shutterstock_260594717

Backup van foto’s maken op iPhone, iPad en iPod touch

Zelfgemaakte foto's wil je natuurlijk niet kwijtraken. In deze gids lees je hoe je backups maakt van foto's op iPhone en iPad.

shutterstock_260594717
Dankzij de iPhone hoef je geen losse camera meer op zak te hebben. Tijdens de vakantie, een feestje en belangrijke gebeurtenissen in het leven is de iPhone vaak de enige camera die je meeneemt. Maar wat als die dierbare foto’s door een ongelukje verloren gaan? We leggen daarom in dit artikel uit hoe je backups maakt van foto’s die op iPhone, iPad of iPod touch maakt.

Er zijn meerdere manieren om backups van foto’s te maken. Tijdens het maken van een backup van je iPhone, iPad of iPod touch wordt automatisch al een backup van alle foto’s gemaakt. Maar soms wil je wat extra mogelijkheden om te zorgen dat foto’s ook tussentijds veilig worden bewaard. We beginnen met de standaardmethode die Apple aanbiedt, namelijk het maken van backups via Fotostream. Daarna volgen de oplossingen van Amazon, Google, Flickr en Dropbox. We besluiten het artikel met het maken van backups op een externe harddisk.

Foto’s backuppen op iCloud

Apple kan alle foto’s die je maakt opslaan op iCloud. Je schakelt dit als volgt in:

  1. Ga naar Instellingen > iCloud > Foto’s.
  2. Kies de optie iCloud Fotobibliotheek. Hiermee geef je aan dat je alle foto’s wilt synchroniseren met iCloud.

Dit kost geen dataverkeer, want het uploaden gebeurt alleen als er een Wi-Fi-netwerk beschikbaar is. De enige beperking is de hoeveelheid opslagruimte: maximaal 5GB. Voor de vakantie kan dat net genoeg zijn, maar wil je van meerdere vakanties foto’s vastleggen dan moet je opslagruimte bijkopen, of een andere oplossing gebruiken.

photostreamBelangrijk om je te realiseren is dat alle foto’s tussen al je Apple-apparaten worden gesynchroniseerd. Je hebt dus wel een backup van al je foto’s op iCloud, maar als je een foto van je iPhone verwijdert, wordt deze ook uit iCloud verwijderd. Bij andere fotodiensten die we op deze pagina bespreken is dat anders geregeld. Je kunt dus niet alle foto’s van de iPhone weggooien op het moment dat je iCloud Fotobibliotheek hebt ingeschakeld, want dan raak je op alle apparaten alle foto’s kwijt.

Bij de Fotobibliotheek hoef je niet bang te zijn dat je je datalimiet overschrijdt, omdat de foto’s alleen via Wi-Fi worden geüpload. Bij iCloud-fotodelen (zie Instellingen > iCloud > Foto’s > iCloud-fotodelen) is de situatie anders: die maakt ook gebruik van het mobiele netwerk via 3G en 4G, waardoor je ongemerkt je datalimiet kunt bereiken.

google-fotos

Onbeperkt foto’s opslaan met Google Foto’s

Google Foto’s is relatief nieuw, en valt goed te vergelijken met de Foto’s-app op je iDevice. Het grote verschil: in tegenstelling tot een opslaglimiet kun je in Google Foto’s onbeperkt afbeeldingen opslaan. Google bewaart ze in hoge kwaliteit in de originele resolutie tot maximaal 16 megapixels en 1080p voor video. Deze foto’s worden wel gecomprimeerd, wil je grotere bestanden bewaren dan heb je 15GB gratis opslagruimte. Google Foto’s maakt automatisch een back-up van al je foto’s, zodat je er zelf niet aan hoeft te denken.

Ook sorteert de app jouw foto’s automatisch op basis van mensen, plaatsen en dingen. Zelf tags of labels toevoegen hoeft niet. Albums maken ook niet. Als je een bepaalde foto zoekt, kun je op basis van trefwoorden snel alle foto’s van honden of verjaardagsfeestjes boven water krijgen. Google analyseert blijkbaar alle inhoud van de foto’s, zoals ze ook bij e-mail doen. Maar ze beloven dat alles privé blijft, zodat niemand kan achterhalen dat jij een gigantische collectie hondenfoto’s hebt. Ook kun je er snel foto’s mee bewerken vanuit de app.

Foto’s backuppen met Flickr

flickr iphoneFlickr kondigde in mei 2013 aan dat ze iedereen 1 terabyte gratis opslagruimte geven. En omdat Flickr helemaal gespecialiseerd is in het opslaan van foto’s is het voor het maken van een backup van vakantiefoto’s een natuurlijke match. Opslag van 1 terabyte is gelijk aan ongeveer ruim 500.000 foto’s in een resolutie van 6,5 megapixels. Ruim voldoende dus en met de bijbehorende Flickr-app kun je je foto’s meteen voorzien van een gezellig filter.

Let op dat je in de instellingen kiest voor ‘Upload on Wi-Fi only’, zodat je databundel niet ongemerkt op raakt. Flickr is wel iets meer gericht op het openbaar maken van je foto’s. Terwijl Dropbox en Fotostream vooral zijn bedoeld voor het maken van een privébackup, komen de foto’s die je met Flickr maakt standaard op de website terecht, waar ze door iedereen kunnen worden gezien. Bij het uploaden van een foto kun je de privacy-instellingen aanpassen. Een ander punt is dat Flickr niet zo geschikt is voor batch-upload van foto’s: je zult alle foto’s via de app moeten maken of een (omslachtig) uploadproces via de app moeten doen. Bij Fotostream gaat dat automatisch.

Foto’s backuppen met Dropbox

Dropbox voor iOS

Dropbox is bedoeld als online opslagdienst, maar is ook uitstekend geschikt voor het uploaden van foto’s en video’s. Je krijgt standaard 2GB gratis opslagruimte, maar dan kan oplopen tot 16GB door andere mensen uit te nodigen en een Dropbox account te laten aanmaken. Ook kun je tot 750MB gratis verdienen door je Dropbox te koppelen aan Facebook en Twitter en Dropbox te volgen op social media.

Dropbox is er voor iOS en MacOS en werkt onderling erg goed samen. Als je de Mac-app installeert, zie je dat Dropbox te bereiken is via Finder. De foto’s en video’s plaats je vervolgens in de Dropbox-folder waarna ze direct worden geupload naar je Dropbox. De bestanden kun je daarna op elk apparaat -waar je Dropbox op hebt geinstalleerd- openen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de foto’s en video’s die je maakt met je iPhone automatisch naar Dropbox te uploaden, om vervolgens de filmrol van je iPhone leeg te maken om opslag extra te creëren.

Foto’s backuppen met Shoebox

Shoebox voor iOS en MacOSShoebox laat je onbeperkt foto’s opslaan met slechts één beperking: de kwaliteit van de foto wordt aangepast naar maximaal 10,6 megapixels. Voor prachtige foto’s die met een DSLR zijn genomen is dat misschien aan de lage kant, maar foto’s die gemaakt zijn met de iPhone worden niet tot nauwelijks gecomprimeerd. Elke foto die je maakt met je iPhone wordt direct geüpload naar Shoebox en opgeslagen in de cloud, verwijder de foto’s uit je filmrol en er blijft genoeg opslag over voor andere apps op je iPhone.

De app is voor zowel iOS als MacOS beschikbaar en heeft een minimalistisch design dat we van veel apps kennen sinds de komst van iOS 7. Op de Mac kun je ervoor kiezen om automatisch mappen te laten synchroniseren, een handige functie dat ervoor zorgt dat er geen foto wordt overgeslagen. De gratis versie laat je in totaal 15 minuten aan video’s opslaan met een limiet van 3 minuten per video, bij de pro versie is dat 10 uur, met een limiet van 6 minuten per video. Wanneer je alle foto’s in de originele kwaliteit wil opslaan, ben je vereist de pro versie aan te schaffen, dat je $5 per maand gaat kosten. De pro versie is er ook met 20% korting, maar dan ben je wel verplicht om in één keer $48 te betalen. De betalingen kunnen worden voldaan met een creditcard of via iTunes.

Foto’s backuppen naar een harddisk

seagate wireless plusHet maken van online backup van je foto’s is het meest zekere. De kans is klein dat jouw iPhone kapot gaat en dat tegelijkertijd de servers van Apple of Amazon worden opgeblazen. Toch kun je ook redenen hebben om backups te maken op een fysieke harddisk, bijvoorbeeld omdat je al een harddisk hebt gekocht die nog voldoende capaciteit heeft.

Elke harddisk is geschikt, maar wil je ook draadloos foto’s backuppen op een harddisk dan kun je bijvoorbeeld de Seagate Wireless Plus kopen. Deze heeft 1 terabyte capaciteit en een bijbehorende app waarmee je bestanden en foto’s kunt uploaden. Het Seagate-apparaat zorgt zelf voor een draadloos netwerk, dat je op twee manieren kunt gebruiken. De ene mogelijkheid is het streamen van bestanden vanaf de harddisk naar iOS, zodat je tijdens de vakanties een flinke filmcollectie kunt meenemen. De tweede optie is om foto’s en video’s van de iPhone naar de Wireless Plus te kopiëren en zodoende een backup te maken.

Er zijn meer aanbieders van harddisks en andere opslagmedia waarbij je via een iOS-app backups van foto’s en video’s kunt maken, maar we noemen hier even Seagate omdat het de meest bekende fabrikant is. Een alternatief is de Wi-Drive van Kingston.

Openingsfoto: Shutterstock.com, (shutterstock_260594717).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen back-up, dropbox, fotografie, fotostream