time machine logo uitgelicht

Zo maak je backups met Time Machine

Met Time Machine kun je backups maken van je Mac, waardoor je verloren bestanden kunt terugvinden. In deze gids vertelt iCulture hoe Time Machine werkt.

time machine logoJe kunt op de Mac op verschillende manieren backups maken. De gemakkelijkste en meest gebruiksvriendelijke manier is Time Machine, een programma van Apple dat automatisch reservekopieën op een externe schijf maakt van ieder bestand op je Mac. Hierdoor kun je niet alleen de inhoud van je Mac terughalen wanneer je Mac stuk gaat, maar ook individuele bestanden gemakkelijk terugvinden wanneer ze zijn verdwenen. In deze gids laten we zien hoe je Time Machine instelt en gebruikt.

Time Machine: wat heb je nodig?

Om Time machine in te schakelen heb je een externe schijf nodig. Deze schijf hoeft niet per se direct verbonden te worden met een computer. Je kunt namelijk een externe schijf via je router verbinden met het netwerk, zodat de schijf voor je Mac te bereiken is via het draadloze netwerk. Dat werkt prima en voorkomt dat je een usb-aansluiting van je Mac permanent moet opofferen voor het maken van reservekopieën. Apple verkoopt zelf ook de Time Capsule. Dit is een router met ingebouwde harde schijf, zodat je alles in één keer kunt instellen.

Time Machine inschakelen

Om Time Machine in te schakelen, moet je een externe schijf verbinden met je Mac (via usb of via een Wi-Fi-netwerk). Voer daarna de volgende stappen uit:

Time Machine schijf selecteren

  1. Open Systeemvoorkeuren via de map Programma’s (of via  > Systeemvoorkeuren).
  2. Klik op de opties voor Time Machine.
  3. Nu verschijnen de opties voor Time Machine. Klik eerst op de knop ‘Selecteer schijf…’
  4. Selecteer nu de schijf die je wilt gaan gebruiken voor Time Machine. Hou er rekening mee dat je een schijf die je voor Time Machine gebruikt, niet voor iets anders kunt gebruiken.
  5. Zet Time Machine aan. Binnen twee minuten maakt Time Machine automatisch zijn eerste backup op de schijf die je hebt aangegeven.

Vanaf nu maakt Time Machine automatisch een backup om de zoveel tijd. Je hebt er verder geen werk aan, zolang je maar zorgt dat de externe schijf verbonden is met de Mac via de USB-kabel of het Wi-Fi-netwerk.

Time Machine systeemvoorkeuren

Mac herstellen met Time Machine

Zodra je een backup hebt gemaakt met Time Machine, kun je de Mac herstellen met een recente Time Machine-backup. Hiervoor moet je de Mac opstarten met Cmd+R ingedrukt en de optie ‘Herstellen van Time Machine reservekopie’ selecteren. Ook kun je met een een Time Machine-backup de inhoud van je oude Mac op een nieuwe Mac zetten.

Bestanden terughalen met Time Machine

In de map Programma’s vind je in de submap Hulpprogramma’s het programma Time Machine. Als je backups maakt met Time Machine, kun je dit programm in het dock van je Mac zetten. Druk je op dit icoontje, dan schakel je onmiddellijk de Time Machine in.

Als je dit doet, verschijnen achter het Finder-venster of de programmavensters nieuwe vensters en kun je scrollen door de digitale ‘tijdslijn’. Ben je een bestand kwijt? Ga dan terug naar de datum waarop het bestand wel bestond en haal dit bestand terug door het te selecteren en daarna op de optie ‘Zet terug’ te drukken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Apps
Onderwerp time machine