De beste noise cancelling hoofdtelefoons voor rustig werken, zonder afleiding
Noise cancelling hoofdtelefoons voor relaxed luisteren
Hieronder leggen we uit welke modellen er zijn, waarbij we rekening houden met verschillende eigenschappen, zodat er voor iedereen iets bij zit. Voor mensen met een krap budget hebben we ook twee aanraders, namelijk van Sennheiser en Sony. Deze merken hebben ook duurdere modellen die tot de beste in hun klasse behoren. De AirPods Max van Apple bieden ook noise cancelling, maar er is ook bij andere merken genoeg moois te vinden.
Er zijn nogal wat merken, modellen en prijsklassen, maar er zijn een paar eigenschappen waar je op kunt letten bij het kiezen:
- On-ear of over-ear
- Draadloos of met kabel
- Actieve of passieve ruisonderdrukking
De meeste modellen van tegenwoordig bieden over-ear oorschelpen en zijn draadloos met ANC (active noise cancelling). Passieve noise cancelling houdt in dat je oor volledig wordt afgesloten zodat er minder geluid binnendringt, maar er vindt geen softwarematige onderdrukking plaats. Dit is minder ideaal maar ook een stuk goedkoper. Alle hoofdtelefoons die we hier bespreken werken met actieve ruisonderdrukking.
Apple AirPods Max
Type: Over-ear | Draadloos: Ja | Noise-cancelling: Ja | Batterijduur: 20 uur | Opladen via: Lightning/usb-c | Microfoon: Ja
AirPods Max is de high-end hoofdtelefoon van Apple. Deze concurreert met andere wat duurdere hoofdtelefoons zoals de Sony WH-1000XM5 en de Bose QuietComfort Ultra. Het verschil is uiteraard dat Apple’s over-ear hoofdtelefoon nauw samenwerkt met al je andere Apple-producten zoals iPhones, iPads en Macs. Je krijgt ook functies zoals ruimtelijke audio (spatial audio), automatisch wisselen van apparaat en commando’s geven met Hé Siri. In 2024 heeft Apple een nieuwe versie met usb-c-poort uitgebracht, die beschikbaar is in nieuwe kleuren. Technisch gezien is er echter niets veranderd.
AirPods Max heeft magnetische oorschelpen, die verwisselbaar zijn. Je kunt dus van kleur wisselen, afhankelijk van je stemming of outfit. De oorkussens kosten €79 per set en zijn los verkrijgbaar. AirPods Max onderscheidt zich verder door het draagcomfort en de flexibele constructie, die dankzij het stalen frame toch stevig is. In elke oorschelp zit een H1-audiochip voor computational audio. En met de Transparantiemodus kun je tijdens het genieten van muziek toch horen wat er om je heen gebeurt.
Lees meer over de AirPods Max in ons uitgebreide overzicht of ontdek onze ervaringen in het AirPods Max review. In de verpakking vind je de hoofdtelefoon, een Smart Case en een usb-c-kabel. Een stroomadapter en 3,5mm-kabel worden niet meegeleverd. Je kunt kiezen uit vijf kleuren. Behalve bij de Apple Store kun je ook bij diverse andere winkels terecht, waar de prijs fors onder de adviesprijs ligt. Ook per kleur is de prijs verschillend.
Prijzen AirPods Max (usb-c)
Het eerdere model met Lightning-aansluiting raakt gaandeweg uitverkocht.
Prijzen AirPods Max (Lightning)
Bose QuietComfort Ultra
Type: Over-ear | Draadloos: Ja | Noise-cancelling: Ja | Batterijduur: 24 uur | Opladen via: usb-c | Microfoon: Ja
Bose staat al jarenlang bekend om hun uitstekende noise cancelling hoofdtelefoons. De Bose QuietComfort Ultra is het nieuwste model, met een uitstekende audiokwaliteit en verbeterde draadloze functies. Ook de ANC is verbeterd. Dit neutraal uitziende model is comfortabel om te dragen en ziet er stijlvol uit, waarbij je kunt kiezen uit de kleuren zwart, groen, blauw en roze. Het geluid is uitstekend en de hoofdtelefoon is met de knoppen ook gemakkelijk te bedienen. De batterijduur is langer dan die van de AirPods Max. Zoek je een goedkopere hoofdtelefoon van dit merk, kijk dan eens naar de ‘normale’ QuietComfort SE of de SC van rond de 200 euro.
Sony WH-1000XM5
Type: Over-ear | Draadloos: Ja | Noise-cancelling: Ja | Batterijduur: 30 uur | Opladen via: usb-c | Microfoon: Ja
Sony heeft een reputatie hoog te houden als het om hoofdtelefoons gaat. Volgens velen maakt Sony de beste hoofdtelefoons, al zullen (muziek)smaken en voorkeuren verschillen. Bij de WH-1000XM5 is de actieve noise cancelling verbeterd ten opzichte van zijn voorganger WH-1000XM4, die ook nog steeds een aanrader is. Er zitten voor ANC maar liefst acht microfoons in (voorheen vier). Deze houden het omgevingsgeluid in de gaten en verminderen het achtergrondgeluid. De ANC is volgens Sony vooral geschikt voor het filteren van hoge- en middenfrequenties. Dit model heeft ook een Auto NC Optimizer-functie, die de actieve ruisonderdrukking aanpast op de omgeving.
De Sony WH-1000XM5 heeft een nieuw design dat wat strakker en minimalistischer oogt. Dit brengt echter ook als nadeel met zich mee dat je dit model minder compact kunt opvouwen. De scharnieren waarmee de hoofdtelefoon opgevouwen kon worden, zijn bij dit model niet aanwezig en dat zorgt ook voor een grotere opberghoes. De accuduur van 30 uur is vrijwel hetzelfde gebleven. Dit geldt als ANC is ingeschakeld. Wel kun je dit model sneller opladen, dankzij USB-PD (Power Delivery). Na tien minuten opladen kun je weer vijf uur luisteren. aptX ontbreekt.
Je koopt de Sony WH-1000XM5 voor rond de 300 euro bij diverse winkels en kunt kiezen uit vier kleuren.
Sony WH-1000XM4
Type: Over-ear | Draadloos: Ja | Noise-cancelling: Ja | Batterijduur: 30 uur | Opladen via: usb-c | Microfoon: Ja
Zoek je de goedkopere voorganger van de Sony WH-1000XM5, dan moet je deze hebben. Deze hoofdtelefoon is nog goed verkrijgbaar bij diverse winkels en levert gedetailleerde, dynamische sound. De ruisonderdrukking is ook geweldig en de batterij gaat lang mee. Ze zitten ook nog eens erg lekker, dankzij de dikke oorschelpen die goed over je oor vallen. De enige reden om dit model af te raden is dat de WH-1000XM4 (2020) al wat langer op de markt is en dus niet meer de nieuwste technologie bevat. Maar goed, dat geldt voor de AirPods Max ook.
Daarnaast zijn er nog de XM3 en XM2, die niet meer in de winkel verkrijgbaar zijn. Beide beschikken over een Atmospheric Pressure Optimiser om luchtdrukverschillen te voorkomen. Verder werken ze met analoge versterking, waardoor het nog beter klinkt en elk instrument optimaal tot z’n recht komt.
Sennheiser Momentum 4 Wireless
Type: Over-ear | Draadloos: Ja | Noise-cancelling: Ja | Batterijduur: 60 uur | Opladen via: usb-c | Microfoon: Ja
Terwijl zijn voorganger (Momentum 3) nog een batterijduur van 17 uur had, maakt de Momentum 4 indruk met een véél langere gebruiksduur. Je kunt maar liefst 60 uur luisteren met ANC ingeschakeld. En hij is met een adviesprijs van 350 euro ook nog eens goedkoper dan zijn voorganger. Al is dat laatste relatief, want je bent natuurlijk gek als je voor dit soort hoofdtelefoons de adviesprijs betaalt.
De Sennheiser Momentum 4 valt op door zijn lichte gewicht, een behoorlijk dik gewatteerde hoofdband en dito oorkussens. Hij draagt de hele dag comfortabel. De metalen stelbeugels aan de buitenkant zijn niet meer aanwezig. Wel zijn de oorschelpen nu draaibaar en zorgt het scharniermechanisme ervoor dat het op elk formaat hoofd past. Bovendien kun je dit model compact opvouwen of rond de hals dragen.
De Momentum 4 heeft een touchpad voor de bediening van muziek, telefoongesprekken en spraakbesturing. Sennheiser heeft allerlei handige snufjes ingebouwd, zoals automatisch pauzeren van de muziek als je de hoofdtelefoon af zet (maar dat kan de AirPods Max ook). Met de Smart Control-app kun je de ingebouwde equalizer afstellen naar jouw smaak. Binnenin vind je een 42mm transducer, een microfoon met 2×2 digitale beam forming, automatische ruisonderdrukking bij wind en een Transparency Mode om omgevingsgeluid door te laten. Maar je kunt ook de adaptieve noise cancellation inschakelen als je je even helemaal wilt buitensluiten. Sennheiser belooft naast de accuduur tot 60 uur ook snel opladen: in 10 minuten is je hoofdtelefoon weer geschikt om 6 uur te luisteren.
Beats Studio Pro
Type: Over-ear | Draadloos: Ja | Noise-cancelling: Ja | Batterijduur: 40 uur | Opladen via: usb-c | Microfoon: Ja
De Beats Studio Pro is de nieuwste hoofdtelefoon in het assortiment van Beats. Dit dochtermerk van Apple maakt audioproducten die niet alleen voor iPhone-bezitters geschikt zijn, maar ook voor mensen met een Android-toestel. De Beats Studio is de eerste high-end hoofdtelefoon van Beats sinds 2017 en weegt maar 260 gram. De UltraPlush kunstleren oorkussens zitten extra comfortabel zodat je deze hoofdtelefoon ook langere tijd kunt dragen tijdens het werken.
De Active Noise Cancelling (ANC) is aanpasbaar en er zit uiteraard ook een transparantiemodus op als je even moet overleggen. Nog een ander pluspunt: deze heeft een usb-c aansluiting en een 3,5 mm poort, zodat je de hoofdtelefoon ook op een vast apparaat kunt aansluiten.
- Beats bij Amazon bekijken
- Beats bij Bol.com bekijken
- Beats bij Coolblue bekijken
- Beats bij MediaMarkt bekijken
Bowers & Wilkins PX7 (S2 en S2e)
Type: Over-ear | Draadloos: Ja | Noise-cancelling: Ja | Batterijduur: 30 uur | Opladen via: usb-c | Microfoon: Ja
Zoek je een wat luxere hoofdtelefoon met ruisonderdrukking die ook nog eens draadloos is, dan is Bowers & Wilkins jouw merk. De oorschelpen zijn van de beste kwaliteit leer gemaakt en de fabrikant heeft echt geprobeerd om zo luxe mogelijke materialen te gebruiken.
Qua uiterlijk scoort deze hoog, maar ook wat draagcomfort hou je ze graag nog wat langer op je hoofd. Minpuntje is dat ze minder goed invouwen dan andere merken. Er zitten drie niveau’s van ruisonderdrukking in en het geluid zelf is levendig en vol.
Er is ook een goedkopere versie met de naam Bowers & Wilkins PX7 S2e. Het verschil ligt voornamelijk op het gebied van prijs. S2 is de premium versie, terwijl de S2e een meer betaalbare uitvoering is voor een breder publiek. Maar let op, want de S2 is soms zodanig afgeprijsd dat je goedkoper uit bent met de premium versie.
De S2 is bekleed met duurdere materialen zoals leer en heeft een iets verfijndere afstelling met meer detail in het geluid. De S2 heeft iets geavanceerdere ruisonderdrukking. Beide hebben een batterijduur van 30 uur en werken met Bluetooth 5.0 en dezelfde audiocodecs, zoals AAC en aptX Adaptive voor een betrouwbare draadloze verbinding.
Sonos Ace
Een nieuwkomer in de markt voor high-end hoofdtelefoons. De introductie van de Sonos Ace werd overschaduwd door alle heisa rondom de verbouwde app. En dat is jammer, want op zich is dit geen slechte hoofdtelefoon. De oorkussens zijn bekleed met imitatieleer, een bewuste keuze omdat dit gemakkelijk afwasbaar is en prettig draagt. Binnenin vind je 8 microfoons en twee 40mm drivers. Uiteraard is er ruisonderdrukking aanwezig, aangevuld door een aware-modus. Wat nog ontbreekt is een betere integratie met de speakers van Sonos, maar dat zal gaandeweg nog wel worden toegevoegd. Lees ook onze review van de Sonos Ace.
Prijzen Sonos Ace hoofdtelefoon
Wat is Active Noise Cancelling (ANC)
Active Noise Cancelling (ANC) houdt in dat met technologie wordt gezorgd dat het omgevingsgeluid wordt gereduceerd, zodat je bij een lager geluidsvolume toch een betere weergave krijgt en de muziek goed hoorbaar is. Hoofdtelefoons met ANC proberen ongewenste omgevingsgeluiden zo volledig mogelijk te reduceren. Dit komt vooral van pas in het vliegtuig en het openbaar vervoer, als je het gezoem van de motoren wilt overstemmen.
Passieve noise cancelling doet eigenlijk niets anders dan het afschermen van je oren. Hiervoor zitten er goed geïsoleerde oorschelpen op de hoofdtelefoon, zodat omgevingsgeluid wordt buitengesloten. Dit is vergelijkbaar met gehoorbeschermers die je op een bouwplaats draagt.
Verder lezen:
- Draadloze hoofdtelefoons voor elke situatie
- Sonos Ace vs AirPods Max: dit zijn de verschillen
- AirPods Max alternatieven in 2025: zijn Bose en Sony net zo goed?
- Kinderkoptelefoons voor iPhone en iPad: deze hebben een volumelimiet
Zoek je draadloze oordopjes met of zonder noise cancelling, dan hebben we daarvoor een ander overzicht.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!