Walkie Talkie problemen

Alles over Walkie Talkie, onderling praten op de Apple Watch

Met Walkie Talkie kun je onderling praten met vrienden die ook een Apple Watch hebben. Walkie Talkie kan gemakkelijk zijn als je meteen contact met iemand wilt hebben, bijvoorbeeld als je snel iets wilt vragen. Hoe werkt Walkie Talkie en op welke modellen is het beschikbaar? Je leest er hier alles over.

Walkie Talkie op de Apple Watch

Wil je Walkie Talkie gebruiken om met anderen via je Apple Watch te communiceren? Dit zijn de meest gestelde vragen:

Wat is Walkie Talkie?

Walkie Talkie is een app die sinds watchOS 5 op de Apple Watch aanwezig is. Je kunt er simpele spraakberichten naar vrienden en familie mee sturen. Wel moet de andere persoon eerst toestemming geven.

Er is geen sprake van een live telefoongesprek, maar je stuurt elkaar afwisselend spraakberichten. Het bericht komt meteen binnen, dus pas op dat je niet iets stuurt als iemand in vergadering of bij een belangrijke ceremonie zit. In dat geval kun je de status ‘afwezig’ inschakelen, zodat je niet gestoord kunt worden.

Walkie Talkie werkt zowel op Wi-Fi als 3G/4G. Beide personen moeten beschikken over een geschikte Apple Watch om Walkie Talkie te kunnen gebruiken. Bovendien moeten beide gebruikers ermee instemmen om Walkie Talkie te gebruiken. Je kunt dus niet zomaar een spraakbericht naar een willekeurige persoon sturen.

Op welke toestellen werkt Walkie Talkie?

Walkie Talkie werkt op alle Apple Watch-modellen behalve de allereerste generatie (Apple Watch Series 0).

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Hoe werkt Walkie Talkie?

Walkie Talkie werkt vrijwel hetzelfde als een ouderwetse walkie-talkie, waarbij je twee apparaten hebt om met elkaar te communiceren. Je moet de ander eerst uitnodigen om Walkie Talkie-vrienden te worden. De app laat meteen al een lijst zien van mensen waar je vaak contact mee hebt via de telefoon, berichten en e-mail.

Walkie Talkie gebruiken

Dit zijn de stappen:

  1. Je nodigt een vriend uit om Walkie Talkie te gebruiken door op het plusje te drukken. Wacht tot de ander instemt.
  2. Open de Walkie Talkie-app op de Apple Watch en tik op Praat om te gaan praten.
  3. Zodra de verbinding is gelegd hoort je vriend een geluidje en daarna jouw gesproken bericht. Dit gebeur realtime, dus op het moment jij spreekt hoort de ander het meteen.
  4. De vriend kan op een knop drukken om meteen een gesproken bericht in te spreken.
  5. Je ontvangt het antwoord meteen en kunt vervolgens ook weer antwoorden.

Walkie Talkie gebruiken

Zo wissel je om beurten spraakberichten uit. Beide personen moeten dus actief aanwezig zijn tijdens een sessie. Het is niet zo dat je berichten inspreekt die iemand later gaat beluisteren. De berichten zijn niet terug te luisteren, dus als de ander je niet heeft verstaan, zul je het opnieuw moeten inspreken.

Wil je dat iemand het bericht op een later moment kan beluisteren, dan kun je beter een gesproken bericht via WhatsApp of iMessage inspreken.

Heb je met Walkie Talkie eenmaal contact met iemand gelegd, dan kan die persoon op elk gewenst moment een spraakbericht toesturen. Ben je niet beschikbaar om te praten, dan kun je jezelf op de status ‘afwezig’ instellen.

Apple Watch met Walkie Talkie

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Is Walkie Talkie niet zichtbaar?

Is de Walkie Talkie-app niet zichtbaar op jouw Apple Watch en voldoe je wel aan alle voorwaarden (Apple Watch Series 1 en nieuwer met watchOS 5)? Dan is de meest voor de hand liggende oorzaak dat de FaceTime-app niet geïnstalleerd is. Walkie Talkie maakt namelijk gebruik van de audio-techniek van FaceTime Audio.

Mogelijk heb je de FaceTime-app verwijderd of langere tijd niet gebruikt. Installeer FaceTime opnieuw vanuit de Apple Store en je zult zien dat de app weer terug is.

We hebben een apart artikel over Walkie Talkie-problemen, voor als je tegen andere zaken aanloopt.

Bekijk ook

Zo kun je problemen met Walkie Talkie oplossen op je Apple Watch

Heb je problemen met Walkie Talkie op de Apple Watch? Kun je de app niet vinden, krijg je geen verbinding met je vrienden of werkt het niet goed? Deze oplossingen kunnen helpen!

Wat is de techniek achter Walkie Talkie?

Bij Walkie Talkie gaat het niet om opgenomen audioclips die je op een willekeurig moment kunt beluisteren, maar om realtime communicatie met push-to-talk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van FaceTime Audio. Dit is gedaan uit privacy-overwegingen: er worden geen berichten opgeslagen. Je kunt ze dus ook niet later terugluisteren.

Volgens Apple is dit niet alleen goed voor je privacy, maar ook voor de spontaniteit van een gesprek. Er vindt namelijk geen gelijktijdige (duplex) communicatie in twee richtingen plaats, maar je moet afwisselend praten.

Druk je op de Talk-knop, dan wordt de lijn alleen geopend in één richting. De ontvanger krijgt een notificatie en een voelbare trilling, waarna de live boodschap meteen uit de speaker klinkt. De sessie blijft geopend, ook als beide gesprekspartners niets zeggen. Na ongeveer 5 minuten wordt de sessie afgesloten, als er geen activiteit meer is.

Waarom geen voicememo’s?

Apple heeft ervoor gekozen om geen spraakberichten op te nemen, die je later weer kunt afspelen. Dit heeft een groot voordeel: Apple hoeft geen spraakberichten op een server te bewaren, met alle privacygevolgen van dien. In plaats daarvan vindt er een live gesprek plaats, dat meteen wordt doorgegeven. De app neemt niets op en er wordt ook niets opgeslagen.

Walkie Talkie werd al in 2014 aangekondigd

Wat nog maar weinig mensen zullen weten, is dat Walkie Talkie al in september 2014 werd aangekondigd. Dit gebeurde gelijktijdig met de eerste Apple Watch. Het zou een favoriete functie zijn van één van de topmensen binnen Apple. Maar het verdween opeens weer van de site (halverwege deze gearchiveerde pagina is het nog te zien). In watchOS 5 duikt de functie opeens weer op en blijkt het een belangrijke vernieuwing. In het persbericht over watchOS 5 neemt Walkie Talkie dan ook een prominente plaats in.

Walkie Talkie 2014

Wat zijn de voordelen van Walkie Talkie?

Voor Apple zijn de voordelen van Walkie Talkie dat er gebruik kon worden gemaakt van Apple’s eigen FaceTime-technologie en niet van mobiele nummers. Daardoor werkt het zowel via Wi-Fi als via 3G en 4G. Je hebt geen iMessage nodig om er gebruik van te maken. En je krijgt de berichten meteen binnen, wat handiger is dan de vroegere walkie talkies.

Wat zijn de nadelen van Walkie Talkie?

Er zitten ook wat nadelen aan de tool. Beide personen moeten actief deelnemen aan het gesprek, dus het kan net zo storend voor je concentratie zijn als een telefoongesprek. Bovendien werkt het (uiteraard) alleen met de Apple Watch en dan ook nog alleen met de nieuwere modellen. Daardoor is het beperkt tot Apple-gebruikers. Een ander nadeel is dat het spraakbericht meteen klinkt als je al Walkie Talkie-vrienden met iemand bent. Dat kan ongewenst zijn, vooral als je samen met andere mensen bent. Je kunt dit uit zetten, maar dat betekent dat je er constant aan moet denken. Zodra je een vergadering in gaat, zul je moeten opletten of Walkie Talkie uit staat. Dat is weer een zorg extra in je toch al drukke digitale leven.

Lees meer over Walkie Talkie in onderstaande tips:

Bekijk ook

Zo kun je problemen met Walkie Talkie oplossen op je Apple Watch

Heb je problemen met Walkie Talkie op de Apple Watch? Kun je de app niet vinden, krijg je geen verbinding met je vrienden of werkt het niet goed? Deze oplossingen kunnen helpen!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch