Walkie Talkie

Alles over Walkie Talkie, onderling praten op de Apple Watch

Met Walkie Talkie kun je onderling praten met andere Apple Watch-gebruikers. Walkie Talkie is één van de belangrijkste vernieuwingen in watchOS 5. Hoe werkt Walkie Talkie en op welke modellen is het beschikbaar? Je leest er hier alles over.

Wil je Walkie Talkie gebruiken om met anderen via je Apple Watch te communiceren? Dit zijn de meest gestelde vragen:

Wat is Walkie Talkie?

Walkie Talkie is een nieuwe app op de Apple Watch, waarmee je simpele spraakberichten naar vrienden en familie kunt sturen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de technologie van FaceTime Audio. Er is geen sprake van een 1-op-1 telefoongesprek, maar je stuurt elkaar afwisselend spraakberichten. Het werkt zowel op Wi-Fi als 3G/4G. Beide personen moeten beschikken over een geschikte Apple Watch om Walkie Talkie te kunnen gebruiken. Bovendien moeten beide gebruikers ermee instemmen om Walkie Talkie-contacten te worden. Je kunt dus niet zomaar een spraakbericht naar een willekeurige persoon sturen.

Op welke toestellen werkt Walkie Talkie?

Walkie Talkie werkt op alle Apple Watch-modellen behalve de allereerste generatie (Apple Watch Series 0).

Walkie Talkie niet zichtbaar?

Is de Walkie Talkie-app niet zichtbaar op jouw Apple Watch en voldoe je wel aan alle voorwaarden (Apple Watch Series 1 en nieuwer met watchOS 5)? Dan is de meest voor de hand liggende oorzaak dat je FaceTime-app niet geïnstalleerd is. Mogelijk heb je deze app verwijderd of langere tijd niet gebruikt. Installeer FaceTime opnieuw vanuit de Apple Store en je zult zien dat de app weer terug is. Walkie Talkie maakt gebruik van FaceTime Audio en is daarom afhankelijk van de aanwezigheid van de FaceTime-app.

Hoe werkt Walkie Talkie?

Walkie Talkie werkt vrijwel hetzelfde als een ouderwetse walkie talkie, waarbij je twee apparaten hebt om met elkaar te communiceren. Je moet de ander eerst uitnodigen om Walkie Talkie-vrienden te worden. De app laat meteen al een lijst zien van mensen waar je vaak contact mee hebt via de telefoon, berichten en e-mail.

Walkie Talkie gebruiken

Dit zijn de stappen:

  1. Je nodigt een vriend uit om Walkie Talkie te gebruiken. De ander stemt daarmee in.
  2. Open de Walkie Talkie-app op de Apple Watch en tik op Praat om te gaan praten.
  3. Zodra de verbinding is gelegd hoort je vriend een geluidje en daarna jouw gesproken bericht. Dit gebeur realtime, dus op het moment jij spreekt hoort de ander het meteen.
  4. De vriend kan op een knop drukken om meteen een gesproken bericht in te spreken..
  5. Je ontvangt het antwoord meteen en kunt vervolgens ook weer antwoorden.

Walkie Talkie gebruiken

Zo wissel je om beurten spraakberichten uit. Beide personen moeten dus actief aanwezig zijn tijdens een sessie. Het is niet zo dat je berichten inspreekt die iemand later gaat beluisteren. Heb je eenmaal contact met iemand gelegd, dan kan die persoon je op elk moment weer een nieuw gesprek beginnen. Ben je niet beschikbaar om te praten, dan kun je jezelf op de status ‘afwezig’ instellen.

Apple Watch met Walkie Talkie

Wat is de techniek achter Walkie Talkie?

Bij Walkie Talkie gaat het niet om opgenomen audioclips die je op een willekeurig moment kunt beluisteren, maar om realtime communicatie met push-to-talk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van FaceTime Audio. Dit is gedaan uit privacy-overwegingen: er hoeven nu geen berichten te worden opgeslagen. Volgens Apple geeft dit de spontaniteit van chatberichten, maar dan met spraak. In feite gaat het hier om een FaceTime Audio-gesprek, maar met beperkingen. Er vindt namelijk geen gelijktijdige (duplex) communicatie in twee richtingen plaats, maar je moet afwisselend praten.

Druk je op de Talk-knop, dan wordt de lijn alleen geopend in één richting. De ontvanger krijgt een notificatie en een voelbare trilling, waarna de live boodschap meteen uit de speaker klinkt. De sessie blijft geopend, ook als beide gesprekspartners niets zeggen. Na verloop van tijd wordt de sessie afgesloten. Nu is dat nog 5 minuten, maar omdat het om een betafunctie gaat kan de tijdsduur nog veranderen.

Waarom geen voicememo’s?

Apple heeft ervoor gekozen om geen spraakberichten op te nemen, die je later weer kunt afspelen. Dit heeft een groot voordeel: Apple hoeft geen spraakberichten op een server te bewaren, met alle privacygevolgen van dien. In plaats daarvan vindt er een live gesprek plaats, dat meteen wordt doorgegeven. De app neemt niets op en er wordt ook niets opgeslagen.

Walkie Talkie werd al in 2014 aangekondigd

Wat nog maar weinig mensen zullen weten, is dat Walkie Talkie al in september 2014 werd aangekondigd. Dit gebeurde gelijktijdig met de eerste Apple Watch. Het zou een favoriete functie zijn van één van de topmensen binnen Apple. Maar het verdween opeens weer van de site (halverwege deze gearchiveerde pagina is het nog te zien). In watchOS 5 duikt de functie opeens weer op en blijkt het een belangrijke vernieuwing. In het persbericht over watchOS 5 neemt Walkie Talkie dan ook een prominente plaats in.

Walkie Talkie 2014

Wat zijn de voordelen van Walkie Talkie?

Voor Apple zijn de voordelen van Walkie Talkie dat er gebruik kon worden gemaakt van Apple’s eigen FaceTime-technologie en niet van mobiele nummers. Daardoor werkt het zowel via Wi-Fi als via 3G en 4G. Je hebt geen iMessage nodig om er gebruik van te maken. En je krijgt de berichten meteen binnen, wat handiger is dan de vroegere walkie talkies.

Wat zijn de nadelen van Walkie Talkie?

Er zitten ook wat nadelen aan de tool. Beide personen moeten actief deelnemen aan het gesprek, dus het kan net zo storend voor je concentratie zijn als een telefoongesprek. Bovendien werkt het (uiteraard) alleen met de Apple Watch en dan ook nog alleen met de nieuwere modellen. Daardoor is het beperkt tot Apple-gebruikers. Een ander nadeel is dat het spraakbericht meteen klinkt als je al Walkie Talkie-vrienden met iemand bent. Dat kan ongewenst zijn, vooral als je samen met andere mensen bent. Je kunt dit uit zetten, maar dat betekent dat je er constant aan moet denken. Zodra je een vergadering in gaat, zul je moeten opletten of Walkie Talkie uit staat. Dat is weer een zorg extra in je toch al drukke digitale leven.

watchOS 5 Walkie Talkie

Wil je meer weten over de nieuwe functies in watchOS 5? Lees dan ons bijbehorende artikel. watchOS 5 is sinds september 2018 beschikbaar op geschikte Apple Watch-modellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Software watchOS 5