Apple Watch lineup 2021

Apple Watch met of zonder 4G: wat zijn de verschillen?

Je kunt bij de Apple Watch kiezen voor modellen met en zonder 4G-functie. Loont het de moeite om een Apple Watch 4G te kopen? En wat zijn dan precies de verschillen met het standaard model? Wij vergelijken beide uitvoeringen van de Apple Watch met en zonder 4G.

Prijs (vanaf €219,-) ⦁ Refurbished

Verschillen tussen Apple Watch 4G en standaardmodel

Als je een Apple Watch met 4G hebt, ben je niet meer helemaal afhankelijk van je iPhone. Dit biedt je de mogelijkheid om overal te internetten en te bellen, als je bijvoorbeeld zonder de iPhone even de deur uitgaat om de hond uit te laten of de vuilniszak weg te gooien.


Het werkt ook in Nederland, maar bij een beperkt aantal providers. Ook in België is de functionaliteit beschikbaar. Een deel van de mensen zal vooral voor de 4G-versie van de Apple Watch kiezen om een heel andere reden: omdat ze graag het model in een speciaal materiaal willen hebben, zoals RVS of titanium. Deze modellen zijn bovendien voorzien van saffierglas.

In dit artikel vertellen we welke extra’s de 4G-versie te bieden heeft, zodat je kunt bepalen of het de moeite is om een Apple Watch 4G te kopen.

Let op: Wil je een Apple Watch met saffierglas, dan is alleen de 4G-versie niet voldoende. De aluminium Apple Watch 4G beschikt niet over saffierglas, maar alle uitvoeringen in duurdere materialen wel, te weten: staal, titanium, keramiek, Edition en Hermès.

Welke Apple Watch 4G?

Apple brengt sinds de Apple Watch Series 3 een speciale versie met 4G op de markt. Alle eerdere modellen zijn afhankelijk van de internetverbinding van de iPhone.

Je kunt in 2021 kiezen uit:

Daarnaast heeft Apple sinds de Apple Watch Series 2 een GPS-functie toegevoegd. Daardoor is dit model iets onafhankelijker van de iPhone geworden. Je kunt ermee sporten en je afgelegde route vastleggen, zonder dat je je iPhone hoeft mee te nemen. Maar de GPS-functie biedt uiteraard niet de mogelijkheid om te internetten en te bellen.

Verschillen Apple Watch met en zonder 4G

Hieronder bespreken we de verschillende punten waarop je moet letten als je twijfelt of een Apple Watch 4G iets voor jou is, of dat je beter kunt kiezen voor een standaard model. Dit zijn de belangrijkste verschillen, die we hieronder nader bespreken:

 1. De prijs van het 4G-model ligt ca. €100 hoger.
 2. Bij de 4G-versie heb je meer keuze uit kleuren en materialen: aluminium, staal, titanium en bij eerdere generaties ook keramiek.
 3. De 4G-versies van duurdere materialen (niet aluminium) hebben een krasbestendiger scherm van saffierglas.
 4. Als je de 4G-functie van de Apple Watch actief gebruikt, zal de batterijduur korter zijn.

#1 Benodigde iPhone
Om een Apple Watch met 4G te kunnen gebruiken heb je een iPhone met de geschikte software-versie nodig. Koop je een nieuwe Apple Watch, dan dient je iPhone ook te zijn bijgewerkt. Anders kan er mogelijk geen koppeling worden gemaakt tussen je iPhone en de Apple Watch. Bekijk per model van de Apple Watch wat je nodig hebt.

#2 Prijs van de Apple Watch 4G
Een Apple Watch 4G is ongeveer 100 euro duurder dan een model zonder 4G. Voor het instapmodel van de Apple Watch Series 7 betaal je €429 terwijl je voor de 4G-uitvoering minimaal €529 kwijt bent. Apple verkoopt ook een stalen Apple Watch met 4G voor een prijs vanaf €729. Wil je een Apple Watch van staal of het luxe Hermès-horloge, dan ben je aangewezen op de 4G-uitvoering. Deze zijn alleen verkrijgbaar met 4G.

Apple Watch Series 7 tijdens het zwemmen.

#3 Verkrijgbaarheid Apple Watch 4G
Sinds 5 november 2021 is de Apple Watch met 4G in Nederland te koop. Voorheen moest je naar buurlanden afreizen om een 4G-model te bemachtigen, maar dat is verleden tijd. Alleen de duurste Edition en Hermès varianten zijn niet in Nederland te koop.

Houd er rekening mee dat je de 4G-functie van de Apple Watch alleen kunt gebruiken in landen waar providers officieel de eSIM op de Apple Watch ondersteunen. De 4G-functie is bovendien gekoppeld aan het telefoonnummer op jouw iPhone, dus je kunt het niet combineren met een tijdelijke simkaart als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Meer hierover lees je in Apple Watch 4G in Nederland gebruiken.

Bekijk ook

Apple Watch 4G in Nederland gebruiken: zo doe je dat

De Apple Watch is er ook in een 4G-versie, ook wel de Apple Watch Cellular genoemd. Wat kun je allemaal met de Apple Watch 4G en hoe kun je hem in Nederland gebruiken? Dit artikel bespreekt de mogelijkheden.

#4 Keuze uit kleuren en materialen

Bij de standaard Apple Watch kun je kiezen uit:

 • Aluminium in zilver/sterrenlicht, goud en spacegrijs/middernacht
 • Nike+ van aluminium in zilver/sterrenlicht en spacegrijs/middernacht

Kies je voor de 4G-versie, dan heb je opeens veel meer opties:

 • Aluminium in zilver, goud en spacegrijs/middernacht
 • Nike+ aluminium in zilver en spacegrijs/middernacht
 • Roestvrijstaal in zilver, goud en grafiet
 • Titanium in licht en donker geborsteld materiaal
 • Keramiek in wit hoogglans materiaal (eerdere generaties)
 • Hermès van roestvrijstaal in zilver en zwart

Apple Watch Series 7 roestvrijstaal

#5 Materiaal van het scherm
De aluminium modellen hebben een schermlaag van Ion-X, een verstevigd soort glas. Bij alle andere modellen zoals de roestvrijstalen versies van de Apple Watch 4G is het scherm voorzien van een beschermlaag van saffierglas. Elk heeft z’n voordelen en nadelen, het is niet zo dat Ion-X op alle fronten slechter is.

Lees ook over de verschillen tussen aluminium en stalen Apple Watch:

Bekijk ook

Apple Watch van aluminium of roestvrij staal, wat zijn de verschillen?

De Apple Watch is verkrijgbaar in roestvrij staal en in aluminium. Wat zijn de belangrijkste verschillen in functies, specs en prijs? Dat lees je in dit artikel, waarin we de Apple Watch van aluminium en roestvrij staal tegenover elkaar zetten.

#6 Opslagruimte met en zonder 4G

Op de Apple Watch heb je een beperkte hoeveelheid opslag voor foto’s en muziek. Dit verschilt soms per model:

 • Apple Watch Series 7: 32GB
 • Apple Watch Series 6: 32GB
 • Apple Watch SE: 32GB
 • Apple Watch Series 5: 32GB
 • Apple Watch Series 4: 16GB
 • Apple Watch Series 3 met 4G: 16GB
 • Apple Watch Series 3 standaard: 8GB

#6 Batterijduur van de Apple Watch 4G
Normaalgesproken zal de batterijduur van de Apple Watch 4G wel verschillen van die de gewone Apple Watch. Als je er regelmatig mee belt en buitenshuis loopt zonder de iPhone mee te nemen, vormt dat een grotere aanslag op de accu. Gebruik je de functie niet of nauwelijks, dan zul je waarschijnlijk weinig merken.

Zowel de 4G-versie als de GPS-versie hebben een batterijduur van 18 uur, er vanuit gaande dat je ongeveer 90 keer de tijd checkt, 90 notificaties ontvangt, 45 minuten apps gebruikt en een 60 minuten durende workout doet, waarbij je muziek luistert via Bluetooth. Heb je een Apple Watch 4G met actieve eSIM, dan zal het horloge wel continu blijven zoeken naar signalen. Dat kan een extra belasting voor de accu zijn. Je kunt dan beter de eSIM uitschakelen in landen waar je het toch niet kunt gebruiken.

In landen waar de 4G-functie wel te gebruiken is kun je bellen, berichten ontvangen, Siri gebruiken, navigeren met Apple Kaarten en apps gebruiken die een internetverbinding vereisen. Dit kost uiteraard meer energie. Zo kun je op een Apple Watch 4G ook muziek streamen van Apple Music, iets wat je batterij sneller leeg zal trekken.

Wil je meer weten over een Apple Watch kopen? Kijk dan in onderstaand overzicht. We hebben ook een apart artikel over de roestvrijstalen Apple Watch.

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch Series 7 of andere Apple Watch kopen? Check de prijzen, voorraad en meer

Wil je de nieuwe Apple Watch Series 7 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of Apple Watch Series 3? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2021