Apple Watch Series 5

Apple Watch Hermès: alles over deze exclusieve collectie

De Apple Watch Hermès is een exclusieve collectie horloges, ontstaan uit een samenwerking tussen Apple en modehuis Hermès. Waar zijn ze te koop, wat is er zo bijzonder aan? Dat lees je hier!

Prijs vanaf €299,-

Apple heeft een speciale editie van de Apple Watch, in samenwerking met Hermès. De Apple Watch Hermès collectie bestaat uit meerdere exclusieve horloges met speciale horlogebandjes en wijzerplaten. Ze zijn daarom slechts op een beperkt aantal verkooppunten verkrijgbaar. In deze gids lees je alle details over de collectie die Apple samen met Hermès sinds oktober 2015 uit brengt.


Hermes Apple Watch

Hermès, huh?

Hermès is een befaamd Frans modehuis, dat werd opgericht in 1837 door Thierry Hermès, die aanvankelijk lederen tuigen voor rijtuigen maakte. Later stapte het bedrijf over op de productie van exclusieve kleding en lederen accessoires. Recenter voegden ze ook parfum, sieraden en eet- en drinkgerei toe aan het assortiment. Maar het meest bekend is Hermès van de Birkin-damestassen en de zijden sjaals.

Apple Watch Hermès: prijzen

Hermès is voorlopig het enige modehuis waarmee Apple samenwerkt voor een speciale horlogecollectie. Volgens Jony Ive maakt deze speciale editie Apple niet tot een exclusief merk. Maar aan de prijskaartjes te oordelen, moet je toch een flinke spaarpot hebben om zo’n horloge te kunnen veroorloven. Dat was te verwachten, want een portemonnee kost bij Hermès al snel €1.500 en voor een exclusieve uitvoering van de Birkin-tas betaal je met gemak €100.000. De nu aangekondigde horloges zijn in vergelijking daarmee nog redelijk betaalbaar. De Apple Watch Hermès prijzen variëren van €1.300 tot zo’n €1.600.

Dit zijn de Europese prijzen van de verschillende Apple Watch Hermès-modellen:

  • Single Tour: vanaf €1.299
  • Double Tour: vanaf €1.449
  • Speciale uitvoeringen: tussen €1.449 en €1.549

Al deze modellen zijn sinds de Apple Watch Series 3 voorzien van 4G-verbinding. Je hebt hiervoor een speciaal data-abonnement nodig dat in een beperkt aantal landen wordt verkocht, alleen via providers waarmee Apple samenwerkt. In Nederland en België kun je de 4G-verbinding (nog) niet gebruiken.

Verpakking van de Apple Watch Hermes edition.

Daarnaast heeft Apple in 2016, 2017 en 2018 steeds nieuwe modellen aangekondigd, met prijzen die ongeveer op hetzelfde niveau liggen: tussen de €1000 en €1500 voor een compleet horloge en rond de €400-500 voor een los horlogebandje.

Hermès en Apple Watch: Betaalbare luxe

Je vraagt je misschien af, waarom de Apple Watch Hermès collectie niet in goud is uitgebracht. Dan hadden ze er immers nog meer geld voor kunnen vragen? Wij denken dat het een bewuste keuze is en dat Apple een heel specifieke groep gebruikers probeert aan te spreken met de Hermès edities. Het gaat hier om ‘betaalbare’ luxe. Hermès is daar zelf ook erg succesvol in: ze verkopen duizenden zijden sjaaltjes van een paar honderd euro. Ook de geurtjes lopen goed: mensen zijn daarmee in staat om ‘een echte Hermès’ te kopen, zonder dat ze meteen de prijs van een middenklasse auto kwijt zijn. Hermès verdient vooral geld aan de ‘betaalbare’ producten. Iedereen met een modaal inkomen is in staat om een Apple Watch Hermès te kopen. Het beperkte aantal verkooppunten van de Apple Watch Hermès onderstreept nog eens dat het exclusief is, maar tegelijk bereikbaar voor iedereen.

Apple Watch Hermes Series 4 Double Tour.

Apple Watch Hermès: functies

De specificaties van de Apple Watch Hermès zijn altijd hetzelfde als die van de normale Apple Watch uit hetzelfde jaar. De Apple Watch Hermès uit 2017 heeft dezelfde specs als de Apple Watch Series 3 en de Apple Watch Hermès uit 2018 heeft dezelfde functies als de Apple Watch Series 4. Dat betekent dat je ook hier profiteert van het grotere scherm, de meer afgeronde hoeken en de snellere chip. Voor meer functies bekijk je ons overzichtspagina van de Apple Watch Series 4.

Wel zijn er allerlei extra wijzerplaten die je niet op de andere modellen vindt. Qua apps en overige specificaties zijn de Hermès-edities wel gelijk.

Apple Watch Hermès Edition: verkooppunten

Omdat de Apple Watch Hermès standaard geleverd wordt met een 4G-verbinding, is dit model niet in Nederland en België verkrijgbaar. Je moet daarom altijd uitwijken naar het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of de Verenigde staten.

Apple heeft op een aparte pagina een lijst gemaakt van alle verkooppunten van de Apple Watch Hermès collectie. In de Verenigde Staten kun je terecht bij de Hermès-boetieks en bij de Apple Stores in Los Angeles, Miami, New York en San Francisco. Gelukkig kun je ook dichter bij huis terecht: in Berlijn, Cannes, Frankfurt, Geneve, Londen, Munchen, Parijs en Zurich.

Apple Watch Hermès Series 4.

Hermès Apple Watch: verkrijgbaarheid

De Apple Watch Hermès collectie is sinds 5 oktober 2015 te koop bij de bovengenoemde verkooppunten, maar niet in Nederland. Sinds 22 januari 2016 is de Apple Watch Hermès collectie ook in de online winkel van Hermès verkrijgbaar en in de online Apple Store, maar ook daarvoor zul je moeten uitwijken naar buitenlandse vestigingen.

Een los Apple Watch Hermès horlogebandje, waar vind ik die?

Sinds april 2016 is het ook mogelijk om de horlogebandjes los te bestellen. Dit kan zowel in de online Apple Store als in de online Hermès-winkel. Helaas geldt dit niet voor de Nederlandse versie van beide winkels, waardoor je uit moet wijken naar de Duitse, Franse of Belgische Apple Store. De horlogebandjes zijn in meerdere uitvoeringen beschikbaar: enkelvoudig (Single Tour), dubbel (Double Tour) en in speciale uitvoeringen.

Ook zijn er inmiddels tientallen fabrikanten die namaak-horlogebandjes verkopen in dezelfde stijl. Die zijn qua afwerking vaak wel wat minder, maar ze zijn ook een stuk goedkoper.

Apple Watch Hermès collectie: de modellen

Er zijn meerdere uitvoeringen van de Apple Watch Hermès Editie, waarbij je vooral zult moeten kiezen uit de enkele of dubbele horlogebandjes. Het horlogebandje dat tweemaal rondom je pols gaat (Double Tour), lijkt op het eerste gezicht misschien wat onpraktisch, maar maakt wel op een subtiele manier duidelijk dat je iets exclusiefs draagt. Er zijn ook normale, enkelvoudige bandjes met opdruk of perforatie in verschillende kleuren.

Hermes Medor-bandje

Apple Watch Hermès wijzerplaten

De Hermès Edition wordt geleverd met speciale wijzerplaten, waarbij het Hermès-logo vlak boven de wijzers staat. Je kunt dit aanpassen door één van de drie fonts te kiezen. Deze wijzerplaten zijn niet los te downloaden, maar alleen beschikbaar op de speciale Hermès-modellen. Hiervoor moet je speciale software-updates installeren.

Apple Watch Hermes editie in blauwgroen en bruin.

Productie van Hermès horlogebandjes

De Hermès horlogebandjes worden met de hand gemaakt in Zwitserland, vlakbij Biel. In een online reportage is te zien hoe de horlogebandjes worden gemaakt. Daaruit blijkt dat er bij Hermès geen sprake is van standaard lopendebandwerk, maar dat één medewerker verantwoordelijk is voor het complete productieproces van het horlogebandje, van uitsnijden van het leer tot afleveren bij de afdeling kwaliteitscontrole, die er na goedkeuring een Hermes-logo in stempelt.

Productie van de Apple Watch Hermes horlogebandjes.

Samenwerking tussen Apple en Hermès

Het is eigenlijk best bijzonder dat Apple een samenwerking aangaat met modehuis Hermès. Het Franse luxemerk bestaat al 178 jaar en werkt zelden samen met externe partners. Voor Apple is het ook bijzonder dat ze nog voordat de Apple Watch werd aangekondigd, op zoek gingen naar een partner. Volgens Jony Ive ontmoette hij artistiek directeur Pierre-Alexis Dumas in oktober 2014 om alle details te bespreken. Die ontmoeting vond plaats in Parijs. In zijn 23 jaar bij Apple heeft designdirecteur Jony Ive nog nooit een soortgelijke samenwerking meegemaakt, benadrukt hij. Volgens Dumas geeft deze samenwerking Hermès de mogelijkheid om te laten zien dat ze (pun intended) met hun tijd meegaan en dat het bedrijf zowel oude tradities in stand houdt en nieuwe tradities creëert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!