Magazines en tijdschriften op de iPhone en iPad lezen

Tijdschriften lezen op iPad en iPhone: zo lees je Nederlandse bladen

Nederlandse tijdschriften lezen op iPad en iPhone: welke diensten zijn er zoal en hoe lees je ze op iOS? Deze gids geeft uitleg over de mogelijkheden, ook voor België!

Tijdschriften lezen op de iPad en iPhone

Magazines lezen op je iPad of iPhone is een leuk tijdverdrijf, thuis of op vakantie. Je hebt je favoriete tijdschrift altijd bij de hand en je kunt op elk moment een nieuw nummer kopen. Van Privé en Grazia tot Vrij Nederland en ELLE Decoration: veel Nederlandse tijdschriften zijn ook op de iPad en iPhone te lezen. Zoek je je favoriete tijdschrift, dan loont het de moeite om even in de App Store te zoeken. Sommige tijdschriften hebben een eigen magazine-app waarmee je de actuele nummers kunt doorbladeren. Er is echter een verschuiving gaande van losse apps naar verzamelapps zoals Blendle, Leeslounge en Readly, waarmee je toegang hebt tot meerdere kranten en tijdschriften.

Deze diensten verschillen veelal in aanbod en prijsmodellen. Zo kun je bij sommige verzameldiensten voor een vast bedrag in de maand alles lezen wat je wilt, terwijl je bij andere aanbieders per nummer of artikel betaalt. In dit overzicht noemen we de belangrijkste tijdschriftdiensten waar je Nederlandstalige tijdschriften kunt lezen. Ook vertellen we je hoe je ze kunt bekijken en wat ze kosten.


Blendle op de iPad

#1 Blendle

Blendle is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste spelers op het gebied van kranten en tijdschriften in Nederland. In Blendle zijn tientallen Nederlandse tijdschriften te vinden, plus diverse internationale bladen. Blendle biedt zelfs de optie om tijdschriften digitaal te lezen als je al abonnee bent van een bepaald magazine.

Update: het is vanaf augustus 2019 niet langer mogelijk om losse artikelen bij Blendle te kopen.

Je kunt in Blendle je voor sommige kranten en tijdschriften je bestaande abonnement koppelen, waarna alle artikelen gratis in de app te lezen zijn; je hebt er tenslotte al voor betaald. Dit werkt niet bij alle tijdschriften. De prijzen van de losse nummers zijn nooit duurder dan de prijs die je voor het papieren exemplaar betaalt. Losse artikelen zijn te koop vanaf een paar dubbeltjes en kunnen afhankelijk van de lengte oplopen tot meer dan een euro. Nieuwe lezers krijgen €2,50 leestegoed om Blendle te proberen.

Apps: Blendle heeft apps voor iPad en iPhone en is ook te bekijken in je browser.
Vast bedrag of losse aanschaf: Bij Blendle kocht je aanvankelijk artikelen en tijdschriften per stuk. In augustus 2019 is Blendle overgestapt naar een model waarbij je alleen voor een vast bedrag per maand kunt lezen.

Readly app op iPhone en iPad

#2 Readly

Readly is een nieuwe online tijdschriftendienst. Voor een vast bedrag per maand krijg je toegang tot meerdere Nederlandse en buitenlandse tijdschriften. Naast de bekende roddelbladen vind je ook Computer Totaal, Men’s Health, Quest, Cosmopolitan, Elle, Vogue en Esquire in de app. Er zijn meer dan honderd Nederlandstalige tijdschriften aanwezig in de app, maar je kunt ook kiezen uit diverse Britse en Amerikaanse tijdschriften. Dat komt omdat Readly is al langer actief is in het buitenland. Een abonnement op Readly kost 12 euro per maand en je kunt een proefmaand van 1 euro afsluiten om eraan te snuffelen. Je downloadt de gratis app, logt in met je account en hebt direct toegang tot de tijdschriften, die je onbeperkt mag lezen. De app is te gebruiken op een iPhone of iPad, al gaat het op een tablet wel wat prettiger vanwege het grote scherm. Je kunt favorieten aan je tijdschriften toevoegen, zodat je ze makkelijk kunt terugvinden. Ook kun je tijdschriften filteren op taal, land of categorie. Je kunt de tijdschriften downloaden voor offline gebruik.

Apps: De Readly-app is beschikbaar voor iPhone en iPad.
Vast bedrag of losse aanschaf: Bij Readly lees je magazines voor een tientje per maand. Als je lid wordt kun je de eerste drie maanden met korting lezen (1 euro per maand).

#3 MagZine

MagZine is een van de grootste digitale tijdschriftenkiosken van Nederland en België. De dienst geeft je naar eigen zeggen de keuze uit meer dan 400 Nederlandstalige tijdschriften. MagZine zet vooral in op het feit dat ze de meeste magazines tot wel 40% goedkoper aan kunnen bieden dan in de winkel. De magazines van MagZine kun je op je iPhone of iPad lezen via een eigen app. Sommige tijdschriften zijn ook beschikbaar als PDF-bestand of als ePub. In dat geval kun je de magazines ook in apps als iBooks lezen.

Apps: MagZine heeft een app beschikbaar die geschikt is voor je iPhone en iPad.
Vast bedrag of losse aanschaf: Je kunt bij MagZine alleen losse nummers van magazines aanschaffen. De prijs is volgens MagZine zo’n 40% goedkoper dan in de winkel.

MagBoox op iPad

#4 MagBoox

MagBoox biedt onbeperkte toegang tot tijdschriften. Voor een tientje per maand kun je uit een grote collectie magazines kiezen die je kunt lezen op je iPad of iPhone. De makers noemen MagBoox een streamingdienst en zetten vooral in de gebruiksvriendelijkheid van de app en een snelleesmodus. Al zal bij de meeste mensen het leestempo bij tijdschriften lager liggen dan wanneer je een boek leest. MagBoox is een Nederlandse startup en is gevestigd op de TU/e Campus in Eindhoven.

Apps: De MagBoox app is alleen beschikbaar voor iPhone en iPad, je kunt de dienst vooralsnog niet op je Mac bekijken.
Vast bedrag of losse aanschaf: MagBoox heeft een abonnement voor een tientje per maand waarbij je onbeperkte toegang krijgt tot het tijdschriftenaanbod van de dienst.

#5 Tijdschrift.nl

Tijdschrift.nl is een tijdschriftenkiosk van Sanoma. In de app wordt een breed assortiment van tijdschriften aangeboden die je los kunt aanschaffen. Je kunt ook een pakket tijdschriften afnemen voor een vast bedrag per maand. Voor €15 per maand krijg je elke maand toegang tot meer dan 50 tijdschriften. Ook voorgaande edities zijn beschikbaar. Tijdschrift.nl heeft apps beschikbaar voor iPhone en iPad.

Apps: Tijdschrift.nl heeft een universele app beschikbaar die zowel op iPhone als op iPad werkt.
Vast bedrag of losse aanschaf: Dit is beide mogelijk. Je kunt de magazines per nummer los aanschaffen of een pakket tijdschriften nemen voor €15 per maand. Dit is wel iets duurder dan de meeste andere aanbieders.

#6 Leeslounge

Update mei 2018 – de maker van Leeslounge is failliet, dus we raden af om hier nog langer abonnee van te worden.

Leeslounge is de opvolger van Bliyoo, de boeken- en tijdschriftendienst van Bruna. Je leest onbeperkt meer dan 200 tijdschriften en kunt luisteren naar honderden luisterboeken. Dit kan handig zijn op vakantie of als je vaak in de trein reist. Je kunt lezen en luisteren zoveel je wilt, voor een vast bedrag per maand. Alles is geordend in collecties, waarbij je de tijdschriften die je wilt lezen in een soort boekenkast kunt zetten. De boeken zijn offline te lezen. Je zult wel eerst een account moeten aanmaken op leeslounge.nl. Naast tijdschriften vind je in de app ook luisterboeken, stripboeken, vakbladen en kranten. Daarnaast kun je je eigen PDF- en ePub-bestanden vanuit e-mail of iTunes toevoegen. Gebruikte je eerder Bliyoo en ben je vooral geïnteresseerd in boeken lezen op je iPad, dan is er Bookchoice.

Apps: De Leeslounge app is beschikbaar voor iPhone en iPad.
Vast bedrag of losse aanschaf: Bij Leeslounge betaal je een tientje per maand, net zoals bij de meeste andere diensten.

Meer aanbieders van tijdschriften-apps

Heb je je tijdschrift nog niet kunnen vinden? Kijk dan eens naar deze aanbieders!

  • DigimaQ: Een oplossing voor abonnees van een specifiek tijdschrift, zodat zij hun papieren tijdschrift ook digitaal kunnen lezen. Is gestart met delicious als launching partner.
  • PressReader: News & Magazines (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - Een app waarmee je een groot aanbod van kranten en tijdschriften kunt downloaden op bepaalde hotspots, zoals bij bibliotheken. Je betaalt volgens de App Store-omschrijving rond de €40 per maand, maar volgens iCulture-lezer Jan is het helemaal gratis.
  • Issuu: magazines, news & books (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Toegang tot meer dan 30 miljoen publicaties.

Bekijk ook

Review: Delicious Magazine lezen op de iPhone en iPad

Tijdschriften lezen op je iPad is iets wat misschien nog niet zoveel mensen doen. Toch kan het bij sommige tijdschriften handig zijn. Zoals bij kookbladen: je hebt de recepten thuis liggen, maar wilt in de supermarkt weten welke ingrediënten je nodig hebt. Met de oplossing DigimaQ kun je digitale tijdschriften lezen op iPhone en iPad. Het eerste tijdschrift dat er gebruik van maakt is Delicious Magazine en wij hebben dit getest.

We proberen deze lijst voor je up-to-date te houden. Als je nog meer interessante tijdschriftdiensten kent, zouden we natuurlijk graag een berichtje daarover ontvangen via onderstaande rapportagelink.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!