Streaming muziekdiensten

iCulture vergelijkt streaming videodiensten: Netflix, Videoland, Film1 en meer

Wat zijn de beste streaming videodiensten in Nederland? Kies je voor Netflix, Videoland, Film1, Amazon, NLziet of Ziggo? Wij vergelijken ze op alle specs.

Het abonnement van je televisieaanbieder kan de deur uit. Met streaming videodiensten bekijk je films, documentaires en kinderprogramma’s wanneer je maar wilt. In Nederland zijn er diverse aanbieders op de markt met een eigen abonnementsdienst. Welke moet je hebben? Het Amerikaanse Netflix, of de Nederlandse alternatieven Videoland of NLziet? Ben je beter af met de nieuwkomers Amazon Prime Video of Ziggo Movie & Series XL en hoe zit het met Film1? In dit artikel vergelijken we de streaming videodiensten die in Nederland actief zijn.

Streaming muziekdiensten

Vergelijking streaming videodiensten in Nederland

We kijken in deze vergelijking naar vijf aanbieders: Netflix, Videoland, Ziggo Movies & Series XL, Amazon Prime Video en Film1. Er zijn nog meer niche-aanbieders zoals MUBI voor arthouse-films (€5,99 per maand) maar die laten we hier buiten beschouwing. Pathé Thuis biedt alleen huurfilms aan, die je per stuk moet afrekenen, dus ook die hebben we achterwege gelaten. De zes diensten die we hieronder bespreken zijn voor een brede groep gebruikers toegankelijk én interessant.

Spring meteen naar de streaming videodienst waar je meer over wilt lezen:

Heb je aanvullingen of correcties? Gebruik de link onderaan dit artikel en we passen het zo snel mogelijk aan!


Netflix: ruim aanbod op veel apparaten

Netflix is in veel landen vertegenwoordigd en dat geeft de dienst slagkracht. Ze hebben een indrukwekkend aantal eigen series zoals House of Cards. De dienst biedt veel hoog aangeschreven series zoals Orange is the New Black, Bloodline, Daredevil, Jessica Jones, Stranger Things en Narcos. Netflix investeert hier veel geld in. Van oudere series heb je altijd de nieuwste seizoenen. Je vindt er ook veel Britse en een selectie van Nederlandse content. Films die net uit de bioscoop zijn hoef je niet te verwachten. Voor kinderen is er een breed aanbod.

Netflix mobiel

Iedere gebruiker heeft een eigen profiel, ook voor kinderen. Je maakt lijstjes van de video’s die je nog wilt kijken en Netflix geeft adviezen op basis van je kijkgedrag. Er zijn drie abonnementen: Basic (1 apparaat in SD-kwaliteit), Standaard (2 apparaten in HD) en Premium (4 apparaten in HD en Ultra HD).

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Apple TV, Chromecast, smart-tv en meer
Prijs: vanaf €7,99 per maand

Pluspunten:

 • Veel populaire series die je gezien moet hebben.
 • Uitgebreid aanbod, ook voor kinderen.
 • Netflix is te bekijken op veel apparaten.
 • Offline opslaan om zonder internetverbinding te kijken.

Minpunten:

 • Relatief weinig Nederlands aanbod, je moet dus altijd ondertitels lezen.

Videoland: veel Nederlands aanbod

Videoland begon als variant op de digitale filmverhuur, maar is ondertussen uitgegroeid tot een sterke speler op de Nederlandse markt. Dat komt vooral omdat ze veel aandacht hebben voor Nederlandse series zoals Zwarte Tulp. Je kunt meer dan 130.000 minuten aan Nederlandstalig aanbod bekijken. Het aanbod van buitenlandse series en films is zelfs nog groter en ook voor kinderen heeft Videoland een ruim aanbod, bijvoorbeeld K3 en Woezel & Pip. Deze bevinden zich in een kidsomgeving, zodat kinderen niet geconfronteerd worden met geweld en andere heftige onderwerpen.

Videoland met Download to Go.

Daarnaast heeft Videoland als een van de weinige aanbieders een collectie erotiek, een overblijfsel uit de tijd dat je naar de videotheek ging om een filmpje te huren. Daar komt bij dat je via Videoland de tv-programma’s van RTL vooruit kunt kijken, zodat je series zoals Tempation Island al kunt zien voordat het op de buis is.

Videoland had een wat trage start met veel verouderde series zoals Peppi & Kokki, maar heeft een inhaalslag gemaakt en biedt nu veel interessant nieuw materiaal. Kwantiteit heeft plaats gemaakt voor kwaliteit. Voor de wat nieuwere films moet je bij Videoland los betalen. Dit kost meestal €3,99 voor SD-kwaliteit en €4,99 voor HD-kwaliteit.

Bij Videoland kijk je reclamevrij op maximaal 4 apparaten tegelijk. Het aantal apparaten dat je via je account kunt koppelen is onbeperkt. Per account kun je op vier verschillende apparaten tegelijk kijken. Je maakt per gebruikersprofiel een kijklijst aan. Sommige content is beschikbaar in (Ultra HD) en via de functie ‘Download to Go’ kun je series offline opslaan.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Apple TV (ook AirPlay), Chromecast, smart-tv en meer
Prijs: €8,99 per maand

Pluspunten:

 • Veel Nederlands aanbod.
 • Veel aanbod voor kinderen in aparte Kids-omgeving.
 • Erotische films en series beschikbaar.
 • Beschikbaar op veel apparaten.

Minpunten:

 • Geen kijkgeschiedenis.
 • Weinig populaire hitseries, waar iedereen over praat.

Amazon Prime Video: goedkope nieuwkomer met potentie

Dé prijsknaller in het lijstje is Amazon Prime Video, dat in december 2016 van start ging in Nederland. Grootste troef is The Grand Tour, de opvolger van Top Gear. Daarnaast probeert Amazon je vooral te verleiden met een lage prijs: slechts 6 euro per maand. Daarmee is het de goedkoopste streaming videodienst die we in dit overzicht bespreken. Het eerste halfjaar betaal je zelfs maar 3 euro per maand.

Amazon Prime Video ondertiteling in Nederlands.

Waarschijnlijk realiseert Amazon zich dat veel mensen al lid zijn van andere streaming videodiensten alleen bij een lage prijs bereid zijn om Prime Video ‘erbij’ te nemen. Amazon Prime Video lijkt vooral bedoeld voor de digitale voorhoede, niet voor de doorsnee Nederlandse burger. Veel series zijn Engelstalig (ook de ondertiteling) en series zoals Transparent en Mozart in the Jungle hebben niet de naamsbekendheid van House of Cards of Game of Thrones. Maar The Grand Tour maakt veel goed.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, Fire-tablet, smart-tv, Apple TV-app, geen Chromecast-ondersteuning, wel AirPlay
Prijs: €6 per maand (eerste halfjaar €3/mnd)

Pluspunten:

 • Goedkoopste dienst die we hier bespreken.
 • Populaire series zoals The Grand Tour en The Man in the High Castle.
 • Offline opslaan van video’s en tv-series.

Minpunten:

 • Website en app nog in het Engels, inclusief ondertitels. Kleine selectie van series met Nederlandse ondertitels.

NLziet: aanbod van Nederlandse tv-zenders

NLziet is een verlengstuk van het aanbod op de Nederlandse publieke en commerciële omroepen. De nadruk ligt dan ook op Nederlandse programma’s en series. Wat je op tv ziet kan je goeddeels ook in de app zien, inclusief afleveringen uit het verleden.

Series als Overspel, Penoza, Flikken Maastricht maar ook televisiefilms, documentaires en praatprogramma’s zoals De Wereld Draait zijn terug te kijken. Sommige programma’s worden bijna gelijktijdig met de tv-uitzending vrijgegeven in de app, andere zijn al eerder te bekijken. Het aanbod is samengesteld uit de programma’s van de 12 grootste Nederlandse tv-zenders waaronder NPO, RTL4, RTL5, RTL7, NET5, SBS6 en Veronica. Bij de lancering in 2014 waren er bijna 32.000 afleveringen van ruim 2000 series beschikbaar. Tegenwoordig biedt de dienst meer dan 800.000 minuten kijkplezier.

NLziet streamen naar je televisie.

NLziet is er voor de iPhone, iPad, Android en het web. Het is mogelijk om vanuit de app te streamen naar een Chromecast. Je mag op 5 apparaten per abonnee kijken, maar in de voorwaarden houdt NLziet zich het recht voor om dit te beperken.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, computer, Chromecast, smart-tv en meer (geen Apple TV-app, wel AirPlay)
Prijs: €8 per maand

Pluspunten:

 • Nederlandse tv-programma’s tot 365 dagen terugkijken.
 • Vooruitkijken is ook mogelijk.
 • Streams in hoge kwaliteit (dat is bij de NPO-app niet het geval).

Minpunten:

 • Alleen aanbod van de 12 grootste Nederlandse tv-zenders, dus geen andere tv-series en films.

Film1: wisselend aanbod met beperkingen

Filmliefhebbers kunnen voor ca. €15 per maand een abonnement nemen op Film1 via hun kabelaanbieder. Daarmee is het de duurste dienst die we hier bespreken. Je kunt kiezen uit een dagelijks wisselend aanbod van ruim 400 films en afleveringen van tv-series, zonder reclame. Om het overzichtelijk te houden zijn er vijf zenders: Premiere, Action, Family, Drama en Sundance. Film1 belooft de beste en nieuwste blockbusters, maar het aanbod kan per tv-aanbieder verschillend zijn.

Film1 laptop

Je kunt maximaal 4 apparaten registreren, ongeacht of dit een smartphone, tablet, pc of ander apparaat is. Wil je een nieuw apparaat toevoegen, dan moet je eerst een apparaat verwijderen. Daarna kun je gedurende 30 dagen niet meer wisselen. Je kunt bij Film1 maar op één apparaat tegelijk kijken. Om content voor kinderen af te schermen kun je een pincode instellen.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, PS4, computer, elke televisie
Prijs: ca. €15 per maand

Pluspunten:

 • Makkelijk afsluiten via je tv-aanbieder.
 • Aanbod overzichtelijk verdeeld in 5 genres.

Minpunten:

 • Prijzig.
 • Beperkt aanbod van ca. 400 films en afleveringen van tv-series.
 • Moeizaam wisselen tussen geregistreerde apparaten.
 • Slechts één apparaat tegelijk te gebruiken.

Ziggo Movies & Series XL: de erfenis van HBO

HBO Go is verdwenen uit Nederland, maar gelukkig biedt Ziggo uitkomst. Mensen met een Ziggo tv-abonnement (en dat zijn er toch heel wat in Nederland) kunnen bij hun tv-abonnement een extra bundel afsluiten waarmee ze toegang krijgen tot de bekende films en series van HBO. Nu Ziggo de uitzendrechten heeft is dit waarschijnlijk de enige legale aanbieder waar je Game of Thrones kunt kijken. De benodigde bundel heet Ziggo Movies & Series XL en kost €11,95 per maand. Voorheen heette deze bundel Ziggo MyPrime. Je hebt keuze uit 1500 films en series die je onbeperkt kunt bekijken.

Ziggo Movies & Series XL

Heb je een Connect & Play Max-bundel (€80 per maand) dan is het aanbod van Movies & Series XL standaard inbegrepen. Voor het bekijken van al deze series heb je de Ziggo Go-app nodig, die je op 3 apparaten gelijktijdig kunt gebruiken. De app biedt live-televisie voor meer dan 100 zenders, vaak in HD. Maar je hebt er natuurlijk wel een Ziggo-abonnement en een Mijn Ziggo-account voor nodig. Verder moet je in het tv-meubel plaats inruimen voor de Horizon Mediabox.

Geschikte apparaten: iPhone, iPad, computer, gewone tv’s en meer
Prijs: ca. €15 per maand

Pluspunten:

 • Veel populaire buitenlandse series, zoals Game of Thrones, Grey’s Anatomy en Westworld.
 • Ziggo Go-app is ook voor andere diensten te gebruiken, zoals live tv en films huren.

Minpunten:

 • Alleen voor klanten van Ziggo.
 • AirPlay en Google Chromecast werken alleen voor lineaire tv (niet voor on demand).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Categorie Apps
Onderwerpen netflix, streaming, tv-series, video
Devices Apple TV, iPad, iPhone
Software iOS, macOS, tvOS