iPhone fotografie

Backup van foto’s maken die op je iPhone en iPad staan

Of het nou om babyfoto's gaat of om foto's van je oma: zelfgemaakte foto's bevatten vaak dierbare momenten, dus die wil je niet kwijtraken. In deze gids lees je hoe je via verschillende diensten backups maakt van de foto's op je iPhone en iPad.

Backup van foto’s maken

Dankzij de iPhone hoef je geen andere camera meer op zak te hebben. Tijdens de vakantie, een feestje en belangrijke gebeurtenissen in het leven is de iPhone vaak de enige camera die je bij de hand hebt. Maar dat betekent ook dat je wat meer risico’s loopt: een iPhone kan kapot gaan of zoek raken. We leggen daarom in dit artikel uit hoe je backups maakt van foto’s die op iPhone en iPad staan.

Er zijn meerdere manieren om backups van foto’s te maken. Tijdens het maken van een backup van je iPhone, iPad of iPod touch wordt automatisch al een backup van alle foto’s gemaakt. Maar soms wil je wat extra mogelijkheden om te zorgen dat foto’s ook tussentijds veilig worden bewaard.


iPhone foto's backuppen

Foto backup op iCloud

De makkelijkste manier om een backup van al je foto’s te maken is om iCloud Fotobibliotheek in te schakelen. Elke foto wordt dan automatisch in iCloud opgeslagen en is beschikbaar op al je andere apparaten. Je bent dus niet meer afhankelijk van dat ene toestel.

Het inschakelen van iCloud Fotobibliotheek doe je als volgt:

  1. Open de Instellingen-app en tik op je account bovenin het scherm.
  2. Kies iCloud > Foto’s.
  3. Zet het schuifje aan bij iCloud-fotobibiotheek.

De foto’s worden geüpload wanneer je verbonden bent met Wi-Fi, zodat er geen data verbruikt wordt. Apple geeft je 5GB opslag dat je voor een klein bedrag per maand kunt uitbreiden naar 50GB of zelfs 2TB. Alle foto’s verschijnen op alle apparaten waarop je met hetzelfde Apple ID bent ingelogd. Als je een foto op de iPhone verwijdert, zal deze ook op de iPad verdwijnen. Dit klinkt misschien wat eng, maar het hoeft geen probleem te zijn. Je hebt namelijk nog 30 dagen de tijd om de foto weer uit de map met verwijderde items te vissen.

Onbeperkte foto-backups met Google Foto’s

Google Foto’s geeft je de mogelijkheid om zoveel foto’s op te slaan als je wilt. Je krijgt bij Google namelijk onbeperkte opslagruimte voor foto’s, maar deze worden wel gecomprimeerd. Daarbij geldt een maximum van 16 megapixel. Wil je de foto’s in originele resolutie bewaren, dan zul je hiervoor de normale Google Drive-opslag moeten gebruiken. Je krijgt 15GB gratis en kunt dit tegen betaling uitbreiden. Wat het backuppen van foto’s betreft heb je er geen omkijken naar: als je het eenmaal hebt ingeschakeld regelt de app dit automatisch voor je. Het grote voordeel is dat je foto’s op een extra plek bewaard blijven, dus als iCloud storing heeft kun je nog steeds bij je foto’s.

google-fotos

Google analyseert en sorteert de app jouw foto’s op basis van mensen, plaatsen en dingen. Er worden automatisch nieuwe albums gemaakt. Zo hoef je nooit meer door al je foto’s te bladeren om die ene foto terug te vinden. Je hoeft ook niet meer zelf albums in te richten. De app geeft je de mogelijkheid om je foto’s snel te bewerken door er een filter overheen te plaatsen of de basisinstellingen zoals belichting en contrast aan te passen. Wanneer je in de app een aanpassing doet, vraagt de app of Google de foto ook op de iPhone mag aanpassen. Zo hoef je niet op twee plekken je foto te bewerken. Vanuit de app kun je eenvoudig delen met je Google-contacten of andere apps.

Foto backup met Flickr

Foto back-up maken via FlickrBij Flickr krijg je gratis 1TB aan opslagruimte om al je foto’s op te slaan. Dit houdt in dat je ruim 500.000 foto’s in een resolutie van 6,5 megapixels kunt bewaren. Let er bij het uploaden wel op dat je Upload on Wi-Fi only aanvinkt, anders worden de foto’s ook geüpload wanneer je niet verbonden met WiFi en dat kan je flink wat data kosten.

Flickr kan je foto’s automatisch uploaden en daarbij blijven ze altijd privé, tenzij je zelf iets anders aangeeft. Je kunt je foto’s ook direct bewerken vanuit de Flickr-app. Bij Flickr is het wel belangrijk om te weten dat de dienst niet meer in handen is van Yahoo, maar is overgenomen door SmugMug. Dat kan reden zijn om je Flickr-account te verwijderen.

Foto backup met Dropbox

Foto back-up maken via DropboxDropbox is bedoeld als online opslagdienst, maar kan ook uitstekend gebruikt worden voor het uploaden van foto’s en video’s. Van Dropbox krijg je standaard 2GB aan opslagruimte, maar door andere mensen uit te nodigen kan dit oplopen tot 16GB. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om te betalen voor extra opslagruimte.

Dropbox werkt niet alleen op iOS, maar ook op de Mac. Deze twee werken onderling goed samen. Op de Mac kun je Dropbox direct vanuit Finder openen; je plaatst de foto’s en video’s in de gewenste map en ze worden automatisch geüpload naar Dropbox. De iOS-app heeft zelfs de mogelijkheid om alle foto’s automatisch te uploaden, om vervolgens de filmrol van je iPhone leeg te maken om extra opslag te creëren.

Foto backup met Shoebox

Shoebox voor iOS en MacOSShoebox laat je onbeperkt foto’s opslaan met slechts één beperking: de kwaliteit van de foto wordt aangepast naar maximaal 10,6 megapixels. Dit houdt in dat je foto’s gecomprimeerd zullen worden en de kwaliteit zal dus achteruit gaan. Voor foto’s die je maakt met de iPhone zul je hier minder van merken dan wanneer je foto’s met een spiegelreflexcamera hebt gemaakt.

Je kunt de app zo instellen dat alles automatisch gaat. Wanneer je een foto maakt, wordt deze automatisch opgeslagen in de cloud van Shoebox. De app is niet alleen op iOS beschikbaar, maar er is ook een app voor de Mac. Zo kun je makkelijk switchen tussen je apparaten. Je hebt overigens wel de optie om je foto’s in orginele kwaliteit op te slaan, maar hiervoor moet je de Pro-versie aanschaffen. Dit kost een paar euro per maand of ongeveer €50 per jaar.

Foto backup met Prime Photos van Amazon

Foto back-up maken via Amazon Photo's

Prime Photos is de fotoback-updienst van Amazon waar je gratis 5GB aan beeldmateriaal kunt opslaan. Via de iPhone-app kun je eenvoudig alle foto’s opslaan op de servers van Amazon. Mocht je niet genoeg hebben aan 5GB dan kun je je account tegen betaling upgraden naar 100GB of 1TB. Voor elke extra terabyte betaal je een vast bedrag per jaar. Je kunt de opslag dus zo groot maken als je zelf wil.

Je kunt de foto’s die je op je iPhone maakt automatisch laten backuppen en vervolgens op de Mac bekijken via de website van Amazon. Voor de liefhebbers van een fysiek fotoalbum: deze kun je heel eenvoudig maken met alle foto’s die in de cloud staan opgeslagen.

Foto’s backuppen naar andere opslagdiensten

Er zijn natuurlijk nog veel meer online opslagdiensten zoals Stack, Microsoft OneDrive en MEGA. Als je al abonnee bent bij een bepaalde dienst is het goed om een te kijken of ze een backupdienst voor je foto’s hebben. Vaak hebben dergelijke diensten ook een app waarmee het backuppen van foto’s automatisch gaat.

Foto’s backuppen naar een harddisk

Het maken van online backup van je foto’s is de meest zekere manier dat je niets kwijtraakt. De kans is vrijwel nihil dat jouw iPhone kapot gaat en dat tegelijkertijd alle servers van Apple of Amazon worden opgeblazen door een bomaanslag. Toch kleeft er ook één groot nadeel aan: je foto’s staan in de cloud en zouden daarom onderschept kunnen worden door een hack of door overheidsbemoeienis. Je zou daarom ook een backup van je foto’s kunnen maken op een fysieke harddisk of op een externe SSD. Als je thuis nog een harddisk hebt staan die voldoende capaciteit heeft is het een fluitje van een cent.

Seagate backup foto's met harddisk

Elke harddisk is geschikt, maar wil je ook draadloos foto’s backuppen op een harddisk dan kun je bijvoorbeeld de Seagate Backup Plus Hub 8 TB kopen (€190). Deze heeft 8 terabyte capaciteit en een bijbehorende app waarmee je bestanden en foto’s kunt uploaden. Er zijn nog veel meer aanbieders van harddisks en andere opslagmedia. Wil je het grondig aanpakken, dan zou je ook een NAS kunnen gebruiken.

Openingsfoto: Shutterstock.com, (shutterstock_260594717).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!