Apple Watch Series 9

Apple Watch met of zonder 4G: wat zijn de verschillen?

Je kunt bij de Apple Watch kiezen voor modellen met en zonder 4G-functie. Loont het de moeite om een Apple Watch Cellular te kopen? En wat zijn dan precies de verschillen met het standaard model? Wij vergelijken beide uitvoeringen van de Apple Watch met en zonder 4G.

Prijs (vanaf €279,-) ⦁ Refurbished

Verschillen tussen Apple Watch 4G en standaardmodel

Veel mensen willen een Apple Watch 4G kopen, omdat ze dan niet afhankelijk zijn van de internetverbinding op hun iPhone. Heeft een Apple Watch 4G nog meer voordelen ten opzichte van een gewone Apple Watch? Twijfel je of het wel iets voor jou is? Dat ontdek je in dit artikel!


Ga je even naar buiten om de hond uit te laten of de vuilniszak weg te gooien, dan blijf je altijd bereikbaar als je de Cellular-versie van de Apple Watch hebt. Het werkt ook in Nederland en België, maar alleen bij providers die de eSIM in de Apple Watch ondersteunen.

Welke Apple Watch met 4G?

Er zijn Cellular-uitvoeringen verkrijgbaar van de volgende modellen:

Apple Watch Ultra met Ocean band

Daarnaast kun je nog Cellular uitvoeringen aantreffen van de Apple Watch Series 7 en de Apple Watch SE 2020, die nog bij diverse winkels verkrijgbaar zijn. De Series 7 is er in aluminium, roestvrij staal en titanium. Bij de twee duurdere materialen is de 4G-functie standaard aanwezig. Dat geldt ook voor de nóg duurdere Hermès Apple Watch-modellen.

Apple Watch 4G voordelen

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een Apple Watch 4G:

 • Je kunt je iPhone thuislaten
 • Je kunt onderweg muziek streamen en bellen
 • Je hebt keuze uit luxere materialen: naast aluminium ook roestvrij staal en titanium
 • De modellen van roestvrij staal en titanium zijn voorzien van saffierglas
 • Je kunt gebruik maken van Family Setup (Gezinsconfiguratie)

Apple Watch 4G nadelen

Er zitten ook wat nadelen aan een Cellular Apple Watch:

 • De modellen zijn duurder
 • Het werkt met een beperkt aantal providers (T-Mobile, KPN, Telenet)
 • Je betaalt een maandbedrag aan je provider (ca. €5,- per maand)
 • De batterij gaat iets sneller leeg

Apple Watch Ultra bergbeklimmen

Overigens ben je niet verplicht om een databundel voor je Apple Watch af te sluiten. Alle 4G-modellen zijn ook gewoon te gebruiken met een verbinding via wifi en Bluetooth, maar dan ben je uiteraard wel altijd afhankelijk van je iPhone. Merk je na verloop van tijd dat je de 4G-functie op de Apple Watch nooit gebruikt, dan kun je de bundel opzeggen. Je kunt daarna de smartwatch blijven gebruiken als een normale Apple Watch.

Verschillen Apple Watch met en zonder 4G

Hieronder bespreken we de verschillende punten waarop je moet letten als je twijfelt of een Apple Watch 4G iets voor jou is, of dat je beter kunt kiezen voor een standaard model. Dit zijn de belangrijkste verschillen, die we hieronder nader bespreken:

 1. #1 Voor de Cellular-functie betaal je ca. €120,- extra.
 2. #2 Voor de Cellular-functie ben je afhankelijk van een beperkt aantal providers en betaal je een extra maandbedrag
 3. #3 Bij de 4G-versie heb je meer keuze uit kleuren en materialen: aluminium, staal, titanium en bij eerdere generaties ook keramiek.
 4. #4 De 4G-versies van staal en titanium hebben een krasbestendiger scherm van saffierglas.
 5. #5 Als je de 4G-functie van de Apple Watch actief gebruikt, zal de batterijduur korter zijn.

Apple Watch Series 8 roestvrij staal

#1 Je betaalt extra voor de Cellular-functie
Een Apple Watch met 4G is ongeveer 120 euro duurder dan een model met alleen GPS. Voor de GPS-versie van de Apple Watch Series 7 beginnen de prijzen bij €499,- terwijl je voor de GPS + Cellular minimaal €619,- kwijt bent. De prijs gaat nog verder omhoog als je een luxer materiaal wilt, zoals roestvrij staal of de speciale Hermès-uitvoering.

#2 Je bent afhankelijk van providers
Om de 4G-functie van de Apple Watch te kunnen gebruiken, moet je een iPhone-abonnement hebben bij één van de providers die de eSIM in de Apple Watch ondersteunt. De keuze hierin is beperkt:

Bij deze providers kun je een multisim aanvragen, waarmee je de eSIM op de Apple Watch kunt activeren. Dit betekent ook dat je gaat betalen voor een extra databundel. Meestal kost dit rond de 5 euro per maand. Roaming wordt vanaf najaar 2022 beperkt ondersteund en alleen via partners.

4G Apple Watch met T-Mobile actief.

Alle Cellular-uitvoeringen van de Apple Watch zijn ook in Nederland verkrijgbaar, behalve de Apple Watch Hermès. Voor Hermès kun je terecht in een Hermès-boetiek of je zult naar een grotere Apple Store in o.a. Duitsland of Frankrijk moeten afreizen:

 • Berlijn: Apple Kurfürstendamm
 • Parijs: Apple Champs-Élysées & Opéra
 • Londen: Apple Regent Street & Covent Garden

De 4G-functie is gekoppeld aan het telefoonnummer van jouw iPhone, dus je kunt het niet combineren met een tijdelijke simkaart als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Meer hierover lees je in Apple Watch 4G in Nederland gebruiken.

Bekijk ook

Apple Watch 4G in Nederland gebruiken: zo doe je dat

De Apple Watch is er ook in een 4G-versie, ook wel de Apple Watch Cellular genoemd. Wat kun je allemaal met de Apple Watch 4G en hoe kun je hem in Nederland gebruiken? Dit artikel bespreekt de mogelijkheden.

#3 Keuze uit kleuren en materialen
Bij de standaard Apple Watch kun je kiezen uit:

 • Aluminium in diverse kleuren
 • Roestvrij staal in 3 verschillende kleuren (grafiet, goud, zilver)
 • Titanium in één kleur (alleen op Apple Watch Ultra)

Apple Watch Series 8 RVS

Bij eerdere generaties kon je ook kiezen voor keramiek in grijs of wit. Bij aluminium kun je meestal kiezen uit spacegrijs/middernacht, zilver, goud/sterrenlicht en rood. Dit is afhankelijk van de generatie.

#4 Materiaal van het scherm
De aluminium modellen hebben altijd een schermlaag van Ion-X. Dit is een verstevigd soort glas. Bij alle modellen van duurdere materialen zoals de RVS Apple Watch is het scherm voorzien van een beschermlaag van saffierglas. Elke glassoort heeft andere eigenschappen wat hardheid en breukbestendigheid betreft, dus het is niet zo dat saffierglas altijd beter is.

Apple Watch met Nike Run Club app

Let op: wil je een Apple Watch met saffierglas, dan is het kopen van de 4G-versie niet voldoende. De aluminium Apple Watch 4G beschikt namelijk niet over saffierglas. Dit zit alleen in de uitvoeringen die van duurdere materialen zijn gemaakt: staal, titanium en keramiek.

Lees ook over de verschillen tussen aluminium en stalen Apple Watch:

Bekijk ook

Apple Watch van aluminium of roestvrij staal, wat zijn de verschillen?

De Apple Watch is onder andere verkrijgbaar in roestvrij staal en in aluminium. Wat zijn de belangrijkste verschillen in functies, specs en prijs? Dat lees je in dit artikel, waarin we de Apple Watch van aluminium en roestvrij staal tegenover elkaar zetten.

#5 Batterijduur van de Apple Watch 4G
Normaalgesproken zal er weinig verschil in batterijduur zijn tussen de modellen met alleen GPS en de modellen met GPS + Cellular. Ga je meestal met de iPhone de deur uit, dan zal de Apple Watch gebruik maken van de mobiele dataverbinding van de iPhone en is er geen extra belasting voor de batterij.

Ga je echter vaak de deur uit zonder iPhone en maak je actief gebruik van de dataverbinding om te bellen, muziek te streamen en andere toepassingen, dan zal de batterij uiteraard sneller leeg gaan.

Zowel de normale versie als de 4G-versie hebben een batterijduur van 18 uur, uitgaande van dorosnee gebrui. Gebruik je de eSIM in de Apple Watch wat actiever, dan zal de smartwatch continu moeten zoeken naar signaal. Ga je naar het buitenland en kom je in landen waar de Apple Watch 4G geen roaming-mogelijkheden biedt, dan kun je beter de internetfunctie op je Apple Watch uitschakelen.

Prijzen Apple Watch 4G modellen

Je kunt kiezen uit de volgende uitvoeringen met 4G:

Prijzen Apple Watch Ultra

Prijzen Apple Watch Series 8 Cellular 45mm aluminium

We tonen hieronder de prijzen van de grotere 45mm modellen, maar uiteraard zijn ze er ook in de kleinere 41mm uitvoering.

Apple Watch Series 7 tijdens het zwemmen.

Prijzen 44mm Apple Watch SE Cellular 2022

We tonen hieronder de prijzen van de grotere 44mm modellen, maar uiteraard zijn ze er ook in de kleinere 40mm uitvoering.

Wil je meer weten over een Apple Watch kopen? Kijk dan in onderstaand overzicht. We hebben ook een apart artikel over de roestvrijstalen Apple Watch.

Bekijk ook

Nieuwe Apple Watch kopen? Dit zijn de prijzen

Wil je de Apple Watch Series 9 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2022