shutterstock_256080262

Haal meer uit muziekfestivals met deze iPhone-apps

Ook voor andere muziekfestivals!

Met onze uitgebreide muziekfestival-appgids kom je nooit meer voor verrassingen te staan. Check de apps voor festivalgangers, voorbereiding, weer, onderweg en meer. Of je nou naar Lowlands Mysteryland of Roskilde gaat: deze apps komen altijd van pas!

Haal meer uit muziekfestivals met je iPhone

Het is iedere zomer weer raak voor de festivalliefhebber. Of je nu naar Lowlands, Pukkelpop, Mysteryland of Roskilde gaat, één ding is zeker: je iPhone gaat mee en is je onmisbare metgezel tijdens die paar dagen muziek, film, dance, zon en modder. Om zowel van tevoren als tijdens het muziekfestival zo goed mogelijk voorbereid te zijn hebben we een lijstje gemaakt met handige apps voor festivalgangers!

Muziekfestival apps: voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het helpt om een lijstje te hebben van nuttige spullen die je niet moet vergeten, zoals de tentharingen, een pomp voor je luchtbed en een reserve-accu voor wanneer je iPhone zonder stroom komt te zitten. Onze voorkeur gaat uit naar GetPacked die volledig in het Nederlands is en ook enorm handig is bij langere vakanties. Op basis van een aantal vragen (zoals: “Waar overnacht je? In een tent.”) geeft de app je handige suggesties voordat je zelf iets ingevuld hebt.

Een iets stijlvoller alternatief is Travel List. Hiervoor zul je iets meer werk moeten doen. Deze app is ook opgenomen in onze lijst over vakantieplannen met je iPhone.

Vrienden terugvinden op festivals

Nog niet zeker welke bands je wilt beluisteren? Met Line ’em Up! luister je naar muziekfragmenten van je favoriete bands en maak je een persoonlijke lijstje, ook van de minder bekende bands (lees hier onze review). Kaartjes kopen doe je via Ticketmaster en als een festival uitverkocht is probeer je via Ticketswap alsnog een kaartje te bemachtigen. Twijfel je nog, dan kun je bij Qrash een optie nemen op een festivalticket.

Je kunt met de auto naar het festival, maar om hoge parkeerkosten te voorkomen kun je samen rijden. Met BlaBlaCar zoek je naar zielsverwante festivalgangers en de betaling gebeurt op duidelijke en eerlijke wijze.

Apps voor muziekfestivals

Het is ook handig te weten of het festival waar je heengaat een eigen app heeft. In veel gevallen is het antwoord: ja! Pukkelpop, Lowlands, en Lollapalooza Berlin hebben bijvoorbeeld allemaal zelfstandige apps, waarin je schema’s, plattegronden en informatie over artiesten kunt terugvinden. En wil je een overzicht hebben van de belangrijkste festivals in Europa, gebruik dan I’M IN.

Lowlands app 2019

In de Lowlands app kun je nu ook je eten en drinken bestellen via de knop ‘Mobile Order’. In de app vink je aan wat je wil hebben, waarna je met een QR-code je bestelling kunt ophalen bij de bar of eettent. Na afloop van het festival wordt alles in één keer via een door jou van tevoren opgegeven betaalmiddel afgerekend.

Lowlands app mobile order

 

Hieronder vind je een aantal festival-apps van populaire evenementen:

 • Pukkelpop (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Muziekfestival in Hasselt, België, half augustus
 • Lowlands Festival 2020 (gratis, iPhone, iOS 11.0+) - Muziekfestival in Biddinghuizen, eind augustus.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Tweedaags muziekfestival in Berlijn, eind augustus

Er zijn ook algemene festival-apps, zoals deze:

 • I'M IN (gratis, iPhone, iOS 12.2+) - Een overzicht van de belangrijkste Europese festivals.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Nieuwtjes en info rondom voornamelijk Nederlandse festivals.

Sociaal digitaal

Ben je met een groep mensen en wil je elkaar niet uit het oog verliezen, dan is de meest praktische oplossing een groepje in WhatsApp om elkaar tips door te geven (“Sam Smith op het grote podium, nu!” of “De Turkse mezze zijn écht waar voor je geld, nom!”). Ben je de enige single in je groepje en heb je stiekem wel zin in een festivalromance, dan heb je Tinder op je iPhone staan. Swipe rechts voor ‘hot’ en links voor ‘not’ en heb je een match, dan plan je natuurlijk je eerste date bij het meest romantische optreden van het festival. Probeer wel enigszins nuchter te zijn als je gaat tinderen, om niet in ongemakkelijke situaties te belanden wanneer je naast een wildvreemde in de tent wakker wordt.

Line 'em Up festivalapp

Ben je met spoed op zoek naar je vrienden? Zorg dan dat iedereen Zoek mijn Vrienden heeft ingeschakeld om elkaar terug te vinden. Wil je weten wie er nog meer naar een muziekfestival gaan, dan is er Appic, waarmee je ook een persoonlijke festival-agenda kunt bijhouden. Voor als je graag van de ene party naar de andere hopt.

 • WhatsApp Messenger (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - In contact blijven.
 • Tinder (gratis, iPhone/ TV + IAP, iOS 12.0+) - Nieuwe liefde of one-night-stand ontmoeten.
 • Zoek mijn vrienden (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 10.0+) - Vrienden terugvinden.
 • Appic (gratis, iPhone, iOS 12.0+) - Zelf een festivalagenda maken en nieuwe vrienden maken die naar hetzelfde festival gaan.

Camera-apps
Geloof ons: niets is vervelender voor een artiest om de zaal in te kijken en alleen maar opgeheven iPhones en iPads te zien. Geweldig concert? Maak dan gerust een fotootje of film een stukje, maar probeer ook vooral zelf van het optreden te genieten. Goede foto’s schiet je natuurlijk met Instagram, waar je ze meteen van een filter kunt voorzien. Maar Instagram is niet de beste keuze als je foto’s wilt maken in lastige omstandigheden, zoals in een donkere feesttent. In dat geval ben je beter af met Camera+, dat je uitgebreid kunt instellen én dat een goed assortiment aan filters aan boord heeft.

Pictar camera hoes voor de iPhone met fysieke knoppen.

Kunnen je vrienden niet bij een concert zijn, dan kun je ze toch laten meegenieten door de Periscope-app of Facebook Live te gebruiken. Met Periscope organiseer je een livestream, waarbij iedereen kan meekijken. Het kost wel behoorlijk wat data, waardoor je een goed Wi-Fi-netwerk nodig hebt. Thuisblijvers kunnen met Periscope ook kijken naar livestreams van festivals van mensen die ze niet kennen.

Wil je af en toe een leuk filmpje schieten, dan mag Horizon Camera niet tussen je apps ontbreken. Deze camera-app schiet altijd in horizontale stand. Handig, want zo kun je filmpjes ook naderhand op je televisie terugkijken zonder naar dikke zwarte balken te staren. Belangrijker is dat de app je beeld altijd netjes recht houdt als je zelf beweegt — of in de moshpit omver wordt gebeukt.

 • Instagram (gratis, iPhone + IAP, iOS 12.0+) - Foto’s delen met vrienden.
 • Camera+ Legacy (€3,49, iPhone/ Watch + IAP, iOS 12.0+) - Mooie foto’s maken.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Optreden livestreamen voor je vrienden.
 • Horizon Camera (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.1+) - Filmen met rechte horizon.

Play that funky music!
Hoor je ineens hét perfecte nummer, maar heb je géén idee welke artiest je hoort? Trek dan meteen Shazam tevoorschijn en hopelijk krijg je netjes te zien welke artiest en op welk album je het nummer terugvindt. Je kunt het nummer zelfs meteen kopen of opzoeken in Spotify. En over Spotify gesproken, natuurlijk heb je die app ook op je iPhone: je maakt snel een playlist van de leukste nummers die je voorbij hoort komen voor in de auto terug. Of voor een romantische afspeellijst als je ’s avonds met je Tinder-date in de tent ligt, natuurlijk.

 • Shazam (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 12.0+) - Muziek herkennen.
 • Spotify - Muziek en podcasts (gratis, iPhone/iPad/ Watch/ TV + IAP, iOS 12.0+) - Luisteren naar muziek tijdens de autoreis.

Paraplu mee?
buienalarmproNiets zo vervelend als een openlucht festival wanneer het heel hard regent. Van tevoren een oogje in het zeil houden op de weercondities doe je natuurlijk gewoon met Buienradar, dat weersoverzichten voor de komende twee weken kan geven. Maar we willen vooral weten of we elk moment een plensbui kunnen verwachten als we over het terrein rondsjouwen. Dus installeren we Buienalarm, dat voor lichte, gemiddelde of zware regenbuien een push-bericht geeft en dankzij de handige Vandaag-widget ook laat zien hoe hard en hoe lang het gaat regenen.

 • Buienradar - weer (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.3+) - Weerbericht voor komende twee weken.
 • Buienalarm (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 9.3+) - Pushbericht bij regenbuien.

shutterstock_256080262

Genoeg drinken — en niet alleen bier
Sla je aan het zuipen, prima. Maar wil je liever wat verantwoordelijker drinken dan kun je met Promille bijhouden hoeveel je drinkt en wanneer je even een pauze moet nemen. Het belangrijkste is dat je goed gehydrateerd blijft, zeker wanneer het flink zonnig is. Met een zonnesteek in je tentje liggen is niet de leukste manier om een festival te beleven, dus gebruik vooral WaterIn: deze app herinnert je eraan dat je af en toe een glas water moet drinken om niet uit te drogen.

 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Hou de hoeveelheid alcohol in de gaten.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Voldoende water drinken.

En dan ook nog…
zippo-aansteker-appEen paar kleine tips en apps om het festival-leven net dat tikje leuker te maken. Zoals de Zippo Lighter en de Virtual Aansteker om bij je favoriete band niet te hoeven klooien met een échte aansteker. Met Wunderlist kun je lijstjes van je favoriete bands en artiesten maken, zodat je ze zéker niet mist. Tip: koppel er meteen een alarm aan die 30 minuten van tevoren afgaat! Wat ook onmisbaar is: het flitslampje op de iPhone die je ‘s nachts als zaklamp kunt gebruiken als je probeert scheerlijnen op de camping te ontwijken… daar heb je geen app voor nodig. Wel heb je Tent Finder nodig om in een dronken bui je tent terug te vinden.

 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Digitale aansteker voor zwijmelnummers
 • Virtual Aansteker (gratis, iPhone + IAP, iOS 6.0+) - Een andere aansteker-app, gratis maar met reclame in beeld.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Zelf schema’s maken van bands die je wilt zien
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Voor als je gaat kamperen: makkelijk je tent terugvinden.

Openingsfoto: Monkey Business Images via Shutterstock, foto kampeerders: wavebreakmedia via Shutterstock

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorie Apps
Onderwerpen festival, muziek