series heb je altijd de nieuwste seizoenen. Je vindt er ook veel Britse en een selectie van Nederlandse content. Films die net uit de bioscoop zijn hoef je niet te verwachten. Voor kinderen is er een breed aanbod.

Iedere gebruiker heeft een eigen profiel, ook voor kinderen. Je maakt lijstjes van de video’s die je nog wilt kijken en Netflix geeft adviezen op basis van je kijkgedrag. Er zijn drie abonnementen: Basic (1 apparaat in SD-kwaliteit), Standaard (2 apparaten in HD) en Premium (4 apparaten in HD en Ultra HD).

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Apple TV, Chromecast, smart-tv en meer
Prijs: vanaf €7,99 per maand

Pluspunten:

 • Veel populaire series die je gezien moet hebben.
 • Uitgebreid aanbod, ook voor kinderen.
 • Netflix is te bekijken op veel apparaten.
 • Offline opslaan om zonder internetverbinding te kijken.

Minpunten:

 • Relatief weinig Nederlands aanbod, je moet dus vaker ondertitels lezen.

Apple TV+: alleen originele content

Sinds het najaar van 2019 heeft ook Apple een eigen streamingdienst. Met Apple TV+ abonneer je je op een dienst met alleen originele content, de zogeheten Apple Originals. Deze kijk je via de ingebouwde TV-app van Apple. De series zijn kwalitatief van hoge kwaliteit en allemaal in 4K te bekijken. De dienst is vooralsnog voornamelijk gefocust op series. Ben je geen liefhebber van het series-concept, dan is Apple TV+ misschien niet iets voor jou.

Om kijkers naar de originele content te trekken werkt Apple samen met wereldberoemde acteurs en regisseurs. Zo is niet alleen Oprah Winfrey betrokken, maar ook Steven Spielberg. Ook beroemde acteurs zoals Kate Winslet zijn van de partij.

Apple heeft een aanbieding voor Apple TV+. Je krijgt een jaar lang gratis voor je hele gezin als je sinds september 2019 een nieuw geschikt Apple-apparaat hebt gekocht. Dit aanbod kan Apple te allen tijden intrekken.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Mac, Apple TV en sommige smart-tv’s
Prijs: €4,99 per maand

Pluspunten:

 • Een goede kijkervaring dankzij Apple’s integratie.
 • Relatief goedkoop, zeker met een jaar gratis.
 • Zowel online als offline kijken.
 • Geen limiet aan het aantal schermen.

Minpunten:

 • Relatief weinig aanbod, maar wordt langzamerhand wel uitgebreid.
 • Je kunt hier niet terecht voor wereldberoemde films en series.

Disney+: een enorm aanbod aan Disney-films en -series

Veel woorden hebben we niet nodig om Disney te beschrijven. Iedereen kent deze enorme filmstudio van de verfilmde sprookjes, Mickey Mouse, Frozen, Pirates of the Caribbean en nog véél meer. Ook andere studio’s zoals 20th Century Fox, Pixar en Marvel zijn in handen van deze Amerikaanse gigant.

Disney Plus aanbod

Op Disney+ vind je voor een relatief lage prijs enorm veel Disney-films en -series. Ook bevat de dienst originele content zoals The Mandalorian, een spin-off van Star Wars. Hou je van nostalgie, maar wil je ook regelmatig nieuwe topfilms? Dan is Disney+ zeker het overwegen waard. Ook als je een abonnement hebt op bijvoorbeeld Netflix kan Disney+ een goede toevoeging zijn. Veel Disneyfilms zijn al van de dienst verdwenen en dat zal alleen maar meer gebeuren. Per februari 2021 is ook Star toegevoegd aan Disney+. Onder deze naam is veel content te zien die in het verleden is uitgebracht Disney Television Studios, FX, 20th Century Fox en ABC.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Mac, Apple TV, Xbox One, PlayStation 4 en sommige smart-tv’s
Prijs: €6,99 maar vanaf 21 februari 2021 wordt de prijs verhoogt naar €8,99 per maand (inschrijven kan hier)

Pluspunten:

 • Het is Disney.
 • Zowel online als offline kijken.
 • Standaard met vier schermen kijken.

Minpunten:

 • Niet het volledige aanbod van Disney, nog steeds wachten tot films uit bioscoop zijn.

Videoland: veel Nederlands aanbod

Videoland begon als variant op de digitale filmverhuur, maar is ondertussen uitgegroeid tot een sterke speler op de Nederlandse markt van streaming videodiensten. Dat komt vooral omdat ze veel aandacht hebben voor Nederlandse series zoals Zwarte Tulp en Mocro Maffia. Je kunt meer dan 130.000 minuten aan Nederlandstalig aanbod bekijken. Het aanbod van buitenlandse series en films is zelfs nog groter en ook voor kinderen heeft Videoland een ruim aanbod, bijvoorbeeld K3 en Woezel & Pip. Deze bevinden zich in een kidsomgeving, zodat kinderen niet geconfronteerd worden met geweld en andere heftige onderwerpen.

Videoland op Apple TV vernieuwd.

Daarnaast kun je via Videoland de tv-programma’s van RTL vooruitkijken, zodat je series zoals Tempation Island al kunt zien voordat het op de buis is. Ook kun je tegenwoordig bij Videoland live televisie kijken naar alle zenders van RTL. Videoland had een wat trage start met veel verouderde series zoals Peppi & Kokki, maar heeft een inhaalslag gemaakt en biedt nu veel interessant nieuw materiaal. Kwantiteit heeft plaats gemaakt voor kwaliteit.

Bij Videoland kun je kiezen uit drie abonnementsvormen: Basis, Plus en Premium. Met het goedkoopste abonnement van €4,99 krijg je reclames te zien, kun je niet downloaden en kan er slechts 1 scherm tegelijk actief zijn. Met Plus en Premium heb je dit niet en kun je met respectievelijk 2 of 4 schermen tegelijk kijken. Er is geen verschil in beeldkwaliteit bij de abonnementsvormen.

Deze abonnementen zijn van start gegaan op 14 juli 2020. Had je nog een abonnement van €8,99 per maand? Dan blijft dit abonnement gelden met de Premium-features. Er verandert voor jou niets.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Apple TV (ook AirPlay), Chromecast, smart-tv en meer
Prijs: Vanaf €4,99 per maand

Pluspunten:

 • Veel Nederlands aanbod.
 • Veel aanbod voor kinderen in aparte Kids-omgeving.
 • Beschikbaar op veel apparaten.

Minpunten:

 • Geen kijkgeschiedenis.
 • Weinig populaire hitseries, waar iedereen over praat.

Amazon Prime Video: relatief goedkoop met degelijk aanbod

Amazon Prime Video ging in december 2016 van start in Nederland. Het is een van de goedkopere streaming videodiensten met een redelijk aanbod. Grootste troef is The Grand Tour, de opvolger van Top Gear. Daarnaast probeert Amazon je vooral te verleiden met een lage prijs.

Waarschijnlijk realiseert Amazon zich dat veel mensen die al lid zijn van andere streaming videodiensten alleen bij een lage prijs bereid zijn om Prime Video ‘erbij’ te nemen. Amazon Prime Video lijkt vooral bedoeld voor de digitale voorhoede, niet voor de doorsnee Nederlandse burger. Veel series zijn Engelstalig (ook de ondertiteling) en series zoals Transparent en Mozart in the Jungle hebben niet de naamsbekendheid van House of Cards of Game of Thrones. Maar The Grand Tour maakt veel goed. Wie een abonnement op Amazone Prime Video afsluit, geniet niet alleen van de talloze series en films, maar ook van andere voordelen van Amazon. Zo hoeven leden geen verzendkosten te betalen als ze iets bestellen bij Amazon.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Fire-tablet, smart-tv, Apple TV, AirPlay en Chromecast
Prijs: €2,99 per maand ter introductie in Nederland, normaal €4,99/€5,99 per maand (inschrijven kan hier)

Pluspunten:

 • Goedkopere dienst met variërend aanbod.
 • Populaire series zoals The Grand Tour en The Man in the High Castle.
 • Offline opslaan van video’s en tv-series.

Minpunten:

 • Kleine selectie van series met Nederlandse ondertitels.

NLziet: aanbod van Nederlandse tv-zenders

NLziet is een verlengstuk van het aanbod op de Nederlandse publieke en commerciële omroepen. De nadruk ligt dan ook op Nederlandse programma’s en series. Wat je op tv ziet kan je goeddeels ook in de app zien, inclusief afleveringen uit het verleden. Het is van alle streaming videodiensten het meest op Nederland gericht.

Series als Overspel, Penoza, Flikken Maastricht maar ook televisiefilms, documentaires en praatprogramma’s zoals Beau zijn terug te kijken. Sommige programma’s worden bijna gelijktijdig met de tv-uitzending vrijgegeven in de app, andere zijn al eerder te bekijken. Het aanbod is samengesteld uit de programma’s van de grootste Nederlandse tv-zenders waaronder NPO, RTL4, RTL5, RTL7, NET5, SBS6 en Veronica. In totaal kun je het aanbod van 34 zenders bekijken. Bij de lancering in 2014 waren er bijna 32.000 afleveringen van ruim 2000 series beschikbaar. Tegenwoordig biedt de dienst meer dan 3 miljoen minuten uit meer dan 100 duizend afleveringen kijkplezier.

NLziet is er voor de iPhone, iPad, Apple TV, Android en het web. Het is mogelijk om vanuit de app te streamen naar een Chromecast. Je mag op 5 apparaten per abonnee kijken, maar in de voorwaarden houdt NLziet zich het recht voor om dit te beperken.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Apple TV, computer, Chromecast, smart-tv en meer (ook AirPlay)
Prijs: €7,95 per maand

Pluspunten:

 • De meeste Nederlandse tv-programma’s tot 365 dagen terugkijken.
 • Vooruitkijken is ook mogelijk.
 • Streams in hoge kwaliteit (dat is bij de NPO-app niet het geval).

Minpunten:

 • Alleen aanbod van de 34 grootste Nederlandse tv-zenders, dus geen andere tv-series en films.
 • Slechts 2 schermen tegelijk.

Film1: wisselend aanbod met beperkingen

Filmliefhebbers kunnen een abonnement nemen op Film1 via hun kabelaanbieder of via de app. Het is een van de duurdere streaming videodiensten die we hier bespreken. Je kunt kiezen uit een dagelijks wisselend aanbod zonder reclame. Om het overzichtelijk te houden zijn er vier zenders: Premiere, Action, Family en Drama. Film1 belooft de beste en nieuwste blockbusters, maar het aanbod kan per tv-aanbieder verschillend zijn.

Je kunt maximaal 4 apparaten registreren, ongeacht of dit een smartphone, tablet, pc of ander apparaat is. Wil je een nieuw apparaat toevoegen, dan moet je eerst een apparaat verwijderen. Daarna kun je gedurende 30 dagen niet meer wisselen. Je kunt bij Film1 maar op één apparaat tegelijk kijken, wat minder is dan alle andere video streamingdiensten. Om content voor kinderen af te schermen kun je een pincode instellen.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, PS4, computer, elke televisie
Prijs: €9,99 per maand via Apple, wisselend per kabelaanbieder met adviesprijs van €15 per maand (check jouw prijs hier)

Pluspunten:

 • Makkelijk afsluiten via je tv-aanbieder.
 • Aanbod overzichtelijk verdeeld in 4 genres.

Minpunten:

 • Prijzig.
 • Beperkt aanbod van ca. 400 films en afleveringen van tv-series.
 • Moeizaam wisselen tussen geregistreerde apparaten.
 • Slechts één apparaat tegelijk te gebruiken.

YouTube Premium: handig voor op de achtergrond

Je komt de advertenties vast en zeker tegen als je YouTube gebruikt zonder het Premium-abonnement. Met dit abonnement kun je YouTube-video’s laten doorspelen op de achtergrond, hoewel het beeld wel verdwijnt. Met de komst van iOS 14 ondersteunt YouTube ook Picture in Picture, maar dat geldt wel alleen voor de premium-leden. Je krijgt bij YouTube Premium geen advertenties meer te zien op video’s en je kunt video’s downloaden om ze bijvoorbeeld in het vliegtuig te bekijken. Daarnaast krijg je automatisch toegang tot YouTube Music, de muziekdienst van YouTube. Er is weinig originele content voor abonnees van Youtube Premium, maar sommige contentmakers hebben video’s speciaal voor betalende abonnees. Of je dat het geld waard vindt is aan jou, maar wat originele content betreft ben je veel beter af bij andere diensten.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, PS4, computer, elke televisie
Prijs: € 11,99 per maand.

Pluspunten:

 • YouTube kijken zonder reclames vooraf en tussendoor.
 • Geluid van filmpjes speelt door op de achtergrond.
 • Meerdere abonnementsvormen beschikbaar voor gezinnen en studenten.

Minpunten:

 • Vrij duur voor wat je krijgt.
 • Weinig originele content.
 • YouTube Music voegt weinig toe, meeste mensen hebben al Spotify of Apple Music.

Ziggo Movies & Series XL: de erfenis van HBO

HBO Go is verdwenen uit Nederland, maar gelukkig biedt Ziggo uitkomst. Mensen met een Ziggo tv-abonnement (en dat zijn er toch heel wat in Nederland) kunnen bij hun tv-abonnement een extra bundel afsluiten waarmee ze toegang krijgen tot de bekende films en series van HBO. Nu Ziggo de uitzendrechten heeft is dit waarschijnlijk de enige legale aanbieder waar je Game of Thrones kunt kijken. De benodigde bundel heet Ziggo Movies & Series XL en kost €11,95 per maand. Voorheen heette deze bundel Ziggo MyPrime. Je hebt keuze uit 1500 films en series die je onbeperkt kunt bekijken.

Heb je een Alles-in-één Max-bundel (ca. €90 per maand) dan is het aanbod van Movies & Series XL standaard inbegrepen. Voor het bekijken van al deze series heb je de Ziggo Go-app nodig, die je op 3 apparaten gelijktijdig kunt gebruiken. De app biedt live-televisie voor meer dan 100 zenders, vaak in HD. Maar je hebt er natuurlijk wel een Ziggo-abonnement en een Mijn Ziggo-account voor nodig. Verder moet je in het tv-meubel plaats inruimen voor de Mediabox.

Sinds de fusie van Vodafone en Ziggo krijg je als klant van ‘beide’ bedrijven een aantal extra’s. Eén daarvan is het gratis Movies & Series L-pakket. Dat is dus niet het XL-pakket, maar biedt wel een deel van het aanbod wat je op Movies & Series XL vindt.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, computer, gewone tv’s en meer

Prijs: ca. €11,95 per maand

Pluspunten:

 • Veel populaire buitenlandse series, zoals Game of Thrones, Grey’s Anatomy en Westworld.
 • Ziggo Go-app is ook voor andere diensten te gebruiken, zoals live tv en films huren.

Minpunten:

 • Alleen voor klanten van Ziggo.
 • Geen eigen Apple TV-app.

NPO Start

In de tijd dat deze dienst nog Uitzending Gemist heette, zouden we ‘m niet zo snel opnemen in een lijst met streaming videodiensten. Maar NPO Start heeft zich ontwikkeld tot een dienst die veel meer biedt. Naast tv-programma’s terugkijken kun je ook Nederlandse en internationale films zien. De app geeft je de mogelijkheid om live naar NPO 1, 2 en 3 te kijken. Daarnaast zijn er themazenders, zoals NPO 1 Extra en NPO Zapp Xtra. De beeldkwaliteit van live zenders is helaas in SD, zelfs als je NPO Start Plus hebt.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Apple TV, smart tv, computer
Prijs: ca. €2,95 per maand

Pluspunten:

 • Alles van de NPO-zenders, ook vooruitkijken.
 • Relatief goedkope dienst.

Minpunten:

 • SD-kwaliteit bij live tv-kijken, ook als je Plus hebt
 • Reclame bij live-tv.

Discovery+: makkelijk wegkijken met entertainment- en infotainment-televisie

Hou je van programma’s als Say Yes To The Dress en 90 Day Fiancé? Misschien is Discovery+ dan wel wat voor jou. Voorheen heette deze dienst van Discovery Dplay, maar heet sinds januari 2021 Discover+. Je vindt hier programma’s van verschillende zenders, waaronder Discovery, Animal Planet en TLC. Discovery+ biedt realityprogramma’s, documentaires, wooninspiratie en meer. Je kunt van dergelijke programma’s hele seizoenen terugkijken en zelfs tot 7 dagen vooruitkijken – nog voordat het op de Nederlandse televisie komt. Ook Eurosport 1 kun je kijken via Discovery+. Zeker met het lage maandbedrag van €3,99 is Discovery+ een aantrekkelijk abonnement.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Apple TV, Chromecast, smart-tv, computer
Prijs: €3,99 per maand (eerste week gratis)

Pluspunten:

 • Leuke televisieprogramma’s tot 7 dagen vooruitkijken.
 • Laag maandbedrag.
 • Live sportzenders.

Minpunten:

 • Niet alle televisiezenders.
 • Vooral bedoeld voor makkelijke programma’s.

Starzplay

Starzplay is een relatief onbekende dienst die in handen is van filmstudio Lionsgate. Het biedt naast bekende films en series ook eigen originele content aan. Zo vind je onder andere Men in Black, Terminator en Twilight. Een originele serie is Pennyworth, over een voormalige Britse SAS-soldaat die een beveiligingsbedrijf begint met een miljardair. Het speelt zich af in Londen in de jaren ’60. Starzplay is erg populair in het Midden-Oosten. Lees ook ons artikel over Starzplay op de Apple TV.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Apple TV, Android TV, Android, Chromecast, website, via tv-aanbieders zoals Prime Video, Izzi en Total Play
Prijs: wisselt per aanbieder. ca. €4,99 per maand via Apple’s TV-app

Pluspunten:

 • Allerlei hitseries en films.

Minpunten:

 • Weinig verschil met Netflix.
 • Veel content kun je ook al elders vinden.

Belgische streaming videodiensten

Zoals Nederland bepaalde diensten biedt kunnen ook Belgische film- en tv-fanaten een abonnement nemen op een Belgische dienst. Hieronder bespreken we ze.

VTM GO: veel zenders en films voor nop

Deze dienst van VTM is gratis, maar je krijgt wel te maken met reclames. Je kunt kijken naar alle programma’s van DPG Media: VTM, Q2, Vitaya, CAZ, CAZ 2, VTM KIDS en Qmusic. Er is ook content van VIACOM, maar de beschikbaarheid verschilt per programma. De dienst is overal te gebruiken waar je een internetverbinding hebt, dus ook in het buitenland. Ook kun je live televisie kijken bij DPG zenders. Helaas kun je geen programma’s opnemen en kun je niet vanaf het begin beginnen in een live programma. Voor een gratis dienst lijkt dat ons niet zo’n probleem.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Apple TV, Android, Chromecast, website
Prijs: Gratis

Pluspunten:

 • Gratis!
 • Live televisie kijken waar je maar bent

Minpunten:

 • Geen downloadbare content
 • Uiteraard met reclames

APP TV: de opvolger versie van Stievie

Nu onze zuiderburen afscheid hebben genomen van Stievie, springt APP TV in het gat dat het achterlaat. De app is een verlengstuk van TV Vlaanderen, een kabelaanbieder. In tegenstelling tot Stievie is APP TV niet gratis, maar biedt wel een breed assortiment aan zenders zoals VTM, VIER, ZES, National Geographic en FOX. APP TV biedt drie soorten contracten aan. Hoe duurder, hoe meer zenders je tot je beschikking hebt. Daarnaast is het mogelijk afleveringen terug te zien en te herstarten vanaf het begin. In totaal kun je de dienst op vijf toestellen gebruiken, maar APP TV is maar op twee schermen tegelijk te gebruiken.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, AirPlay, Android, Chromecast, website
Prijs: Vanaf: €9,95 per maand

Pluspunten:

 • Uitgebreid zenderaanbod
 • Live televisie kijken waar je maar bent

Minpunten:

 • Geen Apple TV app (en VTM GO wel?)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!