RVS Apple Watch Series 8

FAQ Apple Watch 4G: antwoorden op al je veelgestelde vragen over de Apple Watch met Cellular

Heb je vragen over de Apple Watch 4G? Wil je weten wat het kost en waar het beschikbaar is? Ook geven we in deze Apple Watch 4G FAQ antwoorden op vragen als "Wat heb ik aan een Apple Watch Cellular?" en "Bij welke provider werkt de 4G Apple Watch?".

FAQ Apple Watch 4G

Je kunt ook in Nederland de 4G Apple Watch gebruiken. Dankzij providerondersteuning kun je hem (bijna) helemaal zonder iPhone gebruiken. Maar niet iedereen ziet de voordelen van een Apple Watch met 4G. En wat heb je eigenlijk allemaal nodig om dit te kunnen gebruiken? In deze FAQ over de 4G Apple Watch vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de Apple Watch Cellular en de bijbehorende mogelijkheden.

Wanneer is de 4G Apple Watch in Nederland?

De Apple Watch Cellular is in Nederland sinds 29 oktober 2021 officieel verkrijgbaar. Sinds dat moment kun je ook de mobiele data op de Apple Watch gebruiken, mits je bij een provider zit die dit ondersteunt. In 2021 kon je kiezen voor de Apple Watch Series 7 en Apple Watch SE 2020, in 2022 zijn daar de Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra en Apple Watch SE 2022 bij gekomen. In 2023 heeft Apple de Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 met Cellular uitgebracht.

In België is de 4G Apple Watch sinds eind 2020 beschikbaar. Daar verschenen de 4G-versies ruim een maand na de normale GPS-versie van de Apple Watch Series 6.

Welke Apple Watch heeft 4G?

Apple heeft diverse modellen en uitvoeringen van de 4G Apple Watch. Sinds de Apple Watch Series 3 brengt Apple in ondersteunende landen aparte 4G-versies op de markt. Je moet dus wel het specifieke GPS + Cellular-model hebben. Op andere GPS-varianten van de Apple Watch kun je geen eSIM gebruiken. Dit zijn de uitvoeringen waar Apple een 4G-versie van uitbrengt:

 • Aluminium: GPS + Cellular
 • Roestvrij staal: GPS + Cellular (standaard)
 • Titanium: GPS + Cellular (standaard)

Zoals je ziet, zit in sommige uitvoeringen standaard al de mogelijkheid voor Cellular-verbinding ingebouwd. Alleen bij de aluminium versie kan je kiezen voor een versie zonder Cellular.

Dit zijn de specifieke modellen van de Apple Watch Cellular die Apple in Nederland allemaal uitgebracht heeft:

Kleuren en uitvoeringen Apple Watch GPS + Cellular

 AluminiumRoestvrij staalTitanium
Apple Watch Series 9 GPS + CellularMiddernacht, sterrenlicht, zilver, roze, roodGrafiet, zilver, goud
Apple Watch SE 2022 GPS + CellularMiddernacht, sterrenlicht, zilver
Apple Watch Ultra 2 GPS + CellularTitanium
Apple Watch Series 8 GPS + Cellular*Middernacht, sterrenlicht, zilver, roodGrafiet, zilver, goud
Apple Watch Ultra GPS + Cellular*Titanium
Apple Watch Hermès Series 9 GPS + Cellular**Spacezwart, zilver

* Zolang de voorraad strekt | ** Model en uitvoering niet beschikbaar in Nederland en België.

Apple Watch Series 7 zijkant


De 4G-versie is te herkennen aan de rode cirkel op de Digital Crown

Heeft de Apple Watch SE ook de 4G-versie?

Ja! Zowel de Apple Watch SE 2020 als de Apple Watch SE 2022 is beschikbaar in een Cellular-uitvoering. Onthoud dat deze alleen beschikbaar is in aluminium. De GPS + Cellular-versie is €50,- duurder dan de GPS-versie en is daarmee de goedkoopste manier om te kiezen voor een Apple Watch met mobiele data.

Welke providers werken met de 4G Apple Watch?

In Nederland zijn er momenteel rie providers die ondersteuning biedt voor de Apple Watch met 4G:

Onthoud dat de ondersteuning alleen geldt voor specifiek Odido, KPN en Vodafone en dus (nog) niet voor dochterondernemingen of providers die gebruikmaken van het netwerk van deze providers.

In België is Telenet op moment van schrijven de enige provider die de 4G Apple Watch ondersteunt. Of andere Belgische providers hier ook nog plannen voor hebben, is niet bekend.

Wat kost een Apple Watch met 4G?

Afhankelijk van het model betaal je €50,- of €100,- extra voor het model met 4G. Dit zijn momenteel de adviesprijzen in Nederland van de modellen van 2022:

Prijzen Apple Watch GPS + Cellular 2023

 40/41mm44/45mm/49mm
SE 2022 GPS, aluminium€279,-€309,-
SE 2022 GPS + Cellular (4G), aluminium€329,-€359,-
Series 9 GPS, aluminium€449,-€479,-
Series 9 GPS + Cellular (4G), aluminium€569,-€599,-
Series 9 GPS + Cellular (4G), roestvrij staal€799,-€849,-
Ultra 2 GPS + Cellular (4G), titanium€899,-

Prijzen zijn vanafprijzen en kunnen hoger uitvallen bij bepaalde bandjes.

Prijzen Apple Watch Ultra 2 met Alpine Band

Prijzen 45mm Apple Watch Series 9 GPS + Cellular aluminium

Prijzen 44mm Apple Watch SE 2022 GPS + Cellular

Prijzen Apple Watch GPS + Cellular 2022-modellen

 40/41mm44/45mm/49mm
SE 2022 GPS, aluminium€299,-€339,-
SE 2022 GPS + Cellular (4G), aluminium€349,-€389,-
Series 8 GPS, aluminium€499,-€539,-
Series 8 GPS + Cellular (4G), aluminium€619,-€659,-
Series 8 GPS + Cellular (4G), roestvrij staal€849,-€899,-
Ultra GPS + Cellular (4G), titanium€999,-

Dit waren de adviesprijzen van de modellen van 2022. Mogelijk vind je bij winkels lagere prijzen.

Prijzen zijn vanafprijzen en kunnen hoger uitvallen bij bepaalde bandjes.

Ik wil een Apple Watch in RVS of een Apple Watch Ultra, maar ik wil de 4G-functie niet gebruiken. Kan dat?

Je bent op een Apple Watch Cellular niet verplicht om gebruik te maken van de 4G-functie. Je kan dus kiezen voor bijvoorbeeld een Apple Watch Ultra omdat je graag de extra functies wil, zonder dat je de 4G-functie instelt of gebruikt. De Apple Watch werkt dan gewoon zoals iedere andere Apple Watch zonder 4G-functie. Hou er rekening mee dat je dan dus in feite bij aanschaf wel betaalt voor een functie die je niet gebruikt. Er zijn uiteraard geen maandelijkse kosten aan verbonden als je de 4G-functie niet instelt en gebruikt.

Apple Watch Ultra tijdens sporten

Mijn provider ondersteunt de 4G Apple Watch (nog) niet. Kan ik een losse bundel voor de Apple Watch afsluiten?

Het is niet mogelijk om bij een andere provider een losse 4G-bundel voor de Apple Watch af te sluiten. Zit je bijvoorbeeld bij Hollandsnieuwe, dan kan je geen aparte bundel bij Vodafone afsluiten voor alleen mobiele data op de Apple Watch. De eSIM op de Apple Watch is altijd gekoppeld aan de bundel en het abonnement van de simkaart op de iPhone. Dit kan een gewone simkaart of een eSIM zijn.

Wat wel een optie is, is via dualsim op de iPhone een aparte bundel met simkaart op de iPhone te gebruiken van de provider die de Apple Watch eSIM ondersteunt. Vervolgens kun je daar dan de Apple Watch-bundel aan koppelen. Maar je hebt daar dan wel een apart telefoonnummer voor.

Apple Watch Series 7 Cellular met bellen.

Wat kost een abonnement voor een 4G Apple Watch?

Bij aanbieders wereldwijd verschilt de prijs van de bundel voor de 4G Apple Watch. Bij Odido betaal je in Nederland €5,- per maand voor de Multisim add-on, zodat je de 4G-functie op de Apple Watch kan gebruiken met hetzelfde nummer als de simkaart in je iPhone. Deze sluit je af bovenop je Go-abonnement. Ook bij KPN betaal je €5,- per maand voor de Multisim, bovenop je KPN-abonnement. Je gebruikt dezelfde databundel als van je iPhone. Vodafone geeft tijdelijk drie maanden gratis, maar ook daarna betaal je €5,- per maand voor de OneNumber-bundel.

In veel andere landen betaal je bij providers ook €5,- per maand extra in de vorm van een multiSIM. Er zijn ook providers die omgerekend €10,- per maand rekenen. Maar soms hoef je helemaal niks extra’s te betalen en zit het inbegrepen in je gewone bundel. Als voorbeeld; in België gebruik je bij Telenet zonder extra kosten de 4G-functie van de Apple Watch.

De eSIM op de Apple Watch maakt gebruik van dezelfde bundel als je iPhone. Je hoeft dus geen extra MB’s bij te kopen, omdat de verbinding van zowel je iPhone als Apple Watch uit dezelfde bundel gaat. Dat geldt voor je MB’s, maar ook belminuten en sms’jes.

Ik heb al een Apple Watch Cellular uit het buitenland. Kan ik deze ook in Nederland gebruiken?

Als je eerder al een Apple Watch met 4G uit bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk gekocht hebt, kun je deze ook in Nederland gebruiken zodra jouw provider dit ondersteunt. De modellen die in Europese landen verkocht worden, zijn dezelfde modellen die in Nederland beschikbaar zullen zijn. In de VS verkoopt Apple andere uitvoeringen met ondersteuning voor specifieke freqentiebanden die in Nederland niet gebruikt worden. Deze uitvoeringen werken daardoor mogelijk niet met Nederlandse providers.

Andersom zou dat ook het geval kunnen zijn: een Europese Apple Watch 4G uit Nederland werkt mogelijk niet met (alle) providers in de VS. Zie ook het overzicht bij Apple van modellen en frequenties.

Wat heb ik aan een 4G Apple Watch?

Met een 4G Apple Watch kun je nagenoeg alle functies van de Apple Watch gebruiken, ook als deze niet in verbinding staat met de iPhone. Je kunt dan dus de deur uit lopen en toch bereikbaar zijn, ondanks dat je je iPhone thuisgelaten hebt. Je kan ermee bellen, iMessage- en sms-berichten sturen, apps gebruiken, muziek streamen en nog veel meer. Ook ontvang je de meldingen op je Apple Watch die binnenkomen op de iPhone, zelfs als ze dus niet bij elkaar in de buurt zijn. Dit geldt ook voor meldingen van bijvoorbeeld WhatsApp. Je kan ook navigeren met bijvoorbeeld Apple Kaarten zonder iPhone. De Apple Watch schakelt automatisch over naar de 4G-verbinding als er geen iPhone- of wifi-verbinding meer is. Een andere optie is Siri gebruiken. Even iets opzoeken als je zonder iPhone de deur uit gaat kan met Siri. De assistent kan op de Apple Watch namelijk ook via het web zoeken. Voor het ontvangen van sms’jes en pushberichten op de 4G Apple Watch moet de iPhone wel ingeschakeld zijn en verbonden zijn met een wifi- of mobiel netwerk.

Dit zijn een paar voorbeelden waarbij de 4G-verbinding van pas komt:

 • Sporten: Je wil gaan hardlopen zonder telefoon, maar wel bereikbaar zijn. Met Spotify en Apple Music kan je ook muziek streamen via draadloze oordopjes.
 • Zwemmen: Hou je van zwemmen? Als je met je Apple Watch om het zwembad of de zee in duikt, ben je alsnog bereikbaar.
 • Boodschap doen: Je hebt even snel wat nodig van de supermarkt en gaat de deur uit zonder iPhone. Je bent dan alsnog bereikbaar en kan dingen opzoeken via Siri.
 • Valdetectie: Met valdetectie kan de Apple Watch ook met 112 bellen als je valt en bewusteloos blijft liggen als je iPhone niet in de buurt is.
 • Bereikbaarheid: Je moet voor je werk je iPhone opbergen in een kluisje. Dankzij de 4G Apple Watch ben je alsnog bereikbaar.

Een nadeel is dat de 4G Apple Watch niet gebruikt kan worden om op basis van locatie je smart home te automatiseren via HomeKit. Je kan dus niet aangeven dat de lichten aan gaan zodra je thuiskomt met alleen de Apple Watch om je pols. HomeKit gebruikt daarvoor altijd de locatie van je iPhone. Laat je je iPhone thuis, dan ben je volgens HomeKit dus niet weg van huis. Je kan wel de locatie van je Apple Watch gebruiken om je locatie te delen met vrienden.

Lees ook ons artikel met de voordelen van een 4G Apple Watch.

Bekijk ook

6 voordelen van een Apple Watch met 4G: waarom het handig is

De Apple Watch met 4G komt eraan, dus je vraagt je misschien af wat nou de voordelen van een Apple Watch met 4G zijn. In dit artikel beantwoorden we die vraag.

Heb ik met een 4G Apple Watch helemaal geen iPhone meer nodig?

Je hebt naast de Apple Watch ook altijd nog een iPhone nodig voor de configuratie van de Apple Watch. De 4G Apple Watch wordt gelinkt met jouw iPhone voor het instellen van het horloge. Na de eerste configuratie kun je dus wel je iPhone thuislaten en de Apple Watch gebruiken, maar het is niet mogelijk om een 4G Apple Watch te kopen en gebruiken zonder dat je een iPhone hebt. Je kan een 4G Apple Watch ook niet gebruiken in combinatie met een Android-toestel of een iPad.

Dit is in beperkte mate wel mogelijk voor kinderen via Gezinsconfiguratie. Een Apple Watch kan voor een kind ingesteld worden als hij of zij zelf geen iPhone heeft. Je gebruikt dan de iPhone van een ouder of volwassene in het gezin. Maar hou er rekening mee dat dit niet door alle providers wordt ondersteund. In Nederland wordt Gezinsconfiguratie op de Apple Watch niet ondersteund.

Bekijk ook

Gezinsconfiguratie: een Apple Watch instellen voor gezinsleden (Family Setup)

Apple geeft je met Gezinsconfiguratie (Family Setup), de mogelijkheid om een Apple Watch voor iemand anders binnen het gezin in te richten. Zo beheer je bijvoorbeeld de Apple Watch van een kind of oudere. Maar in Nederland en België werkt het nog niet.

Krijg ik een apart telefoonnummer voor een 4G Apple Watch?

Nee, de Apple Watch gebruikt hetzelfde telefoonnummer als in je iPhone. Het is dan ook een multisimoplossing: één telefoonnummer dat gekoppeld is aan twee (e)simkaarten. Je bent dus gewoon bereikbaar op hetzelfde nummer als op je iPhone en ook oproepen die je zelf vanaf de Apple Watch doet, worden gevoerd vanuit ditzelfde telefoonnummer.

Hoe werkt de Apple Watch met dualsim op de iPhone?

Als je gebruikmaakt van dualsim op de iPhone, heb je twee simkaarten en telefoonnummers in één toestel. Heb je een 4G Apple Watch, dan kun je beide nummers toevoegen aan de Apple Watch, mits beide providers in je dualsim iPhone de 4G Apple Watch ondersteunen. Maar op de Apple Watch kan slechts één nummer tegelijkertijd actief zijn. Je kunt via de instellingen op de Apple Watch kiezen op welk nummer je bereikbaar wil zijn. Het is dus niet zoals op je iPhone dat je op beide nummers tegelijkertijd gebeld kan worden.

Je bent wél op beide nummers tegelijkertijd bereikbaar als de iPhone binnen het bereik van de Apple Watch is. Maar ga je de deur uit en laat je je iPhone thuis, dan kan je alleen bellen en gebeld worden via het nummer dat op dat moment actief is via de instellingen van de Apple Watch. Je kan tot vijf mobiele nummers aan de Apple Watch Cellular toevoegen.

Instellingen Apple Watch Cellular/4G.

Werkt het ook met mijn oudere iPhone?

De 4G Apple Watch heeft voor het gebruik dezelfde eisen als de gewone versie van de Apple Watch. Op moment van schrijven heb je voor een Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 een iPhone XS of nieuwer nodig met iOS 17 of nieuwer. Voor een Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra en Apple Watch SE 2022 heb je een iPhone 8 met iOS 16 of nieuwer nodig. Hou er wel rekening mee dat elke provider ook nog voorwaarden stelt voor softwareversies. Bij Odido heb je minimaal watchOS 8.1 en iOS 15.1 nodig, bij KPN is dat watchOS 9.1 en iOS 16.1 en bij Vodafone is dat watchOS 10.1 en iOS 17.1. Als jouw iPhone en/of Apple Watch niet aan deze eisen voldoet, kan je de mobiele dataverbinding niet gebruiken.

Werkt de 4G-verbinding van de Apple Watch ook in het buitenland?

Bij KPN is het mogelijk om de Nederlandse bundel en telefoonnummer op de Apple Watch te gebruiken op een buitenlands netwerk als je iPhone niet in de buurt is. Sinds watchOS 9 ondersteunt de Apple Watch Cellular roaming in het buitenland en sinds watchOS 10 maakt KPN hier gebruik van. Je kan dus op vakantie in het buitenland ‘s ochtends een rondje gaan hardlopen en je iPhone in je hotelkamer of appartement laten en toch bereikbaar zijn via je Apple Watch. Odido en Vodafone ondersteunen de verbinding op de Apple Watch in het buitenland niet. Je bent dan dus afhankelijk van een aanwezige iPhone- of wifi-verbinding.

Heb je twee simkaarten in je iPhone (bijvoorbeeld Odido en KPN) en ben je in het buitenland? Zorg er dan voor dat je voor vertrek de multisim van KPN actief hebt. Het is niet mogelijk om tussen Apple Watch multisims te wisselen als je in het buitenland bent.

Hoe snel is de mobiele dataverbinding op de Apple Watch?

In Nederland zegt T-Mobile dat de mobiele dataverbinding op de Apple Watch een maximale snelheid heeft van 768 Kbps download en 384 Kbps upload. Dit is voldoende voor verreweg de meeste toepassingen, zoals het streamen van muziek of het gebruik van Apple Watch-apps. Ook zorgt de verbinding ervoor dat je bereikbaar bent om te bellen en berichtjes te ontvangen en versturen.

Hoe is de batterijduur van de Apple Watch Cellular?

Apple zegt dat de Apple Watch Cellular dezelfde batterijduur heeft als de andere modellen (18 uur), maar zegt wel dat de daadwerkelijke batterijduur afhankelijk is van het gebruik. Als je de hele dag onderweg bent zonder iPhone, zal de batterij veel sneller leeg gaan dan als je je iPhone wel bij je hebt. Daarnaast heeft Apple nog een aantal andere metingen gedaan, die gelden voor alle modellen met uitzondering van de Apple Watch Ultra:

 • Bellen: tot 1,5 uur bellen via 4G
 • Muziek afspelen: tot 11 uur offline muziek afspelen; tot 8 uur muziek streamen via 4G
 • Sporten: tot 11 uur sporten indoor; tot 7 uur sporten buitenshuis met GPS; tot 6 uur sporten buitenshuis met GPS en 4G

Voor de Apple Watch Ultra zegt Apple dat je hem met mobiele data ingeschakeld 18 uur kan gebruiken. Daarbij is uitgegaan van 90 keer het tijdstip checken, 90 meldingen ontvangen, 45 minuten apps gebruiken en een workout doen van 60 minuten met muziek luisteren. Dit zijn de batterijduren die Apple voor de Apple Watch Ultra met Cellular ingeschakeld beweert:

 • Bellen: tot 2,5 uur bellen via 4G
 • Muziek afspelen: tot 20 uur offline muziek afspelen
 • Sporten: tot 18 uur sporten indoor; tot 12 uur sporten buitenshuis met GPS, tot 10 uur sporten buitenshuis met GPS en 4G

Heb je na het lezen van deze Apple Watch 4G FAQ nog meer vragen over de Apple Watch met mobiele data-verbinding? Laat het dan weten via de rapportagelink onderaan het artikel.

Wil je meer weten over de 4G Apple Watch? Lees dan onze uitlegpagina over de Apple Watch met Cellular-verbinding. Lees ook ons artikel met verschillen tussen de Apple Watch met en zonder 4G.

Bekijk ook

Apple Watch met of zonder 4G: wat zijn de verschillen?

Je kunt bij de Apple Watch kiezen voor modellen met en zonder 4G-functie. Loont het de moeite om een Apple Watch Cellular te kopen? En wat zijn dan precies de verschillen met het standaard model? Wij vergelijken beide uitvoeringen van de Apple Watch met en zonder 4G.

Informatie

Laatst bijgewerkt
november 2023