AirTag objecten scannen

AirTag gevonden? Dit kun je doen

Misschien vraag je je af wat je moet doen als je een AirTag hebt gevonden. Hoe vind je de eigenaar? En wat gebeurt er als iemand anders jouw AirTag heeft gevonden? In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen.

Je loop op straat en ziet opeens een AirTag liggen. Het kan ook zijn dat je een koffer, tas of jas hebt gevonden waar een AirTag aan hangt. Wil je zorgen dat de AirTag weer bij de juiste eigenaar terecht komt, dan zijn er een paar stappen die je kunt nemen. Ze komen ook van pas als iemand anders jouw AirTag heeft gevonden en contact met jou wil opnemen.


In onze AirTag FAQ bespreken we al een hoop onderwerpen rond het kwijtraken van AirTags en ook in ons overzicht met interessante AirTag-weetjes vind je details die je helpen bij het besluit of de tracker iets voor jou is.

Dit doe je als je een AirTag hebt gevonden

Het feit dat jij met je iPhone in de buurt van de AirTag staat, helpt al enorm. Hiermee kan jouw iPhone namelijk anoniem de locatie van de AirTag doorgeven aan de eigenaar. Die hoeft dan alleen maar op de kaart te kijken en op de juiste locatie te gaan zoeken.

airtag-gevonden-tikken-voor-informatie

Maar wat als je na een paar uren of dagen nog steeds niets van de eigenaar hebt gehoord? Dan kun je het volgende doen:

 1. Tik met de witte kant van de AirTag tegen de bovenkant van je iPhone of Android-toestel (zie afbeelding).
 2. Er verschijnt een melding op het scherm. Tik hierop.
 3. Er wordt nu een website geopend waar je meer informatie vindt, waaronder het serienummer.
 4. Als de eigenaar de AirTag als verloren heeft opgegeven zie je een scherm met contactinformatie. Je kunt nu contact opnemen om te laten weten dat je de AirTag hebt gevonden.
AirTag gevonden, info opvragen

Heeft de eigenaar geen contactinformatie opgegeven? Dan kun je het beste nog even wachten, zodat de eigenaar de tijd heeft om op zoek te gaan naar de AirTag. Het kan zijn dat de eigenaar niet in de buurt woont en niet zomaar kan langskomen.

Komt er na verloop van tijd niemand opdagen, dan kun je na een tijdje de AirTag uitschakelen, zodat je geen melding meer krijgt. Hiervoor voer je bovenstaande stappen 1 t/m 4 opnieuw uit. Dus je tikt weer met de AirTag tegen het toestel en vraagt de informatiepagina op.

Je kunt deze AirTag nu niet zelf gaan gebruiken, want hij is en blijft gekoppeld aan het Apple ID van de eigenaar.

Als jouw AirTag is gevonden: zo werkt het dan

Een verloren AirTag zendt een Bluetooth-signaal uit, dat wordt gecodeerd, zodat alleen de eigenaar en verder niemand weet waar de tag zich bevindt. Ben je je tas met daarin de AirTag kwijtgeraakt, dan kun je de Verloren-modus inschakelen. Dit doe je als volgt:

 1. Open de Zoek mijn-app en blader maar het tabblad Objecten.
 2. Tik op de AirTag die is zoekgeraakt.
 3. Onder Verloren-modus tik je op de link Schakel in.
 4. Bevestig dat je dit inderdaad wilt doen en tik op Ga door.
 5. Voer een telefoonnummer in, zodat de vinder contact op kan nemen. Je kunt ook voor een e-mailadres kiezen.
AirTag verloren modus

De persoon die jouw AirTag heeft gevonden kan nu contact met je opnemen, door de hierboven genoemde stappen te volgen. Als je je AirTag als verloren hebt aangemerkt, zullen zij een bericht zien verschijnen met contactinformatie. Als het goed is neemt de vinder nu contact met jou op en kun je je spullen weer snel terugkrijgen.

Onbekende AirTag gevonden

Het kan ook gebeuren dat je een onbekende AirTag hebt gevonden. Je ziet dan de melding dat er een AirTag bij jou in de buurt is gedetecteerd.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan gaan om een tag die als ‘Verloren’ is geregistreerd, maar het kan ook een tag zijn die per ongeluk of met opzet in jouw tas terecht is gekomen. Is de AirTag voortdurend bij jou in de buurt, dan verschijnt er een melding dat de AirTag met jou meebeweegt.

Dit is niet altijd reden tot paniek. Als je bijvoorbeeld in een pretpark bent, is het goed mogelijk dat je steeds met dezelfde personen in de rij staat. Er hoeft dan helemaal geen sprake te zijn van AirTag-stalking.

Bekijk ook

Zo voorkomt Apple stalking met de AirTag

Apple is er enorm trots op dat de AirTag allerlei functies bevat om stalking te voorkomen. Als er ongemerkt een AirTag met je meereist krijg je een melding en kun je de AirTag uitschakelen. Ook zou je het serienummer kunnen doorgeven aan de politie.

Je kunt als volgt kijken of er AirTags in de buurt zijn:

 1. Open de Zoek mijn-app en ga naar het tabblad Objecten.
 2. Blader omlaag en tik op Identificeer gevonden object.
 3. De iPhone gaat nu scannen en zal AirPods, AirTags en andere onbekende voorwerpen vinden, die niet aan jouw Apple ID gekoppeld zijn.
AirTag objecten scannen

Zit er toch een ongewenste AirTag in jouw tas en vermoed je dat iemand die erin heeft gedaan, dan kun je de AirTag uitschakelen, ook als je niet de eigenaar bent. De AirTag stuurt vanaf dat moment geen locatie meer door. Kun je de AirTag die met jou meereist niet vinden? Dan kun je er een geluid op afspelen.

Zo werkt het als je een melding krijgt over een onbekende AirTag:

 1. Tik op de melding.
 2. Druk op Volgende. Als de AirTag geregistreerd staat als verloren, kun je er een geluid op af laten spelen door op Speel geluid af te drukken.
 3. Indien de AirTag is bevestigd aan een item dat je van iemand leent, kun je aangeven dat je de meldingen wilt pauzeren. Dit is bijvoorbeeld handig als je de cameratas of de sleutelbos van je partner mee hebt. Wanneer je een voorwerp met AirTag leent van iemand die deel uitmaakt van Delen met gezin, kun je de meldingen eveneens uitzetten voor één dag of voor altijd.
 4. Je kunt ook het serienummer bekijken, als de eigenaar de AirTag als verloren heeft aangemerkt.
 5. Om een ongewenste AirTag in jouw omgeving uit te schakelen druk je de instructies, waarna je de stappen op het scherm volgt.
airtag-tracking-uitzetten

Mocht je na 24 uur geen contact meer kunnen maken met de onbekende AirTag, dan kan dat betekenen dat de tracker niet meer bij jou in de buurt is. Elke dag wordt opnieuw bepaald wat de dichtstbijzijnde identifier is, waardoor het zomaar kan zijn dat de verloren AirTag aan iemand anders is gekoppeld voor het doorgeven van de locatie.

Dit betekent overigens niet dat de AirTag zomaar een nieuwe eigenaar heeft gekregen. Dat kan namelijk niet, omdat elke AirTag is gebonden aan een Apple ID en alleen de eigenaar kan deze koppeling verbreken.

Dit is een opmerkelijke keuze van Apple. Het is dus niet zo dat alle voorbijgangers zorgen dat jouw AirTag sneller wordt gevonden, maar de AirTag krijgt een soort tijdelijke ‘gastheer’ of ‘gastvrouw’ die gedurende 24 uur zorgt voor het doorgeven van de locatie.

Prijzen AirTag

Lees meer over de AirTag in deze artikelen:

Bekijk ook

AirTag: alles over Apple's slimme tracker

De AirTag is een accessoire van Apple waarmee je persoonlijke spullen kunt terugvinden. Er waren al soortgelijke Bluetooth-trackers van Tile en andere merken, maar de AirTag heeft een aantal functies die 'm erg geschikt maakt voor Apple-gebruikers. Op deze pagina lees je alles over de AirTag functies, specs, prijzen en meer.

AirTag

De AirTag is de Bluetooth-tracker voor het terugvinden van zoekgeraakte voorwerpen. De AirTag werkt samen met het Zoek mijn-netwerk van Apple om je voorwerpen terug te vinden, ook als je zelf buiten bereik bent. Je kunt tot op de centimeter de locatie bepalen, dankzij Ultra-Wideband. Lees alles over AirTag kopen en accessoires voor de AirTag. Ook zijn er diverse AirTag-alternatieven voor het Zoek mijn-netwerk.

AirTag