time machine logo uitgelicht

Time Machine backups maken: alles wat je moet weten

Met Time Machine kun je backups maken van je Mac, waardoor je verloren bestanden kunt terugvinden. Time Machine voorkomt dat je iets kwijtraakt op je Mac en op deze pagina leggen we uit hoe het werkt.

Backups maken met Time Machine

Het kan zomaar gebeuren: je harddisk gaat stuk en je bent heel veel foto’s kwijt. Gelukkig gebeurt dit tegenwoordig steeds minder vaak dankzij iCloud Fotobibliotheek, maar toch zijn er veel mensen die belangrijke bestanden alleen lokaal opslaan op een Mac. Het is dan belangrijk om regelmatig een Mac-backup te maken. Met Time Machine gaat dat automatisch en het kost niets. Je hebt dus geen excuus: kom op, zet Time Machine aan!

Wat is Time Machine?

Er zijn meerdere manieren om backups te maken van je Mac, zoals met Super Duper en Carbon Copier. Maar Time Machine is een van de makkelijkste manieren.

Time Machine is een programma van Apple dat automatisch reservekopieën op een externe schijf maakt van ieder bestand op je Mac. Hierdoor kun je op elk moment de gehele inhoud van je Mac terughalen wanneer je harddisk kapot gaat. Maar je kunt ook individuele bestanden gemakkelijk terughalen wanneer je ze per ongeluk hebt weggegooid.

Waarom Time Machine gebruiken?

Waarom zou je Time Machine willen gebruiken? Omdat het gratis is en dat het al standaard aanwezig is op de Mac. Je hoeft dus geen extra software te installeren. Maar we geven je nog 5 goede redenen:

#1 Time Machine is automatisch en snel

Je stelt Time Machine automatisch in en daarna gaan alle backups vanzelf. Na de initiële backup worden alleen wijzigingen opgeslagen die sinds de laatste backup zijn gemaakt, dus het maken van backups gaat gaandeweg steeds sneller. Omdat de backups bij voorkeur worden gemaakt als de Mac in sluimerstand staat (en jijzelf waarschijnlijk ook in bed ligt), merk je er niets van.

#2 Time Machine werkt met allerlei schijven

Je hebt geen Time Capsule van Apple nodig om de backups te kunnen maken. Time Machine werkt ook met harde schijven van andere merken, zowel aangekoppelde (USB/Thunderbolt) als draadloze schijven. Je kunt ook een NAS gebruiken. De enige eis is dat de doelschrijn voor de Mac geformatteerd is.

#3 Je kunt meerdere Time Machine-versies teruggaan

Het mooie van Time Machine is dat er meerdere versies van je bestanden worden bewaard. Daardoor kun je altijd terug naar een oudere versie, als je per ongeluk iets hebt overschreven. Als de doelschijf vol raakt worden oude versies verwijderd. Je krijgt hier een melding van.

#4 Time Machine werkt ook met externe schijven

Met Time Machine maak je niet alleen een backup van je interne harddisk, SSD of Fusion Drive, maar ook van eventuele externe schijven die met een kabel zijn aangesloten.

#5 Time Machine maakt backup van bestanden en instellingen

Time Machine neemt mappen, bestanden en instellingen mee in de backup. Na een crash van je harde schijf kun je meteen weer verder werken, zodra je een nieuwe harddisk hebt laten plaatsen. Het terugzeggen van een backup van Time Machine is bovendien heel gemakkelijk.

Hoe werkt Time Machine?

Time Machine bewaart een kopie van alles op je Mac. Het maakt elk uur een backup en bewaart die gedurende 24 uur. Ook bewaart Time Machine een dagelijkse backup van de afgelopen maand. Daarnaast worden er lokale snapshots van je Mac gemaakt. Deze houdt bij wat er gebeurde, vanaf het moment dat je je computer ‘s ochtends opstartte tot aan het eind van de dag. Elke week wordt er een wekelijkse snapshot bewaard.

Dit klinkt als een hoop werk, maar is het niet. De software houdt zelf bij of het nodig is om een backup of snapshot te maken en doet dit automatisch en (meestal) ongemerkt. Zit je een week te werken aan een belangrijk document, dan kun je de versie van woensdagavond, maar ook die van maandag of vorige week terughalen.

Bij een document heb je 24 kopieën van de afgelopen 24 uur, 30 of 31 kopieën voor elke dag van de afgelopen maand en 1 kopie per week van de afgelopen maanden. Dat zijn heel wat kopieën, maar meestal ben je maar met een paar documenten heel intensief bezig. Documenten die je niet bewerkt (en dat zal gelden voor 99% van de bestanden op je harde schijf) krijgen veel minder backups omdat er immers niets is veranderd.

Time Machine: wat heb je nodig?

Om Time machine in te schakelen heb je een externe schijf nodig. Deze schijf hoeft niet rechtstreeks verbonden te zijn met de Mac. Je kunt een externe schijf (via je router) verbinden met het netwerk, zodat deze voor de Mac te bereiken is. Heb je een draadloze schrijf zoals Apple’s Time Capsule, dan werkt het ook. Er hoeft dus niet continu een harde schijf aan de USB-poort van je Mac te hangen.

Wil je de harde schijf toch rechtstreeks op je Mac aansluiten, dan kun je kiezen voor een harddisk, SSD of NAS met USB, Firewire of Thunderbolt. Je kunt ook een server op je netwerk gebruiken, als deze op macOS Server draait.

Je hebt een harde schijf met minimaal 1TB opslag nodig. Heb je een Mac met 3TB opslag, dan adviseren we om een even grote back upschijf van minimaal 3TB te nemen. Ben je fotograaf of videobewerker, dan heb je vermoedelijk meer opslag nodig. Schijven van 8TB of meer zijn tegenwoordig relatief betaalbaar en kunnen je een hoop schade en verdriet besparen. Beknibbel er dus niet op.

Time Machine inschakelen

Om Time Machine in te schakelen, moet je een externe schijf verbinden met je Mac (met een kabel of draadloos via Wi-Fi). Voer daarna de volgende stappen uit:

Time Machine schijf selecteren

  1. Open Systeemvoorkeuren via de map Programma’s (of via  > Systeemvoorkeuren).
  2. Klik op de opties voor Time Machine.
  3. Nu verschijnen de opties voor Time Machine. Klik eerst op de knop ‘Selecteer schijf…’
  4. Selecteer nu de schijf die je wilt gaan gebruiken voor Time Machine. Hou er rekening mee dat je een schijf die je voor Time Machine gebruikt, niet voor iets anders kunt gebruiken.
  5. Zet Time Machine aan. Binnen twee minuten maakt Time Machine automatisch zijn eerste backup op de schijf die je hebt aangegeven.

Vanaf nu maakt Time Machine automatisch een backup om de zoveel tijd. Je hebt er verder geen werk aan, zolang je maar zorgt dat de externe schijf verbonden is met de Mac via de USB-kabel of het Wi-Fi-netwerk.

Time Machine systeemvoorkeuren

Mac herstellen met Time Machine

Zodra je een backup hebt gemaakt met Time Machine, kun je de Mac herstellen met een recente Time Machine-backup. Hiervoor moet je de Mac opstarten met Cmd+R ingedrukt en de optie ‘Herstellen van Time Machine reservekopie’ selecteren. Ook kun je met een een Time Machine-backup de inhoud van je oude Mac op een nieuwe Mac zetten.

Bestanden terughalen met Time Machine

In de map Programma’s vind je in de submap Hulpprogramma’s het programma Time Machine. Als je backups maakt met Time Machine, kun je dit programm in het dock van je Mac zetten. Druk je op dit icoontje, dan schakel je onmiddellijk de Time Machine in.

Als je dit doet, verschijnen achter het Finder-venster of de programmavensters nieuwe vensters en kun je scrollen door de digitale ‘tijdslijn’. Ben je een bestand kwijt? Ga dan terug naar de datum waarop het bestand wel bestond en haal dit bestand terug door het te selecteren en daarna op de optie ‘Zet terug’ te drukken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Apps
Onderwerp time machine
Software macOS